beste bitje knarsen

Auteur: Marijke Vriezema, mondzorgspecialist bij Tandartswiki.nl, 28 jan 2023

Vandaag ga ik in op de vraag van Madelon:

Wat is het beste bitje tegen tandenknarsen? Werkt een knarsbitje dat ik zelf kan vormen net zo goed als een bitje van de tandarts?

De afgelopen jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar tandenknarsen.

Knarsetanden kan gepaard gaan met een kracht tot wel 300 kilo op het gebit. Het glazuur bij mensen die knarsen slijt 20 keer zo snel.

Het is niet de vraag óf je een bitje moet, maar eerder welk bitje en hoe snel je het in bezit kunt krijgen.

Met hulp van literatuur, tests, etiket-screening en onze tandheelkundige specialisten, geef ik antwoord op de vraag:

Wat is het beste bitje tegen tandenknarsen?

In dit artikel lees je de top 5 meest verantwoorde knarsbitjes. En je leert voor welke gebitsbeschermers je maar beter uit kunt kijken.

Een splint van de tandarts of zélf een knarsbitje maken?

zelf een knarsbitje op maat maken

Hoewel een op-maat-gemaakt bitje van de tandarts een goede bescherming biedt tegen tandenknarsen, snap ik dat de meeste mensen daar niet voor kiezen.

Een knarsbitje van de tandarts kost al gauw tussen de 250 en 500 euro en het duurt 6 tot 8 weken voordat het klaar is.

Logisch dat je kiest voor een goedkopere en snellere oplossing en zelf je bitje gaat aanmeten. Maar let wel goed op!

Verdiep je in het product.

Sommige bitjes kunnen namelijk onveilig zijn en in een uitzonderlijk geval zelfs een open beet veroorzaken.

Heeft het bitje een CE keurmerk?

Welk bitje je ook besluit te bestellen, kijk altijd kritisch naar de herkomst en het etiket. Het knarsbitje dat je draagt behoort een CE keurmerk te hebben én te reiken tot aan de achterste kiezen. Als kiezen niet in contact komen met de tegenoverliggende kiezen, groeien ze uit het bot totdat ze elkaar ontmoeten.

Ik benoem dit nadrukkelijk, want het internet staat vol met Aziatische, niet-gekeurde, spotgoedkope knarsbitjes.

Een bitje wordt gemiddeld 7 uur lang per nacht gedragen in je mond, het meest absorberende deel van het lichaam.

Dat wil je niet met een product waarvan de veiligheid voor je gebit en de samenstelling van het materiaal niet te achterhalen is.

Waarschuwing

Ook al lijkt de verpakking professioneel, pas wel op. Via grote online webwinkels worden veel verschillende gebitsbeschermers aangeboden. Als je goed kijkt zie je dat de meeste bitjes identiek zijn maar verpakt in een andere “jas”. Diezelfde knarsbitjes worden vaak bij Chinese groothandels ingekocht voor nog geen 10 cent.

Welk bitje kan ik veilig gebruiken?

Gelukkig zijn er gebitsvriendelijke, door artsen ontworpen en betaalbare bitjes op de markt, die je zélf thuis passend kunt maken.

Bijzonder opvallend is de Sova Aero Nightguard van de Zweedse arts Jan Akervall

Deze ultradunne gebitsbeschermer evenaart tandartskwaliteit en is om vele redenen een veel betere keuze dan de conventionele bitjes.

Wetenschappelijk onderbouwd

Uit een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Michigan blijkt dat Sova Aero Nightguard net zo effectief is als een tandartsbitje, maar véél comfortabeler zit.

Daarnaast is Sova Aero 3 jaar op rij genomineerd voor de Dental Advisor’s Best Product Award. Oftewel ‘s werelds meest prestigieuze prijs voor fabrikanten van tandartsartikelen.

Hoe onderscheid je de veilige van minder veilige knarsbitjes?

