Tandenknarsen verhelpen in 1 dag? 10 Bewezen Tips

Auteur Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij dentiwiki.de, 30 maart 2020

Vandaag behandel ik de vraag van Judith: Mijn man heeft erg veel last van tandenknarsen. Hij krijgt er pijnlijke kaakspieren van, de kwaliteit van zijn gebit gaat achteruit en het geluid is zo hard dat ik er niet van kan slapen. Wat kunnen we nu het beste doen?

10 Bewezen tips tegen knarsen

De afgelopen 10 jaar heb ik veel wetenschappelijke onderzoeken gelezen over tandenknarsen. In samenwerking met een fysiotherapeut hopen we een goed antwoord te kunnen geven op de vraag van Judith, met deze 10 tips.

1. De allerbelangrijkste Tip

Draag direct een veilig (CE Gekeurd) tandenknarsbitje. Omdat de kaken tijdens het tandenknarsen met brute kracht (300 KG) over elkaar bewegen, kunnen de tanden en kiezen volledig afbreken. De kracht is zo enorm dat je er een walnoot mee kunt kraken. Het tandglazuur blijkt bij knarsers tot 20 keer sneller te verdwijnen dan bij niet-knarsers. Voor een aangemeten knarsbitje van de tandarts betaal je tussen de 300 en 600 euro en is de wachttijd met 6 tot 8 weken lang. Er zijn (gelukkig) ook goedkopere knarsbitjes die je thuis op maat kunt maken in enkele minuten. De absolute favoriet die als beste naar voren komt in deze test is De Sova Nightguard van de Zweedse arts Dr. Akervall. Sova Aero is om meerdere redenen een van de meest populaire knarsbitjes ter wereld. Sova Aero blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Michigan net zo effectief als een knarsbitje van de tandarts, maar vele malen comfortabeler. Het meest opvallende verschil met andere bitjes is dat Sova Aero niet alleen het gebit 100% beschermt. De ingebouwde Diffusix technologie zorgt ervoor dat het tandenknarsen afneemt. Sova is met een dikte van 1.6 mm het allerdunste bitje op de Europese markt, waardoor je vergeet dát je een bitje draagt. Het materiaal bestaat uit biologsich afbreekbaar materiaal en niet uit EVA, BPA en weekmakers. De perforaties in Sova reguleren de aan- en afvoer van speeksel en verminderen zodoende de kans op caries. Nog een voordeel is dat je Sova Aero zo vaak kunt vormen als je wilt. De aanbieder van Sova geeft een niet goed-geld terug garantie. Bekijk hier of Sova iets voor jou is. Of lees hier de test: De top 10 best geteste knarsbitjes.

2. Bezoek een fysiotherapeut.

Wanneer het tandenknarsen al langere tijd bezig is, kunnen er serieuze kaakproblemen optreden. Zo kan de kaak op slot gaan, wat wil zeggen dat de mond slechts beperkt geopend kan worden. Dit maakt eten, drinken en soms ook praten lastig. Bovendien kan de kaak soms ontwricht raken. Om deze problemen te behandelen en in de toekomst te voorkomen, is fysiotherapie aan te bevelen. De fysiotherapeut leert je oefeningen aan die ertoe leiden dat de kaak niet langer op slot gaat en weer beter in balans komt.

3. Voorkom stress

Het is gebleken dat stress een grote risicofactor is voor knarsetanden. Hoewel waarschijnlijk vooral (genetische) aanleg een grote oorzaak van knarsetanden is, kan stress de kans op bruxisme aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om stress zoveel mogelijk te vermijden en bespreek desgewenst je klacht met een psycholoog.

4. Botox behandeling

Een botoxbehandeling wordt meestal pas toegepast als andere behandelmethodes het tandenknarsen niet verhelpen. Botox is een stof die de spieren lokaal verslapt. Om deze reden wordt botox ook vaak gebruikt tegen rimpelvorming in het gezicht. Wanneer botox wordt gebruikt tegen knarsetanden, wordt een kleine hoeveelheid direct in de kaakspieren gespoten. In principe heeft dit geen invloed op het dagelijks gebruik van de kaakspieren bij bijvoorbeeld het eten. Wel wordt er aanzienlijk minder geknarsetand. Een botoxbehandeling moet na enige tijd herhaald worden om effectief te zijn.

5. Matig alcohol en drugs gebruik

Overmatig alcohol- en/of drugsgebruik kan gepaard gaan met knarsetanden. Het gaat hierbij om een direct effect van de alcohol/drugs, meestal de nacht na het gebruik. Hoewel in dergelijke gevallen het knarsetanden niet meerdere nachten aanhoudt, kan het wel zo heftig zijn dat na één nacht al pijn of zelfs schade optreedt. Dit kan voorkomen worden door simpelweg te matigen met alcohol en drugs.

6. Medicijnen

Steeds vaker worden medicijnen voorgeschreven door de huisarts die het knarsetanden kunnen behandelen. Het gaat hier om medicijnen die de kaakspieren enigszins verslappen, waardoor het tandenknarsen ’s nachts niet langer optreedt. Het gebruik van medicijnen bij knarsetanden bevindt zich echter nog in een prille fase. In veel gevallen wordt de voorkeur gegeven aan een ander type behandeling.

7. Minder caffeine

Het nuttigen van cafeïne verhoogt de alertheid waardoor adrenaline vrijkomt. Deze energie wil zich verplaatsen en beweegt zich bij ‘tandenknarsers’ onder andere richting de kauwspieren. Door het minder innemen van cola, energiedrankjes, chocolade en koffie kan bruxisme makkelijker worden tegengegaan

8. Slaapabneu behandelen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de mensen met slaapabneu, tegelijkertijd last heeft van tandenknarsen. Het laten onderzoeken en behandelen van slaapabneu zou een mogelijkheid kunnen zijn tandenknarsen tegen te gaan.

9. Kauw zo min mogelijk

Probeer te voorkomen dat je onnodig kauwt op pennen of andere voorwerpen die niets te maken hebben met voeding. Laat de kaakspieren niet (zinloos) gewend raken aan kauwbewegingen. Maak jezelf hierop attent door bijvoorbeeld een sticker op je horloge te plakken. Iedere keer als je op je horloge kijkt stop je direct met onnodig kauwen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat je voedsel tot je neemt waar je lang op moet kauwen zoals bijvoorbeeld biefstuk.

10. Bewustwording

Door overdag meer bezig te zijn met het tandenknarsen, valt het je sneller op als je aan het knarsetanden bent. Omdat knarsetanden met name in de periodes van lichte slaap voorkomt, kun je jezelf zo trainen om wakker te worden zodra je begint met knarsen. Ook merk je het sneller op wanneer je overdag je gebit aan het klemmen bent.

Samengevat

Als je last hebt van stevig knarsen dan is het belangrijk om je gebit te beschermen met een veilig CE gekeurd knarsbitje, vrij van weekmakers. Lees daarom ook mijn test: Wat is het beste tandenknarsbitje van 2020?