TEST: Top 10 Beste Middelen Tegen Amandelstenen

amandelsteentjes verwijderen middel

Auteur: Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij Tandartswiki.nl. 3-2-2023

In dit artikel geef ik antwoord op de vraag van Judith;

Wat is het beste middel tegen amandelstenen? Hoe kan ik mijn keelamandelen effectief reinigen? Mijn partner klaagt over mijn stinkende adem. De geur maakt me onzeker en niets helpt.

Amandelsteentjes (tonsil stones) zijn witte of gele brokjes die ontstaan in de groeven van je keelamandelen.stukje wit keel

De brokjes hebben een kaasachtige structuur en zijn voornamelijk opgebouwd uit voedselrestentongbeslag, neusslijm en anaerobe bacteriën.

Hoewel tonsil stones gevangen zitten in de diepe crypten van je keelamandelen, kan er een steentje vrijkomen en in je mond belanden.

Als je eraan ruikt zul je merken dat ze hevig stinken.

amandelstenen adem stinkt

Probleem: Een Stinkende Adem

Het grootste probleem van amandelstenen is dat je er een slechte adem van krijgt die anderen kunnen ruiken.

Een intense geur die je (zonder de juiste kennis) niet makkelijk kunt verhelpen. Bij veel mensen leidt dit tot onzekerheid en tot het vermijden van intimiteit.

Als de amandelen niet worden gereinigd, kunnen steentjes soms wel jaren blijven zitten.

Andere mogelijke gevolgen van tonsil stones zijn een vieze smaak in de mond, oorpijn, een pijnlijke keel en soms een brokgevoel.

symptomen amandelstenen

Het is niet de vraag of je je keelamandelen moet reinigen, maar vooral op welke manier je dit veilig en succesvol kunt doen.

Met behulp van literatuur, tests en advies van onze tandheelkundige specialisten geef ik antwoord op de vraag:

Wat is het beste middel tegen amandelsteentjes?

In dit artikel lees je de top 10 best bewezen producten tegen amandelstenen (en slechte adem). We benoemen zowel instrumenten als vloeistoffen.

En je leert voor welke middelen je maar beter uit kunt kijken.

Opereren of zelf proberen?

brokjes keel verwijderen

Hoewel het operatief laten verwijderen van je keelamandelen een bewezen methode is tegen amandelstenen, snap ik dat de meeste mensen (en doktoren) daar niet direct voor kiezen.

Er is een verhoogd risico op complicaties en vooral volwassenen kunnen er flink last van ondervinden.

Daarbij zijn veel professionals van mening dat je je keelamandelen niet moet laten verwijderen. Ze zitten er niet voor niets.

Logisch dat je kiest voor een snellere en gemakkelijkere oplossing en zélf je keelamandelen reinigt.

Maar let wel goed op; verdiep je in het product. Sommige methoden kunnen onveilig zijn en niet alle amandelstenen-verwijderaars zijn even doeltreffend.

amandelstenen verwijder instrumenten

Bepaalde websites raden elektrische monddouches, scherpe tonsil stones removal tools en zelfs tandenborstels aan.

Dit is onverstandig zegt Jennifer Setlur, MD, KNO arts. “Je loopt risico op bloedingen en letsel aan bloedvaten.”

Bovendien zijn veel instrumenten niet effectief. De meeste stinksteentjes zijn onzichtbaar en zitten te diep in de amandelcrypten om ze eruit te kunnen lepelen.

Welk product kan ik wel veilig gebruiken?

Gelukkig zijn er veilige en effectieve instrumenten verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk zelf amandelsteentjes kunt verwijderen.

Bijzonder opvallend in het Top 10 overzicht hieronder is de Tonsil Stones Cupping Glass van de fabrikant TonsilClin.

Het instrument bestaat uit een pipet met een oranje balletje waarmee je de amandelcrypten kunt schoonzuigen.

Zo simpel werkt het:

Knijp het balletje in, plaats de pipet op je keelamandelen en laat het balletje los.

De aanzuigende werking onttrekt zelfs de allerdiepste stinksteentjes uit je keelamandelen.

