Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 14 december 2023

Er zijn wereldwijd duizenden producten tegen een slechte adem te koop, maar welke producten werken nu écht? Bijna alle mondwaters zijn gericht op het maskeren van de geur en niet op het bestrijden van de oorzaak.

Stinkende adem ontstaat door bacteriën, die zich als tandplak ophopen op de grens tussen tanden en tandvlees en tussen je tanden en kiezen. Daarom poetsen en flossen we. Een plek die vaak vergeten wordt is de achterkant van de tong. Ook daar, tussen de papillen, zetten schadelijke bacteriën koolhydraten en suikers om in stinkende gassen. Deze bacteriën gedijen in een zuurstof-arme omgeving. Daarom is het belangrijk om je mond vochtig en je tong schoon te houden. 

Hieronder hebben we de 10 beste middelen tegen een slechte adem voor je op een rijtje gezet.

1. RyttPro Frisse adem Pakket 

Het RyttPro Frisse Adem Pakket is een compleet pakket, waarmee je snel van een stinkende adem af bent. Om te beginnen bevat het RyttPro Tandpasta Magic Mint en RyttPro Mondwater Magic Mint. Zo is je dagelijkse basis-mondhygiëne ingericht op het veilig, maar effectief bestrijden van de schadelijke bacteriën.

RyttPro Frisse adem Pakket

De producten bevatten de krachtige actieve zuurstofformule OZ-3X. In combinatie met zink en CPC worden de schadelijke bacteriën effectief bestreden, maar met respect voor de rest van de mondflora. Het mooie van een actieve zuurstofformule is dat die niet alleen de bacteriën zelf bestrijdt, maar ook hun zwavelgassen moleculair neutraliseert. Daarmee wordt de geur dus bij de bron aangepakt.

De tandpasta bevat fluoride voor sterkere tanden en verzorgende ingrediënten als xylitol, aloë vera en vitamine Q10.

Maar er is meer. Zoals boven vermeld is de tong, en vooral de ruwe achterkant, bij veel mensen een vergeten broeinest van bacteriën. Maar ga je tong nu vooral niet met je tandenborstel poetsen, want die is daar helemaal niet geschikt voor.

RyttPro Tongreiniger

De RyttPro Tongreiniger bestaat uit een tongborstel en tongschraper inéén. De borstelkant heeft  fijne, zachte haartjes die wel geschikt zijn om je tong te borstelen. Na het borstelen schraap je de aanslag van je tong met de ribbels op de andere kant. Het instrumentje is ook niet zo hoog als de kop van je tandenborstel, zodat je je tong goed kunt reinigen zonder te kokhalzen. 

Tot slot bevat het RyttPro Frisse Adem Pakket een mondspray, waarmee je je mond in de loop van de dag extra kunt verzorgen en hydrateren. Ook deze is gebaseerd op de effectieve maar mondvriendelijke formule OZ-3X.

2. XinusActiv Nasal Spray 

Als je verkouden bent, griep of bijholteontsteking hebt of last van een allergie kan de slechte adem ook uit je neus- en keelholte komen. Afgezien van bacterie-concentraties in de holten, is er de “post-nasale drip”. Dat is een natuurlijke reactie die ervoor zorgt dat de druk op de holten niet te groot wordt. Daarvoor wordt het overtollige slijm, oftewel snot, afgevoerd naar de keelholte.

Dat klinkt onsmakelijk en daarom is het tijdens griep en verkoudheid goed om je neusholte schoon te houden. Daarmee wordt het neusslijm dat de keelholte indruppelt minder belastend voor de mondflora en daarmee voor je mondgezondheid. Je neusholte reinigen kan met XinusActiv Nasal Spray, een veilige, medicijn-vrije en niet verslavende neusspray op basis van natuurlijke ingrediënten. De formule bevat zeezout, xylitol, het enzym hyaluron en propolis extract, een bijenproduct.

3. Bergenfeld Tongue Serum

Bergenfeld Tongue Serum is een reinigend en verzorgend serum voor achterop je tong en in je keel. Ook dit bestrijdt de schadelijke bacteriën samen met hun stinkende zwavelgassen. De ontsmetting is intensief, maar wel met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Na het reinigen van je tong met de RyttPro Tongreiniger sprenkel je een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong voor extra diepe reiniging en frisheid.

