Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt 20 april 2023

Heb je last van een slechte adem terwijl je toch je tanden goed poetst? Grote kans dat de vieze ademgeur afkomstig is van de laag witte of gele aanslag op je tong. Dit is verreweg de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem. Naarmate de aanslag op de tong dikker wordt, kun je behalve een onfrisse adem ook nog een vervelende vieze smaak in je mond krijgen.

Het verband tussen een witte tong en een slechte adem

Net als op en tussen je tanden blijft er op de tong een mix van bacteriën, minuscule voedselrestjes en speeksel plakken. De oppervlakte van de tong is ook nog eens ruw, wat het extra gemakkelijk maakt om deze vieze witte aanslag te verzamelen.

De één heeft meer last van een witte tong dan de ander. Dat heeft te maken met de ruwheid van je tong, je speekselproductie en zelfs je levensstijl en voedingspatroon.

Witte tongMeer of minder last, in alle gevallen zul je liever van het vieze witte laagje op je tong bevrijd zijn. Schadelijke mondbacteriën voeden zich met suikers en scheiden stinkende zwavelachtige gassen uit. Met enige verbeeldingskracht kun je zeggen dat de bacteriën op je tong poepen. Vooral het ruwe achterste gedeelte van je tong is hun ideale hangplek.

De allerhoogste tijd om die plek net als je tanden dagelijks te reinigen. Maar doe dat vooral niet met je tandenborstel, die is daar ongeschikt voor. Gebruik een tongschraper of een speciale tongborstel. Een tongborstel heeft heel andere borstelharen dan je tandenborstel, die wel geschikt zijn voor de zachte en ruwe textuur van je tong. Tongborstels reinigen veel dieper dan een vlakke tongschraper, die alleen de witte aanslag van het oppervlakte van de tong schraapt.

De RyttPro Schone tong Kit bevat een nog ingenieuzere tongreiniger. Deze bevat zowel een tongborstel met zachte haartjes als een tongschraper. In de kit vind je ook RyttPro Oral Foam. Met dit schuim kun je de reiniging tussen je tongpapillen met de tongborstel-kant nog effectiever maken. Met de schraper-kant veeg je vervolgens tongaanslag en foam van je tong.

RyttPro schone tong kit

RyttPro Oral Foam bevat onder andere gestabiliseerde chlorine dioxide, cetylpyridinium chloride (CPC) en zinkacetaat. Deze formule doodt de schadelijke bacteriën en neutraliseert hun stinkende gassen adequaat. Maar wel met respect voor het evenwicht van de mondflora en de zuurgraad in de mond. Want ook die zijn belangrijk om de tong schoon en de adem fris te houden. Glycerine en aloë vera zijn toegevoegd om de tong te verzachten en verzorgen.

Aandacht voor de ingrediënten van je tandpasta en mondwater

In de strijd tegen witte aanslag is het belangrijk om ook de ingrediënten van je tandpasta en mondwater onder de loep te nemen. Veel mondzorg-producten bevatten schadelijke bestanddelen, die het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren. Antiseptische middelen bestrijden weliswaar de schadelijke bacteriën, maar nemen de nuttige bacteriën in hun val mee. Dan worden er ook nogal eens chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat) en kunstmatige kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Ingrediënten die het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren moet je eigenlijk altijd vermijden, en zeker als je van je witte tong afwilt.

Verzorgingsproducten die de mondflora intact houden kunnen wel degelijk effectief zijn in de strijd tegen de schadelijke mondbacteriën. Voorbeelden daarvan zijn JuliBrite kauw-tandpasta en JuliBrite Mondwater. Aansluitend is er het pakket JuliBrite Tongue Clean Kit voor het effectief reinigen van je tong.

JuliBrite Tongue Clean Kit

Ook RyttPro heeft een mondvriendelijke formule. Net als de bovengenoemde RyttPro Oral Foam. Bevat de tandpasta en mondwater de effectieve combinatie gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Deze ingrediënten bestrijden schadelijke mondbacteriën zeer effectief, maar zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. 

Pak eventuele droge mondklachten aan

Schadelijke bacteriën in de mond, en dus ook op de tong, doen het beter in een droge mond. Speeksel is de natuurlijke bescherming van je gebit. Het is zuurstofrijk, waar de schadelijke anaerobe bacteriën niet goed tegen kunnen. In een droge mond, door welke oorzaak dan ook, groeit de witte aanslag op de tong harder aan dan in een speeksel- en zuurstofrijke mondholte.

Moist-R Verfrissende Tong spray is een goede manier om je mond gehydrateerd te houden en de speekselproductie te stimuleren.

Een dikke laag witte of gele tong-aanslag behandelen

Is de witte of gele aanslag op je tong erg hardnekkig? Dan kun je na het gebruik van de RyttPro Tongue Cleaner in combinatie met RyttPro Oral Foam nog iets extra’s doen voor een schone tong.

Bergenfeld reinigende tongdruppels

Een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong na afloop van het borstelen en schrapen dringt diep door in het tong-weefsel. Ook hier weer een veilige formule die het natuurlijke evenwicht van de mondflora niet verstoort maar wel de schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen elimineert. Wacht na deze behandeling even met eten of drinken om maximaal van het diep reinigende effect te profiteren.

Een schone tong

Blijf ook na een intensieve behandeling de bacteriën op je tong onder controle houden. Met behulp van de RyttPro Schone tong Kit is dat een kleine moeite. Dan blijft niet alleen je adem fris, ook wordt de kans op tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) kleiner. Een schone tong houdt je mond gezonder, wat zelfs een gunstig effect heeft op je algehele gezondheid. 

Bronnen

Health Line: 5 Reasons to Scrape Your Tongue and How to Do It

National Library of Medicine: Relationship between halitosis and periodontal disease – associated oral bacteria in tongue coatings