Bij veel gebruikers komt er viezigheid tevoorschijn waarvan ze het bestaan niet vermoedden.

Geadviseerd door professionals
amandelstenen verwijderen keel

In het Duitse KNO tijdschrift ‘HNO Nachrichten’ verscheen in 2010 een artikel van Dr. med. Wolf Lübbers waaruit blijkt dat er een groeiende behoefte is aan het reinigen van de amandelen met een zuigglas zoals TonsilClin.

Deze cuppingtechniek wordt steeds vaker geadviseerd door KNO- professionals, zodat de amandelen niet operatief verwijderd hoeven te worden. “Met minimale belasting op je amandelen, zorgt Tonsilclin voor het meeste succes.”

Er zijn naast instrumenten zoals Tonsilclin ook spoelmiddelen, keelsprays, pastilles en monddruppels die je kunt gebruiken om de vorming van amandelstenen af te remmen.

Waarop is de Top 10 Test gebaseerd?

amandelstenen wegzuigen

In samenwerking met een tandarts en een mondhygiënist, heeft de redactie 34 middelen tegen amandelstenen getest op de volgende eisen:

HET BESTE PRODUCT TEGEN AMANDELSTENEN:

 • maakt gebruik van lichte zuigkracht en niet van een uitlepel- inprik- of uitdruktechniek;
 • richt zich niet alleen op de oppervlakte, maar bereikt ook de diepe groeven van de keelamandelen;
 • bevat een formule met gestabiliseerde natriumchloriet, een actieve zuurstofformule, xylitol en zinkacetaat;
 • bevat geen uitdrogende bestanddelen zoals alcohol en prikkende sulfaten of agressieve bestanddelen die de gehele mondflora uitroeien.

Aan de hand van deze voorwaarden zijn de 10 beste middelen tegen amandelstenen geselecteerd. Zo kun je je eigen aanpak kiezen die het beste bij je past.

Nummer 1 : TonsilClin Tonsil Stones Cupping Glass 👑Best Getest👑

tonsilstones cupping glassMet afstand de beste manier om amandelstenen veilig en snel te verwijderen is met de Tonsil Stones Cupping Glass.

Niet zomaar komt Tonsilclin als beste uit de test.

 • Met Tonsilclin kun je binnen 1 minuut je keelamandelen volledig bevrijden van bacteriën en stinkende amandelsteentjes.
 • De meeste andere amandelstenen verwijderaars richten zich enkel op de oppervlakte van de amandelen terwijl tonsilclin zich ook richt op de diepere delen van de amandelen, daar waar de meeste steentjes (soms wel jaren) verstopt zitten.
 • Door in het balletje te knijpen ontstaat er een aanzuigende werking. Het vacuüm-effect is comfortabel en sterk genoeg om de amandelsteentjes zelfs uit de diepste crypten te zuigen.
 • Met het minste contact, behaal je het meeste succes. De afgeronde zuigpipet is vriendelijk voor je amandelen en vermindert de kans op een gagreflex.
 • Het schoonzuigen van de amandelcrypten verbetert de ademfrisheid tot wel 100% en draagt bij aan een goede algehele mondgezondheid.
 • Een uitzonderlijke service is dat de fabrikant een niet-goed-geld-terug garantie geeft.

Bekijk of TonsilClin iets voor jou is bij www.demondzorgzaak.nl

2. Oxyfresh Ultimate Fresh Breath Kit

mondwater amandelstenen spoelen

Van alle mondwaters tegen amandelstenen is Oxyfresh favoriet. Oxyfresh reinigt de holtes in je mond en keel en wordt vaak gebruikt in combinatie met de TonsilClin Cupping Glass.

Het actieve ingrediënt Oxygene wordt al meer dan 100 jaar toegepast voor het zuiveren van drinkwater. Het reinigen van je keelamandelen is dus voor Oxyfresh een gemakkelijk karwei.

Oxygene bestaat uit gestabiliseerde natriumchloriet, zink en etherische oliën. Volgens meerdere studies een bewezen combinatie voor het reinigen van je amandelcrypten en het verfrissen van de ademgeur.