Bergenfeld Tongue serum

4. TonsilClin Tonsil Stone Remover & OraMarie Tonsil Serum

Een andere beruchte bron van een stinkende adem zijn amandelstenen. Deze witte brokjes bestaan uit lymfatisch afval die voor anaerobe bacteriën een waar feestmaal vormen. Met hun stinkende gassen als resultaat. Als je last hebt van amandelstenen loont het de moeite om deze regelmatig te verwijderen. Het beste hulpmiddel daarvoor is de TonsilClin Tonsil Stone Remover. Het werkt met een rubber vacuüm-pompje en een pipet van hoogwaardige, onbreekbare kunststof. Je kunt er gemakkelijk en veilig amandelstenen mee uit de diepste groeven zuigen.

OraMarie Tonsil serum

OraMarie Tonsil Serum kun je gebruiken om de keelamandelen voor- of na te behandelen, maar ook preventief om je keelamandelen schoon te houden. Het serum is gebaseerd op de effectieve, maar veilige actieve zuurstofformule DioXCS+. Die bestrijdt de schadelijke bacteriën zonder de mondflora te verstoren. Bovendien neutraliseert ook deze actieve zuurstofformule de stinkende gassen op moleculair niveau.

OraMarie Tonsil Serum druppel je direct op je amandelen om deze schoon te houden of om het verwijderen van amandelstenen met de TonsilClin Tonsil Stone Remover voor te bereiden.

TonsilFresh Cupping set

5. JuliBrite Tongue clean Kit 

Op nummer 5 weer een compleet pakket voor een frisse adem. De formule van JuliBrite bestrijdt de schadelijke bacteriën uiteraard met alle respect voor de mondflora. De actieve zuurstof erin, gegenereerd door honing, werkt samen met zink tegen de schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen.

Het natuurlijke enzym hyaluronan werkt ontstekingsremmend en anti-oxiderend. Hyaluronan is even effectief tegen bacteriën als chloorhexidine, maar zonder de rest van de mondflora aan te tasten. Xylitol geeft een frisse koele smaak, die de speekselklieren stimuleert, en zorgt ervoor dat bacteriën zich niet aan je tandglazuur hechten.

Je tong schoon en fris houden doe je met de JuliBrite Tongreiniger, een combinatie van tongschraper en tongborstel. De bijbehorende JuliBrite Tongue Gel borstel je in om de schadelijke bacteriën ook tussen de tongpapillen te bestrijden. Met schraper-kant veeg je de aanslag eenvoudig van je tong.

JuliBrite Tongue clean set

6. Moist-R Hydrating Chewing Gum

Kauwen op kauwgom is helemaal niet zo’n slecht idee tegen een slechte adem, maar het moet natuurlijk wel gebitsverzorgende kauwgom met xylitol zijn. Deze natuurlijke zoetstof heeft een aantal goede eigenschappen voor het gebit en de mondholte. Zo kunnen bacteriën het niet zoals suiker verwerken omdat het ondanks de zoete smaak een heel andere moleculaire structuur heeft. Het zorgt er zelfs voor dat bacteriën zich niet aan je tandsteen kunnen hechten, waarmee tandplak wordt afgeremd. Het verbetert daarmee de mondflora, maar ook de zuurgraad in de mond die eveneens belangrijk is voor het geheel en voor de opname van mineralen in het tandglazuur.

Moist-R Hydrating Chewing gum is gebaseerd op een hoogwaardige, niet gemodificeerde xylitol.

Moist-R hydrating chewing gum

De koele frisse smaak van xylitol stimuleert samen met de kauwbewegingen je speekselklieren. En hoe meer speeksel, hoe beter dat voor je mond en je gebit is.

7. Dentek Flossboogjes

We weten allemaal dat we goed moeten flossen, want ook tussen de tanden en op de grens van tanden en tandvlees blijft gemakkelijk tandplak hangen. Haal je dat niet dagelijks weg, dan kan dit zeker een slechte adem veroorzaken. Maar flossen met flosdraad is niet het gemakkelijkste karweitje. Gelukkig zijn er flosboogjes, waarmee het allemaal een stuk gemakkelijker gaat:

  • Dentek Cross Flossers met een gekruiste draad, die snel en gemakkelijk veel voedselresten en tandplak tussen je tanden verwijderen.
  • Dentek Comfort Clean Floss Pick met een ergonomische Y-vorm, speciaal bedoeld om ook de achterste kiezen goed te bereiken.

Beiden hebben een fluoride-coating voor extra bescherming tegen tandbederf en een mint-coating voor een frisse smaak. De uiteinden bestaan uit een tandenstoker met ribbels, waarmee je je tandvlees kunt masseren.

8. GoneGarlic en Halil-Q Anti Rokersadem

Officieel valt een knoflookgeur of een rokersadem niet onder halitose, maar anderen kunnen er wel degelijk last van hebben. Reden genoeg om ook deze geurtjes aan te pakken.

  • Met GoneGarlic kun je zoveel knoflook eten als je wilt zonder je zorgen te maken over geuroverlast achteraf. Als knoflook in je maag wordt verteerd komen er gassen vrij. Via de bloedbaan verlaten ze je lichaam door je ademhaling, maar ook door je huid. Dat geeft de kenmerkende knoflookwalm om je heen. Het plantaardige chlorofyl en de natuurlijke polyfenolen in GoneGarlic neutraliseert de knoflookgassen in je maag, voordat ze via je longen en poriën worden uitgescheiden.

Gone Garlic tegen knoflookgeur

  • Hali-Q Anti Rokers Adem. Rokersadem is vaak voor de roker zelf al niet prettig, maar zeker niet voor omstanders. Hali-Q Anti Rokersadem tabletten stimuleren speekselproductie met natuurlijke ingrediënten en een frisse mentholsmaak. Bijvoorbeeld xylitol, de natuurlijke zoetstof die een frisse, koele smaak geeft. Xylitol neutraliseert de zuurgraad in de mond en verzorgt je gebit. Het remt de vorming van tandplak af doordat bacteriën zich onder invloed van xylitol niet zo gemakkelijk aan je glazuur hechten. Je bent dus niet alleen van die vieze rookgeur en -smaak af maar je zorgt tegelijk voor je gebit, dat door het roken echt wat te lijden heeft.

Hali-Q Anti rokersadem tabletten

9. NiteZipp Mondtape

Een slechte adem, zeker bij het wakker worden, kan veroorzaakt worden doordat je met je mond open slaapt. De speekselklieren werken ’s nachts niet zo hard en door de mondademhaling is er een voortdurende luchtstroom langs je mondslijmvliezen. Ook om andere redenen is het beter om door je neus te ademen. Dat bereidt de ingeademde lucht voor op opname in de longen en houdt eventuele ziekteverwekkers tegen.

Als je last hebt van een droge mond en een slechte adem door het met mond slapen, kun je je mond ’s nachts dicht houden met Nitezipp Mondtape. Dit tape is comfortabel en van medische kwaliteit, waardoor je geen huidirritatie riskeert. Aanbrengen en verwijderen van NiteZipp Mondtape is eenvoudig en het helpt ook nog eens tegen snurken.

NiteZipp Mondtape

10. Hali-Q Adem Tester

Als je onzeker bent over de kwaliteit van je adem is de Hali-Q Adem Tester de beste manier om een objectief oordeel te vellen. Binnen 4 seconden weet je exact of je adem fris is of dat je toch echt maatregelen moet nemen tegen de schadelijke bacteriën en hun zwavelgassen.

De Hali-Q Adem Tester meet de concentratie aan zwavelverbindingen in een schaal van 0 tot 4. Gemeten worden dus alleen de vluchtige zwavelverbindingen, zoals waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide. Deze stofwisselingsproducten van schadelijke anaerobe bacteriën zijn de meest voorkomende boosdoeners voor een slechte adem. Een slechte adem door een andere oorzaak, zoals stank afkomstig uit de maag of de slokdarm, wordt niet gemeten.

De Hali-Q Adem Tester is ook een handig instrument als je je slechte adem aan wilt pakken, bijvoorbeeld door je mondhygiëne uit te breiden tot het reinigen van je tong. Je kunt de kwaliteit van je adem dan af en toe objectief controleren en de verbetering waarnemen.

Hali-Q Ademtester

Naar de tandarts of huisarts

Als je dagelijkse mondhygiëne goed is en je gebruik maakt van bovenstaande producten, inclusief het reinigen van je tong, kun je eigenlijk geen slechte adem meer hebben. Blijft dat wel het geval, bespreek dat dan met je tandarts of huisarts. In een klein aantal gevallen van een slechte adem kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte. Dat kun je uiteraard niet kunt oplossen met een goede mondhygiëne.

Bronnen

National Library of Medicine: Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis