Gele tanden? Top 10 beste middelen op een rij (tip)

Auteur: Marijke mondzorgspecialist bij Tandartswiki.nl, 4 februari 2022.

Dagelijks ontvang ik patiënten met zeer pijnlijke tanden na het thuisbleken.

Er zijn veel agressieve én inefficiënte producten op de markt die blijvende schade kunnen aanrichten aan je tanden en tandvlees. Het is vaak kiezen tussen 2 kwaden: Of het werkt niet, óf het vernielt je tanden.

Gelukkig kan het ook anders. Om problemen te voorkomen geef ik in dit artikel antwoord op de vraag;

Hoe kan ik mijn gele tanden veilig bleken vanuit huis? Wat zijn de allerbeste, wetenschappelijk bewezen middelen?

Probleem: Gele tanden maken je minder aantrekkelijk
wat doen tegen gele tanden

Vele onderzoeken wijzen uit: Mensen met gele tanden worden onaantrekkelijk gevonden.

Met witte tanden lijk je jonger en verzorgder. Anderen beoordelen je daardoor als knapper, socialer én succesvoller, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het beeld dat anderen van je hebben heeft ook een positief effect op je zelfbeeld.

Begrijpelijk dat je je tanden wilt gaan bleken. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken zonder je tanden voorgoed te schaden?

In dit artikel leg ik uit voor welke middelen je moet uitkijken en welke 10 middelen zowel veilig als bewezen effectief zijn.

WAARSCHUWING : LET OP

thuis tanden bleken gevaarlijk

Er zijn honderden argumenten te noemen waarom je de meeste tandenbleekartikelen maar beter kunt vermijden.

Hieronder lees je de 6 allerbelangrijkste:

 • Peroxide geeft pijn, zenuwsteken en verbrandt het tandvlees: Meer dan 70% van de mensen die bleken met waterstofperoxide ervaren pijnlijke, overgevoelige tanden (onderzoek American Dental Association ). Peroxide kan het tandvlees beschadigen of zelfs verbranden, zenuwen, wortels het tandglazuur aantasten. Alles boven de 0.1% peroxide is tegenwoordig verboden. 0.1% is te laag om de tanden witter te krijgen. Als het daadwerkelijk bleekt is het schadelijk voor je gebit en tandvlees en als het niet schadelijk is, bleekt het je tanden niet zo goed als je zou willen.
 • Hoge zuurgraad lost het tandglazuur op. Veel bleekproducten zijn veel te zuur: soms net zo zuur als azijn. Daardoor kan je tandglazuur oplossen. Zorg ervoor dat de pH-waarde altijd 5,5 of hoger is.
 • Whitening strips bereiken niet alle delen van de tanden. Strips zijn minder effectief dan een gel, omdat de werkzame stof niet tussen de tanden komt. De strips raken alleen de voorzijde van de tanden, de werkzame stof komt dus niet rondom en tussen de tanden in.
 • LED of UV lichten drogen je tanden uit en hebben geen bewezen effect. En die blauwe lichten die je overal op je mond krijgt? “Die zijn voor de show, er is geen wetenschappelijk bewijs dat die werken, en het wordt zelfs afgeraden ze te gebruiken.” Meerdere wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen dat. De Europese Raad voor Tandartsen zegt hierover: “De lampen hebben geen bewezen voordelen voor het bleken. Ze verhitten wel je tanden, waardoor ze tijdelijk uitdrogen en je de illusie krijgt dat je tanden witter zijn. Maar het verhitten kan je tanden juist beschadigen.”
 • Baking soda of houtskool schuurt je glazuur weg dat niet meer terugkomt. Als je poetst met een houtskool tandpasta of baking soda dan poets je letterlijk je glazuur eraf. Het is namelijk erg schurend. Als je glazuur eenmaal verdwenen is dan wordt de bruine kleur van je tand (dentine) meer zichtbaar. Je tanden worden niet alleen bruiner, maar ook gevoeliger voor temperaturen, aanrakingen en andere factoren. Bij houtskool is ook sprake van optisch bedrog: het tandvlees wordt donkerder, zodat je tanden veel witter lijken. Baking soda heeft alleen een schurend effect. Dat maakt je tanden wel iets witter, maar niet voor lange termijn. En als je dat vaak doet of lange behandelingen ondergaat met dat spul, dan kan zelfs je glazuur serieus beschadigen
 • Er wordt geen openheid over ingrediënten gegeven. De meeste bleekmiddelen geven geen openheid over de ingrediënten. Je hebt dus geen idee wat het doet en wat de actieve stof is. Aangezien chemicaliën via je mondslijmvlies razendsnel in je bloedbaan terechtkomen, zul je ten alle tijden moeten weten wat je inneemt. Geen etiket? Niet gebruiken.
 • De meeste whitening gels zijn te dik om goed in te kunnen trekken. According to Dr. Martin Giniger whitening products do not work if they are too thick to penetrate teeth. Less thick gels penetrate better. Een dikke gel is bovendien minder effectief dan een dunnere gel, omdat deze niet goed kan doordringen in de tanden.

Zelf thuis bleken of  bij een tandarts of salon?

Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts, maar ik begrijp waarom de meeste mensen daar niet voor kiezen.

Bleken bij de tandarts kost al gauw tussen de 300 en 600 euro. Ook tandartsen gebruiken peroxide maar dit is nu 6% in plaats van de 20% peroxide dat vroeger werd gebruikt. Helaas zorgt dit percentage niet voor het spectaculaire effect van gels waar vroeger wel 20% meer in zat. Bovendien moet zo’n gel met 6% waterstofperoxide veel langer inwerken voor hetzelfde effect van 20%. Je hebt dus meerdere kostbare bleekbehandelingen nodig. Zelfs de behandeling bij de tandarts met de veilige, toegestane concentratie kun je ook niet te vaak gebruiken. Het blijkt namelijk dat waterstofperoxide niet alleen inwerkt op het glazuur, maar ook het dentine (tandbeen) intrekt en daar het collageen afbreekt. Collageen is het materiaal dat de harde mineralen bij elkaar houdt. Afbraak daarvan is net zo onwenselijk als demineralisatie, het oplossen van mineralen. Kortom: een bleekgel met waterstofperoxide is óf te sterk, met gevoelige tanden en tandvlees als bijwerking, óf te zwak om resultaat te hebben. Gels die gebruikt worden gebruikt in een beautysalon (en door mondhygiënisten) mogen maar maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Dit is te weinig om een blekend effect te verkrijgen.

Wat kan ik thuis gebruiken voor bleekmiddel?

Gelukkig zijn er veilige en effectieve middelen verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk zelf je gele tanden witter kunt maken.

De twee belangrijkste redenen om je tanden thuis te bleken zijn de prijs en het gemak. Zeker nu de tandarts ook gebonden is aan een maximum gehalte aan waterstofperoxide van 6%, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn. Gemiddeld zul je voor het bleken van je tanden bij de tandarts zo’n € 250 kwijt zijn.

Sets voor het thuis bleken van je tanden kosten tussen de € 40 en € 600, waarbij je voor rond de € 60 al een goede en veilige Whitening kit kunt kopen, zoals de juliBrite Whitening Kit. Je bleekt je tanden dan op het moment dat het jou uitkomt, lekker comfortabel in je eigen omgeving.

Bijzonder opvallend in het Top 10 overzicht hieronder is de Julibrite Whitening Kit. Deze maakt gebruik van ftalimidoperoxycapronzuur (PAP). Dit middel is even effectief als peroxide, maar veel milder. Het geeft geen bijwerkingen. Meerdere onderzoeken, waaronder deze, hebben dat aangetoond.

Daarnaast gebruikt de Julibrite Whitening Kit hydroxyapatiet (HAP) om het glazuur te remineraliseren. Dit is een lichaamseigen mineraal waar een groot deel van onze botten, en ook onze tanden en kiezen, van zijn gemaakt. Het sluit de open dentine tubuli en gaat zo gevoeligheid tegen. In Japan is HAP al 40 jaar in gebruik als alternatief voor fluoride. Het blijkt net zo effectief of effectiever te zijn.

The main reasons to whiten your teeth at home is convenience and price. The average price for dentist teeth whitening is about $250, while at-home teeth whitening kits costs between $40 and $600. Some high-end dentist can charge a $1000 or more, while high-end teeth whitening kits can cost $100 or more. Most importantly is convenience, as most people don’t like going to the dentist and they rather do their own whitening at home. It is an 11 billion dollar industry.

Any product that does not contain, hydrogen peroxide, carbamide peroxide, chloride dioxide, or PAP will not work well. A strong oxidizer is needed to whiten teeth. Most teeth whitening products work to some degree. For example, teeth whitening toothpaste can remove external stain and plaque and that lightens teeth about 2 shades. OTC teeth whiteners generally give 4-6 shadses an professional dental teeth bleaching whites 7-8 shades on average.

Test: Top 10 Beste Middelen van 2022

Vanwege de enorme vraag naar veilige thuisbleek-sets helpen wij je kiezen naar een goed en veilig product.

We kijken naar effectiviteit, het daadwerkelijk witter worden van je tanden, en de veiligheid voor je tanden, je tandglazuur, je tandvlees en je algehele gezondheid.

1 JuliBrite Whitening Kit = winnaar

 

Met afstand het beste middel om je gele tanden witter te maken is wat ons betreft de JuliBrite Whitening Kit.

Deze bleekset voor thuis bevat geen waterstofperoxide, maar bleekt je tanden veilig en effectief met het zogenaamde ‘Activated Oxycaproic Action’, wat is gebaseerd op de ingrediënten ftalimidoperoxycapronzuur (PAP) en hydroxyapatiet (HAP). PAP is bewezen net zo effectief als peroxide, maar dan zonder de vervelende bijwerkingen.

Door het toegevoegde natuurlijke en lichaamseigen mineraal HAP wordt je tandglazuur bovendien geremineraliseerd. Je gebit wordt dus niet alleen witter, maar ook sterker.

JuliBrite is erg effectief: een klinische studie gaf aan dat tanden gemiddeld maar liefst 5,8 tinten witter worden van het middel en soms zelfs dus nog witter.

Het briljante aan HAP is eigenlijk dat het niet alleen je tanden sterker en ongevoelig maakt, het zorgt er ook voor dat PAP nog beter het bleekproces bewerkstelligt.

De pH-waarde van JuliBrite is trouwens ook helemaal in orde: 5,5,

Hiermee kun je je tanden tot wel 10 tinten witter maken zonder het risico op gevoelige tanden of beschadigd tandvlees. Sterker nog, de formule bevat niet alleen veilig blekende ingrediënten, maar ook het natuurlijke en lichaamseigen mineraal HAP, dat het tandglazuur remineraliseert. Je gebit wordt dus niet alleen witter, maar ook sterker.

Met de juliBrite Whitening kit kun je tanden tijdens één kuur van 10 dagen tot wel 8 tinten witter maken. Een klinische studie gaf gemiddeld 5,8 tinten witter aan. Dit doet zeker niet onder voor een bleek-behandeling bij de tandarts, die gebonden is aan het toegestane percentage van  6% waterstofperoxide. Dat maakt de juliBrite Whitening kit ook nog eens een stuk goedkoper dan de bleekbehandeling bij de tandarts.

Hoe werken PAP en HAP samen om je tanden zowel witter te maken als te remineraliseren?

De gepatenteerde HAP-technologie van juliBrite zorgt allereerst voor een betere snellere penetratie van PAP door het verhogen van de pH-waarde (verlagen van de zuurgraad).

De remineralisatie door HAP zorgt bovendien voor gladder en glanzender tandglazuur, wat de stralende witheid nog eens benadrukt. Hierdoor houdt niet alleen het effect van het bleken langer aan, maar wordt ook cariës (gaatjes) voorkomen.

De voordelen op een rij:

 • Allereerst is de juliBrite Whitening kit volkomen veilig. In plaats van het bijtende waterstofperoxide wordt het veel mildere bleekmiddel PAP gebruikt. Bovendien wordt je tandglazuur tijdens het bleken zelfs geremineraliseerd (hersteld) door HAP. Deze stof maakt je tanden niet alleen sterker, maar ook gladder. Dit oogt stralender, wat het bleek-effect versterkt. In tegenstelling tot waterstofperoxide kun je de juliBrite kuur zonder problemen herhalen. Je tanden kunnen dan tot maar liefst 10 tinten witter worden terwijl ze tegelijkertijd niet zwakker, maar juist sterker worden.
 • Gelijkmatige, egale bleking. Met name strips op basis van waterstofperoxide geven het risico op onregelmatig gebleekte tanden. De juliBrite Whitening kit werkt met een tray, die je tanden geheel onderdompelt in de bleekgel. Je tanden worden dankzij de dunne consistentie van de gel dan ook geheel gebleekt en geremineraliseerd, ook de hoekjes die strips overslaan.
 • Maximaal gebruiksgemak en milieu-vriendelijk. De juliBrite Whitening kit bevat alles voor de thuis-bleekkuur van 10 dagen. De bleekgel zit verpakt in 2 tweecomponenten-spuiten van 6 ml, waarmee je de werkzame stoffen PAP en HAP in een juiste verhouding mengt. Dit doe je in een mal voor je onder- en bovengebit. Deze mal maak je vooraf gemakkelijk op maat met een speciale, bijgeleverde tray. Deze mal, of “lepel” zoals het bij de tandarts wordt genoemd, bewaar je in de meegeleverde box en kun je vaker gebruiken. Als je de kuur nog eens wilt herhalen hoef je alleen de navul-verpakking met tweecomponenten-spuiten te kopen. Dat zorgt voor zo min mogelijk minder afval.
 • Ongekende snelheid: in plaats van urenlange sessies met een lage concentratie waterstofperoxide, duurt een dagelijkse sessie van de de juliBrite Whitening kit nog geen kwartier.
 • Gemakkelijke herhaling: zoals boven gemeld, hoef je voor een herhaling alleen de navulling met tweecomponenten-spuiten te kopen. De overige benodigdheden heb je al in huis.

Wie heeft de juliBrite Whitening kit ontwikkeld?

De formule van de juliBrite Whitening kit is ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Dr. Martin Giniger. Hij studeerde in 1980 cum laude af aan de Fairleigh Dickinson University School of Dentistry. Daarna behaalde hij een prestigieuze master in orale geneeskunde en orale pathologie en een Ph.D. scheikunde van de University of Connecticut School of Dental Medicine.

Dr. Giniger wordt beschouwd als de belangrijkste autoriteit op het gebied van vrij verkrijgbare mondzorg-producten en preparaten voor het bleken van tanden. Momenteel heeft hij een tandheelkundige praktijk aan Park Avenue in New York City, de hoofdstad van esthetische tandheelkunde.

Hier kun je meer lezen over Dr. Giniger:

https://witerx.com/dr-giniger/

Linked-in: https://www.linkedin.com/in/dr-martin-giniger-9a8b1a22(

Kortom: de juliBrite Whitening kit is dè manier om je tanden op een veilige manier 10 tinten witter te maken. Wil je weten hoe de werkzame ingrediënten PAP en HAP werken? Lees dan de veelgestelde vragen hieronder.

2 Moist-R Whitening Tandenspons

Op plaats 2 in onze Top 10 staat een heel nieuw middel: een spons op een stick om je gebit te reinigen en zelfs witter te maken. In plaats van chemicaliën gebruik je alleen water en de speciale nanotechnologie om vlekken en verkleuringen van je tanden te verwijderen.

Het sponsje kan de viezigheid absorberen door de nanodeeltjes die in contact met water nano-capillaire buisjes vormen. Het sponsje bestaat uit microvezels die meer dan tienduizend keer zo klein zijn als een haar. Het absorbeert zo de aanslag op je tanden. Dit reinigt je tandglazuur op een diep niveau en verwijdert ook tandplak.

Het voordeel van de Moist-r Whitening Sponge is dat deze geen polijstkrassen, glazuurschade of gevoelige tanden veroorzaakt. Het bevat ook geen bleekmiddel of waterstofperoxide en is dus niet schadelijk voor het tandglazuur. Heel veilig en effectief dus.

Hoe gebruik je het?

Maak het sponsje vochtig met water en knijp het uit, poets met de brede kant van het sponsje om zachtjes de tanden met aanslag te poetsen, spoel de mond na met een whitening mondwater.

Eindelijk een artikel op de markt dat alle tandenborstels en tandartshaakjes verslaat in effectiviteit. De Moist-r whitening spons veegt letterlijk alle bruine verkleuring van je tanden zonder schade aan te brengen aan je glazuur.

De structuur van de spons is ultrafijn, waardoor je plekjes in je tandweefsels reinigt die de haartjes van je tandenborstel nooit kunnen bereiken.

