Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 20 april 2023

Als je last hebt van bloedend of ontstoken tandvlees is het belangrijk dat je dit direct gaat verhelpen. Tandvleesontstekingen voorkomen is natuurlijk nog beter.

Gingivitis (tandvleesontsteking) is in verreweg de meeste gevallen een kwestie van tandplak, de nare mix van bacteriën, voedselresten en speeksel. Als je die niet dagelijks verwijdert verhardt het zich tot tandsteen, waarin nog meer tandplak kan blijven hangen. Dit gebeurt vaak op de grens tussen tanden en tandvlees en de bacteriën in de tandplak veroorzaken daar gemakkelijk een infectie.

Ontstoken tandvlees verhelpen

Als je ontstoken tandvlees niet verhelpt of laat verhelpen, kan het op den duur overgaan in parodontitis. Dan heeft de infectie zich uitgebreid tot de diepere weefsels rondom de tand of kies. In deze fase moet de tandarts eraan te pas komen om aantasting van het botweefsel en losse tanden of kiezen te voorkomen.

Je kunt geïrriteerd of ontstoken tandvlees dus beter zo snel mogelijk verhelpen. We helpen je daarbij met onze Top 10 beste middelen tegen ontstoken tandvlees:

  1. RyttPro tandpasta en mondwater

Een goede dagelijkse mondhygiëne is natuurlijk essentieel om tandvleesontsteking te voorkomen en in voorkomende gevallen snel te verhelpen. Dat betekent niet alleen 2 keer per dag je tanden gedurende 2 minuten poetsen met een goede poetstechniek, ook de ingrediënten van je tandpasta en mondwater zijn belangrijk.

Met RyttPro Toothpaste Magic Mint verwijder je tandplak en bestrijd je de schadelijke bacteriën die deel uitmaken van de tandplak, die je tandvlees bedreigt. De krachtige formule OZ-3X, bestaande uit gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC) doet dat met respect voor de mondflora. De zuurgraad van de mondholte wordt gestabiliseerd en uiteraard bevat deze tandpasta geen schadelijke stoffen als ftalaten, parabenen of smaak- of kleurstoffen.

Na het tanden poetsen en flossen of rageren is een mondspoeling de uitgelezen manier om de laatste restjes tandplak te verwijderen. Maar ook hierbij moet je letten op de ingrediënten. RyttPro Oral Rinse is eveneens gebaseerd op de effectieve, maar mondvriendelijke formule OZ-3X.

RyttPro Gezond tandvlees Kit

Met RyttPro tandpasta en mondwater zijn de ingrediënten van je dagelijkse mondzorg-producten op orde. In de RyttPro Gezond Tandvlees Kit vind je naast de tandpasta en het mondwater twee hulpmiddelen om geïrriteerd of licht ontstoken tandvlees zelf te behandelen. Een bitje of tray waarmee je de tandpasta kan laten intrekken op de aangedane plek en een kaakspuitje om het mondwater er gericht op te spuiten.

2. JuliBrite tandpasta en mondwater

Ook de mondzorg-producten van JuliBrite zijn effectief tegen schadelijke bacteriën terwijl ze de mondflora ondersteunen. De formule ervan is gebaseerd op actieve zuurstof, die gegenereerd wordt door honing. Samen met zink worden schadelijke bacteriën bestreden zonder het evenwicht van de mondflora aan te tasten.

Het natuurlijke enzym hyaluronan heeft een ontstekingsremmende werking en anti-oxiderende werking. Hyaluronan is even effectief tegen tandplak als chloorhexidine, maar zonder de negatieve bijwerkingen. Xylitol is toegevoegd vanwege de frisse koele smaak, die de speekselklieren stimuleert. Maar het zorgt er ook voor dat bacteriën zich niet aan je tandglazuur kunnen hechten.

Zowel JuliBrite tandpasta als JuliBrite mondwater zorgen voor een schoon gebit, een frisse adem en gezond tandvlees.

3. Moist-R Whitening Sponge

Tandplak kun je op een zachte manier verwijderen met de Moist-R Whitening Sponge. De spons bevat nano-deeltjes met een groot absorberend vermogen. In contact met water worden deze deeltjes nano-capillaire buisjes, die nog veel meer kunnen verwijderen. Tandplak laat zich er gemakkelijk mee verwijderen, voor tandsteen en hardnekkige verkleuringen zul je de Whitening Sponge veel vaker moeten gebruiken.

4. Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit

De reinigende en verzorgende werking van Oxyfresh tandpasta en mondwater is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene, ondersteund door onder andere zink, foliumzuur en aloë vera.

Een zeer effectieve combinatie van ingrediënten, die op een mondvriendelijke manier de schadelijke mondbacteriën bestrijden. Dit helpt tandplak en tandsteen te voorkomen en tandvleesontsteking te verhelpen.

