Over de auteur Huberta Boshaven

Als kind droomde ik ervan om schrijver te worden, maar de tandartspraktijk had ook mijn interesse. Onze tandarts was zijn tijd ver vooruit in het op hun gemak stellen van kinderen. Zoals mijn jongere broertje, die dat gepruts in zijn mond maar niks vond. Zelf was ik niet bang, maar juist gefascineerd door al die apparaten en instrumentjes.

Gelukkig was ik op de middelbare school goed in scheikunde en biologie. Daarna twijfelde ik of ik door zou leren voor tandarts of voor mondhygiënist. Omdat preventie mij het meeste aanspreekt, is het dat laatste geworden.

Die opleiding tot mondhygiënist is heel praktijkgericht. Aan het begin werk je nog op een oefenpop, maar al gauw behandel je je studiegenoten. Al aan het eind van het eerste jaar behandelde ik de eerste echte patiënten.

Na de vierjarige studie was de overgang naar het werken in een grote tandheelkundige praktijk dan ook zo niet heel groot. Ik werkte er samen met tandartsen, een orthodontist, een implantoloog en andere mondhygiënisten. Toch wou ik nog wat meer theoretische kennis opdoen en heb een master Tandheelkunde gevolgd. Op de opleiding heb ik mijn echtgenoot leren kennen.

Nadat ons eerste kind geboren was, ben ik part time gaan werken bij een kleinere tandartspraktijk. Ook daar heb ik veel geleerd. Ieder mens en ieder gebit is anders, maar toch zie ik vaak dezelfde problemen voorbijkomen. Gebitsproblemen die met een beetje extra aandacht en goede raad zijn te voorkomen.

Inmiddels hebben we twee kinderen, die uiteraard de beste mondzorg van huis uit meekrijgen. Door de kinderen ben ik geïnteresseerd geraakt in de ingrediënten van mondzorg producten. Zo ging ik me afvragen wat voor stoffen er allemaal in tandpasta en mondwater zitten en welke bijwerkingen die hebben. En is het wel veilig als kinderen tandpasta met een lekker smaakje doorslikken?

Mijn kinderen hebben me alert gemaakt op de ingrediënten in tandpasta en mondwater. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat de bestanddelen in veel reguliere tandpasta’s ook niet best zijn voor de mondgezondheid van volwassenen. Middelen die het natuurlijke evenwicht van de mondholte verstoren brengen je uiteindelijk alleen maar verder van huis. In de praktijk merk ik dat juist ouderen hier aandacht aan zouden moeten besteden.

Het werd een zoektocht naar mondzorg-producten, die effectief zijn zonder schadelijke bijwerkingen. Uit de praktijk weet ik dat het natuurlijke evenwicht van de mondflora essentieel is voor een gezonde mond. Gek genoeg bevatten veel tandpasta’s en mondwaters ingrediënten die dit evenwicht verstoren. Maar gelukkig bestaan er ook producten die het gebit en het tandvlees beschermen zonder schadelijke bijwerkingen en verstoring van de mondflora.

In de praktijk waar ik werk help ik patiënten om de juiste keuze te maken. Voor het behoud van hun gebit, hun mondgezondheid en hun algehele gezondheid. Dat ik de auteur ben op Tandartswiki is een aanloopje op mijn kinderdroom om schrijver te worden. Het geeft mij de inspiratie om naast mijn werk als mondhygiënist aan mijn boek “Iedereen een Gezonde Mond” te schrijven.