Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 7 september 2023

Veel tandpasta’s beloven effectief te zijn tegen een slechte adem. Of ze dat ook doen is een tweede. Over het algemeen wordt de ademgeur helemaal niet verholpen, maar gemaskeerd door sterke, kunstmatige mint-smaken. Bovendien zitten er vaak antiseptische middelen in, die het evenwicht van de mondflora verstoren en daarmee een slechte adem juist in de hand werken.

In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij de keuze van een tandpasta tegen een slechte adem. De Top 5 beste tandpasta’s tegen slechte adem pakken daadwerkelijk het probleem aan met respect voor de mondflora.

De oorzaak van een slechte adem

Er zijn weliswaar meerdere oorzaken mogelijk voor een slechte adem, maar de meest voorkomende is een overmaat aan schadelijke bacteriën in je mondholte. Anaerobe bacteriën zetten suikers en koolhydraten om in zwavelachtige gassen als methaanthiol, waterstofsulfide en ammoniak. Deze bacteriën vormen samen met voedselresten en speeksel tandplak en zitten ook vaak in het ruwe oppervlak van je tong. Hun aanwezigheid bevordert de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking, en hun gassen zorgen ervoor dat je adem gaat stinken.

Slechte adem door tong

Wat het ingewikkeld maakt is dat niet alle bacteriën in je mond schadelijk zijn. De meeste bacteriën zijn zelfs nuttig en helpen je juist om de schadelijke bacteriën onder controle te houden. Daarom is het belangrijk dat je mondflora in evenwicht blijft. Een onevenwichtige mondflora werkt in het voordeel van de schadelijke bacteriën en dat betekent nog meer stank.

Ingrediënten van je tandpasta

Gezien het bovenstaande maken de ingrediënten in je tandpasta een wereld van verschil. In elke situatie is het beter om het natuurlijke evenwicht van de mondflora te ondersteunen en dat geldt zeker als je een slechte adem wilt bestrijden. Kies voor tandpasta met mondvriendelijke ingrediënten, die de slechte adem niet maskeren maar echt aanpakken. Bovendien dienen ze de mondflora niet te verstoren met antiseptische middelen en nare chemicaliën.

De 5 beste tandpasta’s tegen een slechte adem voldoen hieraan:

1. JuliBrite tandpasta

JuliBrite tandpasta bestrijdt schadelijke bacteriën effectief, maar met respect voor de mondflora. De werkzame formule is een combinatie van actieve zuurstof, gegenereerd door honing, en zink. Het toegevoegde enzym hyaluronan werkt ontstekingsremmend en anti-oxiderend, wat de mondgezondheid een enorme boost geeft. Hyaluronan remt tandplak zelfs even goed af als chloorhexidine, maar dan wel zonder bijwerkingen.

De natuurlijke zoetstof xylitol heeft tal van gunstige effecten voor de mond. Het maakt dat bacteriën zich niet goed aan je tandglazuur kunnen hechten en het stimuleert de speekselklieren. Daarbij verlaagt het de zuurgraad in de mond en heeft ook nog eens een lekkere frisse smaak.

JuliBrite Schone tong Kit

JuliBrite tandpasta maakt deel uit van de JuliBrite Tongue Clean Kit. De schadelijke bacteriën die een slechte adem veroorzaken, zitten niet alleen in tandplak maar ook tussen het zachte weefsel in je tong. Extra aandacht voor een schone tong is daarom een logische maatregel als je van een slechte adem afwilt. 

De Kit bevat verder mondwater, een tongreiniger en een speciale tong-gel. Net als de tandpasta uiterst effectieve, maar mondvriendelijke producten. Met de handige dubbelzijdige JuliBrite Tongreiniger kun je je tong echt goed schoon krijgen. Borstel eerst je tong met de borstel-kant en een beetje JuliBrite Tongue gel. Laat dit even inwerken en veeg vervolgens de gel samen de bacteriën en andere rommel van je tong.