Veeg enkele keren met het sponsje over je tanden en je zult verbaasd zijn hoeveel viezigheid je wegpoetst.

Ook als je witte tanden hebt zul je zien wat er nog weg te poetsen valt.

Melamine spons onderzoek

De Moist-R Whitening sponge is een geavanceerde tandenstift op basis van nano-technologie. Hiermee kun je onder toevoeging van alleen water effectief vlekken en aanslag van je tanden verwijderen. 

Gebruik de Moist-R Whitening sponge bijvoorbeeld voorafgaand een juliBrite Whitening kuur, om de ergste oppervlakkige verkleuringen alvast weg te nemen. Maar ook als je de juliBrite Whitening kuur al hebt gedaan en je tanden parelwit zijn, is de Whitening sponge zeer geschikt om je tanden zo lang mogelijk wit te houden en verkleuringen door koffie, thee en rode wijn zo snel mogelijk te verwijderen.

De Whitening sponge is gebaseerd op een innovatieve technologie. Met behulp van het enorme absorptievermogen van de nanotechnologie kun je je gebit zeer grondig reinigen. In contact met water vormen de minuscule nano-deeltjes zogenaamde nano-capillaire buisjes. Deze ultrafijne

structuur reinigt je tandglazuur op een diep moleculair niveau. Tegelijkertijd is deze grondige reiniging ook zacht en veilig.

Terwijl harde tandenborstels en tandartshaakjes je tandglazuur kan beschadigen, veegt de zachte Moist-R Whitening sponge letterlijk alle bruine verkleuring weg. Veeg het natte sponsje enkele keren over je tanden en je zult verbaasd zijn hoeveel viezigheid je wegpoetst.

3 OraQlin Tandpasta en mondwater

mondwater en tandpasta voor witte tanden

Het mondwater van OraQlin is een bijzonder mondwater dat de mond reinigt, helpt om de tanden witter te maken en zorgt voor een fris gevoel. Het maakt gebruik van het stofje sodium chlorite dat ook wordt gebruikt voor het bleken van papier en voor het zuiveren van ons drinkwater. Het heeft 3 briljante eigenschappen. Het vermorzelt de bacterie die slechte adem bestrijdt, het neutraliseert vieze geurtjes uit je mond en het verpulvert bruinkleurige aanslag om in een witte kleur. Oxideren heet dat.

4 MiBrite Clearpaste

gel voor witte tanden

Op plaats 4 in onze lijst staat een tandpasta-gel waarmee je je tanden reinigt en tegelijkertijd je tanden bleekt, zonder je tanden te schuren. Klinkt goed en is het ook! Hoe het werkt? miBrite maakt gebruik van de kleurenleer. Geel en paars zijn in de kleurencirkel complementaire kleuren. Met paars kun je gele verkleuringen neutraliseren. Dat is dan ook precies wat deze paarse tandpasta doet.

Color correcting gel

En dat allemaal zonder agressieve of schurende middelen. Geen peroxide of andere ingrediënten waar je gebit gevoelig van kan worden, maar op een zachte manier op naar wittere tanden.

miBrite Clearpaste Hydrogel is een uitstekende tandpasta voor wittere tanden. Zonder waterstofperoxide dat je tanden gevoelig maakt, maar toch effectief. Zo kun je twee keer per dag aan de witheid van je tanden werken, want je tanden poetsen doe je toch. Je gebit reinigen doet deze hydrogel natuurlijk ook.

Hydrogel bestaat voor een groot deel uit polymeren met een groot absorberend vermogen, die water aantrekken. Zo worden de ingrediënten van miBrite Clearpaste optimaal over het gebit verspreid voor een gelijkmatige bleking. Dit wordt ondersteund door de geavanceerde kleurtechnologie. Het paarse pigment neutraliseert de complementaire kleur geel.

Met miBrite Clearpaste Hydrogel worden je tanden na één week al zes tinten witter. De ingrediënten zijn veilig en beschadigen noch je gebit, noch je tandvlees. Ook niet bij dagelijks gebruik.

5 Dr Brite Whitening Toothpaste

 

Dr Brite heeft zich al lang bewezen als bedrijf met goede organische producten voor de mond en ook de Dr Brite Whitening Toothpaste hoort hier bij. In deze tandpasta geen agressieve ingrediënten, maar enkel natuurlijke, milde middelen.

Het middel dat ervoor zorgt dat je tanden witter worden, is in deze tandpasta geactiveerd houtskool. Deze werkt in deze tandpasta niet te schurend en is dus veilig, zeker in combinatie met de voedende kokosolie. Bovendien is de tandpasta niet zwart, zoals veel andere tandpasta’s met houtskool, maar gewoon wit. Geen optisch bedrog dus dat je tanden witter worden – en geen rommeltje in je wasbak.

Deze tandpasta bevat geen fluoride.

Je dagelijkse mondhygiëne, dus je tandpasta en mondwater, aanpassen aan je wens om je tanden wit te houden is een kleine moeite. Wil je dat op een 100% natuurlijke manier, dan kan dat met Dr. Brite Whitening tandpasta. Je verzorgt je gebit en mondholte optimaal met natuurlijke en veilige ingrediënten. Daarnaast worden ook de hardnekkige vlekken van je tanden gepoetst. Een stralende glimlach, maar zonder vervelende chemicaliën, die gevoelige tanden en irritaties aan je tandvlees veroorzaken.

Biologische kokosolie verwijderen verkleuringen op je tanden effectief maar veilig. Beiden zijn ook bacterie-werend en bestrijden samen met xylitol de schadelijke bacteriën op een veilige manier, die de mondflora respecteert. Voor extra witheid zijn er diverse biologische plantenextracten toegevoegd en je tandvlees wordt verzacht door aloë vera. Een natuurlijke mintsmaak zorgt voor een frisse adem.

Dr. Brite Whitening tandpasta bevat geen genetisch gemodificeerde bestanddelen en evenmin parabenen, ftalaten of kleur- en smaakstoffen. Het bevat ook geen fluoride en schuimt door middel van een plantaardige formule, dus bevat ondanks het schuimen geen SLS (sodium lauryl sulfaat).

Enige tijd geleden kwamen kokosolie en geactiveerde houtskool in de mode als natuurlijke tandenbleek middelen. Beide stoffen hebben inderdaad een natuurlijk blekende werking, maar verwacht er niet van dat je tanden spierwit worden. Zowel kokosolie als houtskool kunnen maximaal jouw eigen natuurlijke kleur tanden terugbrengen. Vaak is dat toch enige tinten donkerder dan het gewenste stralend witte gebit.

Daarnaast moeten we een kanttekening maken bij geactiveerde houtskool, dat abrasief (schurend) is en het tandglazuur bij veelvuldig gebruik kan afslijten. Gebruik het in ieder geval nooit na het nuttigen van zure voedingsmiddelen of dranken.

6 Luminite Pink PAP Whitening Pen

witte tanden krijgen blekenNog zo’n mooi product van miBrite is de Luminite Pink PAP Whitening Pen. Net als JuliBrite, onze nummer 1, maakt deze pen gebruik van ftalimidoperoxycapronzuur (PAP). Dit ingrediënt heeft zich lang en breed bewezen als hét alternatief voor peroxide: hetzelfde effect zonder de bijwerkingen van peroxide.

Luminite Pink PAP Whitening Pen is lekker makkelijk in gebruik, want je kunt het overal snel toepassen. Je smeert gewoon een paar keer per dag wat gel op je tanden en laat deze drogen. Klaar ben je. Groot gebruiksgemak dus! Let wel op dat je de gel overal op en tussen je tanden smeert.

De Luminite Pink PAP Whitening pen geeft je de mogelijkheid om altijd en overal direct de aanslag van koffie, thee of rode wijn van je tanden te verwijderen. Dit is essentieel in het zo lang mogelijk wit houden van je tanden. Immers, hoe sneller je aanslag verwijdert hoe minder diep die in je tandglazuur kan doordringen.

De Luminite Pink PAP Whitening pen bevat geen bijtende waterstofperoxide, waar je tanden gevoelig van worden. De veilige, effectieve formule gebruikt het zachte phtalimido-peroxy-capronzuur (PAP). Bovendien is het natuurlijke mineraal hydroxyapatiet (HAP) toegevoegd om je tandglazuur juist te remineraliseren. PAP en HAP vormen de perfecte combinatie voor wittere en tegelijkertijd sterkere tanden.

