Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  29 augustus 2023

Er bestaan veel mondspoelingen tegen een slechte adem, maar welke is de beste? Mondwater gebruiken tegen een slechte adem is in principe een goed idee. Door te spoelen bereik je ook de plekjes waar je tandenborstel en zelfs flosdraad niet bijkomt. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Of mondwater ook daadwerkelijk helpt tegen een slechte adem hangt af van de ingrediënten die erin zitten. In dit artikel gaan we kijken waarom en geven je tips voor het beste mondwater.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Een slechte adem is meestal een teken van teveel schadelijke bacteriën in je mond. Zij maken samen met voedselresten en speeksel deel uit van tandplak. Daarin verwerken ze suiker en koolhydraten tot stinkende geuren als methaanthiol, waterstofsulfide en ammoniak. Deze bacteriën en hun geuren zijn natuurlijk slecht voor je gebit en de gezondheid van je tandvlees. En niet te vergeten voor je zelfvertrouwen. 

Gezellig samen met een frisse adem

Niet alle bacteriën in je mond zijn schadelijk. De meeste bacteriën en andere microben zijn nuttig en noodzakelijk voor een goede mondgezondheid en spijsvertering. Die laat je daarom het best met rust, zodat je mondflora in evenwicht blijft. Een verstoorde mondflora speelt de schadelijke bacteriën juist in de kaart, waardoor ze steeds meer stank produceren.

Bij het kiezen van mondwater is het dus belangrijk dat het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteund wordt, en niet verstoord door antiseptische middelen en nare chemicaliën. Kies daarom voor mondwater met mondvriendelijke ingrediënten, die de slechte adem niet maskeren maar bij de bron aanpakken.

We hebben de 5 beste mondwaters tegen een slechte adem op een rijtje gezet:

1. RyttPro Mondwater

RyttPro mondwater tegen slechte ademDe formule van RyttPro Mondwater werkt op basis van actieve zuurstof, in dit geval gestabiliseerde chloordioxide. Samen met cetylpyridinium chloride (CPC) en zink pakt het de schadelijke bacteriën effectief aan. De ingrediënten zijn veilig voor jou en ondersteunen de natuurlijke bescherming door een evenwichtige mondflora. Dat maakt dit mondwater tot een uitstekende mondspoeling tegen een slechte adem. Maar ook je gebit wordt optimaal beschermd tegen cariës (gaatjes) en de zachte weefsels in je mond worden verzorgd.

2. RyttPro Frisse Adem kit

RyttPro Frisse adem kit

Dit totaalpakket bevat behalve het bovengenoemde RyttPro mondwater nog een aantal andere producten die van nut zijn tegen een slechte adem. RyttPro tandpasta en RyttPro mondspray zijn gebaseerd op dezelfde effectieve, mondvriendelijke formule als het mondwater. Daarmee zijn niet alleen de ingrediënten van je mondspoeling in orde, maar ook die van je tandpasta. De mondspray kun je gebruiken om tussendoor en onderweg je gebit te verzorgen en je adem te verfrissen.

Daarnaast is de effectieve RyttPro tongreiniger toegevoegd. Een ingenieuze combinatie van tongschraper en tongborstel in één. Niet alleen op je tandglazuur maar ook op en in het ruwe oppervlakte van je tong wonen de schadelijke bacteriën die stinkende gassen uitscheiden. Daarom loont het echt de moeite om dagelijks de witte of gele aanslag van je tong te borstelen en daarna weg te schrapen. Dat kan perfect met deze dubbelzijdige tongreiniger.

RyttPro effectieve tongreiniger

3. JuliBrite Mondwater

De milde formule van JuliBrite Mondwater bestrijdt de schadelijke bacteriën met een actieve zuurstofformule, gegenereerd door honing. Ook zink helpt mee om de schadelijke anaerobe bacteriën te bestrijden, maar zonder de nuttige microben ook de nek om te draaien. Het lichaamseigen enzym hyaluronan is ontstekingsremmend en anti-oxiderend. Xylitol staat bekend om de nuttige effecten op het gebit en de mondholte, zoals het verlagen van de zuurgraad en het gladder maken van het tandglazuur. JuliBrite Mondwater is daarmee de perfecte mondspoeling voor de totale verzorging van je gebit en tandvlees, en het verfrissen van je adem.

4. Oxyfresh Mondwater

Oxyfresh mondwater tegen slechte adem

Ook Oxyfresh Mondwater combineert een krachtige formule van actieve zuurstof en zink. Alleen de schadelijke bacteriën inclusief hun stinkende zwavelmoleculen worden effectief bestreden, maar zonder vervelende bijwerkingen. 

Xylitol verlaagt de zuurgraad in de mond, wat het evenwicht van de mondflora ondersteunt en je tandglazuur gladder maakt. Voor het hydrateren en verzorgen van de zachte weefsels in je mond is aloë vera toegevoegd. Het frisse en bruisende Oxyfresh Mondwater is een veilig en mondvriendelijk mondwater, dat je adem direct verfrist. Omdat het de stank niet maskeert maar bij de bron aanpakt, houdt die verfrissing ook langer aan.

5. JuliBrite Whitening Mondwater 

JuliBrite mondwater tegen slechte ademJuliBrite Whitening Mondwater bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Biologische kokosolie en geactiveerde houtskool hebben een natuurlijke antibacteriële werking en maken ook je tanden witter. De geactiveerde houtskool is pigmentloos en zeer fijn gemalen, zodat je wastafel schoon blijft en je tandglazuur niet afslijt. Voor de verzorging en hydratering van je mondslijmvliezen en tandvlees zijn aloë vera en ontzuurde vitamine C toegevoegd. Kortom, ook dit is een zeer geschikt en mondvriendelijk mondwater, dat de kracht van natuurlijke bestanddelen gebruikt voor een schone en frisse mond.

Tot slot

Bovengenoemde mondwaters zijn de beste keuzes tegen een slechte adem. De actieve zuurstofformules bestrijden de schadelijke bacteriën zonder de rest van de mondflora te verstoren. Daarbij neutraliseren ze ook de zwavelachtige gassen, dus de stank zelf, op een moleculair niveau.

Bronnen

Nederlands Huisartsen Genootschap: Richtlijnen Foetor ex ore

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis