Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 30 oktober 2023

Een droge neus is natuurlijk geen ernstige ziekte, maar een vervelend symptoom. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren en een heel enkele keer ligt er juist wel een ziekte aan ten grondslag. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken en de gevolgen van een droge neus. En natuurlijk wat je ertegen kunt doen.

Een droge neus

Als je last hebt van een droge neus zijn het de slijmvliezen binnen in je neus, die droog zijn. Deze horen vochtig te zijn, zodat de lucht die je inademt niet te droog in je longen terechtkomt. Een andere functie van het vochtige slijmvlies is het vangen van ziekteverwekkers, die meekomen met de ingeademde lucht. Als het neusslijmvlies droog is, kan het lastiger slijm produceren. Het neusslijm dat wel aanwezig is, wordt dikker en taaier. Dan vormt het korstjes, die in je neus blijven plakken en voor nog meer irritatie zorgen.

Met andere woorden, droge neusslijmvliezen doen niet wat ze moeten doen. Daarnaast is je reukvermogen, en daarmee je smaak, niet optimaal als je neus droog is. Het is dus goed om er aandacht aan te besteden en je droge neus te verzorgen.

Droge neus

Oorzaken van een droge neus

Verschillende oorzaken kunnen je neusslijmvliezen uitdrogen. Een veel voorkomende oorzaak is te droge lucht. In Nederland is dat doorgaans de winter. Als het koud is, is de buitenlucht een stuk droger en binnenshuis staat de verwarming aan, wat ook voor droge lucht zorgt. Maar ook in de zomer, met een warme oostenwind of tijdens een vakantie in een land-of woestijnklimaat kunnen je neusslijmvliezen uitdrogen. Een allergie als hooikoorts kan ook voor een droge neus zorgen. Verder kan het verblijf in een stoffige omgeving ervoor zorgen dat het neusslijmvlies uitdroogt.

Tot slot zijn er een aantal medische condities aan te wijzen, variërend van een alledaagse neusverkoudheid, hormonale veranderingen tot het syndroom van Sjögren. Dat is een auto-immuunziekte waarbij alle slijmvliezen in het lichaam droger worden.

Xinusactiv Nasal Spray tegen een droge neus

Een droge neus voorkomen en behandelen

  • Zorg ervoor dat de lucht in huis goed bevochtigd is. De verwarming niet te hoog zetten bespaart energie en maakt ook de lucht minder droog. Daarnaast is het goed om regelmatig een raam open te zetten of een speciale luchtbevochtiger aan te schaffen.
  • Zet een mondkapje op als je aan het schuren bent of een stoffige zolder aan het opruimen bent.
  • Peuter niet in je neus, ondanks irritaties of eventuele korstjes in je neus.
  • Smeer wat vaseline of olie als olijf- of kokosolie in je neusgaten.
  • Neem een stoombad. Dat kan in een Turks bad in een wellnes-centrum of sauna, maar ook gewoon thuis. Neem dan een grote pan heet water en hou je gezicht daarboven met een handdoek over je hoofd. Een beetje menthol- of eucalyptusolie maakt het te taaie slijm los, zodat je weer vrij kunt ademen.
  • Gebruik een goede neusspray. Xinusactiv Nasal Spray verhelpt op een effectieve en veilige manier je droge neus. Het is een natuurlijke zoutoplossing met glycerine, xylitol, hyaluronan en het bijenproduct propolis-extract. Deze spray verzacht niet alleen de droge geïrriteerde neusslijmvliezen maar reinigt ze ook. De natuurlijke ingrediënten werken niet verslavend.

Xinusactiv Nasal Spray tegen een droge neus

Droge keel

Ook niet heel ernstig, maar wel vervelend. Lees hier de remedies tegen een droge keel.

Droge mond

Is niet alleen je neus, maar ook je mond droog? Dan is er werk aan de winkel omdat dit niet alleen vervelend is, maar ook zorgt voor een slechte adem en je gebit aantast. Lees hier alles over een droge mond.