Oxyfresh Gezond tandvlees Kit

In de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit vind je naast de normale dagelijkse mondzorg-producten een tweetal instrumentjes die je helpen om ontstoken tandvlees zelf te behandelen. Met het bitje (tray) kun je de de tandpasta Oxyfresh Relief Gel langer op je tandvlees in laten werken dan alleen gedurende het tanden poetsen. Foliumzuur en aloë vera zorgen voor directe verlichting en verzorging van het tandvlees.

Met Oxyfresh Lemon Mint Mouthwash kun je uiteraard je mond naspoelen, maar ingeval van geïrriteerd of ontstoken tandvlees kun je met het kaakspuitje mondwater gericht op de ontstoken plek spuiten.

5. Profi Tandartshaakje

Al doe je je best om tandplak te verwijderen, op den duur wordt er meestal toch wel tandsteen gevormd. Het supra-gingivale, dat wil zeggen het zichtbare, tandsteen kun je eventueel zelf verwijderen. Het Profi Tandartshaakje is een set van twee roestvrij stalen tandartshaakjes en een mondspiegeltje dat niet kan beslaan. Deze instrumentjes zijn vergelijkbaar met die van je tandarts. De verschillende uiteinden, van scherpe haakjes tot een rubberen punt, zijn ideaal om beginnend tandsteen te verwijderen.

Profi Tandartshaakje

6. Mara Expert Interdentale Ragers

Hoe goed je je tanden ook poetst, in de interdentale ruimten ligt ontstoken tandvlees op de loer als je deze plekjes tussen je tanden en kiezen niet dagelijks reinigt. Tandenragers zijn daar het beste gereedschap voor.

Het is wel belangrijk dat de maat klopt. Een te grote tandenrager beschadigt je tandvlees en de wortel en een te kleine rager reinigt de interdentale ruimte niet goed. Mara Expert Interdentale tandenragers zijn verkrijgbaar in 6 verschillende maten, waarbij de borsteldiktes variëren van 0,6 tot 1,8 mm.

7. Dentek Flossboogjes

Als je tanden dicht op elkaar staan is het soms moeilijk om de interdentale ruimten te reinigen met een tandenrager. Dan kun je kiezen voor flosdraad, maar dat is vaak weer moeilijk manoeuvreren in de mond. Dentek flosboogjes zijn dan de oplossing. Bijvoorbeeld de Dentek Comfort Clean Flosboog, die behalve een flosboogje ook een tandenstoker bevat. De Dentek 3-in-1 Tandenreiniger gaat nog een stap verder: flosboogje is, interdentale borstel (=0,45 mm) en een smalle tandenstoker.

Dentek flosboogjes

Nieuw is de Dentek Cross Flosser, boogjes met een dubbele flosdraad, waarmee je in één beweging nog meer tandplak uit de interdentale ruimten verwijdert.

8. Moist-R Hydrating Chewing gum of Tablets

De natuurlijke zoetstof xylitol heeft tal van gunstige eigenschappen in de strijd tegen tandplak en tandvleesontsteking. Eén daarvan is dat het de schadelijke mondbacteriën lastig maakt om zich als tandplak aan je glazuur te hechten. De frisse koele smaak van xylitol stimuleert de aanmaak van speeksel. Ook dat is tandplak-remmend. In de loop van de dag, tussen het tanden poetsen door, hou je je mondholte bacterievrij met Moist-R Hydrating Chewing gum of Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth.

9. Moist-R Moisturizing Mouth Spray

Deze hydraterende en helende mondspray bevat uitgekiende, natuurlijke ingrediënten om je mondslijmvliezen te hydrateren. Ingeval van ontstoken tandvlees is het goed om in de loop van de dag een aantal keren niet alleen je mond en je tong, maar ook het aangedane tandvlees te sprayen met Moist-R Moisturizing Mouth Spray.

Moist-R Dry mouth spray bij ontstoken tandvlees

10. Oxyfresh bamboo tandenborstel

Bij ontstoken tandvlees is het belangrijk om niet te hard te duwen als je je tanden poetst. Bij elektrische en sonische tandenborstels gaat dat meestal gemakkelijker dan bij een handtandenborstel. Dan helpt het om de Oxyfresh Bamboo Brush te gebruiken. Die heeft super-zachte, dicht-op-elkaar-staande borstelhaartjes waarmee je je tandvlees reinigt, maar niet verder irriteert.

Tot slot

Met bovengenoemde middelen moet je een beginnende tandvleesontsteking binnen twee weken kunnen verhelpen. Lukt dat niet, dan zal de infectie behandeld moeten worden door de tandarts of mondhygiënist. Na de behandeling kun je de tips gebruiken om ontstoken tandvlees in de toekomst te voorkomen.