Wil je weten hoe PAP en HAP samenwerken aan een stralend en gezond gebit? Lees dan de Veelgestelde vragen hieronder.

Met de Luminite Pink PAP Whitening Pen verwijder je direct de verkleuring op je tanden, die wordt veroorzaakt door verkleurende voedingsmiddelen als koffie, thee en rode wijn. Je brengt de gel eenvoudig aan met het ingebouwde penseel. Het maximale resultaat bereik je als je dat 2 tot 4 keer per dag doet.

7 JuliBrite Tanden Spray 

spray voor witte tanden

Ook onderweg, bijvoorbeeld na een lunch, kun je de behoefte hebben om je mond tussendoor te verzorgen. JuliBrite Witte tandenspray, zodat je ook naast het tanden poetsen werkt aan het wit houden van je tanden.

JuliBrite Witte tandenspray bestaat uit 100% biologische, veilige ingrediënten. De spray heeft een prettige mint-smaak voor extra frisheid onderweg.

Geactiveerde koolstof bestrijdt de schadelijke bacteriën in je mond, maar respecteert het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Daarnaast zijn de heilzame plantaardige etherische oliën van kruidnagel en basilicum toegevoegd, evenals aloë vera gel.

Alle  ingrediënten zijn afkomstig van gecertificeerde biologische teelt en is vrij van genetisch gemodificeerde gewassen. De spray bevat geen schadelijke chemicaliën als ftalaten, sulfaten, parabenen, Triclosan of fluoride. 

JuliBrite Witte tandenspray is een uitstekende mondspray om onderweg even sn

8 Mirawhite Shine Pen

Met de Miradent Mirawhite Shine Tooth Whitening pen kun je oppervlakkige verkleuringen van je tanden verwijderen. De formule van de bleekpen is gebaseerd op de gepatenteerde Ardox-X-technologie van Miradent, een vorm van actieve zuurstof.

Hoewel de effectiviteit niet te vergelijken is met de PAP van de juliBrite Whitening kit, werkt deze bleekpen niet op basis van waterstofperoxide en is volkomen veilig voor je tandvlees. Verkleuringen als gevolg van koffie, thee, rode wijn en andere voedingsmiddelen alsmede aanslag van nicotine kun je er veilig mee wegpoetsen.

Miradent Mirawhite Shine Tooth Whitening bevat tevens fluoride om het tandglazuur te remineraliseren. Niet alleen vlekken worden aangepakt, ook zwakke plekken en onregelmatigheden in het glazuur worden geëgaliseerd. 

Bij dagelijks gebruik kun je na twee weken zien dat je gebit een aantal tinten witter is geworden.

Vullingen en kronen worden niet witter, maar de ingrediënten richten daarop geen schade aan.

9 Oxyd8 Healthy Smile oral rinse

Oxyd8 is al sinds 1994 een begrip als exclusief mondverzorgingsmerk, ontworpen door bacterioloog en dental care specialist Dr. Katz. Het mondwater Healthy Smile oral rinse is nu toegevoegd aan de productserie, voor gezonde en witte tanden.

Oxyd8 Healthy Smile oral rinse is een mondwater dat je mond zo goed reinigt dat het verkleuringen tegengaat en voorkomt. Het mondwater zorgt misschien niet direct voor een knalwitte Hollywoodsmile , maar geeft je tanden wel een oppepper en voorkomt bovendien nieuwe verkleuringen.

Dit mondwater werkt met een geconcentreerde oplossing met actieve zuurstof, die verrijkt is met xylitol, fluoride en natrium bicarbonaat. Bovendien bevat het mondwater fluoride, dat gaatjes bestrijdt en je tanden remineraliseert.

Doordat je het dagelijks makkelijk na het tandenpoetsen kunt gebruiken, blijft je glimlach mooi, gezond en wit.

Het mondwater Healthy Smile oral rinse is nu toegevoegd aan de productserie, voor gezonde en witte tanden.

Oxyd8 Healthy Smile oral rinse is een mondwater dat je mond zo goed reinigt dat het verkleuringen tegengaat en voorkomt. Het mondwater zorgt misschien niet direct voor een knalwitte Hollywoodsmile , maar geeft je tanden wel een oppepper en voorkomt bovendien nieuwe verkleuringen.

Dit mondwater werkt met een geconcentreerde oplossing met actieve zuurstof, die verrijkt is met xylitol, fluoride en natrium bicarbonaat. Bovendien bevat het mondwater fluoride, dat gaatjes bestrijdt en je tanden remineraliseert.

Doordat je het dagelijks makkelijk na het tandenpoetsen kunt gebruiken, blijft je glimlach mooi, gezond en wit.

Net als een speciale Whitening tandpasta, kun je met een goed mondwater ook dagelijks iets doen om je tanden langer wit te houden. Je spoelt er tandplak mee weg van plekken waar je met de tandenborstel niet bijkomt en vermindert daarmee de vorming van tandsteen. 

Oxyd8 Healthy Smile oral rinse is een krachtig mondwater, dat onder andere xylitol bevat. Xylitol geeft een lekkere frisse smaak, maar zorgt er ook voor dat bacteriën zich niet aan het glazuur kunnen hechten. Dat betekent minder tandplak en dus ook minder tandsteen. Een ander actief ingrediënt is fluoride voor het versterken en het remineraliseren van je tandglazuur.

De ingrediënten reinigen grondig maar veilig. Ze respecteren het natuurlijke evenwicht in de mondholte, dat ook meewerkt aan een gezond en sterk gebit en gezonde mondslijmvliezen. Oxyd8 Healthy Smile oral rinse bevat geen verzurende of uitdrogende bestanddelen als alcohol en SLS (sodium lauryl sulfaat). Een mondspoeling na het tanden poetsen helpt mee aan een fris en schoon gebit, gezond tandvlees en wittere tanden.

10 Zahnpulver Uli Breiter

 

Als laatste middel in onze Top 10 beste middelen tegen gele tanden staat niet een bleekset, mondwater of tandpasta, maar een poeder. Dit poeder bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat je tanden gladder worden.

Het poeder schuurt lichtjes alle verkleuringen van je gebit af. Omdat Zahnweiss-Pulver zachter is dan het glazuur, raakt je glazuur niet beschadigd.

Een ander voordeel is doordat je tanden glad en egaal worden door het poeder, ze beter reflecteren, waardoor ze meer stralen en er lichter uitzien.

En tot slot worden je tanden gereinigd. De tandplak en bacteriën worden verwijderd, zodat je tanden schoon en gezond blijven.

 Het tandenpoeder van Uli Breiter is een veilige, natuurlijke manier om je tanden witter te maken. 

De formule van Uli Breiter bevat alleen natuurlijke ingrediënten, zoals de bloem van de witte mangrove en het vliesje van witte rijst. Deze herstellen en behouden de oorspronkelijke kleur van je tanden. De zacht schurende poeder verwijdert tandplak, kleurstoffen van voedingsmiddelen als koffie thee, rode wijn en fruit, en nicotinevlekken. Het poeder is geschikt voor je hele gebit inclusief kronen en bruggen.

Met Zahnpulver Uli Breiter kun je veilig stap voor stap je tanden bleken en genieten van een stralende witte glimlach. Voor het gewone tanden poetsen poets je 1 tot 2 keer per dag je tanden met een beetje Uli Breiter tandenpoeder op een natte tandenborstel. Afhankelijk van de mate van de verkleuring van je tanden doe je dat één tot twee weken. Daarna verlaag je de frequentie tot twee keer per week, waarmee je je tanden glad, egaal en wit houdt.

Bleken is een langdurig proces

Realiseer je wel dat het bleken van tanden een levenslange onderneming is. Zodra je je tanden hebt gebleekt, ga je immers weer voedsel en drank tot je nemen die verkleuringen veroorzaakt. Het is net als een wit T-shirt, ook dat maak je niet één keer schoon, maar moet je na gebruik steeds weer wassen.

Wil je blijvend witte tanden via een eenmalige ingreep, dan moet je bij de tandarts vragen om facings, ook wel veneers genoemd. Dit zijn porseleinen schildjes, die aan de tanden worden vastgemaakt. Dit is een kostbare zaak, die niet voor iedereen is weggelegd.

Hoe ontstaan gele tanden?

In het binnenste van je tand bevindt zich dentine, dat van origine bij iedereen bruin kleurt. Hoe minder glazuur je hebt, hoe meer de bruine dentine naar voren komt en zichtbaar is. Zo lijken je tanden dus geler. Naarmate je ouder wordt, wordt je tandglazuur dunner. Het gele tandbeen (dentine) zie je dan beter door het glazuur heen schijnen.

Gaatjes, vullingen, genetische ziekten. Je tanden kunnen ook verkleuren door het gebruik van onder meer koffie, thee, wijn, koffie koolhydraatrijk voedsel (zoals appels en aardappels), chloorhexidine, frisdrank.

Dun tandglazuur kan echter ook worden veroorzaakt door tanderosie, de inwerking van zuren die het glazuur aantast en dunner maakt. Dat kan zowel gebeuren door veel zuur eten of frisdranken, maar ook door fruit en vruchtensap.

Daarnaast zijn er de zogenaamde extrinsieke verkleuringen, vlekken op het buitenoppervlak van de tandstructuur.

Denk daarbij aan nicotine, koffie en thee, rode wijn. Verkleuring treedt ook op door de natuurlijke kleurstoffen in voedsel als rode bieten en curry, de synthetische kleurstoffen van producten als cola en tomatenketchup en bepaalde bacteriën en metalen. Contact met deze stoffen kunnen je tanden niet alleen geler maken, maar ook een vlekkerig uiterlijk geven. Verkleuringen die niet wordt verwijderd, kunnen dieper in het tandglazuur doordringen en daardoor in de loop der tijd steeds donkerder worden.

Minder bekend zijn kleurloze stoffen, die door middel van chemische reacties in het glazuur vlekken veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zoals aardappels en appels. Maar ook tinfluoride en het in mondzorg-producten veelgebruikte chloorhexidine kan dergelijke reacties geven.

Tandplak kan een grijze waas over je tanden leggen

Intrinsieke verkleuringen

Naast deze extrinsieke (uitwendige) verkleuringen zijn er ook intrinsieke vlekken, die zich dieper in de tandstructuur bevinden. Deze worden veroorzaakt door zaken als cariës (gaatjes) en bepaalde tandheelkundige materialen. Ook de behandeling sommige aandoeningen, onder andere bij zwangerschapscomplicaties, bloedings-stoornissen en galwegproblemen kan intrinsieke verkleuringen veroorzaken.

Tot slot zijn er nog genetische defecten en erfelijke ziekten, die de ontwikkeling of rijping van het tandglazuur en dentine beïnvloeden. Diepe intrinsieke vlekken kunnen alleen worden verholpen door het gebruik van niet-vitale bleekprocedures om de vlekken lichter te maken of door cosmetische restauraties als kronen of facings.

 • Tooth staining can be caused by many local and systemic conditions.  Tooth stains can be either “intrinsic” or “extrinsic.”  Intrinsic stains are stains located within the tooth structure.   They are caused by such things as dental cavities; various dental materials, such as are used in some restorations and in the treatment of certain disorders, including, among others, complications of pregnancy, bleeding disorders, bile duct problems, and genetic defects; and hereditary diseases that affect enamel and dentin development or maturation.  Most often the appearance of deep intrinsic stains can be remedied only through use of non-vital bleaching procedures to lighten the stains, or cosmetic restorations, such as crowns or veneers, to mask them.

Extrinsic stains are defined as stains located on the outer surface of the tooth structure.  Extrinsic stains are categorized under the Nathoo classification system as follows:

 • Nathoo type 1 (N1): N1-type colored material (chromagen) binds to the tooth surface. Examples of Nathoo type 1 dental stains are those discolorations of the teeth caused by tea, coffee, wine, chromogenic bacteria, and metals;
 • Nathoo type 2 (N2): N2-type colored material changes color after binding to the tooth. The stains actually are N1-type food stains that darken with time; and
 • Nathoo type 3 (N3): N3-type colorless material or prechromogen binds to the tooth and undergoes a chemical reaction to cause a stain.  N3-type stains are caused by carbohydrate-rich foods (e.g., apples, potatoes), stannous fluoride, and chlorhexidine.

The use of dentifrices with inadequate cleaning and polishing actions is a significant factor in dental staining; but the most common determinant of extrinsic stains is poor oral hygiene.

Voordelen van witte tanden

 • Mensen met witte tanden volgens dit onderzoek succesvoller, gelukkiger en meer zelfverzekerd.
 • People with whiter teeth are perceived to be happier, wealthier and more success. This is because teeth (a beautiful smile) are on the first things that other humans notice. Typicaly people can look as young as 13 years younger with whiter teeth.This study ( https://www.cdha.ca/pdfs/Education/Scene/volume33_6_page5.pdf ) concludes”“Social and psychological research has shown that appearance plays an important role in determining the quality of our inter- actions with others and is an important aspect of nonverbal communication.2,3 How people look can affect how they see themselves, what others think of them, and how they attract others to them. By enhancing their appearance, people can change the impression they make on others. Physical attrac- tiveness and self-evaluation have been positively correlated.2,3 Research has shown that throughout their lives attractive indi- viduals have significant advantages over those perceived by society to be less attractive.2”
 • Waarom willen we witte tanden? Omdat tanden geler worden naarmate je ouder wordt, zijn witte tanden een symbool van jeugdigheid. Met witte tanden lijk je jonger en oog je gezonder dan met de natuurlijke gelige kleur van je tanden.Een betere indrukMaar het gaat veel verder dan alleen jonger en gezonder lijken. Je uiterlijke verschijning speelt een grote rol in hoe andere mensen je beoordelen en heeft daarmee een groot effect op je sociale contacten en zelfbeeld. In je gezicht zijn niet alleen je ogen en je huid, maar zeker ook je gebit een grote blikvanger.Uit een onderzoek in de Verenigde Staten kwam er duidelijk naar voren dat mensen positiever beoordeeld worden naarmate hun tanden witter zijn. Vooral mensen met gebleekte tanden worden gezien als aantrekkelijker, vriendelijker, gelukkiger, sociaal vaardiger, intelligenter, succesvoller en rijker. Ook al is het maar schone schijn, je kunt je voorstellen hoe dit je sociale contacten en carrièrekansen positief beïnvloedt.LinksHier kun je meer lezen over het bovengenoemde onderzoek https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1467-9566.12238 En ook deze studie gaat in op de psychische en sociale aspecten van witte tanden: Deze studie (https://www.cdha.ca/pdfs/Education/Scene/volume33_6_page5.pdf.

Omdat tanden geler worden naarmate je ouder wordt, zijn witte tanden een symbool van jeugdigheid. Met witte tanden lijk je jonger en oog je gezonder dan met de natuurlijke gelige kleur van je tanden.

Een betere indruk

Maar het gaat veel verder dan alleen jonger en gezonder lijken. Je uiterlijke verschijning speelt een grote rol in hoe andere mensen je beoordelen en heeft daarmee een groot effect op je sociale contacten en zelfbeeld. In je gezicht zijn niet alleen je ogen en je huid, maar zeker ook je gebit een grote blikvanger.

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten kwam er duidelijk naar voren dat mensen positiever beoordeeld worden naarmate hun tanden witter zijn. Vooral mensen met gebleekte tanden worden gezien als aantrekkelijker, vriendelijker, gelukkiger, sociaal vaardiger, intelligenter, succesvoller en rijker. Ook al is het maar schone schijn, je kunt je voorstellen hoe dit je sociale contacten en carrièrekansen positief beïnvloedt.

Hoe kun je gele tanden voorkomen?

Je kunt de verkleuring van tanden zoveel mogelijk voorkomen door rekening te houden met wat je eet en drinkt. Koffie, thee, rode wijn laten staan scheelt veel, net als stoppen met roken.

Maar verkleuring door veroudering is niet tegen te houden.

Als je rekening houdt met de bovengenoemde beïnvloedbare factoren kun je proberen om de verkleuring van je tanden zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door niet te roken en geen koffie, thee en rode wijn te drinken. Ook frisdranken kun je beter laten staan.

Fruit en vers vruchtensap kun je beter niet weglaten omdat dit bij een gezond eetpatroon hoort. Maar je kunt na afloop wel je mond met water spoelen en zeker niet direct na het eten of drinken van fruit je tanden gaan poetsen. Zo voorkom je erosie en het doorzichtiger worden van het tandglazuur.

Tandplak dien je twee keer daags te verwijderen door minimaal 2 minuten je tanden te poetsen. Het is belangrijk dat de tandpasta voldoende reinigt en polijst, zodat de tandplak ook echt verwijderd wordt. Uiteraard ga je ook regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist.

Al doe je nog zo goed je best, het voorkomen dat je tanden geler worden blijft beperkt. De genetische factoren heb niet in de hand en ook de verkleuring door veroudering kun je niet tegenhouden.

Aan de hand van het bovenstaande kun je proberen om de verkleuring van je tanden zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door niet te roken en geen koffie, thee en rode wijn te drinken. Ook frisdranken kun je beter laten staan. Fruit en vers vruchtensap kun je beter niet weglaten omdat dit bij een gezond eetpatroon hoort. Maar je kunt na afloop wel je mond met water spoelen en zeker niet direct na het eten of drinken van fruit je tanden gaan poetsen. Zo voorkom je erosie en het doorzichtiger worden van het tandglazuur.

Tandplak dien je twee keer daags te verwijderen door minimaal 2 minuten je tanden te poetsen. Uiteraard ga je ook regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist.

Al doe je nog zo goed je best, het voorkomen dat je tanden geler worden blijft beperkt. De genetische factoren heb je niet in de hand en ook de verkleuring door veroudering kun je niet tegenhouden.

Pas op voor LED lampen met bleken

 

 • Whitening artikelen die gebruik maken van lampjes kun je maar beter vermijden. Zo’n lampje heeft geen enkele zin. De UV lampen die echt werken kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
 • No LED light is needed for PAP teeth whitening. LED’s have no ability to enhance teth whitening, other than holding lips out of the way. Only UV-C light can cause the production of free radicals from peroxides. UV-C light is also very dangerous and only dentists should use.
 • New York Times:“Some dentists also use heat or even lasers to activate bleaching agents. But a 2007 systematic review of evidence in the journal Dental Materials found no added benefit from heat, light or lasers and suggested these methods “may have an adverse effect on pulpal tissue,” the soft material in the tooth’s center. If pulp is injured, it may require a root canal to fix
 • American Dental Association research has found that whilst using an LED-light to whiten teeth will result in an initial shade change of teeth this is actually caused by teeth dehydration and will reverse after time. Pulpal irritation and tooth sensitivity may be higher with use of bleaching lights or heat application. In fact, the effects on tooth color change were variable in studies carried out, some differences were not detectable visually.

Tandartsen gebruikten lampen bij het bleken om de peroxide te verwarmen. Later werden deze lampen vervangen door LED-licht, wat niet zorgt voor verwarming. Tandartsen blijven deze lampen echter gebruiken, maar waarom? Ze hebben geen nut. Je zult ze dus niet missen bij je thuisbehandeling.

Interessant weetje: de oranje bril die je ‘ter bescherming’ tegen het blauwe licht op moet bij de tandarts zorgt ervoor dat je ogen zich aan gaan passen. Verwijder je het brilletje na de behandeling, dan moeten je ogen erg wennen aan het licht en lijken je tanden nog witter.

The lights originally used by Britesmile and Zoom during in-office procedures were halogen lamps.

These did a few things, they directed heat toward the hydrogen peroxide, charged the dentist per use (to turn on the lamp) and gave the client a feeling like this was something they needed to goto the dentist to receive.

After all, they did not have this big machine at home.

At some point, these brands switched to deep blue LED technology, which no longer heats up the hydrogen peroxide.

The later two points still held though.

So the light has become and integral part of the ‘premium’ experience for the customer, though it has been a while since it had any practical purpose in advancing the whitening.

Unfortunately, if you ask the client what is doing the whitening, they would list the light first, and the gel a distant second.

The reality is, of course, the gel is first – and the light only aids in as much as some of these home models keep the lips from touching the teeth (thus wiping the gel away).

Here’s a study.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518003/

Much better use of the tray is to provide direct contact to as much of the tooth surface area with the gel as possible – this is usually only done by getting (expensive) custom trays made by the dentist.

The Magic Tray with the kits provides this custom shaped form without expensive trays and provides ultimate contact to the surface area of the teeth!

en dan hebben we nog de oranje bril

while you have the in-office treatment, they put orange glasses on you to ‘protect your eyes’ from the blue LED light.

After wearing these for a period of time, your eyes adjust – then when you remove them at the end of the procedure to look at your teeth, your eyes are flooded with the regular light.

This makes things appear whiter and brighter, including your teeth.

Oorspronkelijk werden bij sommige bleekmethoden in bleeksalons halogeenlampen gebruikt.

Die hadden zeker effect, omdat ze warmte op de waterstofperoxide richtten. Daarnaast waren cliënten onder de indruk van deze apparaten, die ze thuis immers niet hadden. Later werd overgestapt op blauwe LED-lampen, die de waterstofperoxide niet meer opwarmen maar nog wel steeds veel indruk maken.

Door tandartsen werden ook bleekmethoden gebruikt met UV-C-licht. UV-C licht stimuleert inderdaad het loslaten van vrije radicalen uit waterperoxide, maar is dan ook erg gevaarlijk.

Uit een onderzoek van de American Dental Association bleek dat het gebruik van LED-licht om de tanden witter te maken de kleur van de tanden wel beïnvloedt. Maar dit wordt in feite veroorzaakt door uitdroging van de tanden en het effect zal na verloop van tijd weer verdwijnen. Bovendien was het kleurverschil niet met het blote oog waar te nemen, en zijn er door uitdroging wel risico’s voor het tandweefsel bij het gebruik van warmte of licht.

Een onderzoek naar bewijzen voor toegevoegde waarde van licht of warmte bij het bleken van tanden in het tijdschrift Dental Materials (2007) gaf geen extra voordeel van warmte, licht of lasers. Integendeel, het suggereerde dat deze methoden zelfs een nadelig effect kunnen hebben op pulpaweefsel, het zachte materiaal in het midden van de tand.

Kortom, daadwerkelijk effect heeft het licht niet en het kan zelfs schadelijk zijn. Om je tanden effectief een paar tinten witter te maken is de consistentie van de bleekgel wel heel belangrijk: niet te dik zodat het bleekmiddel goed in kan werken. Ook is de pasvorm van de tray essentieel om een ​​zo groot mogelijk deel van het gebit direct in contact te brengen met de gel. Tot voor kort kon dit alleen bereikt worden met kostbare, door de tandarts op maat gemaakte trays.

De Magic Tray van de juliBrite Whitening kit biedt hetzelfde maatwerk voor een optimaal contact met het tandoppervlak maar zonder de hoge kosten voor een door de tandarts gemaakte tray.

Wat is de beste tandpasta tegen gele tanden?

Tandpasta’s die zich ‘whitening tandpasta’ noemen, mogen dat niet zomaar doen. Die moeten een bewezen effect op de kleur hebben en hebben dat dus ook.

Het effect van tandpasta’s is echter wel kleiner dan van echte bleekbehandelingen. Ter vergelijking: whitening tandpasta’s kunnen je tanden zo’n twee tinten lichten maken, zelfbleekproducten vier tot zes en een bleekbehandeling bij de tandarts zeven of acht tinten.

Let bij whitening tandpasta’s wel altijd op dat de tandpasta niet te veel schurend werkt. Dat tast de glazuurlaag immers aan. Van sommige tandpasta’s is de RDA-waarde bekend, het getal dat laat zien hoe schurend de tandpasta is. Twijfel je, dan kun je proberen de RDA-waarde te achterhalen.

Hoe werkt het bleekproces precies?

Chemically, bleaching agents including peroxides and PAP, work by breaking down into active “free radicals” that lightens the color of organic, double bonded stain molecules12 (Figure 3) that are on the surface in the subsurface pors on teeth. Bleach has no effect on other kinds of stains. However to the extent that most stains are organic and double-bonded, stains can disappear to the eye when treated with bleach for a period of time. However, its is key to note that although stains treated with bleaching agents may not visible, they actually still remain in place, and over time, re-appear as they re-acquire their original bond structure and coloring.

De actieve ingrediënten van bleekmiddelen, zoals peroxide of PAP, breken de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring af. Je kunt je tanden ook witter maken door de verkleuringen in je gebit mechanisch te verwijderen of je gebit zo schoon mogelijk te houden, zodat je geen verkleuringen krijgt van bijvoorbeeld drank of eten.

Hoe werkt PAP ?

PAP staat voor ftalimidoperoxycapronzuur. Dit middel is even effectief in het witter maken van tanden als peroxide, maar is veel milder. In tegenstelling tot peroxide, worden met PAP je tanden niet gevoelig door de behandeling.

Dat PAP zeer effectief is, kun je lezen in dit onderzoek. Ander onderzoek toont aan dat PAP net zo effectief is in bleken als peroxide en het gezien kan worden als een veilig alternatief. Bovendien toont datzelfde onderzoek aan dat PAP onschadelijk is voor tanden, terwijl gels met peroxide schade kunnen aanbrengen aan het glazuur en kunnen leiden tot gevoeligheid.

HAP is iets anders. Dat staat voor hydroxyapatiet. Dit is een lichaamseigen mineraal dat al langer wordt gebruikt als natuurlijk mineraal om tandglazuur te remineraliseren. Het is daarom een alternatief voor fluoride. HAP sluit bovendien de open dentine tubuli en gaat zo gevoeligheid tegen. Daarnaast heeft HAP een whitening effect.

PAP is the shortened name for phthalimido peroxy caproic acid (PAP), an organic peracid containing a high potential of oxidation. Oxidation is necessary for the bleaching procedure as it neutralizes organic double bonds that cause dental discolorations by releasing peroxide like free radicals.

As mentioned above PAP releases free radicals which break the carbon bonds of stain molecules,, rendering them colorless.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804394/

Studie PAP

“Within the limitations of this study, the results showed that single-use bleaching containing a phthalimido peroxy caproic acid (PAP) agent yielded significant initial whitening compared to baseline and placebo. These results remained stable in time, e.g. 24 h after application.”

Studie naar HAP

 1. With regards to HAP, it has the been the gold standard in Japan for the last 40 years and just as effective or more effective that fluoride. See Here: https://clinmedjournals.org/articles/ijodh/international-journal-of-oral-and-dental-health-ijodh-5-104.php?jid=ijodh

See Here: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901576/

Wat is PAP?

PAP is de afkorting voor Phthalimidoperoxycaproic acid, in het Nederlands Ftalimidoperoxycapronzuur. Net als waterstofperoxide is dit een bleekmiddel dat organische kleurstofmoleculen kan oxideren (bleken). Vergeleken met peroxide is PAP even effectief, maar tegelijkertijd veel milder. Het heeft dus niet de bijwerkingen die waterstofperoxide eigenlijk ongeschikt maken voor gebruik in je mond.

Links

Hier een studie naar de effectiviteit van PAP bleekgel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804394/.

En hier kun je de wetenschappelijke vergelijking tussen waterstofperoxide (HP) en PAP lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452213919300191

Wat is HAP?

HAP of HA is Hydroxyapatiet. Dit is een lichaamseigen mineraal waar een groot deel van onze botten van zijn gemaakt. Onze tanden en kiezen, en dan zowel het tandglazuur als het dentine (tandbeen), bestaan voor het grootste deel uit koolzuurhoudende calciumarme hydroxyapatiet.

HAP wordt al langer gebruikt als natuurlijk mineraal om tandglazuur te remineraliseren. Dat betekent dat beschadigingen in het glazuur weer worden opgevuld. Dit natuurlijke vulmiddel gaat ook gevoelige tanden (de gevoeligheid voor koud, warm, zoet en zuur) tegen. HAP hecht zich goed aan glazuur en dentine en sluit de open dentine tubuli, die de gevoeligheid veroorzaken. In Japan is het al 40 jaar in gebruik als alternatief voor fluoride. Het blijkt net zo effectief of effectiever te zijn.

Links

Een klinische studie naar de effectiviteit van HAP in tandpasta: https://clinmedjournals.org/articles/ijodh/international-journal-of-oral-and-dental-health-ijodh-5-104.php?jid=ijodh

En hier een vergelijkende studie naar de werkzaamheid van een tandpasta met HAP en een fluoridetandpasta voor de preventie en remineralisatie van cariës (gaatjes) bij kinderen.

Hoe werken PAP en HAP samen om je tanden zowel witter te maken als te remineraliseren?

De gepatenteerde HAP-technologie van miBrite zorgt allereerst voor een betere snellere penetratie van PAP door het verhogen van de pH-waarde (verlagen van de zuurgraad).

De remineratlisatie door HAP zorgt bovendien voor gladder en glanzender tandglazuur, wat de stralende witheid nog eens benadrukt. Hierdoor houdt niet alleen het effect van het bleken langer aan, maar wordt ook cariës (gaatjes) voorkomen.

 

Wat is er nodig om je tanden echt te bleken?

Om je gebit een aantal tinten lichter te maken is een sterke oxidator nodig. Oxidators gaan chemische verbindingen aan met de verkleurende pigmenten in je tanden. Waterstofperoxide, carbamideperoxide, chloridedioxide en PAP (ftalimido-peroxy-capronzuur) zijn stoffen die dat kunnen. 

De meeste producten voor het bleken van tanden werken tot op zekere hoogte, afhankelijk van de concentratie van de oxidator. Tandpasta voor het bleken van tanden kan bijvoorbeeld wel oppervlakkige verkleuringen en tandplak verwijderen en kan je tanden ongeveer 2 tinten lichter maken. Tandenbleekmiddelen voor thuis geven over het algemeen 4 tot 6 tinten en professionele bleekmiddelen gemiddeld 7 tot 8 tinten. Daarbij is niet alleen de concentratie van het bleekmiddel belangrijk, maar ook de textuur van de bleekgel. Volgens Dr. Martin Giniger werken bleekproducten onvoldoende als ze te dik zijn om door de tanden te dringen. Minder dikke gels laten de oxidator beter door doordringen in het tandglazuur.

Hoe werkt het bleekproces precies?

Chemisch laten bleekmiddelen, waaronder peroxiden en PAP, actieve vrije radicalen los. Die binden zich aan organische, dubbel gebonden moleculen van verkleuringen aan de oppervlakte van het tandglazuur. Bleekmiddelen hebben geen effect op andere soorten vlekken maar omdat de meeste vlekken nu eenmaal organisch en dubbel gebonden zijn, verdwijnen de verkleuringen. Daarvoor moeten de tanden wel gedurende een bepaalde tijd met het bleekmiddel in contact staan.

Voor een deel is het bovengenoemde chemische proces optisch. Door de behandeling met bleekmiddelen verdwijnen de verkleuringen voor het oog, maar de moleculen bevinden zich nog steeds op dezelfde plaats. Na verloop van tijd, als ze hun oorspronkelijke bindingsstructuur en kleur terugkrijgen, worden ze opnieuw zichtbaar.

Wat zijn de nadelen van waterstofperoxide?

Gezien de voordelen voor je image en zelfvertrouwen verwacht je dat iedereen zijn of haar tanden wil bleken. Toch kan dat niet onbeperkt. De reden daarvoor is dat het gebruikelijke tanden bleekmiddel waterstofperoxide het tandglazuur aantast. Je kunt het dus niet te vaak gebruiken.

Dat is lastig, want het bleken van tanden is een levenslange onderneming. Omdat je voedsel en dranken nuttigt dat verkleuringen en vlekken op je tanden veroorzaakt, zal je na verloop van tijd opnieuw moeten bleken om de witte tint te herstellen. Net als een wit shirt, dat je na gebruik moet wassen en niet alleen direct na aankoop. 

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is de chemische verbinding tussen twee zuurstof- en twee waterstof-atomen, die het molecuul H2O2 vormen. Deze verbinding is heel los, waardoor de zuurstofatomen gemakkelijk kunnen ontsnappen uit het waterstofmolecuul. Daarbij ontstaan er twee vrije waterstof atomen, die pigmenten doen verbleken. Dat maakt waterstofperoxide geschikt als ontsmettingsmiddel, maar ook voor het optisch bleken van stoffen, het blonderen van haar en het bleken van tanden.

De bijwerkingen

De bovenstaande eigenschap van waterstofperoxide is natuurlijk fijn als je je tanden wilt bleken, maar helaas is er ook een keerzijde. Omdat waterstofperoxide een sterk bijtende stof is, kan het gevoelige en pijnlijke tanden veroorzaken door aantasting van het tandglazuur.

De precieze oorzaak is onbekend, maar men vermoedt dat dit effect te maken heeft met een vorm van uitdroging van het tandglazuur na een relatief lange blootstelling aan de zure en verdikte peroxide-gel. Deze gevoeligheid is tijdelijk en kan zowel tijdens het aanbrengen als 2 tot 14 dagen na het einde van de behandeling optreden. Deze bijwerking is vrij algemeen. Naar schatting heeft een kwart tot tweederde van de mensen die een bleekbehandeling met waterstofperoxide ondergaat er last van.

Bij onjuist gebruik of te hoge concentraties kan behalve het tandglazuur ook het tandvlees gevoelig worden. Het kan zelfs verbranden en zenuwen en wortels beschadigen. Hoewel de ene persoon gevoeliger is dan de andere, is het zelfs mogelijk dat hierdoor blijvende schade aan je gebit en in je mondholte optreedt.

Een ander, iets onschuldiger nadeel van een hoge concentratie waterstofperoxide is dat je tanden witte vlekken gaan vertonen. Maar ook dat wil je niet, als je je tanden bleekt streef je natuurlijk naar een egaal wit gebit.

Welke percentages waterstofperoxide zijn nog toegestaan?

Vanwege de bovengenoemde bijwerkingen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) in navolging van de Europese regelgeving in 2012 het gebruik van waterstofperoxide om tanden te bleken sterk beperkt. Een tandarts mag nog gel gebruiken met maximaal 6 procent waterstofperoxide. De tandenbleek-gel voor thuis bleken of het gebruik in beauty-salons en door mondhygiënisten mag nog maar 0,1% waterstofperoxide bevatten.

Een concentratie van 0,1% waterstofperoxide is te weinig is om ook maar enig blekend effect te hebben. Online kun je zeker nog bleekgels met een percentage van15, 25 of meer waterstofperoxide bestellen, afkomstig uit de Verenigde Staten of Azië. Hier worden je tanden ongetwijfeld witter van, maar de schadelijke bijwerkingen zijn navenant. Het is dus niet voor niets dat deze percentages in Europa zijn verboden.

Behalve waterstofperoxide wordt ook wel carbamide peroxide gebruikt om tanden te bleken. Een bleekgel met 30% carbamide peroxide bevat ongeveer 10% waterstofperoxide. Dit is effectief, maar ook al weer een stuk hoger dan het maximale percentage dat de tandarts mag gebruiken, met de risico’s van dien.

Tijdrovend

Als je die risico’s niet wilt lopen, kun je kiezen voor de veilige behandeling bij de tandarts.

Maar zelfs tandartsen behalen door hun beperking van maximaal 6% geen sensationele effecten meer. Bovendien is de bleekbehandeling bij de tandarts erg tijdrovend geworden. Waar voorheen bleekgel met een concentratie van wel 45 % waterstofperoxide werd gebruikt, moet dat nu met 6 %. Dat moet dus uren langer inwerken voor hetzelfde effect.

. Volgens deze theorie wordt de overgevoeligheid hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door uitdroging van tandglazuur. Dat is niet zo vreemd gezien de blootstelling aan verzurende, dikke peroxide-gel, die langdurig in trays of op strips tegen de tanden worden gehouden. Omdat bleken langzaam werkt, veroorzaakt dit langdurige contact met de geconcentreerde gels een negatief osmotisch effect. De osmotische druk in de dentinale tubuli zorgt vervolgens voor gevoelige tanden. Hoewel van voorbijgaande aard, is deze tandpijn verre van prettig.

En toch ook niet helemaal veilig

Zelfs de behandeling bij de tandarts met de veilige, toegestane concentratie kun je ook niet te vaak gebruiken. Het blijkt namelijk dat waterstofperoxide niet alleen inwerkt op het glazuur, maar ook het dentine (tandbeen) intrekt en daar het collageen afbreekt.

Collageen is het materiaal dat de harde mineralen bij elkaar houdt. Afbraak daarvan is net zo onwenselijk als demineralisatie, het oplossen van mineralen. Weliswaar herstelt het collageen zich, maar dat is een langzaam proces. Stel je het collageen te vaak bloot aan een waterstofperoxide-aanval, dan krijgt het nooit de tijd om helemaal te herstellen.

Hier kun je daar meer over lezen: https://draxe.com/health/is-it-bad-to-whiten-your-teeth/

Kortom: een bleekgel met waterstofperoxide is óf te sterk, met gevoelige tanden en tandvlees als bijwerking, óf te zwak om resultaat te hebben.

 

 

 

 

Hoe werkt het bleekproces met PAP en HAP van de juliBrite Whitening Kit?

Het veel gebruikte tanden bleekmiddel waterstofperoxide is zeker in staat om je tanden witter te maken, maar brengt ook grote nadelen met zich mee. Waterstofperoxide veroorzaakt bij veel mensen gevoelige tanden en kun je ook niet onbeperkt gebruiken. Een veilig en effectief alternatief is de peroxide-vrije juliBrite Whitening Kit met PAP en HAP. Hoe werkt die unieke formule en hoe gemakkelijk is het om die zelf thuis te gebruiken?

 

Wat is PAP?

PAP is de afkorting voor Phthalimido peroxy caproic acid, in het Nederlands Ftalimido peroxy capronzuur. Net als peroxide is dit een bleekmiddel dat organische kleurstof-moleculen kan oxideren (bleken). Zoals hierboven is uitgelegd neutraliseert de oxidatie verkleuringen door de afgifte van vrije radicalen, die zich binden aan organische dubbele bindingen en deze kleurloos maken.

Vergeleken met waterstofperoxide is PAP even effectief, maar tegelijkertijd veel milder. Het heeft dus niet de bijwerkingen die waterstofperoxide eigenlijk ongeschikt maken voor gebruik in je mond.

Wat is HAP?

HAP of HA is Hydroxyapatiet. Dit is een lichaamseigen mineraal waar een groot deel van onze botten van zijn gemaakt. Onze tanden en kiezen, en dan zowel het tandglazuur als het dentine (tandbeen), bestaan voor het grootste deel uit koolzuurhoudende calciumarme hydroxyapatiet.

HAP wordt al langer gebruikt als natuurlijk mineraal om tandglazuur te remineraliseren. Dat betekent dat beschadigingen in het glazuur weer worden opgevuld. Dit natuurlijke vulmiddel gaat ook gevoelige tanden (de gevoeligheid voor koud, warm, zoet en zuur) tegen. HAP hecht zich goed aan glazuur en dentine en sluit de open dentine tubuli, die de gevoeligheid veroorzaken. In Japan is het al 40 jaar in gebruik als alternatief voor fluoride. Het blijkt net zo effectief en zelfs effectiever te zijn.

 

 

Literatuur

– Bedos C, Levine A, Brodeur J-M. How people on social assistance perceive, experience, and improve oral health. J Dent Res. 2009 Jul;88(7):653-7. doi: 10.1177/0022034509339300. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19641153/

– Bizhang M, Domin J, Danesh G, Zimmer S. Effectiveness of a new non-hydrogen peroxide bleaching agent after single use – a double-blind placebo-controlled short-term study. J Appl Oral Sci. 2017; 25(5): 575–584. doi: 10.1590/1678-7757-2016-0463 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804394/

– Epple M, Meyer F, Enax J. A Critical Review of Modern Concepts for Teeth Whitening. Dent. J. 2019, 7(3), 79; https://doi.org/10.3390/dj7030079

– Singhal S, Correa R, Quiñonez C. The impact of dental treatment on employment outcomes: a systematic review. Meta-Analysis Health Policy. 2013 Jan;109(1):88-96. doi: 10.1016/j.healthpol.2012.09.016. Epub 2012 Oct 23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23093019

– Junyuan Qing et al. A bio-safety tooth-whitening composite gels with novel phthalimide peroxy caproic acid. Composites Communications Volume 13, June 2019, Pages 107-111 https://doi.org/10.1016/j.coco.2019.04.002

– Hier een studie naar de effectiviteit van PAP bleekgel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804394/

– En hier kun je de wetenschappelijke vergelijking tussen waterstofperoxide (HP) en PAP lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452213919300191–

– Een klinische studie naar de effectiviteit van HAP in tandpasta: https://clinmedjournals.org/articles/ijodh/international-journal-of-oral-and-dental-health-ijodh-5-104.php?jid=ijodh

– En hier een vergelijkende studie naar de werkzaamheid van een tandpasta met HAP en een fluoride-tandpasta voor de preventie en remineralisatie van cariës (gaatjes) bij kinderen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6901576/

– Een onderzoek naar het effect van licht bij het bleken van tanden met waterstofperoxide: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518003/

– Afbraak van collageen door peroxide Hier kun je daar meer over lezen: https://draxe.com/health/is-it-bad-to-whiten-your-teeth/