Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 25 augustus 2023

Ochtend-halitose is een specifieke vorm van een slechte adem. Het treedt alleen op na het wakker worden en verdwijnt volledig na het tanden poetsen of ontbijten. Als je slaapt houden je speekselklieren ook rust. Daardoor is je mond minder gehydrateerd, wat in het voordeel is van de schadelijke bacteriën. Toch spelen er meer factoren mee.

In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken van een slechte adem in de ochtend en welke maatregelen je daartegen kunt nemen.

Oorzaken van ochtend-halitose

1. Verkeerde tandpasta en mondwater

Niet alle ingrediënten in mondzorg-producten hydrateren je mondslijmvliezen en stimuleren de speekselklieren. Sterker nog, sommige bestanddelen zoals alcohol hebben juist een uitdrogende werking. Om een slechte adem in de ochtend te voorkomen is het goed om je tandpasta en mondwater zorgvuldig te kiezen en te gaan voor mondvriendelijke ingrediënten.

JuliBrite tandpasta tabletten

De tandpasta en het mondwater van JuliBrite, RyttPro en Oxyfresh bevatten zulke ingrediënten. Met hun actieve zuurstofformules doden ze de schadelijke bacteriën in de mond zonder de mondslijmvliezen uit te drogen of de mondflora te verstoren. Actieve zuurstof neutraliseert bovendien de door de bacteriën uitgescheiden stinkende gassen, die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem.

JuliBrite gebruikt actieve zuurstof die wordt gegenereerd door honing. Samen met zink worden de schadelijke bacteriën bestreden zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren. Het natuurlijke enzym hyaluronan heeft een ontstekingsremmende werking en de zoetstof xylitol geeft een frisse smaak en stimuleert de speekselklieren.

De formule van RyttPro is een krachtige combinatie van actieve zuurstof (gestabiliseerde chlorine dioxide), zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Hieraan zijn even mondvriendelijke hulpstoffen toegevoegd vitamine Q10, xylitol en fluoride. Aloë vera verzacht de mondslijmvliezen.

RyttPro tandpasta

Ook Oxyfresh gebruikt een actieve zuurstofformule, die samen met zink de schadelijke bacteriën 

effectief maar mondvriendelijk aanpakt.

Met deze drie merken worden de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem effectief bestreden. Maar zonder je mondslijmvliezen uit te drogen en de rest van de mondflora ook om zeep te helpen. Daarnaast bevatten ze geen andere dubieuze chemicaliën.

2. Aanslag op je tong

Als het goed is poets je je tanden en spoel je je mond voordat je gaat slapen. Hiermee verwijder je de tandplak van je gebit, tot in de kleinste hoekjes. Maar er is nog een plek waar bacteriën welig kunnen tieren, namelijk de ruwe achterkant van je tong.

Slechte adem in de ochtend

Om een slechte adem, en ook een slechte ochtend-adem, te vermijden of verhelpen doe je er goed aan je tong dagelijks te reinigen. Ingeval van ochtend-halitose is het natuurlijk handig om dat te doen vlak voordat je gaan slapen.

Je tong poetsen doe je vooral niet met je tandenborstel. Die is daar, met de grove harde haren, niet geschikt voor. Veel beter reinig je je tong met een tongschraper of een speciale tongborstel, die geschikte fijne haartjes heeft. Bijvoorbeeld met de Orabrush.

Nog beter zijn de tongreinigers met een borstel- en een schraperkant van RyttPro en JuliBrite.  Met de Schone tong Pakketten van beide merken haal je een tongreiniger in huis èn een krachtig maar mondvriendelijk product dat je kunt gebruiken bij het borstelen.

RyttPro Schone tong pakket

Nog schoner wordt je tong met met een paar druppeltjes Oral icon Tonsil serum. Dit ontsmet de tong intensief, maar wel mondvriendelijk. Het serum doodt niet alleen de laatste schadelijke bacteriën, maar neutraliseert ook hun stinkende gassen op moleculair niveau.

3. Slapen met open mond

Als je slaapt ontspannen je kaakspieren en kan je mond open gaan staan. Ook door een verstopte neus kun je meer door je mond gaan ademen. De luchtstromen door de mond drogen de slijmvliezen uit en een droge mond is altijd in het voordeel van de schadelijke anaerobe bacteriën.

Je kunt overwegen om door middel van een mondstrip je mond dicht te plakken. Zo word je gedwongen om door je neus adem te halen, wat beter is voor je slaapkwaliteit. Tegelijkertijd drogen je mondslijmvliezen minder uit.

4. Post-nasale drip

Post-nasale drip

Heb je door griep of verkoudheid een verstopte neus? In dat geval is het goed om de dagelijkse mondhygiëne uit te breiden tot de neusholte. Door een natuurlijke reflex, de post-nasale drip genaamd, belandt er overtollig snot in je keelholte. Dat wemelt van de bacteriën met hun stinkende gassen. Kalmeer je neusslijmvliezen met TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Dit zijn natuurlijke, niet-verslavende neusdruppels. De simpele formule van een zoutoplossing met xylitol bestrijdt de bacteriën in je neus, zodat die niet in je keel terecht komen.

TonsilFresh neusdruppels

Met de bovenstaande maatregelen krijg je niet alleen ’s ochtends, maar ook de rest van de dag een frissere adem.

Bron

Hier kun je meer lezen over de stinkende gassen die in de adem worden aangetroffen voor het tanden poetsen: National Library of Medicine: Volatile composition of the morning breath