In samenwerking met een fysiotherapeut en een orthodontist heeft de redactie 29 gebitsbeschermers getest op de volgende eisen:

HET MEEST IDEALE BITJE TEGEN KNARSEN:

 • Beschermt het gebit niet alleen 100% tegen de brute kracht van knarsen. Een goed bitje gaat ook het knarsen zelf tegen
 • Heeft dunne bijtvlakken en zit comfortabel waardoor je amper merkt dát je een bitje draagt
 • Bereikt de achterste kiezen waardoor de kaak in een natuurlijke stand blijft staan
 • Is eenvoudig passend te maken zonder veel tijd en inspanning
 • Heeft een CE keurmerk en is vrij van BPA, PVC, Ftalaten en Latex. (Pas op voor de spotgoedkope bitjes)
 • Bestaat bij voorkeur niet uit EVA plastic (gaat snel stuk of laat stukjes plastic los), maar uit een sterk en biologisch afbreekbaar materiaal
 • Zorgt ervoor dat speeksel een in- en uitweg heeft richting de tanden zodat er geen risico bestaat op cariës

Aan de hand van deze voorwaarden zijn de volgende top 5 bitjes geselecteerd.

Nummer 1 : Sova Aero Nightguard 👑 Best Getest 👑

tandenknarsen bitje

Het Sova Aero Tandenknarsbitje van de Zweedse arts Jan Akervall staat niet zomaar op de 1e plaats. Het bitje voldoet aan alle wensen.

 • Sova Aero is het enige bitje ter wereld dat flinterdun, ijzersterk én perfect naar het gebit te vormen is. Het valt niet uit en je kunt er zelfs mee praten en drinken.
 • Bovendien is Sova Aero de enige gebitsbeschermer die is gemaakt van een sterk biologisch afbreekbaar polymeer en niet van EVA waar de meeste mensen snel doorheen bijten. Het officiële certificaat hebben we opgevraagd.
 • Sova Aero bevat perforaties. Met behulp van deze gaatjes kun je het bitje tijdens het vormen zachtjes aanzuigen en zo de ultieme fit realiseren.
 • De perforaties geleiden de krachten richting de kreukelzones waardoor het knarsen en de pijn afneemt.
 • Tegelijkertijd zorgen de perforaties ervoor dat je tanden niet worden afgesloten van het speeksel. Andere bitjes die je tanden afsluiten verhogen de kans op cariës.
 • Uit een onafhankelijk onderzoek van de universiteit van Michigan blijkt dat Sova het gebit net zo goed beschermd als een aangemeten bitje van de tandarts, maar véél fijner zit.
 • Sova Aero is in tegenstelling tot de meeste knarsbitjes voorzien van een CE keurmerk en wordt gemaakt in de VS en niet in China. Zo weet je 100% zeker dat je een veilig soort materiaal draagt en dat het bitje geen verandering in beet kan veroorzaken.
 • Sova bevat geen dubieuze bestanddelen zoals BPA of andere schadelijke weekmakers. Er wordt geen gebruik gemaakt van Latex, PVC en ftalaten.
 • Een uitzonderlijke service van het bedrijf is dat Sova Aero een 100% niet goed, geld terug garantie geeft.

Conclusie: Sova Aero Nightguard is met grote afstand de absolute favoriet. De beste oplossing voor mensen die niet kiezen voor een tandartsbitje, maar wel veel waarde hechten aan een verantwoord en effectief product.

Bekijk of Sova Nightguard iets voor jou is bij DeMondzorgzaak.nl of bij bol.com

Hieronder nog een korte video-uitleg over Sova in het Engels

 

 

Plaats 2. Dentek Professional Fit

dentek knars bitje kaakklemmen

De gebitsbeschermer van Dentek staat op de 2e plaats. Dentek Professional Fit Dental Guard is een van de best verkochte mouthguards, maar is ook al veel langer op de markt dan Sova.

Dentek Professional Fit heeft voor- en nadelen.

