Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 18 mei 2023

Tandvlees hoort roze van kleur te zijn en goed aan te sluiten op je tanden en kiezen. Normaal gesproken bloedt het niet als je je tanden poetst of flost. Bloedt het wel, dan is dat een teken dat je tandvlees ontstoken is. Meestal is dat een chronische infectie, die je zo snel mogelijk moet aanpakken.

Een verwaarloosde tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar de dieper gelegen tandweefsels. Dan is er sprake van parodontitis. Wordt deze ook niet behandeld dan wordt uiteindelijk ook het botweefsel aangetast. Dit leidt tot onherstelbare schade in de vorm van botafbraak, waardoor tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen uitvallen.

Bloedend tandvleesIn een eerdere fase kan het tandvlees zich terugtrekken, waardoor het niet meer goed aansluit op de tanden en kiezen. Het tandbeen komt dan bloot te liggen en wordt niet langer beschermd door het tandvlees. Op deze plekken zit geen tandglazuur, zodat er gemakkelijk cariës (gaatjes) kan ontstaan.

Nog voor het zover is zorgt een tandvleesontsteking al voor steeds meer pijn en ongemak, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen en bij het kauwen. De bacteriën in de ontsteking zorgen voor een slechte adem. Ontstekingen in de mond hebben ook nog eens een negatieve invloed op je algehele gezondheid.

In veel gevallen is bloedend tandvlees een eerste signaal van een ontsteking. Die kun je in deze fase nog zelf verhelpen met de juiste middelen. Je voorkomt daarmee ernstiger problemen als teruggetrokken tandvlees en parodontitis.

Oorzaak bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door tandplak. Dit is een dun laagje dat zich in de loop van de dag op je gebit vormt. Het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Als je tandplak niet twee keer per dag verwijdert, irriteren de bacteriën erin het tandvlees, dat daarop reageert door te gaan bloeden. 

Tandplak verhardt zich bovendien tot tandsteen door de mineralen in het speeksel. Tandsteen is poreus, waardoor het tandoppervlak ruwer wordt en nog meer tandplak aantrekt. Bovendien kan tandsteen onder je tandvlees doorgroeien, waar het ongehinderd leidt tot ontstoken en bloedend tandvlees en cariës (gaatjes).

bloedend tandvlees en tandsteen

Naast tandplak zijn er nog een aantal mogelijke oorzaken voor bloedend tandvlees. Zoals ondervoeding en dan met name een tekort aan vitamine C. Een andere bekende oorzaak voor bloedend tandvlees is zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt het tandvlees beter doorbloedt, waardoor een bloeding gemakkelijker optreedt. Hoewel bloedend tandvlees bij een zwangere vrouw nog niet gelijk een tandvleesontsteking is, moet je juist tijdens de zwangerschap wel extra alert zijn op zwangerschaps-gingivitis. Lees er hier meer over.

Bloedend tandvlees verhelpen

1. Tanden poetsen

Het is natuurlijk een open deur dat je je tanden goed moet poetsen, maar bloedend tandvlees kan wel degelijk komen door onvoldoende of niet goed poetsen. Bloedt je tandvlees juist als je gaat poetsen? Laat dat je vooral niet weerhouden om je tanden te poetsen, want anders is het eind zoek.

Poets niet te hard, maar wel twee keer per dag gedurende twee minuten. Gebruik een zachte handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. Vraag desnoods een poetsinstructie aan de tandarts of mondhygiënist, want het verwijderen van tandplak van je gebit is een eerste vereiste voor gezond tandvlees.

JuliBrite kauwtandpasta tegen bloedend tandvlees

2. Flossen, rageren of stokeren

Tandplak beperkt zich niet tot de gemakkelijk bereikbare oppervlakten van je tanden. De overgang van tanden naar tandvlees pak je mee met je tandenborstel. Maar ook tussen je tanden en kiezen blijft tandplak hangen. Deze interdentale ruimten moet je daarom iedere dag reinigen door te flossen, te rageren of tandenstokers te gebruiken. Ook hier geldt dat als je tandvlees gaat bloeden door het flossen of rageren, je er wel mee door moet gaan.

Na het flossen, stokeren of rageren is het goed om je mond te spoelen met een goed mondwater.

3. Tandpasta en mondwater met de juiste ingrediënten

Hoe opmerkelijk ook, niet alle bestanddelen van tandpasta en mondwater respecteren het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Sommigen drogen de mondslijmvliezen uit en verzuren de mond. Het natuurlijke evenwicht van de mondflora, hydratatie en de juiste zuurgraad zijn juist heel belangrijk. Niet alleen voor de gezondheid van je tandvlees, maar ook voor het behoud van je gebit en zelfs voor je algehele gezondheid.

Daarom is het goed om je tandpasta en mondwater zorgvuldig te kiezen op ingrediënten die de mondflora ondersteunen in plaats van verstoren. Uiteraard moeten wel de schadelijke bacteriën bestreden worden. Dat kan bijvoorbeeld met RyttPro Toothpaste Magic Mint. De effectieve formule OZ-3X laat de rest van de mondflora in tact, droogt de mondslijmvliezen niet uit en stabiliseert de zuurgraad in de mond.

RyttPro Oral Rinse is het bijbehorende, even mondvriendelijke mondwater om na het poetsen en flossen je mond te spoelen.

RyttPro tandpasta tegen bloedend tandvlees

4. Tandsteen (laten) verwijderen

Hoe goed je je tanden ook poetst, uiteindelijk zal er zich wel iets van tandsteen op je gebit vormen. Ga daarom regelmatig naar de mondhygiënist of tandarts voor een gebitsreiniging. Het supra-gingivale (zichtbare) tandsteen kun je eventueel tussen de professionele gebitsreinigingen in zelf verwijderen. Bijvoorbeeld met de zachte Moist-R Whitening Sponge of het Profi Tandartshaakje. Lees hier meer over het zelf verwijderen van tandsteen.

5. Gezonde voeding en levensstijl

Als je je gebit en je mond echt goed verzorgt maar toch last hebt van bloedend tandvlees, kan er iets anders aan de hand zijn. Een gezond voedingspatroon is net zo goed een voorwaarde voor gezond tandvlees. Met gezond en gevarieerd eten voorkom je een tekort aan vitaminen en mineralen. Vooral vitamine C werkt direct in op je tandvlees. Een ongezond voedingspatroon met veel suiker en koolhydraten is ook nog eens voer, waar de schadelijke bacteriën in je mond goed op gedijen.

Gezonde voeding tegen bloedend tandvlees

In het verlengde hiervan zijn ook ongezonde gewoonten als roken en overmatig gebruik van alcohol funest voor je mondgezondheid. Deze kunnen kunnen eveneens bijdragen aan ontstoken en bloedend tandvlees.

Is dat allemaal niet het geval, dan is er mogelijk sprake van een onderliggende ziekte. Neem dan contact op met je huisarts.

6. Schaf een Gezond Tandvlees Kit aan

Bloedend tandvlees is een eerste symptoom van ontstoken tandvlees, dat je in deze fase goed zelf  kunt behandelen. Dezelfde middelen kun je gebruiken om bloedend tandvlees te voorkomen.

In de RyttPro Gezond Tandvlees Kit of de Oxyfresh Gezond Tandvlees Kit vind je tandpasta en mondwater met effectieve, maar mondvriendelijke ingrediënten. 

De formule van RyttPro, OZ-3X, bestaat uit gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Mild en volkomen veilig, maar toch effectief om tandplak te verwijderen en schadelijke mondbacteriën te bestrijden. RyttPro tandpasta bevat fluoride om je tanden te beschermen tegen cariës (gaatjes).

Oxyfresh Gezond tandvlees Kit

 

Tandpasta en mondwater van Oxyfresh is gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene. Ook dit is een effectieve maar milde manier om de schadelijke bacteriën te bestrijden zonder de nuttige om zeep te helpen. De formule wordt ondersteund door onder andere zink, foliumzuur en aloë vera.

Aan beide pakketten zijn speciale instrumentjes toegevoegd om bloedend tandvlees te voorkomen of in lichte gevallen te behandelen. Met het bitje (tray) kun je de tandpasta op je tandvlees in laten werken en met het kaakspuitje kun je mondwater gericht spuiten op de plek waar je tandvlees bloedt.

7. Naar de tandarts

Als de gezondheid van je gebit of je tandvlees ondanks de goede zorgen te wensen over laat, ga dan naar de tandarts. Daarnaast zijn de periodieke controle en professionele gebitsreinigingen nog steeds nodig. Door zelf je best te doen om bloedend en ontstoken tandvlees te voorkomen, kun je er wel voor zorgen dat de behandelingen van de tandarts minder vaak nodig zijn en minder ingrijpend zullen zijn.

Ontstoken tandvlees in een verdere fase moet eveneens behandeld worden door de tandarts of mondhygiënist. Besteed na zo’n behandeling met behulp van bovenstaande tips meer aandacht aan je dagelijkse mondhygiëne. Zo kun je bloedend tandvlees in de toekomst voorkomen.

Bronnen

Gezondheid en wetenschap: Parodontale aandoeningen (gingivitis en parodontitis)

Nederlands tijdschrift voor geneeskunde:Parodontitis: een verborgen chronische infectie

Nederlands Tandarts instituut: Zelf Tandsteen Verwijderen: Wat Wel En Wat Niet Kan