2. RyttPro Tandpasta Magic Mint

RyttPro Tandpasta Magic Mint is de perfecte tandpasta om de schadelijke bacteriën te bestrijden zonder de mondflora aan te tasten. Het is gebaseerd op de krachtige, maar toch milde formule OZ-3X. Ook deze tandpasta stabiliseert de zuurgraad in de mond en uiteraard bevat geen schadelijke of overbodig rommel als ftalaten, parabenen, smaak- en kleurstoffen.

RyttPro tandpasta tegen slechte adem

In het verlengde van deze tandpasta kun je voor een nog uitgebreidere mondzorg kiezen met de RyttPro Frisse Adem Kit. Die bevat behalve de bovengenoemde tandpasta nog meer producten die effectief zijn tegen een slechte adem.

RyttPro mondwater, RyttPro tong foam en RyttPro mondspray zijn gebaseerd op dezelfde effectieve maar milde formule als de tandpasta. Tussen het tanden poetsen en mondspoelen door gebruik je de mondspray in de loop van de dag. Daarmee creëer je extra mondzorg-momenten en verfris je je adem.

RyttPro dubbelzijdige tongreiniger

De RyttPro tongreiniger is het perfecte gereedschap om ook je tong grondig te reinigen zonder het tere weefsel te beschadigen. Deze tongreiniger is een uitgekiende combinatie van tongschraper en tongborstel in een. Eerst doe je een beetje van de bijgeleverde RyttPro tong foam op de achterkant van je tong. Laat even inwerken en borstel je tong zachtjes met de borstelkant. Daarna veeg je de witte aanslag met de schraper-kant van je tong.

3. Oxyfresh tandpasta 

Oxyfresh tandpasta is eveneens gebaseerd op een milde maar effectieve zuurstofformule, in dit geval Oxygene. Samen met zink reinigt dit je gebit op een mondvriendelijke manier en de stinkende geuren die de bacteriën uitscheiden worden geneutraliseerd. Dat zorgt direct voor een frissere adem.

Aan Oxyfresh tandpasta zijn ondersteunende, natuurlijke bestanddelen toegevoegd als aloë vera, xylitol en etherische oliën. Van Oxyfresh tandpasta zijn verschillende varianten verkrijgbaar, zowel met als zonder fluoride.

Oxyfresh Frisse adem pakket

Voor een intensievere aanpak van je slechte adem kun je doorpakken met het Oxyfresh Frisse adem Pakket. Dat bevat naast de tandpasta het mondwater Oxyfresh Lemon Mint Mouthwash en een tongreiniger.

4. Dr. Brite tandpasta

Dr. Brite tandpasta staat voor puur natuur en biologisch. Oorspronkelijk ontwikkeld voor kinderen en daarom uiteraard mild en mondvriendelijk. Dat doet geen afbreuk aan wat een tandpasta moet doen, namelijk de tandplak van je gebit verwijderen. De formules van de verschillende varianten zijn gebaseerd op biologische kokosolie.

Pigment-loze geactiveerde koolstof uit de schil van kokosnoot zorgt voor extra reiniging. De natuurlijke ingrediënten werken perfect samen om de vorming en hechting van tandplak af te remmen. Dat voorkomt cariës (gaatjes) en houdt je tanden witter. Daarnaast zijn ondersteunende bestanddelen als aloë vera, natuurlijke mineralen, ontzuurde vitamine C en natuurlijke smaakstoffen toegevoegd voor de verzorging van je tandvlees en een fijne smaak.

Dr. Brite tandpasta tegen slechte adem

5. UK Organics tandpasta

Ook UK Organics tandpasta is gebaseerd op de reinigende werking van kokosolie, dat tandplak afremt. Daaraan zijn natuurlijke mineralen toegevoegd om je tanden te beschermen tegen cariës (gaatjes). Er zijn drie verschillende varianten verkrijgbaar, waarvan Peppermint specifiek gericht is op een frisse adem.

UK Organics tandpasta is bovendien een extreem milieuvriendelijke tandpasta. Het is niet verpakt in een plastic tube maar in een glazen potje, waar je de tandpasta met een bamboe spateltje uitschept. De verpak is daarmee volledig recyclebaar.

Bronnen

Health Line: 5 Reasons to Scrape Your Tongue and How to Do It

National Library of Medicine: Relationship between halitosis and periodontal disease – associated oral bacteria in tongue coatings