Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  8 mei 2023

Als je zwanger bent heb je meer kans op ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes). In dit artikel gaan we kijken waarom je gebit zo kwetsbaar is als je zwanger bent en welke risico’s dit oplevert. Natuurlijk kijken we ook hoe je daarmee om moet gaan in de vorm van 5 praktische tips.

Ontstoken tandvlees tijdens zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van geïrriteerd of ontstoken tandvlees, zwangerschaps-gingivitis genaamd. De grotere gevoeligheid van het tandvlees wordt veroorzaakt door het zwangerschaps-hormoon progesteron. Het tandvlees wordt sterker doorbloed, waardoor de bloedvaten in je tandvlees kwetsbaarder zijn. Daardoor zwelt het eerder op, bloedt het sneller en reageert het sneller op tandplak.

Ontstoken tandvlees zwangerschapBloedend tandvlees wil tijdens de zwangerschap nog niet zeggen dat er sprake is van een tandvleesontsteking. Door de betere doorbloeding kan het tandvlees ook zonder ontsteking sneller bloeden. Ontstoken tandvlees is geïrriteerd en rood. Meestal doet het geen pijn, maar het kan wel gevoelig zijn bij het tanden poetsen en snel bloeden.

Het is belangrijk om bloedend en ontstoken tandvlees goed in de gaten te houden en het zoveel mogelijk te voorkomen. Nog meer dan voor niet-zwangeren is het zaak om ontstoken tandvlees niet te verwaarlozen, maar direct actie te ondernemen.

Niet alleen loopt je eigen gebit gevaar, er zijn ook aanwijzingen dat tandvleesontsteking een verhoogde kans op vroeggeboorte geeft of dat het kind geboren wordt met een te laag gewicht. Dat is niet zo vreemd, net als roken en alcohol zorgen ontstekingen voor gifstoffen in het lichaam, die uiteindelijk ook bij het ongeboren kind terecht komen.

1. Goede dagelijkse mondhygiëne

Voor iedereen is een goede dagelijkse mondhygiëne belangrijk. Maar als je, omdat je zwanger bent, gevoeliger bent voor ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes) is het extra opletten. Dat is misschien vervelend omdat je al genoeg aan je hoofd hebt en extra op je gezondheid moet letten, maar toch is de verzorging van je gebit en mondholte tijdens zwangerschap echt belangrijk.

Behalve twee keer per dag je tanden poetsen moet je ook dagelijks flossen of met behulp van tandenstokers of tandenragers de tandplak tussen je tanden verwijderen.

Gezwollen en gevoelig tandvlees bloedt sneller. Poets daarom heel voorzichtig, niet te hard maar ook niet te zacht. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je alle tandplak verwijdert.

2. Pak de eerste tekenen van bloedend of ontstoken tandvlees direct aan

Bloedend of ontstoken tandvlees kun je in de eerste fase zelf behandelen. Nog beter is natuurlijk om het te voorkomen. Met de RyttPro Gezond Tandvlees Kit haal je hiervoor alles in huis.

RyttPro Gezond tandvlees Kit

RyttPro tandpasta Magic Mint is een milde, maar effectieve tandpasta. Het verwijdert tandplak en bestrijdt de schadelijke bacteriën ervan deel uitmaken. De formule OZ-3X bestaat uit gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC).

Dit zijn veilige en mondvriendelijke middelen, die het evenwicht van de mondflora niet aantasten. RyttPro tandpasta neutraliseert de zuurgraad in de mondholte en bevat fluoride tegen cariës (gaatjes). Het bevat geen schadelijke stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat) ftalaten, parabenen of smaak- of kleurstoffen.

RyttPro Oral Rinse is gebaseerd op dezelfde veilige formule en is daarom heel geschikt om na het poetsen en flossen je mond na te spoelen.

Daarnaast bevat de RyttPro Gezond Tandvlees Kit twee handige instrumentjes voor het geval zich er een beginnende tandvleesontsteking voordoet. Met het bitje (tray) kun je de tandpasta langer op de aangedane plek laten inwerken. Het kaakspuitje komt van pas om mondwater heel gericht op een geïrriteerde plek te spuiten.

3. Breid je dagelijkse mondhygiëne uit naar je tong

De hoeveelheid schadelijke bacteriën in je mond vermindert aanzienlijk als je niet alleen je tanden goed poetst maar ook je tong reinigt. Ter voorkoming van ontstoken tandvlees is het goed om dagelijks je tong te reinigen.

RyttPro Tongreiniger en Tongue Foam

Op sommige sites wordt aangeraden om dit met je tandenborstel te doen, maar dat is helemaal geen goed idee. De borstelharen van een tandenborstel zijn gemaakt om glad tandglazuur te reinigen. Om het zachte, ruwe weefsel van je tong te reinigen zonder te beschadigen zijn veel zachtere en fijnere haartjes nodig. De kop van een tandenborstel is ook nog eens te hoog om goed aan de achterkant van je tong te komen zonder braakneigingen. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten als je zwanger bent.

Om je tong goed te reinigen is de combinatie van een tongschraper en een speciale tong-borstel ideaal. Zoals de RyttPro Tongreiniger of de JuliBrite Tongreiniger. Beiden zijn verkrijgbaar met een mild en effectief middel voor een echte dieptereiniging van het tongweefsel, dat je ook goed op je tandvlees kunt gebruiken.

4. Naar de tandarts en mondhygiënist

Ga gewoon naar de halfjaarlijkse controle van de tandarts als het daar de tijd voor je. Vertel je tandarts wel dat je zwanger bent. Uiteraard ga je ook direct naar de tandarts als je een beginnende tandvleesontsteking niet zelf onder controle krijgt.

Naar de mondhygiënist kun je het best zelfs vaker dan normaal gaan. Ga zodra je weet dat je zwanger bent en daarna om de 2-3 maanden. Ontstoken tandvlees is niet altijd direct merkbaar, maar de mondhygiënist kan het voortijdig ontdekken.

Mondhygiënisten zijn in het algemeen gericht op preventie en dat geldt ook als je zwanger bent. Tandsteen moet hoe dan ook verwijderd worden omdat het meer tandplak aantrekt waar je tandvlees sneller op reageert. De mondhygiënist heeft speciale aandacht voor de mondgezondheid tijdens zwangerschap en kan je heel gerichte adviezen en instructie geven. Dat helpt je bij het voorkomen van ontstoken tandvlees en cariës (gaatjes).

5. Niet direct poetsen na braken

De laatste tip geldt niet zozeer het tandvlees, maar het behoud van je gebit.

Misselijkheid tijdens zwangerschap komt vaak voor en soms moet je dan ook overgeven. De meeste mensen hebben na het braken de neiging om direct hun tanden te poetsen, maar dat is echt een heel slecht idee. Het maagzuur dat door het braken in je mond terechtkomt maakt het tandglazuur tijdelijk zachter. Ga je dan poetsen, dan poets je een laagje glazuur weg.

JuliBrite mondwater

Spoel je mond met water of met een goed en zacht mondwater. Hiermee krijg je ook direct een frisse smaak en schoon mondgevoel, maar zonder je tandglazuur weg te poetsen. Wil je na het overgeven toch je tanden poetsen? Wacht dan minimaal een half uur en liefst nog langer.

Bronnen

National Library of Medicine: The significance of endocrine factors and microorganisms in the development of gingivitis in pregnant women

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis