Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 30 september 2023

Een droge mond is een vervelend gevoel en heeft daarnaast heel nadelige gevolgen voor je mondgezondheid. Een tekort aan speeksel (xerostomie) verstoort het natuurlijke evenwicht van de mondflora, verhoogt de zuurgraad in de mond en verbetert de leefomgeving voor de schadelijke mondbacteriën. Daardoor is de kans op cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen en een slechte adem groter. Aangezien de mondgezondheid op haar beurt weer gevolgen heeft voor de algehele gezondheid, is het verhelpen van droge mondklachten belangrijk.

In dit artikel gaan we kijken naar hoe je een droge mond kunt verhelpen. Soms zul de oorzaak van droge mondklachten niet weg kunnen nemen. Dan is het in ieder geval van belang om de klachten te verzachten en de mond gehydrateerd te houden met de juiste middelen.

Droge mondklachten slecht voor je gebit

Wat te doen tegen een droge mond? 

1: De juiste middelen

Kijk kritisch naar de ingrediënten van je dagelijkse mondzorg-producten. Hoe gek het ook klinkt, veel tandpasta en mondwater bevat uitdrogende, irriterende en verzurende bestanddelen. Ook als jouw droge mond een andere oorzaak heeft loont het de moeite om deze middelen, die je dagelijks gebruikt, te vervangen.

Vermijd alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en hoge concentraties mint. Kies voor milde, mondvriendelijke tandpasta op basis van een actieve zuurstofformule, natuurlijke enzymen of op basis van kokosolie. Ook ingrediënten als aloë vera en glycerine hebben een veilige verzachtende en hydraterende werking. Zink is een beproefd middel tegen schadelijke bacteriën zonder de mond onnodig verder uit te drogen.

Oxyfresh tandpasta tegen een droge mond

Xylitol maakt je tandglazuur gladder, verlaagt de zuurgraad in de mond en stimuleert de speekselklieren. Tandpasta en mondwater van de volgende merken zijn mondvriendelijk en zullen je helpen om droge mondklachten te verhelpen of te verzachten:

RyttPro, JuliBrite, Oxyfresh, OraRelieve, UK Organics en Dr. Brite.

In het Droge Mond Pakket van OraRelieve vind je naast tandpasta en mondwater ook een mondspray en mondgel. Daarmee kun je je droge mond op meerdere momenten van de gehele dag door verzorgen. OraRelieve producten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. De mondvriendelijke formule is gebaseerd op enzymen, die de gevoelige weefsels hydrateren en soepel houden.

 UK Organics Droge mond Pakket

Hecht je aan puur natuur en vegan? Dan is het UK Organics Orange Droge Mond Pakket iets voor jou. De formule van UK Organics is eenvoudig maar effectief. Het pakket bevat tandpasta en mondolie op basis van kokosolie en verfrissende sinaasappelolie. De tandpasta reinigt uiteraard je gebit en tandvlees en met natuurlijke mineralen wordt je tandglazuur versterkt.

De bijbehorende Orange Mondolie verzacht en hydrateert de slijmvliezen en de frisse, natuurlijke sinaasappelsmaak stimuleert de speekselklieren. UK Organics producten zijn plastic-vrij verpakt en compleet te recyclen.

2: Voldoende water drinken en uitdrogende dranken vermijden

Drink gedurende de dag voldoende water om je lichaam en daarmee je slijmvliezen van voldoende vocht te voorzien. Hoewel de meeste gevallen van chronische xerostomie niet veroorzaakt worden door uitdroging is het altijd goed je vochtgehalte op peil te houden.

Voldoende water drinken tegen een droge mond

Vermijd koffie en energie-drankjes: cafeïne heeft een uitdrogende werking. Hetzelfde geldt voor alcohol- en koolzuurhoudende dranken. 

3: Medicatie aanpassen

Een droge mond als bijwerking van medicatie komt heel vaak voor. Is dit de oorzaak van jouw droge mondklachten? Bespreek dit dan met de behandelend arts. Misschien is er een alternatief of kun je het tijdstip aanpassen. Van medicijnen die je ’s avonds moet innemen kun je meer last hebben dan in de ochtend, omdat je overdag je mond gemakkelijker vochtig houdt dan tijdens je slaap.

4: Fruit eten en zout en pittig voedsel vermijden

Het meeste fruit bevat veel vocht en smaakt lekker fris. Dat zet de speekselklieren aan tot meer productie. Af en toe een stukje appel, meloen of ananas kan de mond tijdelijk bevochtigen. Vergeet niet daarna te spoelen met water, want de zuren die zorgen voor de frisse smaak tasten wel je tandglazuur aan.

Fruit tegen een droge mond

Omgekeerd is er ook eten dat je met een droge mond maar beter kunt vermijden. Zout, sterk gekruid en pittig voedsel irriteert de droge mondslijmvliezen onnodig.

5: Kauwgom of tabletten met xylitol

Na een Fins onderzoek in de jaren 70 van de vorige eeuw kwamen de gunstige effecten van xylitol voor de mondgezondheid aan het licht. Xylitol blijkt uitermate effectief tegen de bacterie Streptococcus mutans, één van de meest voorkomende schadelijke mondbacteriën. Door xylitol kunnen zij zich moeilijker als tandplak aan het glazuur hechten. Dat gebeurt zelfs als er daarnaast toch ook suikers van bijvoorbeeld fruit in de mond terechtkomen.

Xylitol verlaagt de zuurgraad in de mond, zodat calcium- en fosfaatzouten uit het voedsel in staat zijn het tandglazuur te remineraliseren. En wat bij droge mondklachten natuurlijke welkom is, is de koele, frisse smaak die de speekselklieren stimuleert.

Tussendoor snoepen is bij een droge mond alleen maar voordelig, onder voorwaarde dat er xylitol inzit. De gebitsverzorgende kauwgom Moist-R Hydrating Chewing gum is daar perfect geschikt voor. Hou je niet van kauwgom of ben je niet in staat om te kauwen? Dan zijn er de Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth.

Moist-R kauwgom tegen een droge mond

6: Sprays en gels

Even snel sprayen of gel aanbrengen is een beproefd middel tegen een droge mond. De ingrediënten moeten niet alleen de mondslijmvliezen hydrateren maar ook de speekselklieren stimuleren. Bovendien moeten ze mondvriendelijk zijn, zodat ze het evenwicht van de mondflora ondersteunen en niet verstoren.

Moist-R Droge Mond Spray, Dr. Brite Dry Mouth Spray, OxyFresh Pro Relief Dental Gel en OraRelieve Moisturising Mouth spray en Mouth gel voldoen allemaal aan deze voorwaarden. Dat betekent dat je ze kunt gebruiken zo vaak je daar behoefte aan hebt.

Moist-R Mondspray tegen een droge mond

7. Een kinband

Worden jouw droge mondklachten veroorzaakt of verergerd door dat je met open mond slaapt? In dat geval kan de TonsilFresh Dry Mouth Strap je goede diensten bewijzen. Deze kinband is verstelbaar, dus past op iedere grootte en hoofdvorm. Als je mond ’s nachts dichtblijft voorkom je de continue luchtstroom in je mond. Je mondslijmvliezen drogen dan minder uit en je voorkomt snurken, wat ook fijn is voor je partner.

TonsilFresh kinband tegen een droge mond

8: Naar de mondhygiënist en tandarts

Je doet er natuurlijk alles aan om je mond gehydrateerd te houden, want dat voelt gewoon prettiger. Desondanks kunnen droge mondklachten je mondgezondheid flink aantasten en dat kan desastreus zijn voor je gebit. Bij een tekort aan speeksel heb je aanzienlijk groter risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen. Ga dus regelmatig naar de mondhygiënist en de tandarts. Bespreek je klachten en bekijk samen met hen hoe de schade aan je gebit zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Tot slot

Of je je droge mond echt kan verhelpen ligt uiteraard aan de oorzaak. Sommige oorzaken zijn niet weg te nemen. Dan doe je er goed aan om je mond goed te hydrateren, zoals de bijwerkingen van noodzakelijke medicatie of als de droge mond een symptoom is van een ziekte.

Als je met de juiste mondzorg-producten, een gezonde levensstijl en geen herleidbare oorzaak last blijft houden van een droge mond, moet je beslist naar de huisarts gaan. Dit omdat een droge mond ook een symptoom kan zijn van een onderliggende aandoening. Ook psychische klachten kunnen droge mondklachten geven.

Bronnen