Mijn familie is niet gezegend met sterke, gezonde gebitten. Mijn ouders hadden allebei al jong een kunstgebit, terwijl dat in die tijd uit de mode begon te raken. Gelukkig waren ze wel heel alert op de mondhygiëne van mijn zussen en mij, want daar lag het niet aan.

Van jongs af aan ben ik opgevoed met veel aandacht voor het tanden poetsen en flossen. Natuurlijk zorgden mijn ouders er ook voor dat we stipt naar de mondhygiënist en de tandarts gingen. Dankzij deze goede zorgen heb ik weliswaar een mond vol vullingen en bruggen, maar in ieder geval is het kunstgebit mij bespaard gebleven.

Je kunt wel zeggen dat de voortdurende zorg voor het gebit een soort obsessie was bij ons thuis. Toen ik moest gaan nadenken over wat ik later zou worden, heb ik zelfs even overwogen om tandarts te worden. Maar uiteindelijk werd het bouwkunde en ben ik architect geworden.

Mijn vriendin heeft van nature een sterk gebit, maar toch was ik niet gerust op hoe de gebitten van onze kinderen zich zouden ontwikkelen. Stel je voor dat mijn tanden-genen dominant zijn. De kinderen hebben we dus opgevoed met veel zorgvuldigheid voor hun mondgezondheid, zonder ze een obsessie mee te geven. Het is erg leuk om te zien hoe ze zich nu zelf verantwoordelijk voelen voor het behoud van hun gebit.

Jaren geleden las ik een artikel over SLS (sodium lauryl sulfaat) in shampoo. Een mevrouw beschreef hoe shampoo met SLS haar haar vet maakte en dat ze dit had opgelost met shampoo die die stof niet bevat. Vervolgens is ze zich gaan afvragen of je met dat spul dan wel je gebit moet reinigen. Het zette mij aan het denken.

Voor het hele gezin ben ik op zoek gegaan naar verzorgingsproducten zonder het schuimmiddel SLS. Niet alleen shampoo, maar ook zeep, crèmes en lotion, maar zeker ook tandpasta en mondwater. SLS is bovendien niet het enige schadelijke ingrediënt in verzorgingsmiddelen. Een enkele keer wordt er iets verboden, zoals onlangs titaniumdioxide. Voor het verbod hebben hele volksstammen hun tanden gepoetst met tandpasta die hiermee wit werd gemaakt.

Mijn interesse gaat nog steeds uit naar goede mondzorg met producten die geen schadelijke bestanddelen bevatten. Je moet daar echt naar zoeken en veel mensen zijn zich er niet bewust van. Daarom vind ik het leuk om in mijn vrije tijd als ervaringsdeskundige mee te werken aan Tandartswiki.