Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 29 juni 2023

Als je gevoelig bent voor amandelstenen kunnen ze zich ondanks alle goede zorgen en een uitgebreide mondhygiëne toch op den duur vormen. Mensen die er vaak last van hebben, draaien er hun hand niet voor om ze zelf te verwijderen. Vaak doet men dat dat met een vochtig wattenstaafje. Zichtbare amandelstenen aan de oppervlakte van de amandelcrypten en de amandelen kun je hier inderdaad mee vangen.

De dieper verstopte amandelstenen blijven echter buiten bereik van een wattenstaafje. Gelukkig zijn er betere instrumenten beschikbaar. In dit artikel geven we je tips om het verwijderen van amandelstenen gemakkelijker te maken en zetten we handige instrumenten ervoor op een rijtje.

Ingrediënten van tandpasta en mondwater

Niet alle mondzorg-producten zullen je helpen in de strijd tegen amandelstenen. Veel reguliere tandpasta’s en mondwaters bevatten bestanddelen die het natuurlijke evenwicht van de mondflora aantasten. Ook wordt de zuurgraad in de mond niet altijd gestabiliseerd, waardoor de zuurgraad te hoog blijft. Beide factoren dragen bij aan de vorming en groei van amandelstenen als je daar gevoelig voor bent.

Amandelstenen verwijderen

Om je dagelijkse mondhygiëne mee te laten helpen aan het verminderen van amandelstenen, kies je voor een mondvriendelijke tandpasta als RyttPro Toothpaste Magic Mint of JubliBrite kauwtandpasta. Mondvriendelijk, dat wil zeggen met respect voor de mondflora maar wel effectief tegen schadelijke bacteriën.

Na het poetsen en flossen spoel je je mond na met RyttPro of JubliBrite mondwater. Gorgel vooral ook achterin je keel, zodat het mondwater de amandelstenen los kan weken voorafgaand aan het verwijderen ervan. Begin daar één of twee weken van te voren mee.

 

JuliBrite kauw-tandpasta

Een aanvullende en zeer nuttige maatregel is het dagelijks reinigen van je tong. Bij de meeste mensen wemelt de achterkant van de tong van de bacteriën, die zich vlak bij je amandelen bevinden. Maak een frisse start met een Schone tong pakket van JuliBrite of RyttPro. Beiden bevatten een effectieve dubbelzijdige tongreiniger, bestaande uit een borstel- en een schraap-kant.

Na afloop verzorg je je tong en amandelen met het intensieve Oral icon Tonsil Serum. Dit serum bestrijdt de schadelijke bacteriën in de keelholte, uiteraard zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora aan te tasten. Dat doet het met een actieve zuurstof formule (gestabiliseerde chlorine dioxide) die behalve de anaerobe bacteriën zelf ook hun stinkende gassen op moleculair niveau afbreken.

Oral icon Tonsil serum

Zink, cetylpyridinium chloride (CPC) en zout ondersteunen deze antibacteriële maar mondvriendelijke werking. Aloë vera, glycerine en de natuurlijke zoetstof xylitol verzorgen en hydrateren de weefsels. Xylitol neutraliseert bovendien de zuurgraad en de frisse, koele smaak van deze natuurlijke zoetstof stimuleert de speekselklieren.

Check ook de andere factoren die meehelpen aan de groei en vorming van amandelstenen.

Iedere amandelsteen die je weet te voorkomen hoef je niet te verwijderen. Met onder andere gezonde voeding, het aanpakken van droge mondklachten en het reinigen van je neusholte tijdens griep en verkoudheid kun je de kans op amandelstenen kleiner maken.

Lees hier over de factoren die meehelpen aan het ontstaan en de groei van tonsil stones en neem gepaste maatregelen.

Amandelstenen verwijderen

Het is duidelijk dat het zelf verwijderen van amandelstenen een secuur werkje is. Neem er de tijd voor en wees voorzichtig, of je nu een vochtig wattenstaafje gebruikt of een geavanceerd instrument als het TonsilClin Cupping Glass. Het zachte weefsel van de keelamandelen is kwetsbaar en beschadigingen en wondjes helpen je beslist niet in de strijd tegen tonsil stones.

Daarnaast is het belangrijk om een goede lichtbron te hebben als je zelf je amandelstenen gaat verwijderen.