Je kunt de producten van Oxyfresh hier bekijken

3. TonsilFresh NasuDrops

tonsil stones amandelEen effectieve manier om amandelstenen te voorkomen is het gebruik van Tonsilfresh Nasudrops. Amandelsteentjes bestaan namelijk voor een groot deel uit neusslijm (post nasal drip) dat via je neusholte in je amandelcrypten glijdt. Eenmaal in de amandel geslopen, verandert de etter langzaam in een stinksteentje.

Breng 3 tot 5 druppels Tonsilfresh Nasudrops aan in ieder neusgat en laat de vloeistof via je neus richting je keel lopen. Zo kun je overtollig neusslijm neutraliseren voordat het zich ophoopt in de crypten van je amandelen.

Een grote bron van amandelstenen is nu uitgeschakeld. De druppels zijn niet verslavend, 100% natuurlijk en dragen bovendien bij aan een prettige ademgeur.

Bekijk Tonsilfresh Nasudrops op deze website

4. Julibrite Waterfloss

Een veilige manier om amandelstenen te verwijderen is het gebruik van een waterflosser. En dan noemen we in het bijzonder de JuliBrite Waterfloss.

Julibrite is een met de hand aangedreven waterflosser, die géén gebruik maakt van elektriciteit of een batterij.

De waterstraal is dus veel zachter zodat je op een subtiele manier de crypten van je amandelen kunt uitspuiten.

De harde straal van een elektrische waterflosser is afgestemd op het reinigen van de plekjes tussen je tanden en kiezen. Dit is echter veel te hard voor je kwetsbare keelamandelen.

Kies daarom voor een flosser zoals de JuliBrite Waterfloss, waarmee je zélf de kracht van de straal bepaalt en gericht te werk kunt gaan.

Met de JuliBrite Waterfloss bereik je niet altijd de diepste groeven van je amandelen. Het is wel een goede aanvulling op de TonsilClin Cupping Glass.

Bekijk hier of JuliBrite Waterfloss iets voor jou is.

5. Tonsilfresh Tonsil Stones Loop Extractor

stukjes keel

Voor amandelsteentjes die zich aan de oppervlakte van je amandelen begeven, is de Tonsilfresh Tonsil Stones Loop Extractor een simpel en effectief instrument.

De TonsilFresh Loop Extractor bevat aan het uiteinde een afgeronde lus, waarmee je snel een amandelsteentje uit de amandelen kunt wippen.

Het slanke design is veel doelgerichter dan je vinger of een wattenstaafje en uiteraard niet scherp.

Je kunt Tonsilfresh Loop Extractor hier bekijken

6. Moist-R Chewing Gum & Spray

In het bijzonder raden we de kauwgom en de mondspray van Moist-R aan. Moist-R stimuleert de aanmaak van speeksel en vormt zo een natuurlijke bescherming tegen mondbacteriën die amandelstenen veroorzaken.

 • Moist-R Chewing Gum is een biologische kauwgom voor frisheid tussendoor.

De kauwgompjes zijn zachter en groter dan andere kauwgom. De xylitol is afkomstig van berkenbomen die gecertificeerd GMO-vrij zijn.

 • Moist-R Mondspray bevat xylitol, grapefruitzaad extract, vitaminen en mineralen.

Deze bestanddelen dragen bij aan een gezonde mond en keel. Hoe gezonder en evenwichtiger de mondflora, hoe minder snel zich amandelstenen zullen vormen. 

Bekijk de producten van Moist-R hier.

7. Tonsilfresh Keelspray met active oxygen (zuurstof)

Tonsilfresh Oral Spray is een mondspray met actieve zuurstof, die bijdraagt aan het neutraliseren van stinkende gassen uit je keelamandelen.

Onderzoekers die amandelstenen hebben ontleed, ontdekten daarin de volgende anaerobe bacteriën:

Eubacterium, Fusobacterium, Porphyromonas, Prevotella, Selenomonas en Tanerella.

Anaerobe bacteriën scheiden stinkende zwavelgeuren af die je kunt vergelijken met de geur van rotte eieren. Het is dus niet verwonderlijk dat amandelsteentjes zo intens stinken en een slechte adem veroorzaken.

Anaeroob betekent zonder zuurstof. Dat betekent dat ze zich het liefst bevinden op plekken met weinig zuurstof, zoals in de diepten van de amandelcrypten.

Door de keel te besprenkelen met actieve zuurstof kun je deze bacteriën helpen bestrijden.

Bekijk TonsilFresh Oral Spray hier.

8. OraPack Tongue Cleaning Kitvieze tong amandelstenen

De OraPack Tong Clean Kit is een gouden combinatie voor het reinigen van je tong. Een schone tong helpt mee aan frisse keelamandelen en een prettige ademgeur.

De achterkant van je tong zit vlakbij je keelamandelen. Vooral op dat gedeelte van je tong, tussen de ruwe tongpapillen in, bevinden zich anaerobe bacteriën en tongaanslag. Steek je tong maar eens uit, mensen met amandelstenen hebben meestal ook een witte of gelige coating.

Om de vorming van amandelstenen zoveel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk om je tong goed schoon te houden. 

Dit kan grondig en veilig met de Orapack Tong Cleaning Kit. Het pakket bestaat uit een tongreiniger, tong gel en tongdruppels met actieve zuurstof. Lees hier waarom het gebruik van Orapack een veel betere manier is om je tong te poetsen dan met conventionele (vlakke) tongreinigers.

Bekijk OraPack Tongue Clean Kit hier

9. AE Dental Tonsil Stones Removal Toolkit

De AE Dental Tonsil Stones Removal Tool Kit is oorspronkelijk ontworpen om oorsmeer mee te verwijderen.

In grote webwinkels wordt dezelfde set onder verschillende merknamen verkocht als Amandelstenen Verwijder Set.

Je amandelen zijn geen oren. Het metalen oorlepeltje is hard en kan scherp zijn. Evenals het plastic grijpertje dien je voorzichtig mee om te gaan.

Tonsilfresh Loop Extractor is dan een betere optie. Het kleine waterspuitje kan handig zijn. Die kun je ook los kopen op deze website.

10. HC212 Bad Breath Tester + Akerbright Dental Camera

adem tester amandelstenen

Ben je bang dat je adem stinkt vanwege amandelstenen? Omdat je gewend bent aan je eigen ademgeur, kun je zelf niet beoordelen hoe (on)fris je adem is.

De HC212 SE Bad Breath Tester is dan een uitkomst. Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën, die zich onder andere achter op de tong en in amandelsteentjes bevinden.

Deze micro-organismen gebruiken de inhoud van amandelstenen, die ze omzetten in vies ruikende zwavelgassen.

De gassen die vrijkomen worden gemeten door de speciale sensoren in de tester.

Blaas in de sensor. Hoe sterker de geur, des te hoger het cijfer. Scoor je een hoog cijfer? Wellicht helpt het dan om je amandelen, tong en neus te reinigen met de artikelen beschreven in deze top 10.

Bekijk de slechte adem tester hier.

Een ander handig hulpmiddel is de AkerBright Dental Camera.

Hiermee kun je de status van je amandelen eenvoudig bekijken. Met de camera maak je live beelden die je terug kunt kijken op je smartphone.

Je kunt de AkerBright Dental camera hier bekijken.

Totale aanpak nodig tegen amandelstenen

Als je volledig verlost wilt zijn van amandelsteentjes is het noodzakelijk om zorg te dragen voor een goede mondhygiëne, in combinatie met de juiste instrumenten.

6 stappen aanpak voor schone amandelen

 1. Tonsilclin Cupping Glass
 2. Mondspray en mondwater met actieve zuurstof (gestabiliseerde natriumchloriet)
 3. Kauwgom en mondspray met xylitol
 4. Neusdruppels om bacterie-toevoer uit de neusholte te voorkomen
 5. Niet alleen je tanden goed poetsen, maar ook dagelijks je tong reinigen
 6. Je mondholte goed gehydrateerd houden

Veel gestelde vragen over amandelstenen

Wat zijn amandelstenen?

Amandelstenen heten officieel tonsillolieten. In de volksmond worden ze amandelsteentjes genoemd of tonsil stones, stinksteentjes, stukjes, wit spul, brokjes, bolletjes, propjes, brokken of pitten in de keel.

Zijn amandelstenen gevaarlijk?

Amandelstenen zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel vervelend zijn. Naarmate ze groter worden kunnen ze leiden tot irritaties, problemen met slikken en het gevoel dat er iets in je keel zit. 

Alle amandelstenen stinken, dus ook de kleintjes. Die zijn dan weliswaar ongevaarlijk, maar veroorzaken door hun samenstelling wel een slechte adem. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Hoe ontstaan amandelstenen?

Keelamandelen bestaan grotendeels uit lymfatisch weefsel, dat bedoeld is om afvalstoffen als slijm- en bloedcellen uit het lichaam naar buiten te werken.

Door de grillige textuur van de amandelen, die vaak door infecties nog rommeliger wordt, kunnen deze afvalstoffen onderweg blijven hangen.

Bovendien kunnen in de wijdere crypten ook voedselresten naar binnen. Zo groeit een amandelsteentje, dat meestal een zacht brokje is. Als de amandelstenen ook mineralen zoals calcium bevatten, zijn het echte harde steentjes.

Heeft iedereen amandelstenen?

Iedereen die zijn of haar keelamandelen niet heeft laten verwijderen kan amandelstenen ontwikkelen. Veel mensen weten niet eens dat hun amandelen amandelstenen bevatten. Je kunt erachter komen door TonsilClin Cupping Glass te gebruiken.

Hoe kan ik amandelstenen het beste verwijderen?

Amandelstenen kun je het beste verwijderen met TonsilClin Cupping Glass in combinatie met Oxyfresh Mondwater en tandpasta. Het voorkomen van amandelstenen kan met TonsilFresh NasuDrops, Moist-r en het reinigen van de tong met OraPack.

Kan ik ook een wattenstaafje gebruiken?

Je kunt een wattenstaafje gebruiken bij de amandelstenen die zich naar de oppervlakte hebben gewerkt. Echter in 95% van de gevallen zitten de steentjes zo diep dat ze niet met het blote oog te zien zijn.

Met een wattenstaafje kom je daar niet bij. De meeste crypten zijn te smal en te diep om er met instrumenten in te ‘prikken’. Daarnaast is de kans groot dat je je amandelen op die manier irriteert of zelfs beschadigt.

Het TonsilClin Cupping Glass bereikt een groter gebied van je amandelen en maakt gebruik van vacuüm. Hierdoor kun je zelfs de amandelsteentjes uit de diepste groeven zuigen.

Hoe kan ik zorgen dat zich na het verwijderen niet weer amandelstenen vormen?

Allereerst een goede dagelijkse mondhygiëne, inclusief het reinigen van de tong met Orapack. Daarnaast helpen mondwater op basis van actieve zuurstof, TonsilFresh NasuDrops en Moist-R kauwgom en mondspray mee om de aangroei te voorkomen.

Wat is het beste mondwater tegen amandelstenen?

Om de vorming van amandelstenen zo veel mogelijk tegen te gaan, is het een goed idee om dagelijks na het tanden poetsen je keelholte te spoelen. Gebruik een mondwater op basis van een actieve zuurstofformule als keelspoeling door zo ver als mogelijk achter in je keel te gorgelen.

TonsilFresh Mondwater heeft een hogere concentratie zuurstof dan vergelijkbare mondwaters. Actieve zuurstof bestrijdt de schadelijke bacteriën in mond- en keelholte en neutraliseert de kwalijk ruikende gassen die zij produceren. 

Een gezonde mondflora helpt mee aan een gezond gebit, een frisse adem en zo min mogelijk amandelstenen.

Disclaimer

U dient de informatie op deze website niet als vervangend medisch advies aan te zien. Als u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener. Ook wanneer uw amandelen groot, rood, of ongelijk zijn, wanneer je moeite hebt met slikken of ademen, wanneer er pus of bloed uit de amandelen komt, of bij (oor)pijn, neem dan direct contact op met uw huisarts.