Auteur: Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij Tandartswiki.nl, 4 april 2022

Jeroen mailde ons de vraag hoe je het beste je gebit kunt beschermen tijdens het (sporten). Hij doet fanatiek aan (sport), waarbij het er soms ruig aan toegaat. Hij is geschrokken van een (val van een vriend) (botsing van een teamgenoot met een tegenstander). Die had drie tanden uit zijn mond en er waren er ook nog twee afgebroken. Om dat allemaal te herstellen is een langdurig en kostbaar proces.

Als je zoiets een keer van dichtbij meemaakt, zet je dat aan het nadenken over de mogelijkheden om dit te voorkomen en een gebitsbeschermer aan te schaffen. De volgende vraag dient zich al gauw aan: welke (sport) gebitsbeschermer kun je dan het beste kopen?

Waaraan moet een (sport) gebitsbeschermer aan voldoen?

Je bent misschien geneigd om de goedkoopste gebitsbeschermer te bestellen in een Aziatische webshop, maar dat is niet verstandig. Let erop dat de gebitsbeschermer een CE-keurmerk heeft. Dat geeft aan dat het gebruikte materiaal is goedgekeurd voor de Europese markt. Je hebt dan een garantie dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen als je de gebitsbeschermer in je mond hebt. Om die reden mag een (sport) gebitsbeschermer ook geen BPA, PVC of Latex bevatten.

De spotgoedkope gebitsbeschermers vallen dan doorgaans vanzelf af, maar dat is in het belang van je gezondheid. Chemicaliën worden via je mondslijmvliezen heel snel in je bloed opgenomen. Bovendien moet een (sport) bitje sterk zijn. Het is niet de bedoeling dat je er in het heetst van de strijd een stuk afbijt.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat de (sport) gebitsbeschermer comfortabel zit. Als je je voortdurend bewust bent dat je iets in je mond hebt, gaat dat ten kost van je plezier in het (sporten) en van je concentratie. Aansluitend kunnen we zeggen dat de (sport) gebitsbeschermer goed en eenvoudig op maat gemaakt kan worden. Precies gevormd naar jouw gebit komt het draagcomfort uiteraard ten goede.

Tot slot is het belangrijk dat de natuurlijke adem- en speekselstroom niet belemmerd wordt. Je kunt gewoon blijven praten en schreeuwen als dat moet.

De ideale (sport) gebitsbeschermer:

 • Heeft een CE keurmerk en is vrij van BPA, PVC en Latex
 • Is dun en zit comfortabel, zodat je niet wordt afgeleid bij het beoefenen van je sport
 • Kun je eenvoudig en snel passend maken
 • Belemmert de natuurlijke adem- en speekselstroom niet

Als je deze voorwaarden loslaat op de (sport) gebitsbeschermers die te koop zijn, levert dat de volgende Top 6 op:

Nummer 1: SISU Aero gebitsbeschermer / (sport) bitje

Onze absolute winnaar is de SISU Aero gebitsbeschermer. Alle SISU bitjes zijn superieur van kwaliteit en ultradun. Daarmee bieden ze een maximaal comfort, of het nu gaat om een (sport) gebitsbeschermer of om een anti tandenknars bitje. Met de SISU Aero (sport) gebitsbeschermer bescherm je je gebit maar kun je toch gewoon praten, ademen en drinken.

 • Comfortabel maar ijzersterk
  De SISU Aero gebitsbeschermer is maar 1,6 mm dik, of beter gezegd dun. Ze zijn zo dun dat je vergeet dat je een gebitsbeschermer draagt! Toch gaat dat niet ten koste van de sterkte. Dankzij de revolutionaire Diffusix-technologie zijn SISU-mondbeschermers 8 keer sterker en 30 tot 50% sterker dan andere gebitsbeschermers. Zo kun je veilig sporten met maximaal comfort.
 • Hygienisch
  Door de geringe dikte en de comfortabele pasvorm op maat kun je de SISU Aero gebitsbeschermer de gehele wedstrijd of training in je mond houden. Je hoeft hem dus niet te verwijderen om te praten of te drinken. Dit betekent dat er minder vuil en ziektekiemen worden overgebracht van je bezwete handen op de SISU gebitsbeschermer.
 • Garantie De fabrikant garandeert dat de materialen en het vakmanschap van een echte SISU Aero gebitsbeschermergeen gebreken vertonen. Als er toch letsel aan het gebit ontstaat terwijl de gebitsbeschermer correct is gebruikt in een sportwedstrijd onder toezicht of een training onder supervisie van een coach, worden de tandartskosten voor herstel vergoed. 

 • Smakelijk
  Hoe dun ook, een (sport) gebitsbeschermer is toch een stuk kunststof in je mond. Voor de wedstrijd kun je de gebitsbeschermer op smaak maken met de SISU FRESH Mouthguard Spray! Deze verfrissende spray met kaneel- en muntsmaak verzorgt je gebit en bevat natuurlijke antibacteriële ingrediënten voor extra hygiene.
 • Blijvend vormbaar
  De SISU Aero gebitsbeschermer maak je gemakkelijk op maat maar kun je in de loop van de tijd weer aanpassen als dat nodig is. Bijvoorbeeld doordat je nog in de groei bent en je gebit nog verandert. Net als de eerste keer dompel je de gebitsbeschermer onder in heet water en vormt hem opnieuw naar je gebit. Zo behoudt je het maximale comfort en bescherming.
 • Vrijheid
  Gebitsbeschermers moeten je gebit beschermen, maar ze moeten je natuurlijk niet in de weg zitten. SISU Aero gebitsbeschermer zijn de helft zo dun als de gebruikelijke gebitsbeschermers. Als je een SISU draagt, kun je onbelemmerd ademhalen, praten en drinken. Zo hou je je focus op wat belangrijk is: de wedstrijd winnen of je persoonlijke trainingsdoel halen.
 • Meerdere kleuren
  Het oog wil ook wat. De SISU Aero gebitsbeschermer is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo hoeft de gebitsbeschermer niet te vloeken bij je sporttenue en is de gebitsbeschermer geen suffe veiligheidsmaatregel.
 • Gemaakt van veilig materiaal
  SISU is een hoogwaardige thermoplastische kunststof. SISU Aero gebitsbeschermers dragen het CE keurmerk en zijn vrij van BPA, BPS, Latex, PVC en andere schadelijke stoffen.

Voor wie?

De SISU Aero gebitsbeschermer is geschikt voor volwassenen en kinderen van 11 jaar en ouder. Als je een beugel draagt vanaf 7 jaar. Deze gebitsbeschermer is ideaal voor sporten waarbij je in contact komt met tegenstanders of teamgenoten. Is er sprake van nog ruwere contacten zoals bij vechtsporten en rugby, kies dan voor de SISU Max gebitsbeschermer.

Je merkt het al, wij zijn een grote fan van de SISU Aero gebitsbeschermer. Als je gebit je lief is, maar je ook onbezorgd wilt (sporten) ga dan voor de allerbeste. De SISU Aero gebitsbeschermer kun je kopen bij De Mondzorgzaak.nl.

Hieronder een kort filmpje waarin je kunt zien hoe de De SISU Aero gebitsbeschermer eruit ziet en hoe je eenvoudig je hem op maat kunt maken:

Nummer 2: Shock Doctor Gel Max Strapless Mouth guard

Op enige afstand vinden we de gebitsbeschermer van Shock Doctor. Het bitje bestaat uit meerdere lagen. De buitenkant bestaat uit het Exoskeletal Shock Frame dat volledige mondbescherming tijdens zware klappen biedt. Het beschermt het gebit, de wang en de tong. De zachte gel binnenkant zorgt voor het draagcomfort.

