Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  12 september 2023

Uit je mond stinken is gênant, maar zelf heb je het niet altijd door. Andersom gebeurt ook wel, sommige mensen denken dat ze een slechte adem hebben en schamen zich daarvoor terwijl er feitelijk niets aan de hand is. In beide gevallen is het nuttig om de kwaliteit van je adem objectief te kunnen testen. Heb je inderdaad een slechte adem, dan kun je maatregelen nemen. Blijkt dat je adem fris is, dan kun je weer opgelucht adem halen.

Er zijn verschillende methoden om de kwaliteit van je adem te testen. Van huis-tuin-en-keuken methoden tot en met professionele onderzoeken. En wat daartussen zit: de HaliQ Bad Breath Tester. In dit artikel gaan we kijken naar deze methoden.

1. Speeksel ruiken

De geur van je speeksel is enigszins vergelijkbaar met de geur van je adem. Aan je speeksel ruiken kan dus een goede indicatie geven. Lik over de rug van je hand of over je arm en als het droog is kun je eraan ruiken. In plaats van aan je zelf likken kun je ook een verbandgaasje over je tong trekken. Ook hieraan kun je ruiken na het drogen. Helemaal nauwkeurig is de speekselmethode niet, je bent immers gewend aan je eigen geur.

2. Iemand anders vragen

Slechte adem testen

Je kunt je partner of een goede vriend(in) vragen om een oordeel te vellen over de kwaliteit van je adem. Ook dit heeft nadelen, je partner is gewend aan je geur en een vriend(in) durft misschien niet eerlijk te antwoorden. Bovendien is de nauwkeurigheid afhankelijk van het reukvermogen van degene die je vraagt te ruiken.

3. Onderzoek door een halitoloog

Bij een ernstige slechte adem, die niet is op te lossen met een betere mondhygiëne, kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Dat is een halitoloog, die om te beginnen zelf aan je adem zal ruiken. Daarvoor moet je in een slangetje blazen, terwijl de arts aan de andere kant ruikt wat eruit komt. Halitologen hebben veel ervaring in het herkennen en onderscheiden van ademgeuren. Zo kunnen zij meestal al ruiken of je slechte adem afkomstig is uit je maag of uit je mondholte.

RyttPro tandpasta tegen slechte adem

Als de halitoloog de oorzaak in de mond vermoedt, komt er een hali-meter aan te pas. Die kan de ademgeur objectief meten door de gezamenlijke hoeveelheid zwavelverbindingen in de adem te bepalen. De ademkwaliteit wordt weergegeven aan de hand van de cijfers 0 t/m 5. Daarbij staat 0 voor geen geur, terwijl er bij een score van 5 sprake is van flinke stank.

Een ander instrument is het Oral Chroma apparaat. Dat onderscheidt de verschillende vluchtige zwavelverbindingen in de mond. De drie belangrijke gassen waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide worden door dit apparaat afzonderlijk gemeten.

Verder zal de halitoloog je vragen stellen om tot een diagnose te komen. Denk bijvoorbeeld aan je dagelijkse mondhygiëne, de ingrediënten van je tandpasta en mondwater, eventuele medicatie en aandoeningen.

Om de metingen zo nauwkeurig mogelijk uit te laten voeren is het goed om voorafgaand aan het onderzoek geen dingen te gebruiken die de uitkomst kunnen vertekenen. Dus niet eten, roken, snoepen of kauwgom kauwen. Daarnaast is het ook beter om geen geurstoffen op de huid te gebruiken als parfum, crèmes of body lotion.

4. Hali-Q Adem Tester

Tussen het likken aan je hand en de professionele meetinstrumenten van de halitoloog zit een mooie middenweg: de Hali-Q Adem Tester. Die geeft binnen 4 seconden exact aan of je adem fris is of dat je maatregelen moet nemen tegen de schadelijke mondbacteriën en hun stinkende gassen. Net als de hali-meter van de halitoloog meet de Hali-Q Adem Tester de concentratie aan zwavelverbindingen. Geen geur wordt aangegeven door het cijfer 0 en hevige stank krijgt het cijfer 4. Bij 1 en 2 zit je nog goed, maar scoor je een 3 of een 4 dan is het echt tijd om je mondhygiëne te verbeteren of uit te breiden.

Hali-Q Adem testen

Let op: alleen de vluchtige zwavelverbindingen (waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide) worden door de Adem Tester gedetecteerd. Deze worden uitgescheiden door de schadelijke anaerobe bacteriën die zich in de mond bevinden. Bijvoorbeeld in tandplak, tandvleesontstekingen en in de aanslag op de tong. Medische oorzaken, zoals een slechte adem uit de maag of de slokdarm, kun je niet op deze manier testen.

Gelukkig is 85% van de gevallen van een slechte adem afkomstig van bacteriën uit de mondholte. In die gevallen kun je gewoonlijk je slechte adem verhelpen door middel van een betere en uitgebreidere mondhygiëne. Dat is niet alleen belangrijk voor je ademkwaliteit, maar ook voor het behoud van je tanden en de gezondheid van je tandvlees. De verbetering kun je regelmatig objectief controleren met de Hali-Q Adem Tester.

Een slechte adem verhelpen

Allereerst is het belangrijk om op de ingrediënten van je mondzorg-producten te letten. Nogal wat tandpasta’s en mondwaters, zeker die tegen een slechte adem, bevatten agressieve ingrediënten. Antiseptische middelen als chloorhexidine en triclosan doden weliswaar bacteriën, maar helaas niet alleen de schadelijke. Ze  verstoren de mondflora, terwijl een evenwichtige mondflora nu juist onmisbaar is om schadelijke bacteriën geen kans te geven. Tandpasta en mondwater van JuliBrite, RyttPro en Oxyfresh zijn mild, maar effectief.

RyttPro Frisse adem Kit

Geef je frisse adem een vliegende start met het RhyttPro Frisse Adem Pakket. Het bevat tandpasta, mondwater, mondspray en de effectieve dubbelzijdige RyttPro tongreiniger. Veel mensen poetsen en flossen naar behoren, maar vergeten de achterkant van hun tong. En ook daar wemelt het van de schadelijke bacteriën met hun stinkende zwavelgassen.

Extra intensief maak je de reiniging van je tong door na het borstelen en schrapen een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong te sprenkelen. Dit serum is uiteraard mondvriendelijk. Het bestrijdt de schadelijke mondbacteriën en hun zwavelgassen, maar wel met respect voor de rest van de mondflora.

Lees hier meer over de maatregelen tegen een slechte adem.

Amandelstenen

Wordt jouw adem verpest door de aanwezigheid van amandelstenen? In dat geval is er waarschijnlijk naast een uitgebreide mondhygiëne meer zorg nodig om de kwaliteit van je adem op peil te krijgen. Met het TonsilClin Cupping Glass kun je zelfs de dieper verstopte amandelstenen verwijderen.

Lees hier meer over amandelstenen en wat je er tegen kunt doen.

Tonsilfresh Cupping glass

Tot slot

Het merendeel van de gevallen van slechte adem wordt veroorzaakt door een niet optimale mondhygiëne. In deze gevallen kun je een betere ademkwaliteit zelf bereiken door beter te poetsen, te flossen en niet te vergeten: dagelijks je tong te reinigen. 

Als je dit alles doet maar nog last hebt van een slechte adem, zou je bij de overige 15% kunnen horen. Dan kan de oorzaak liggen in een medisch probleem en is het goed om naar je huisarts te gaan.

Bronnen

National Library of Medicine: Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review

National Library of Medicine: The effect of tongue scraper on mutans streptococci and lactobacilli in patients with caries and periodontal disease

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis