Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  16 mei 2024

De Top 10 kindertandpasta met én zonder fluoride

Op zoek naar de beste tandpasta voor jouw kind? Terecht dat je je daarin verdiept, want wat zit er allemaal in dat spul dat we dagelijks uitsmeren in de mond van onze kleintjes? Voor kinderen extra belangrijk, want de mondslijmvliezen absorberen stoffen razendsnel en bovendien slikt je kind nog wel eens de smaakvolle tandpasta door. Volkomen logisch dat je wilt weten welke ingrediënten in kindertandpasta in orde zijn en welke chemicaliën je kroost beter kan vermijden.

De beste kindertandpasta

 

Onze experts zochten het uit en stelden een Top 10 van de beste kindertandpasta’s samen.

Fluoride

Fluoride is de traditionele toevoeging voor het beschermen van het gebit tegen zuuraanvallen van bacteriën. Juist bij kinderen is dat belangrijk, omdat het melkgebit van nature niet zo sterk is en daarom gevoeliger voor cariës (gaatjes). Fluoride maakt het gebit harder door moleculen van het tandglazuur te vervangen. Teveel fluoride in een gebit in ontwikkeling leidt tot fluorose, blijvende verkleuringen op de tanden.

Fluoride maakt de tanden harder, maar het is zeker geen onschuldige stof. Het toegestane gehalte voor volwassenen is vastgesteld op 1000 – 1500 ppm, en voor kinderen is dit nog lager. Vanaf 12 jaar mogen kinderen in principe fluoride-tandpasta voor volwassenen gebruiken. Voor jongere kinderen is er speciale kindertandpasta met een lager fluoride-gehalte, die is dan fluoride-arm.

Fluoride in kindertandpasta

Kindertandpasta’s smaken doorgaans lekker, wat kinderen motiveert om te poetsen. Die smaakjes zorgen er wel voor dat kinderen tandpasta nog wel eens doorslikken. Tandpasta is uiteraard niet bedoeld om door te slikken, en de aanwezigheid van fluoride maakt dan nog ongezonder.

Voor kinderen zijn fluoride-vrije tandpasta’s daarom veel geschikter. Er zijn effectieve alternatieven om de tanden te beschermen tegen cariës (gaatjes) zoals de mineralen calcium en het lichaamseigen HAP (hydroxy apatiet).

Fluoride herkennen op de verpakking: fluoride, natriumfluoride, natrium monofluor fosfaat, amine-fluoride, calciumfluoride.

Sodium Lauryl Sulfaat

Dit sterk ontvettende middel zorgt ervoor dat tandpasta schuimt. Dat is eigenlijk nergens voor nodig, want het schuimen zorgt er niet voor dat er meer tandplak wordt verwijderd of dat het tandvlees beter wordt beschermd tegen tandvleesontsteking. Integendeel, dit industriële reinigingsmiddel irriteert de zachte weefsels in de mond en er zijn aanwijzingen dat het de vorming van aften, mondzweertjes, bevordert.

Sodium lauryl sulfaat herkennen op de verpakking: SLS, sodium lauryl sulfaat, natrium dodecyl sulfaat, natrium lauryl sulfaat, sodium dodecyl, aquarex methyl, mono dodecyl ester sulfuric acid.

De beste kindertandpasta

Microplastics

De meeste fabrikanten hebben de zichtbare plastic bolletjes om te scrubben en de tandpasta op te leuken vrijwillig achterwege gelaten. Maar er zitten in veel tandpasta nog wel andere, onzichtbare kunststoffen om deze pasteuzer en beter smeerbaar te maken. Dat dit plastic in het milieu en in de voedselketen terecht komt is duidelijk, maar liever wil je deze rommel ook niet in het lichaam van je kind.

Microplastics herkennen op verpakking: PVP, polyethyleen, polypropyleen, polyethyeen, acrylaat, carbomer, ethyleen, methyl methacrylaat cross polymeer, poly-vinyl, nylon.

Triclosan

Dit bacteriedodende middel wordt gebruikt als conserveermiddel om de houdbaarheid van tandpasta te verlengen. Het gebruik ervan is gelimiteerd, in tandpasta mag niet meer dan 0,3% zitten. Desondanks uiten sommige wetenschappers hun zorgen over het mogelijk hormoonverstorende effect en het resistent makende effect tegen bacteriën. Triclosan heeft geen aantoonbare gezondheidswinst of gebitsreinigende functie, zodat het gebruik in (kinder)tandpasta wordt afgeraden.

De beste kindertandpasta

 

Parabenen

Ook parabenen worden aan tandpasta toegevoegd als conserveermiddel. Parabenen zitten al langer in het verdachtenhoekje vanwege hun hormoonverstorende effecten. Onderzoek daarnaar is in volle gang en van één parabeen is dat negatieve effect inmiddels vastgesteld: butylparabeen.