Monosyringe 412

De Monosyringe 412 is een kaakspuitje, een injectiespuitje met een kromme tuit maar geen naald. Het is een eenvoudig instrumentje, dat je heel behulpzaam kan zijn bij het losweken en schoonspoelen van de amandelcrypten en amandelen. Gebruik daarvoor wel een mild mondwater, zoals de bovengenoemde van RyttPro of JubliBrite.

Monosyringe 412 kaakspuitje

Gebruik een goede lamp en open je mond voor de spiegel. Zet het uiteinde van het spuitje zo dicht mogelijk in de buurt van de amandelen of crypten, zonder het weefsel aan te raken. Spuit de vloeistof rustig in de crypten en groeven. Misschien komen er al amandelstenen los.

TonsilFresh PowerFloss

Een geavanceerder apparaat om de amandelen schoon te spoelen is een monddouche. Gewone monddouches zijn bedoeld voor je gebit en geven een te harde straal voor het zachte amandelweefsel. De TonsilFresh PowerFloss is wel geschikt is om amandelstenen zacht en veilig weg te spoelen. Bij de PowerFloss regel je handmatig de waterstraal door op een knop te drukken. Dit genereert een veilige zachte waterstraal.

TonsilFresh Powerfloss amandelstenen verwijderen

AE Dentals Tonsil Stones removal tool

Dit eenvoudige instrument heeft aan het uiteinde een lusje, waarmee je zichtbare amandelstenen uit de amandelen kunt “vangen”. De tool is slank, zodat je jouw keelamandelen goed kunt bereiken zonder te kokhalzen.

TonsilFresh LED Kit

Goed licht is onmisbaar bij het zelf verwijderen van amandelstenen. In dit instrument is een LED-lampje ingebouwd. Zo heb je altijd goed zicht in je mond, op je keelamandelen en de te verwijderen amandelstenen.

TonsilFresh LED Kit

De amandelsteen-verwijderaar wordt geleverd met drie opzetstukjes van verschillende lengte. Je gebruikt deze afhankelijk van de diepte van de crypten en groeven. Daarnaast bevat het setje een zacht opzet-cupje en een roestvrijstalen pick om de oppervlakkige tonsil stones uit de amandelen te drukken. Ook is de bovengenoemde Monosyringe bijgevoegd. Die gebruik je om je amandelen voor te behandelen en na afloop schoon te spuiten met een goed mondwater.

TonsilClin Cupping Glass

Verreweg het beste instrument om zelf amandelstenen te verwijderen is het TonsilClin Cupping Glass. Het is een ingenieus vacuüm-pompje, waarmee je gemakkelijk en veilig amandelstenen uit zelfs de diepste groeven kunt zuigen. Dus ook de amandelstenen in je keelamandelen die je niet kunt zien omdat ze te diep zitten.

TonsilFresh Cupping Glass - amandelen verwijderen

Het TonsilClin Cupping Glass bestaat uit twee delen: een glazen pipet aan een rubberen zuigbal.

Door de lucht uit het balletje te knijpen ontstaat er een vacuüm. Je zet het uiteinde van het pipet op een plek in je keelamandelen. Als je nu het balletje loslaat komen er samen met de opgezogen lucht amandelstenen en andere rommel uit de diepte van je amandelen.

Het grote voordeel ten opzichte van wattenstaafjes en andere tools is dat je met het Cuppin Glass niet in je amandelen hoeft te drukken. Plaats het pipet op de amandelen en laat de luchtdruk het werk doen.

Misschien zal deze handeling in het begin onwennig aanvoelen, maar na enige oefening zul je gemakkelijk plekje voor plekje alle groeven en holtes kunnen reinigen. Schone amandelen houden je adem frisser en verbeteren je weerstand tegen ziekten.

Tot slot

Amandelstenen zelf verwijderen is mogelijk, maar lukt niet in alle gevallen. Met name amandelstenen in de tong-amandelen zitten te diep achter in je keel. Deze zullen door een KNO-arts verwijderd moeten worden, als uit onderzoek blijkt dat je ze hebt.

Hoewel je met bovenstaande instrumenten veel zelf kunt doen, ga je natuurlijk met ernstige of chronisch ontstoken keelamandelen, onbereikbare amandelstenen of andere keelklachten naar de huisarts.

Bronnen

National Library of Medicine: Halitosis and the tonsils: a review of management

National Library of Medicine:  Features of the connective tissue component of the palatine tonsils in patient with recurrent tonsillitis.