Vandaag beantwoorden we de vraag van Marieke:

‘Mijn hond stinkt de laatste tijd erg uit zijn bek. Ik ben bang dat hij last heeft van een gebitsprobleem. Wat kan ik het beste doen?’

De vraag van Marieke is een veelvoorkomende. De meeste honden hebben namelijk vanaf hun derde jaar last van gebitsproblemen en dit is te merken aan een slechte adem.

Slechte adem bij honden duidt vaak op tandsteen. Tandsteen ontstaat doordat tandplak lang blijft zitten en hard wordt. De vorming van tandplak is helaas lastig te voorkomen omdat honden geen voeding meer krijgen wat de natuurlijke gebitsreiniging stimuleert. Hondenvoer blijft kleven aan de tanden waardoor tandplak zich ophoopt. Dit zorgt voor ruw tandsteen wat juist meer bacteriën aantrekt. En dat is niet zonder risico. Tandsteen vergroot de kans op een tandvleesontsteking. Bacteriën kunnen zelfs in de bloedbaan van het lichaam komen, wat kan zorgen voor ernstige problemen. Denk bijvoorbeeld aan een nier- of hartklepontsteking.

Dit wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Daarom hebben we twintig producten getest die tandsteen bij de hond kunnen bestrijden. Hieronder geven we een selectie van de beste 10 tandsteenverwijderaars voor honden.

1. AE Dogz Anti-tandsteen Spons

Tandsteen verwijderen bij de hond lijkt misschien een moeilijke klus. Maar met de AE Dogz tandsteen spons wordt het erg eenvoudig. Eerst breng je wat water aan op de spons. Dit activeert de super absorberende nanodeeltjes. Vervolgens wrijf je met de spons over het gebit van je hond. De nanodeeltjes hebben een extreme absorbtie-capaciteit en zijn daardoor in staat om de meest hardnekkige vlekken en tandsteen te verwijderen.

2. AE Dogz Tandsteenhaakje

Bespaar kosten bij de dierenarts en verwijder het tandsteen van je hond zelf met de AE Dogz roestvrijstalen tandenkrabber. De krabber heeft twee uiteinden waardoor het gebruikt kan worden door zowel rechts- als linkshandigen en waarmee de rechter- en linkerkant van het hondengebit gereinigd kan worden.

3. California Pets Mondwater

Op de derde plek staat het mondwater van California Pets en van onze top 3 veruit het makkelijkste middel om het gebit van je hond te verzorgen. Je voegt een scheutje van dit mondwater toe aan het drinkwater van je hond en met iedere slok die je hond neemt, verzorgt hij zelf het gebit.

California Pets Mondwater kan het gevormde tandsteen niet verwijderen, maar verwijdert tandplak en voorkomt daarmee de vorming van nieuw tandsteen. De toevoeging van actieve zuurstof maakt het tandsteen wel zachter, waardoor het makkelijker kan worden verwijderd.

4. Oxyfresh Pet Dental Kit

De Oxyfresh Pet Dental Kit is een uitstekend setje om het gebit van je hond schoon te houden en tandsteen en ontstekingen te voorkomen. Deze kit is bevat een mondwater en een dental gel, beide met actieve zuurstof. Dit ingrediënt is in staat de schadelijke bacteriën te doden die in de bek van je huisdier leven. Het mondwater kun je gemakkelijk toevoegen aan het drinkwater van je hond en de gel breng je aan op de vingertandenborstel om het gebit te poetsen.

5. Pet Distrikt Elektrische Tandenborstel

Poets je het gebit van je hond liever elektrisch? Dan biedt de Pet Distrikt Elektrische Tandenborstel voor honden uitkomst. Honden vinden tandenpoetsen doorgaans niet zo fijn, maar met Pet Distrikt wordt het al een stuk gemakkelijker! De ronde borstelkop neemt in 1 beweging al veel tandplak mee en de zachte borstelhaartjes zorgen voor een comfortabele poetsbeurt.

6. Chewsi Dental Toy

Wanneer je hond toch te veel weerstand biedt tijdens het tandenpoetsen, dan kan de Chewsi Dental Toy een oplossing zijn. Wanneer je hond op de Chewsi kauwt, verwijderen de noppen tandplak en voedselresten op een gemakkelijke manier. Zo wordt gebitsreiniging ook nog leuk. Voor extra reiniging kun je het speeltje vullen met Oxyfresh Pet Dental Gel.

7. Paws Therapy Licking Pad

Een ander speeltje dat het gebit van je hond kan reinigen, is de Paws Therapy Licking Pad. Je kunt dit matje op de grond leggen zodat de hond eraan kan likken. Dit reinigt niet alleen de tong, maar stimuleert ook de speekselproductie. Speeksel is belangrijk voor het schoonhouden van het gebit omdat het etensresten en bacteriën wegspoelt die anders kunnen leiden tot tandsteen.

8. Furrymed Tandsteenverwijderaar

Gebruik je liever geen metalen tandenkrabber? Dan is de Furrymed Tandsteenverwijderaar een goed alternatief. Deze kunststof tandenkrabber heeft twee uiteinden om het tandsteen van je hond zorgvuldig mee weg te krabben.

9. Dentipet Dubbelzijdige Tandenborstel

De siliconen hondentandenborstel van Dentipet reinigt het hondengebit op een zachte manier. Het verwijdert tandplak voordat het zich vormt naar tandsteen. De borstel reinigt

niet alleen de tanden, maar verzorgt ook het tandvlees wat zorgt voor een betere doorbloeding.

10. Dr. Brite Biologische Tandspray

De spray van Dr. Brite helpt op een natuurlijke manier de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen en zorgt voor een frissere adem. De toevoeging van kokosolie en propolis zorgt voor een natuurlijke bestrijding van de slechte bacteriën in de bek.