Dit (sport) bitje is passend te maken naar je eigen gebit en er is een opening voor de ademhaling. De Shock Doctor Gel Max Strapless Mouth guard is geschikt voor alle contactsporten, zoals voetbal, basketbal, hockey, worstelen en boksen. Net als onze nummer 1 is het verkrijgbaar in diverse kleuren.

Het verschil met onze winnaar is dat het toch een vrij groot ding in je mond is. Het niet kunnen vloeien van de natuurlijke speekselstroom vinden wij als mondzorgspecialisten ook een bezwaar. Hoewel je van een uurtje sporten niet direct cariës (gaatjes) zult krijgen, vinden we dat toch een minpunt.

Nummer 3: Opro Gold (sport) gebitsbeschermer

De Opro Gold gebitsbeschermer wordt specifiek voor hockey gebruikt, maar kan natuurlijk ook dienst doen bij andere sporten. Ook dit bitje bestaat uit een harde binnenkant en zachte lamellen voor een prettig draagcomfort. Je kunt het op maat maken met heet water en is geoptimaliseerd om vrij te kunnen ademhalen en praten. Het is verkrijgbaar in diverse kleurencombinaties en wordt geleverd met een bewaardoos en kooklepel.

Nummer 4: Brabo Gebitsbeschermer

Brabo is een bedrijf dat is gespecialiseerd in hockeymateriaal en -kleding. Daar behoort ook een gebitsbeschermer bij, die al enige jaren verplicht is op het hockeyveld.
Het gebit wordt beschermd door de druk te verdelen, waardoor bij een slag van een hockeystick de schade aan het gebit beperkt of zelfs voorkomen kan worden.

Het Brabo bitje is voorgevormd en zoals de meeste gebitsbeschermers door middel van heet water verder passend te maken. Het is beschikbaar in zowel een junior- als een senior maat. Toch is het vrij groot en zit het niet bij iedere gebruiker echt comfortabel.

Nummer 5: Adidas dubbele gebitsbeschermer

De Adidas gebitsbeschermer beschermt zowel je onder- als bovengebit. Ook dit (sport)bitje kun je zelf op maat maken en wordt geleverd met een handige opbergbox.
De kleur is transparant en er zijn twee maten: Junior tot en met 11 jaar oud en Senior vanaf 11 jaar.

Deze (sport) gebitsbeschermer is zonder meer degelijk, maar is ook een enorm gevaarte. Dat is natuurlijk enigszins afhankelijk van de grootte van je mond en gebit, maar sommige gebruikers melden zelfs kokhalsreflexen. Daar zit je tijdens het (sporten) natuurlijk niet op te wachten.

Nummer 6: Bruce Lee Gebitsbeschermer

Deze gebitsbeschermer is genoemd naar Bruce Lee, de vermaarde vechtkunst-acteur van de vorige eeuw. Het bitje is dan ook gericht op vechtsporten, maar uiteraard ook bruikbaar voor andere sporten met heftige contactmomenten. Het beschermt je gebit en kaken tegen rake klappen. Je de pasvorm aanpassen met heet water en volgens de fabrikant past het door zijn specifieke vormgeving in elke mond.

Helaas, wij vinden de Bruce Lee Gebitsbeschermer veel te groot, hetgeen door reviews van gebruikers wordt bevestigd.

Beter één dan géén (sport) gebitsbescherming

We kunnen de lijst nog veel langer maken, maar dat voegt weinig toe. Er zijn veel (sport) gebitsbeschermers te koop, zelfs met een CE keurmerk, die maar een paar euro kosten.

Toch houden wij het op onze nummer 1, de SISU Aero (sport) gebitsbeschermer.

Waarom? Vooral vanwege het draagcomfort. Alle andere bitjes zijn vele malen dikker en voor veel mensen en vooral kinderen is dat ronduit storend. Het verpest je plezier in je sport, je concentratie en alertheid. Kies dus net als wij voor het beste van het beste op gebitsbescherming gebied.

De SISU Aero gebitsbeschermer is in diverse kleuren verkrijgbaar op www.demondzorgzaak.nl