Een droge keel, een kwaal die vooral in de winter voorkomt, is een vervelend gevoel. Vooral in de ochtend kun je soms zelfs je eigen stem niet meer herkennen. Een droge keel kan gepaard gaan met een droge mond, maar dat is niet altijd het geval. Hoewel een droge keel niet zo rampzalig is voor je gebit als een droge mond, is het onprettig.

In dit artikel gaan we kijken naar de mogelijke oorzaken van een droge keel en wat je er tegen kunt doen.

Oorzaken droge keel

In tegenstelling tot droge mondklachten is een droge keel meestal niet het gevolg van een aandoening, maar van omgevingsfactoren. Vooral in de winter kunnen die zich opstapelen, waardoor je ’s winters vaker een droge keel kunt krijgen.

Droge keel in de winter

Vooral ’s ochtends, direct nadat je wakker wordt kan een droge keel het ergst zijn. Je hebt dan een schorre, haast onherkenbare stem of er komt helemaal geen geluid uit je mond. Praten kan dan ook pijnlijk zijn. De volgende factoren kunnen hierbij een rol spelen:

1. Droge lucht

Door de verwarming in de wintermaanden wordt de lucht in huis droger. In de zomer kan airconditioning overigens ook voor drogere lucht zorgen. Als je geen droge mond hebt, worden de slijmvliezen in je mond wel gehydrateerd door je speeksel, maar circuleert de drogere lucht tijdens het in en uitademen door je keel.

2. Griep of verkoudheid met veel hoesten

Door het hoesten circuleert er ook meer lucht dan normaal door je keel. Dit heeft een uitdrogende werking. De weefsels in je keel kunnen door het vele hoesten ook geïrriteerd raken, dat maakt het droge gevoel nog onaangenamer. Ook allergieën zoals hooikoorts kunnen een droge, geïrriteerde keel veroorzaken.

3. Veel of luid praten

Als je veel en/of luid praat, is de kans groot dat je last krijgt van een droge keel. Bijvoorbeeld tijdens een avondje stappen in een luidruchtig café. Als je een lezing geeft en daarom niet zozeer luid, maar wel langdurig spreekt, kan je keel ook uitdrogen. Niet voor niets staat er voor sprekers altijd een glas of een flesje water klaar.

4. Slapen met je mond open

Als je door griep of verkoudheid niet door je neus kunt ademen en met je mond open slaapt, is het niet vreemd dat je door de luchtcirculatie wakker wordt met een droge keel. 

5. Roken, alcohol en cafeïne

Droge keel door roken en drinken

Het inhaleren van hete rookgassen heeft een uitdrogend effect. Heb je ’s avonds flink veel alcohol gedronken, dan is er de volgende ochtend ook meer kans op een droge keel en een schorre, hese stem. Alcohol droogt het lichaam uit en hoe meer alcohol, hoe groter dit uitdrogende effect is. Doorzakken en daarbij ook nog roken verdubbelt het effect. Al heb je de volgende ochtend nog zo’n trek in koffie, ook cafeïne heeft een uitdrogend effect op het lichaam.

Wat kun je doen tegen een droge keel?

1. Stoppen met roken

Rokers hebben uiteraard vaker last van een droge keel dan niet-rokers. Stoppen met roken zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar je keel zal er beter door gaan aanvoelen. Daarnaast heeft heeft roken zoals bekend zeer nadelige gevolgen voor je gezondheid en je conditie. Veel minder bekend is dat roken ook een funeste invloed heeft op de mondgezondheid en daarmee op het behoud van je gebit.

In het verlengde hiervan zou je ook overmatig gebruik van alcohol, koffie en energiedrankjes moeten vermijden.

2. Voldoende drinken

Als je lichaam onvoldoende gehydrateerd is, heeft dat z’n weerslag op alle organen en onderdelen. Zo ook op je keel. Voldoende water drinken heeft daarnaast een positief effect op je algehele gezondheid. Een kopje thee met citroen en honing kan je keel ook even smeren.

Voldoende water drinken tegen droge keel

3. De lucht bevochtigen

Met alleen water drinken ben je er niet. Is de lucht te droog door de verwarming of airconditioning dan is de remedie om de lucht te bevochtigen. Dat kan door een raam open te zetten of een luchtbevochtiger te plaatsen. Vooral tijdens je slaap moet het niet te koud zijn, maar ook niet te warm. Zet je slaapkamerraam een klein stukje open voor frisse lucht.

4. Door je neus ademen

Slaap je met je mond open? Dat kan de oorzaak zijn van een droge mond en keel. Als je door je mond ademt omdat je neus is verstopt zijn goede, natuurlijke neusdruppels de manier om de neusholte weer vrij te maken. Bijvoorbeeld XinusActiv neusdruppels, een zoutoplossing met glycerine, xylitol, hyaluronan en propolis-extract.

Als het mond-ademhalen meer een kwestie van gewoonte is, dan kan de TonsilFresh Dry Mouth Strap je mond dichthouden in je slaap. Dat voorkomt de doorlopende luchtstromen in je mond en keel met een droge mond, een droge keel en snurken tot gevolg. De kinband is verstelbaar en past op ieder hoofd.

TonsilFresh kinband tegen droge mond en keel

5. Keelspray

Door een mondspray wat achterin je keel te sprayen maak je er een keelspray van. Moist-R Droge Mond Spray hydrateert en kalmeert de slijmvliezen met behulp van glycerine en aloë vera. De frisse smaak van xylitol en natuurlijke pepermunt smeert de keel en stimuleert de aanmaak van speeksel.

Moist-R droge mond spray tegen droge keel

6. Hoestpastilles

Vooral bij een irritante droge hoest kunnen pastilles de keel verzachten. Een sterke munt- of eucalyptus-smaak stimuleert de speekselklieren, zodat de mondholte en de keel worden bevochtigd.

7. Droge mondklachten aanpakken

Heb je niet alleen last van een droge keel, maar ook van een droge mond? Besteed dan vooral ook aandacht aan je droge mondklachten. In tegenstelling tot een droge keel is een droge mond niet alleen onprettig. Het is ook zeer nadelig voor je mondgezondheid en daarmee het behoud van je gebit.

Lees hier over de mogelijke oorzaken en de aanpak van droge mondklachten.