Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  18 juni 2024

Ben je op zoek naar de allerbeste tandpasta? Dan loont het de moeite om aandacht te besteden aan de ingrediënten, want daar staat of valt een goede tandpasta mee. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en waarom. Daarnaast hebben we de 10 beste tandpasta’s voor je op een rijtje gezet.

Mondvriendelijke ingrediënten

Tandpasta heeft boven alles tot doel om tandplak te verwijderen. Dat lukt de meeste tandpasta’s dan ook wel, zelfs de allergoedkoopste. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de mondflora wordt ondersteund omdat dat op de lange duur beter is voor je mondgezondheid. Daarvoor moeten alle bestanddelen van de tandpasta het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren. Zulke ingrediënten noemen wij “mondvriendelijk”.

Voorbeelden van mondvriendelijke ingrediënten zijn onder andere:

  • het lichaamseigen mineraal HAP (hydroxy-apathiet) om het tandglazuur te versterken
  • zink en kokosolie
  • Het enzym hyaluronan
  • xylitol
  • zout
  • plantaardige extracten
  • gel van aloë vera

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die de mondflora op verschillende manieren ondersteunt. De schadelijke bacterie Streptococcus mutans kan het niet alleen niet omzetten in zuren zoals ze doen met suiker. Xylitol zorgt er zelfs voor dat ze zich moeilijker aan het tandglazuur hechten om tandplak te vormen, zodat je glazuur gladder blijft. Bovendien stimuleert het de frisse smaak de speekselklieren, wat de mondgezondheid altijd ten goede komt. Xylitol verlaagt ook nog eens de zuurgraad van de mond, een belangrijke factor voor een gezonde mondflora en een gezond gebit.

<a href="https://www.vecteezy.com/free-photos/toothpaste">Toothpaste Stock photos by Vecteezy</a>

Hoewel alle in de handel zijnde tandpasta’s tandplak verwijderen, zijn ze zeker niet allemaal mondvriendelijk. Sterker nog, nagenoeg alle tandpasta’s uit de supermarkt bevatten ingrediënten die de mondflora verstoren.

Voorbeelden zijn het schuimmiddel SLS (sodium lauryl sulfaat) enbantiseptische middelen als chloorhexidine en triclosan. Ook zul je er vaak dubieuze chemicaliën als parabenen en ftalaten in vinden en totaal overbodige kunstmatige kleur-, zoet- en smaakstoffen. 

Zo’n ongewenste zoetstof is bijvoorbeeld sacharine. Als E 954 is het weliswaar goedgekeurd voor consumptie en daarmee zeker voor tandpasta die je uitspuugt, maar het heeft een bittere nasmaak en doet niets om de mondflora te ondersteunen. 

Het belang van een goede tandpasta

Mondvriendelijke tandpasta

Tandpasta is onmisbaar voor een goede mondhygiëne. Twee keer per dag tandplak verwijderen is de basis voor een goede mondzorg, Hiermee reinig je je tanden en rem je de vorming van tandsteen af. Zo help je cariës (gaatjes), tandvleesontsteking, een slechte adem en andere mondproblemen voorkomen. Bij dit dagelijkse gebruik is het goed om ook aan de lange termijn te denken en te kiezen voor mondvriendelijke tandpasta. De tandpasta’s in onderstaande Top 10 voldoen aan deze voorwaarden.

Top 10 beste tandpasta

1. JuliBrite Tandpasta tabletten

De uitgekiende formule van JuliBrite Tandpasta tabletten reinigt je gebit en houdt het sterk en gezond. Daarbij wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteund. De natuurlijke mineralen calcium-carbonaat en hydroxy-apatiet (HAP) herstellen en versterken je tandglazuur.

Hieraan worden de tandplak-remmende en zuurverlagende eigenschappen van xylitol toegevoegd. De tandpasta heeft een prettige zachte mint-smaak door natuurlijke pepermunt.

JuliBrite Tandpasta tabletten

JuliBrite tandpasta tabletten doen alles wat een tandpasta hoort te doen en dat in een duurzame vorm. De tabletten zijn verpakt in een blikje, dat je later kunt vullen met navul-verpakkingen. Om je tanden te poetsen kauw je eerst even op een tablet en vervolgens kun je met een natte tandenborstel je tanden poetsen. De tabletten zijn vegan: volledig plantaardig en niet getest op dieren.

2. RyttPro Toothpaste Magic Mint 

Ook RyttPro Toothpaste Magic Mint reinigt je gebit grondig, maar mondvriendelijk. De krachtige formule OZ-3X zorgt samen met zink en cetylpyridinium chloride (CPC) voor een schone mond en een frisse adem. Natriumfluoride (1450 ppm) is toegevoegd om je tanden te beschermen tegen cariës (gaatjes). De tandpasta stabiliseert de zuurgraad in de mond en heeft een verfrissende mint-smaak.

