10 handige tips om tandenknarsen af te leren

tips tegen tandenknarsenWat zijn de beste middelen en tips tegen tandenknarsen? Hoe realiseer je minder pijn, een betere nachtrust en minder kaakspierklachten? Tandenknarsen (ook wel bruxisme of knarsetanden genoemd) kan resulteren in pijnlijke kaken, hoofdpijn en zelfs een gebitsbeschadiging. Met de onderstaande 10 tips en middelen kan bruxisme voor een groot deel worden voorkomen.

1. Beste middel = Sova tandenknarsbitje

Prioriteit bij tandenknarsen is de bescherming van tanden en kiezen. Flinke knarsers kunnen tot wel 300 kilo aan kracht op het gebit drukken waardoor de tanden afbreken of het glazuur verliezen.

Gebitsbescherming kan door middel van een knarsbitje. Ook een splint, opbeetplaat of spalk van de tandarts past vaak precies, maar kost honderden euro’s. Er zijn ook kwalitatieve en goedkope bitjes verkrijgbaar die je zélf en eenvoudig op maat kunt vormen. (Tip: Sova)

Voor een overzicht van de beste 10 knarsbitjes bekijk dit artikel.

2. Vermijd kauwen

Stop in ieder geval direct met kauwgom kauwen. Ook op nagels, pennen en andere voorwerpen bijten kan de hevigheid van knarsen opvoeren. Omdat de kaakspieren de hele dag door gewend zijn om te ‘werken’, ontstaat de gewoonte om ’s nachts door te gaan met het op elkaar schuiven van de kaken.

Tip: Plaats het puntje van je tong tussen je tanden, dit kan een manier zijn om het knarsen af te leren. Ook is er een beetje speciaal klemmen ontworpen, de TonsilFresh Direct Fit (verkrijgbaar bij demondzorgzaak.nl).

3. Stressregulatie

In de meeste gevallen lijkt knarsen te ontstaan door stress. Het toepassen van ontspanningsoefeningen kan bruxisme flink doen afnemen. Ook het herkennen van stressmomenten en deze situaties anders te leren benaderen kan positief bijdragen. Vraag eventueel een psycholoog om assistentie.

4. Beperk cafeïnegebruik en alcohol

Feit is dat mensen die meer dan 2 koppen koffie per dag drinken een hoger risico lopen op bruxisme. Ook het eten van veel chocolade kan de neiging tot knarsetanden versterken.

Beperk daarom het nuttigen van cafeïne. Ook roken en het drinken van alcohol kan de kaakspieren extra triggeren om te gaan klemmen.

5. Goede nachtrust

Een goede nachtrust vermindert de duur en de intensiteit van bruxisme. In sommige gevallen kan goed slapen ervoor zorgen dat je helemaal niet meer knarst. Op internet zijn voldoende tips te vinden voor een betere slaap.

Ontspanningsoefeningen blijken vooral te helpen bij mensen die overdag veel klemmen of klikken met de kaken. Lees meer over klemmen van de kaken in dit artikel. Draag tijdens het slapen waar mogelijk een goed knarsbitje. Wanneer je last hebt van klemmen overdag draag dan een instant guard van TonsilFresh.

6. Kaakspieroefeningen

Een andere manier om tandenknarsen tegen te gaan is het toepassen van kaakspieroefeningen. Uw chiropractor of fysiotherapeut kan u de oefeningen gedetailleerd aanleren. Hieronder beschrijven we alvast enkele voorbeelden waarmee u uw kaakspier kunt leren ontspannen. De oefeningen zorgen tegelijkertijd voor een stukje bewustmaking. Herhaal iedere handeling zo’n 4 keer achter elkaar en het liefst 3 keer per dag.

  • Leg een warm washandje op de kaakspier
  • Plaats je duim onder de kin. Open en sluit de mond achter elkaar en houdt ondertussen de duim op dezelfde plaats
  • Zet je duim en wijsvinger tegen de voorkant van je kin en druk je onderkaak naar voren zodat je hand ook naar voren toe beweegt
  • Plaats je tong tegen het gehemelte en doe de mond enkele keren open en dicht

7. Massage

Een fysiotherapeut kan je tevens verschillende massagetechnieken aanleren waardoor je de kauwspieren goed kunt leren ontspannen. Een massage kan ook pijnverminderend werken na een nacht van hevig knarsen. Toch heeft het masseren van de kaakspieren niet bij iedereen het gewenste effect. Bij ernstige gewrichts- of kaakpijn kan worden gekozen voor kinesistherapie.

8. Spierontspanners

In sommige gevallen kunnen huisartsen spierontspanners voorschrijven. Spierontspanners zijn medicijnen die de kaakspier kunnen kalmeren. De werking ervan is overigens nooit 100% bewezen. Tevens blijken de medicijnen veelal bijwerkingen te hebben. Ook het inspuiten van Botox kan de kaakspier stilleggen.

9. De Bruxstop

De Bruxstop is een apparaatje dat de activiteit van de kauwspieren meet en geeft daaropvolgend een puls aan de kaken waardoor deze ontspannen. De pulsen nemen vervolgens langzaam af wat kan betekenen dat de Bruxstop het knarsen kan afleren. Het lijkt erop dat Bruxstop (€1000) niet meer wordt verkocht.

10. Bezoek een tandarts

Bezoek bij twijfel altijd een tandarts. Wanneer het gebit beschadigd is geraakt kan hij of zij de tanden herstellen met wit vulmateriaal. Ook kan het nodig zijn een beugel of kroon te plaatsen, waardoor herhaaldelijke klembewegingen minder schade kunnen aanrichten. In een enkel geval is het knarsen zo hevig dat onderzoek in een slaapkliniek noodzakelijk is om de oorzaak te achterhalen en een behandelplan op te stellen.

Tot slot

Het is soms erg lastig om het knarsen van de tanden te stoppen. Zorg daarom in ieder geval voor passend bitje.

In dit artikel vind je de 10 meest gewaardeerde knarsbitjes op een rijtje.

 

Mis deze artikelen niet: