Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 3 oktober 2023

Een droge mond is overdag vervelend, maar ’s nachts helemaal. Is je mond overdag al droog door bijvoorbeeld medicatie of de menopauze, dan wordt het ´s nachts alleen maar erger.

In dit artikel kijken we naar droge mondklachten in de nacht en ochtend en uiteraard wat je daartegen kunt doen.

Droge mond in de nacht

Droge mond in de nacht

Als je lijdt aan droge mondklachten (xerostomie) is dat ’s nachts extra vervelend. Tijdens je slaap geven de hersenen ook zonder droge mondklachten minder signalen aan de speekselklieren om aan het werk te gaan. Overdag kun je water drinken, een stuk fruit eten of kauwgom kauwen maar als je slaapt gaat dat niet. Je kunt daardoor slechter gaan slapen omdat je geregeld wakker wordt van het dorstige gevoel.

Als je bovendien met je mond open slaapt drogen je mondslijmvliezen en tong nog verder uit. Dit door de in- en uitgaande luchtstroom. 

Wakker worden met een droge mond

Heb je het geluk dat je doorslaapt, dan is er altijd nog het moment van wakker worden. Als je ‘s ochtends wakker wordt met een droge mond, duidt dat erop dat je in ieder geval ’s nachts een tekort aan speeksel hebt. Te weinig speeksel leidt al gauw tot een slechte ochtendadem, maar ook andere mond- en gebitsproblemen liggen op de loer.

Droge mond in de ochtend

Aandacht voor droge mondklachten

Of je nu overdag of alleen ’s nachts en ’s ochtends een droge mond hebt en of de oorzaak nu wel of niet te verhelpen is, het is altijd belangrijk om droge mondklachten serieus te nemen. Behalve een onprettig gevoel heeft een droge mond heel nadelige effecten op je mondgezondheid en daardoor op je gebit:

  • een slechte adem
  • meer tandplak en tandsteen
  • tandvleesontsteking
  • schimmelinfectie (candida albicans)
  • amandelstenen

Voldoende speeksel is de natuurlijke bescherming tegen de schadelijke mondbacteriën. Het is zuurstofrijk, waar zij slecht in gedijen omdat ze anaeroob zijn. Dat wil zeggen dat ze in een zuurstofarme omgeving leven.

Daarnaast houdt speeksel de zuurgraad in de mondholte in balans. Dat is belangrijk omdat bij een lagere zuurgraad mineralen uit het voedsel beter worden opgenomen in het tandglazuur. Dit remineraliseren is nodig het glazuur te herstellen op plekken waar het afgesleten of beschadigd is.

Slechte adem door droge mond

Zo geeft een tekort aan speeksel op meerdere manieren een grotere kans op problemen in de mond en in het gebit. Uiteraard is het belangrijk de oorzaak van jouw droge mond te achterhalen en zonodig maatregelen te nemen. Maar ook als de oorzaak niet weg te nemen is, doe je er goed aan om de schade voor je gebit te beperken.

Lees hier meer over de oorzaken van een droge mond.

Een droge mond in de nacht en ochtend verhelpen

Allereerst zijn er wat basismaatregelen, die je zou moeten nemen om droge mondklachten tegen te gaan en je gebit te beschermen:

1. Mondvriendelijke tandpasta en mondwater

Lang niet alle mondzorg-producten zorgen voor goed gehydrateerde mondslijmvliezen. Met name alcohol, menthol en SLS (sodium lauryl sulfaat) irriteren de slijmvliezen juist. Met droge mondklachten wil je dat natuurlijk niet hebben. Kies daarom voor verzorgingsproducten met mondvriendelijke ingrediënten, die de slijmvliezen verzachten en de speekselproductie stimuleren. 

Voorbeelden hiervan zijn tandpasta en mondwater van RyttPro, OraRelieve, JuliBrite, Dr. Brite, UK Organics en Oxyfresh.

RyttPro tegen droge mond

2. Ademen door de neus

Als je verkouden bent, een bijholte-infectie of griep hebt of een allergie kan de neusholte geblokkeerd. Je wordt dan gedwongen om door je mond te ademen. Maar dit kan ook een gewoonte worden. Is je neusholte vrij, maar adem je toch door je mond als je slaapt? Je mond droogt dan sneller uit dan met mond dicht.

De TonsilFresh Dry Mouth Strap biedt uitkomst. Deze verstelbare kinband houdt je mond ’s nachts dicht, zodat je de continue luchtstroom door en uitdroging van je mond voorkomt.

TonsilFresh kinband tegen ademen door je mond

3. Gel tegen monddroogte

Terwijl je overdag even gemakkelijk water drinkt, sprayt of een kauwgompje kauwt, is ’s nachts een goede mondgel handiger.

OraRelieve, een lijn die speciaal is ontwikkeld tegen droge mondklachten, heeft een goede mondgel op basis van natuurlijke enzymen. De gel smeer je voor het slapen gaan over je gebit, je tong en de binnenkant van je wangen. De slijmvliezen blijven zo langer vochtig en soepel, zodat je minder snel wakker zal  worden door een droge mond en een dorstig gevoel.

OxyFresh Pro Relief Dental Gel is een multifunctionele mondgel, die ook bij nachtelijke droge mondklachten heel goed bruikbaar is. De mondvriendelijke ingrediënten bestrijden de schadelijke bacteriën en hydrateren de zachte weefsels in je mond, zodat je lekker door kunt slapen.

Beide gels zorgen er tevens voor dat je adem frisser is als je wakker wordt.

Oxyfresh dental gel tegen droge mond

Tot slot

Mogelijk heb je niet alleen ’s nachts en ’s ochtends, maar ook overdag last van een droge mond. 

Lees hier over de middelen die je overdag kunt gebruiken.

Is de oorzaak van je droge mondklachten niet te achterhalen? Als je je droge mond niet kunt verhelpen met mondvriendelijke mondzorg-producten en de genoemde extra middelen tegen een droge mond, moet je naar de huisarts. Droge mondklachten kunnen namelijk een symptoom zijn van een ziekte.

Bronnen