3. JuliBrite Mineralizing Tandpasta

JuliBrite Mineralizing Tandpasta bevat net als de JuliBrite tandpasta tabletten het lichaamseigen mineraal hydroxyapatiet (HAP) om de zwakke plekken in het tandglazuur te herstellen. Het reinigen van het gebit gebeurt door een actieve zuurstofformule, gegenereerd door honing. Die bestrijdt samen met zink de schadelijke bacteriën. Het natuurlijke enzym hyaluronan werkt ontstekingsremmend. Kortom: de complete verzorging voor je tanden en mondholte voor een gezond gebit en een frisse adem.

JuliBrite Remineralising toothpaste

4. OxyFresh Lemon Mint Tandpasta

Deze klassieker reinigt en verfrist je gebit en mondholte op basis van de beproefde formule Oxygene. De mondflora wordt ondersteund en de formule neutraliseert een slechte adem op moleculair niveau. Xylitol is toegevoegd om de vorming en hechting van tandplak aan het tandglazuur af te remmen. Een natuurlijke mint- en citroen-smaak zorgt voor een frisse smaak, die de speekselklieren stimuleert.

5. UK Organics Tea Tree tandpasta

De verschillende tandpasta’s van UK Organics bevatten uitsluitend natuurlijke en biologische ingrediënten. Zeer effectief, maar toch natuurlijk en duurzaam. De zuivere bestanddelen 

verwijderen tandplak met alle respect voor de mondflora. Deze variant met etherische tea tree olie is speciaal geschikt als je last hebt van geïrriteerd tandvlees.

UK Organics Tea tree tandpasta

6. Dr. Brite Sensitivity Relief tandpasta Mint

Ook de tandpasta’s van Dr. Brite zijn gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, maar ze doen wat een tandpasta moet doen. Dr. Brite Sensitivity Relief tandpasta Mint is speciaal bedoeld voor als je last hebt van gevoelige tanden. Natuurlijke mineralen versterken en remineraliseren het tandglazuur en plantaardige extracten verzorgen je tandvlees effectief maar veilig. Deze tandpasta  bevat dan ook geen SLS, maar schuimt door middel van een milde en plantaardige formule.

7. Dr. Brite Fresh breath Tandpasta Mint

De naam zegt het al: deze tandpasta helpt een slechte adem te bestrijden. Niet met agressieve chemicaliën om de geur te maskeren, maar met natuurlijke ingrediënten die de mondflora ondersteunen. Biologische kokosolie en plantaardige ingrediënten als aloë vera, tea tree, peterselie, kaneel en xylitol houden de mondflora in perfecte conditie. De mineralen HAP (hydroxy apatiet) en calciumcarbonaat houden je tandglazuur sterk.

Dr. Brite Frisse adem tandpasta

8. UK Organics Charcoal tandpasta

De uitgelezen tandpasta voor witte tanden, maar dan helemaal natuurlijk. Zowel kokosolie als geactiveerde houtskool zijn perfecte ingrediënten om je gebit van tandplak te ontdoen. Je gebit wordt ook beschermd tegen cariës (gaatjes) door natuurlijke mineralen die het tandglazuur herstellen en versterken. En dat alles met volkomen natuurlijke ingrediënten in een duurzame verpakking.

9. Oralieve tandpasta

Het merk Oralieve is gericht op mensen die last hebben van een droge mond, door welke oorzaak dan ook. De werkzame ingrediënten zijn de melkenzymen lactoferrine en lactose oxidase. Die hydrateren de mondslijmvliezen en stimuleren de speekselklieren, zodat er ook meer eigen speeksel wordt geproduceerd. Als je last hebt van droge mond-klachten is dit een fijne tandpasta. Maar ook als dit niet het geval is, kan deze tandpasta je mond gezond houden.

10. Duelle Whitening powder

Niet op de laatste plaats omdat het een slechte keuze is, maar omdat het geen tandpasta is. Met Duelle Whitening powder kun je wel iedere tandpasta een extra boost te geven. Het poeder bevat het milde blekende bestanddeel PAP (phthalimide peroxycaproic acid) om je tanden veilig te bleken. Daarnaast bevat het de mineralen HAP (hydroxyapatiet) en calcium carbonaat om je tandglazuur versterken. Bovendien maakt het poeder je tanden gladder, waardoor er minder tandplak aan kan hechten. Gebruik het samen met één van de tandpasta’s in deze Top 10 om je tanden nog witter en sterker te maken.

Duelle whitening powder