Auteur: Eduard Esch laatst bijgewerkt 20 april 2023

Witte aanslag op je tong is een alledaags maar vervelend probleem. Het heeft een slechte invloed op je mondgezondheid en daarmee ook op je gebit. Bovendien gaat je adem ervan stinken en daar zit je ook niet echt op te wachten.

Onder een witte of gele tong wordt een tong verstaan die bedekt is met een vies laagje bacteriën, voedselresten en speeksel. Dit mengsel, vergelijkbaar met tandplak, blijft gemakkelijk hangen tussen het ruwe weefsel van je tong. In de meeste gevallen wijst een witte tong niet op een ziekte en kun je deze vervelende kwaal snel verhelpen met behulp van onderstaande tips.

TIP 1: Goede mondhygiëne met goede producten

Poets je tanden iedere dag twee keer gedurende twee minuten. Op de grens van tanden en tandvlees en tussen je tanden en kiezen kunnen schadelijke bacteriën zich gemakkelijk ophopen. Reinig de interdentale ruimte met flosdraad of tandenragers en gebruik een goed mondwater. Maak er een gewoonte van om deze plekken dagelijks zorgvuldig te reinigen. 

Ieder half jaar naar de tandarts gaan voor controle en/of naar de mondhygiënist voor de gebitsreiniging hoort eigenlijk ook bij de basis mondhygiëne.

Gebruik tandpasta en mondwater met veilige, mondvriendelijke ingrediënten.

Kies daarom voor effectieve, maar mondvriendelijke tandpasta en mondwater. JuliBrite kauw-tandpasta en JuliBrite Mondwater reinigen je gebit effectief en verzorgen je tandvlees met respect voor de mondflora. Tegelijkertijd neutraliseren ze de zuurgraad in de mond, wat ook meehelpt aan het tegengaan en voorkomen van witte aanslag op de tong.

JuliBrite kauwtandpasta

Ook de tandpasta en het mondwater van RyttPro zijn een goede keuze. De formule van RyttPro is gebaseerd op gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Stuk voor stuk ingrediënten die de schadelijke mondbacteriën effectief bestrijden zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Na het tanden poetsen en flossen je mond spoelen met RyttPro Mondwater zorgt ervoor dat de stinkende zwavelgassen die de bacteriën in het tongweefsel produceren op moleculair niveau worden afgebroken. Perfect voor een schone tong en een frisse adem.

TIP 2: Reinig je tong

Hoe goed je je tanden ook poetst, op en in het ruwe weefsel van de tong blijven bacteriën en voedselresten nu eenmaal gemakkelijk hangen. Vooral de achterkant van de tong is ruw door de aanwezigheid van tong- en smaakpapillen.

We raden ten zeerste af om je tong te borstelen met je tandenborstel, hoe gemakkelijk dat ook lijkt. De borstelharen van je tandenborstel zijn gemaakt om tandplak van hard en glad tandglazuur te verwijderen. Het zachte, ruwe weefsel van de tong vraagt om een heel andere behandeling. De kop van je tandenborstel is ook nog eens te hoog om achterop je tong te kunnen reinigen zonder te kokhalzen.

Gebruik dus altijd een tongschraper of een speciale tong-borstel om de witte aanslag van je tong te verwijderen.

Traditioneel is een tongschraper een boogvormige metalen strip met handvaten. Moderner zijn de plastic tongschrapers met één handvat aan het uiteinde een of meerdere boogjes. Met een tongschraper reinig je je tong door deze van achter naar voren over je tong te trekken. De witte tongaanslag blijft achter de boog of boogjes hangen.

Om hardnekkige witte of gele aanslag op de tong te verhelpen kun je beter een speciale tongborstel gebruiken. Die heeft hele fijne haartjes, die de tong reinigen tussen de tong-papillen. Uiteraard zonder het zachte weefsel en de papillen te beschadigen.

RyttPro Tongreiniger

RyttPro Gum & Tongue Foam werkt met een combinatie van natriumchloriet (gestabiliseerde chloordioxide), cetylpyridinium chloride (CPC) en zinkacetaat. Ook hierbij worden de schadelijke bacteriën gedood zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. In de RyttPro Schone Tong Kit vind je de Foam en een effectieve Tongreiniger die schraper en tongborstel in één is.