Het grote voordeel is dat Dentek professional fit is opgebouwd uit 2 lagen. Een zachte en een harde laag.

De zachte kant is waar je in bijt en de harde kant is voor de plek waar de kiezen elkaar raken.

Het pascomfort is daarom heel prettig en vergelijkbaar met een professioneel bitje van de tandarts.

Omdat Dentek voor 20% bestaat uit EVA en veel dikker is, wint het niet van de favoriet Sova. EVA is veilig en flexibel, maar slijt snel. Omdat Dentek opgebouwd is uit 2 lagen, komt het vaak voor dat de laagjes loslaten en je dus sneller een nieuwe moet kopen dan bitjes die niet zijn gemaakt van EVA.

Dentek is te bekijken op bol.com en demondzorgzaak.nl

Plaats 3. Sova Max Nightguard 2.4 mm

sova max tandenknars

Sova Aero 1.6 mm heeft ook een dikkere variant, de Sova Aero Max met een dikte van 2.4 mm. Sova Max heeft dezelfde voordelen als de Sova Aero maar is vooral bestemd voor mensen die het prettiger vinden een dikker bitje te dragen.

Het is niet een beter of slechter bitje, maar wel duurder dan de Aero, omdat er meer materiaal wordt gebruikt.

Sova Max wordt zonder beschermcase geleverd in een eenvoudige verpakking en met een duidelijke omschrijving.

Het bitje kan snel op maat worden gemaakt door middel van heet water of met behulp van Sova Heat Pack.

Als het niet direct lukt kun je het net als Sova Aero tot wel 20 keer opnieuw proberen.

Bekijk Sova Max Hier

Plaats 4. Dentek Comfort Fit Voor kaakklemmen overdag

Op de vierde plaats vind je Dentek Comfort Fit.

Als je goed kijkt worden de achterste kiezen niet bedekt en daarom is dit bitje alleen geschikt voor mensen die last hebben van kaakklemmen overdag.

Het grote voordeel is dat deze bitjes (er zitten er 2 in 1 verpakking) niet voorgekookt hoeven te worden en direct uit de verpakking te dragen zijn.

Omdat Sova Aero vele malen dunner is en ook kan worden gebruikt voor kaakklemmen kiezen de meeste mensen eerder voor Sova Aero dan voor deze versie van Dentek.

Plaats 5. ReduFresh knarsbitje

redufresh knars

Het tandenknarsbitje van ReduFresh wordt gemaakt op basis van een mal die je zelf moet maken en opsturen naar het bedrijf.

Het bitje is hierdoor precies passend. Een nadeel is echter het feit dat je zelf de mal moet maken met gips dat wordt opgestuurd. Zeker wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan, kan dit makkelijk fout gaan.

Een ander nadeel is dat de productie en versturing van het bitje tot wel drie weken in beslag kan nemen. In deze periode worden de tanden dus niet beschermd tegen het knarsetanden.

Een bitje zoals Sova Aero dat direct gebruikt of thuis gekookt kan worden heeft hierin duidelijk voordeel.

Update 18 April 2020. Het bedrijf ReduFresh is inmiddels gestopt.

Samenvatting van deze test van 29 bitjes.

Als je last hebt van tandenknarsen is het belangrijk om zo snel mogelijk een gebitsbeschermer te dragen. Bruxisme heeft een verwoestend effect op je gebit.

Wat voor knarsbitje je ook kiest, zorg ervoor dat het een veilig product is zoals omschreven in dit artikel. Laat je niet misleiden door een mooie verpakking of scherpe prijs.

De gebitsschermers van Sova Aero (de 1.6 en 2.4 mm) voldoen aan alle eisen en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding

Gezien de fabrikant na alle voordelen ook nog een 100% niet goed-geld terug garantie geeft, is Sova Aero wat ons betreft de allerbeste keuze.

Sova Aero is in Nederland bij 2 aanbieders te bestellen: demondzorgzaak.nl of op bol.com