Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  9 oktober 2023

Wat de oorzaak van je droge mondklachten ook is, een tekort aan speeksel levert ongemak op bij alledaagse activiteiten als praten, slikken en eten. Je kunt een dorstig gevoel hebben, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Van een droge mond kun je ’s nachts zelfs wakker worden, wat ten koste gaat van een goede nachtrust. Daarbij is een droge mond ook nog eens heel erg slecht voor je tanden.

Om je mond gehydrateerd te houden en de schade aan je gebit te beperken, is het goed om je mondzorg-producten met zorg te kiezen. In dit artikel gaan we kijken naar de beste tandpasta’s en het beste mondwater bij droge mondklachten.

Mogelijke oorzaken van een droge mond

Een tekort aan speeksel resulteert in een droge mond (xerostomie). Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk. Je kunt een droge mond krijgen van de schadelijke bestanddelen in mondzorg-producten, hormoonschommelingen of met open mond slapen. Maar ook ernstigere oorzaken als de bijwerking van medicatie en zware medische behandelingen als radiotherapie. Ook psychische aandoeningen als angst en stress kunnen droge mondklachten geven.

Droge mond door medicatie

Vaak wordt gedacht dat bij het ouder worden de mond droger wordt, maar meestal zijn het de toenemende hoeveelheden medicatie die worden gebruikt naarmate mensen ouder worden. De kans dat er een of meerdere medicijnen bijzitten die als bijwerking een droge mond hebben, wordt dan steeds groter.

Droge mondklachten en de gevolgen voor je gebit

Behalve een ongemakkelijk of zelfs bijzonder irritant gevoel, heeft monddroogte een heel negatief effect op je mondgezondheid. Het zuurstofrijke speeksel vormt van nature de bescherming tegen schadelijke mondbacteriën. Omdat die anaeroob zijn, dat wil zeggen dat ze gedijen in een zuurstofarme omgeving, gaat speeksel hun vermenigvuldiging tegen. 

Als je om wat voor oorzaak dan ook minder speeksel in je mond hebt, is er vanzelf minder zuurstof. Dat maakt de leefomgeving voor de bacteriën gunstiger. Ook neutraliseert het speeksel de zuurgraad in de mond. Een droge mond is zuurder, waardoor mineralen uit het voedsel minder goed worden opgenomen in het tandglazuur. Zo zorgt een droge mond op verschillende manieren voor problemen. Er is meer tandplak, wat de kans op een slechte adem, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vergroot. Het verstoorde evenwicht van de mondflora kan ook leiden tot een schimmelinfectie (candida albicans).

Slechte adem door droge mond

Schadelijke ingrediënten in tandpasta en mondwater

De ingrediënten van je tandpasta en mondwater moet je eigenlijk altijd kritisch bekijken, maar dat geldt zeker als je last hebt van een droge mond. 

Bestanddelen als alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat), chloorhexidine en triclosan kun je maar beter vermijden. Uitdrogende, verzurende en irriterende bestanddelen verstoren het evenwicht van de mondflora, dat toch al te lijden heeft door het tekort aan speeksel. Deze stoffen verergeren de droge mondklachten en de irritaties aan de mondslijmvliezen.

Kies daarom voor mondvriendelijke tandpasta en mondwater. Die pakken wel de schadelijke bacteriën effectief aan, maar laten de rest van de mondflora met rust. Ze bevatten hydraterende en verzachtende ingrediënten, maar zetten ook de speekselklieren tot meer productie aan.

RyttPro mondvriendelijke tandpasta

De Top 5 beste tandpasta en mondwater bij droge mondklachten:

1. OraRelieve

Het merk OraRelieve is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. Lichaamseigen en melk-enzymen nemen de functies van het ontbrekende speeksel over. Dat bestrijdt de schadelijke bacteriën op een mondvriendelijke manier en verzacht en hydrateert de droge en geïrriteerde slijmvliezen. De natuurlijke zoetstof xylitol remt de vorming van tandplak af en stimuleert de speekselklieren met de kenmerkende koele, frisse smaak.

OraRelieve tandpasta bevat fluoride om het gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes). Een mondspoeling reinigt het gebit en verzorgt de mondweefsels nog eens extra. OraRelieve mondwater is daarom een goede aanvulling bij droge mondklachten.

OraRelieve droge mondpakket

Voor extra hydratatie en verzorging raden we het OraRelieve Droge Mond Pakket aan. Dat bevat behalve tandpasta en mondwater een mondspray en mondgel. Hiermee kun je in de loop van de dag, tussen de poetsbeurten in, je mond extra hydrateren. Alle producten bevatten dezelfde verzorgende mondvriendelijke formule.

2. RyttPro

Zowel RyttPro Tandpasta als RyttPro Mondwater bevatten de krachtige en tegelijkertijd milde formule OZ-3X. Deze is gebaseerd op actieve zuurstof, in dit geval gestabiliseerde chloordioxide, gecombineerd met cetylpyridinium chloride (CPC) en zink. Een uiterst effectieve, maar mondvriendelijke formule om de schadelijke bacteriën te bestrijden zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren.

Tandpasta en mondwater reinigen je gebit, verzorgen je tandvlees en stabiliseren de zuurgraad in de mond. Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën als ftalaten, parabenen, smaak- en kleurstoffen. De tandpasta bevat wel fluoride om je tandglazuur sterker te maken.

RyttPro Frisse adem pakket tegen droge mond

Met de RyttPro Frisse Adem Kit haal je een compleet pakket in huis. Naast de genoemde tandpasta en mondwater bevat deze RyttPro tong foam, de RyttPro tongreiniger en RyttPro Mondspray. Deze producten, gebaseerd op dezelfde effectieve formule Oz-3X, komen goed van pas om droge mondklachten tegen te gaan, je gebit te reinigen en je adem te verfrissen.

3. Oxyfresh

Het merk Oxyfresh maakt gebruik van de effectieve maar mondvriendelijke zuurstofformule Oxygene. De combinatie van actieve zuurstof en zink reinigt je gebit grondig en neutraliseert de stinkende geuren die de schadelijke bacteriën uitscheiden. Ter ondersteuning zijn natuurlijke bestanddelen als aloë vera, xylitol en etherische oliën aan de tandpasta toegevoegd. Oxyfresh tandpasta is verkrijgbaar in meerdere varianten, zowel met als zonder fluoride.

Oxyfresh tandpasta en mondwater tegen een droge mond

Oxyfresh Mondwater bevat dezelfde krachtige formule van actieve zuurstof, zink, xylitol en aloë vera.

Je tanden poetsen en je mond spoelen met Oxyfresh reinigt je gebit, verzorgt je tandvlees en hydrateert de slijmvliezen. Beide producten verfrissen je adem direct omdat ze de stankmoleculen niet maskeren maar neutraliseren. Dat maakt deze tandpasta en mondwater uitermate geschikt als je last hebt van een droge mond.

Het Oxyfresh Frisse adem Pakket bevat naast bovengenoemde tandpasta en mondwater een tongreiniger. Dagelijks je tong schoonhouden zorgt voor een nog frissere mond.

4. JuliBrite

JuliBrite werkt ook op basis van actieve zuurstof en zink, maar net even anders. De zuurstof wordt gegenereerd door honing. Verder is het natuurlijke enzym hyaluronan toegevoegd. 

Dat remt tandplak even goed af als chloorhexidine, maar dan wel zonder nare gevolgen voor de mondflora. Je kunt deze producten dan ook onbeperkt gebruiken.

Ook JuliBrite tandpasta gebruikt de zoetstof xylitol om je gebit te verzorgen. Het zorgt ervoor dat bacteriën zich niet gemakkelijk aan je tandglazuur hecht, waardoor de vorming van tandplak wordt afgeremd. Het verlaagt de zuurgraad in de mond en heeft de kenmerkende koele frisse smaak. Dat stimuleert de speekselklieren, want een voordeel is tegen droge mondklachten.

Dezelfde milde en verzorgende formule zit in JuliBrite Mondwater, de perfecte mondspoeling bij een droge mond.

Juli Brite tandpasta en mondwater tegen een droge mond

Denk voor een nog intensievere, maar milde reiniging van je mondholte aan de JuliBrite Tongue Clean Kit. Die bevat een speciale tong-gel op basis van dezelfde mondvriendelijke formule en de handige dubbelzijdige JuliBrite Tongreiniger.

5. UK Organics

UK Organics heeft een eenvoudige en bijzonder zuivere vegan formule. Zout reinigt het gebit en de mond. Biologische kokosolie remt tandplak af en maakt de tanden op natuurlijke wijze gladder en witter. Natuurlijke mineralen beschermen je gebit tegen cariës (gaatjes). UK Organics tandpasta is verkrijgbaar in verschillende varianten. De variant Orange is speciaal bedoeld voor droge mondklachten. De verfrissende, natuurlijke sinaasappelsmaak stimuleert de speekselklieren.

De bijbehorende UK Organics Mondolie is gebaseerd op het Ayurvedische reinigende gebruik “oil pulling”. In geval van droge mondklachten kun je de olie wat langer in je mond houden om ten volle te profiteren van de verzachtende en hydraterende werking.

UK Organics droge mond pakket

Tandpasta en mondolie vind je dan ook in het UK Organics Orange Droge Mond Pakket.

De producten van UK Organics zijn als geen ander milieuvriendelijk: niet verpakt in plastic, maar in volledig recyclebare materialen.

Tot slot

Een droge mond kan veroorzaakt worden door heel uiteenlopende factoren. Deze variëren van teveel koffie en alcohol of mondzorg-producten met verkeerde bestanddelen tot aan bijwerkingen van noodzakelijke medicatie, symptoom van onderliggende ziekte of zware medische behandelingen als bestraling.

Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van droge mondklachten.

Met de bovengenoemde tandpasta’s, mondwaters en droge mondpakketten kun je droge mondklachten verhelpen of in ieder geval verzachten. Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt. Heb je geen aanwijsbare oorzaak voor je droge mond, praat dan met de huisarts.

In de sommige gevallen kan de oorzaak van een droge mond niet worden weggenomen. In dat geval beperk je in ieder geval de schade voor je gebit, die een tekort aan speeksel met zich meebrengt. Het zorgt bovendien voor een prettiger en soepeler mondgevoel, een betere ademkwaliteit en een betere mondgezondheid.

Bronnen