TIP 3: Voorkom een droge mond

Speeksel vormt de natuurlijke bescherming voor je gebit en helpt mee om de mondflora in evenwicht te houden. Droge mondklachten, waarvoor tal van oorzaken mogelijk zijn, maken de kans op witte of gele aanslag op de tong groter.

Soms kan de oorzaak van het tekort aan speeksel niet worden weggenomen. Bijvoorbeeld als het het gevolg is van medicatie of behandelingen als chemotherapie. Kun je de oorzaak niet wegnemen, gebruik dan in ieder geval geen middelen die de mondslijmvliezen nog verder uitdrogen en verzuren. Behalve mondvriendelijke tandpasta en mondwater kun je in de loop van de dag Moist-R Verfrissende Tong spray gebruiken om de speekselproductie te stimuleren en de slijmvliezen te hydrateren.

Moist-R tong spray tegen droge mond

Met je mond open slapen kan eveneens een droge mond veroorzaken. Gedurende de nacht neemt de speekselproductie al af en door het in- en uitademen wordt de mond nog droger. Is dit de oorzaak van je droge mondklachten, dan zit de oplossing in de TonsilFresh Dry mouth strap, die je mond dichthoudt tijdens je slaap.

TIP 4: Leef gezond

Gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging en voldoende rust en slaap zijn belangrijk voor je algemene gezondheid. Maar je leefstijl heeft ook grote invloed op je mondgezondheid. Zo kan een witte tong optreden door stress. Ook slechte gewoonten als roken, teveel alcohol en ongezond eten zijn niet bevorderlijk voor je mondgezondheid. Ze bevorderen de hoeveelheid schadelijke bacteriën in je mondholte en daarmee een witte tong.

Aangezien eten en drinken over de tong gaan, kun hieraan extra aandacht besteden bij het verhelpen van je witte tong. Het schijnt dat mensen die veel zacht voedsel eten, sneller last krijgen van een witte of gele tong. Dat klinkt best logisch, want zacht voedsel slijt de tongpapillen minder af dan knapperig voedsel. Hoe minder die afslijten, hoe ruwer de tong wordt en hoe meer plek er is waar tongplak in kan blijven hangen. Afgezien van een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voldoende groente en fruit, kun je erop letten dat je regelmatig krokant voedsel eet.

Voldoende water drinken is noodzakelijk voor je algehele gezondheid, maar ook voor je mond. Het spoelt bacteriën weg en bevochtigt je mond. 

TIP 5: Schenk aandacht aan verkoudheid, griep en allergie

Als je verkouden bent of griep hebt, breidt dan je dagelijkse mondhygiëne uit naar je neus. Hetzelfde geldt als je allergisch bent. De post-nasale drip is een natuurlijke reactie, waarbij een teveel aan neusslijm wordt afgevoerd naar de keelholte. Tijdens een verkoudheid bevat dat veel bacteriën, die uiteindelijk ook achter op de tong terecht.

TonsilFresh natuurlijke neusdruppels

De post-nasale drip kun je niet tegenhouden, wel kun je er met TonsilFresh Nasal Sinus drops voor zorgen dat het neusslijm niet nog meer schadelijke bacteriën naar je tong vervoert.

Wanneer naar de huisarts?

Meestal wordt de witte of gele aanslag op de tong veroorzaakt door een verstoorde bacteriehuishouding in de mond. Met bovenstaande tips moet dat binnen een paar weken verholpen zijn.

Soms is een witte tong echter het signaal dat er meer aan de hand is. Bijvoorbeeld bij de specifieke tongziekten, waarbij te tong andere andere kleuren vertoont of branderig aanvoelt. Een orale schimmelinfectie (Candida albicans) kleurt de tong ook wit.

Als je vermoed dat er een andere oorzaak is voor je witte tong of als er ook andere symptomen zijn, ga dan naar de huisarts.

Bronnen

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis

Health Line: 5 Reasons to Scrape Your Tongue and How to Do It