Ook de andere parabenen worden door de Wereldgezondheidsorganisatie als hormoonverstorend aangemerkt en afgeraden, in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen .

Parabenen herkennen op verpakking: Methylparabeen, ethylparabeen, E-nummers E214-E219.

Ftalaten

Deze chemische verbindingen, ook wel “weekmakers” genoemd, worden gebruikt om de flexibiliteit en smeerbaarheid van tandpasta te vergroten. Bij baby’s en jonge kinderen bestaat een verhoogde kans op onvruchtbaarheid.

Ftalaten herkennen op verpakking: DEHB, DBP, BBP, DIDP, DNOP, DMP, DEP, dibutyl/diethyl ester, 2-benzenedicarboxylate.

Bisfenol A (BPA)

Deze chemische stof maakt de plastic verpakking sterker en beter bestand tegen hitte. BPA kan uit de verpakking loskomen, maar bij normaal gebruik liggen de hoeveelheden BPA onder de wettelijk gestelde grenzen. Wel kunnen deze hoeveelheden nadelige gevolgen hebben bij kleine en ongeboren kinderen.

Top 3 kindertandpasta met fluoride

Omdat het melkgebit gevoelig is voor cariës (gaatjes), wordt van oudsher fluoride tandpasta aangeraden voor kinderen. Maar let op: pas vanaf 12 jaar mogen kinderen tandpasta met fluoride voor volwassenen gebruiken. Voor jongere kinderen is er speciale fluoride-arme kindertandpasta. De beste zijn:

1. Dentissimo Junior 6+ Toothpaste 

Deze tandpasta voor kinderen vanaf 6 jaar bevat een geschikte lage concentratie fluoride (240 ppm). Het mineraal calcium en vitamine E zijn toegevoegd om het tandglazuur verder te versterken en cariës (gaatjes) te voorkomen. De natuurlijke plantaardige extracten van geranium en kamille werken antibacterieel en ontstekingsremmend. Dit is een welkome toevoeging om tandvleesontstekingen tijdens het wisselen te voorkomen. De fruitige appelsmaak zorgt ervoor dat tanden poetsen een klein feestje wordt.

Dentissimo Kids 6+ kindertandpasta

2. Medpack 6+ tandpasta

Ook deze tandpasta heeft een lekkere appelsmaak is fluoride-arm (240 ppm). En ook hier zijn calcium en vitamine E toegevoegd om de lagere dosering aan fluoride te compenseren.

3. Vitis Kids tandpasta

Hoewel deze tandpasta met kersensmaak is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar is het fluoride-gehalte maar liefst 1000 ppm, veel te hoog voor een kind van 2.

De beste kindertandpasta

Top 7 kindertandpasta zonder fluoride

Fluoride bij (kleine) kinderen vinden wij problematisch. Nog los van het risico dat ze de vanwege de zoete smaakjes tandpasta doorslikken, worden chemicaliën razend snel opgenomen door de mondslijmvliezen. Zo komen ze via de bloedbaan in de rest van het lichaam terecht. Om het tandglazuur sterk te houden en te herstellen zijn er veiligere alternatieven, zoals calcium en het lichaamseigen mineraal hydroxy-apatiet (HAP). Ook onze eigen tanden en botten zijn hiervan gemaakt, wat HAP uitgelezen ingrediënt maakt om de zwakke plekken in het tandglazuur te herstellen.

1. Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta 

Dr. Brite Strawberry sky kindertandpasta

Op nummer 1 deze puur natuur tandpasta, die helemaal veilig is en zelfs zonder problemen ingeslikt mag worden. Het merk is ontwikkeld door twee moeders, beiden werkzaam in de mondzorg, die behoefte hadden aan een effectieve maar veilige tandpasta voor hun eigen kinderen. De basis is kokosolie, dat van nature anti-bacterieel is. Natuurlijke mineralen, xylitol en biologisch geteelde planten-extracten reinigen het gebit en beschermen het tandglazuur tegen cariës (gaatjes). Deze tandpasta heeft een lekkere fruitige aardbeiensmaak.

2. Dr. Brite Berrylicious Kindertandpasta

Geen enkele tandpasta van Dr. Brite bevat fluoride, dus in principe zijn ze met hun puur natuur ingrediënten allemaal veilig voor kinderen. Dr. Brite Berrylicious is net als de nummer 3 wel een speciale kindertandpasta met een voor kinderen aanlokkelijke smaak. Deze tandpasta smaakt naar bessen en doet uiteraard wat een tandpasta moet doen: het gebit reinigen en beschermen tegen cariës (gaatjes).

Dr. Brite Berrylicous kindertandpasta

3. Spry Tropical Kindertandpasta 

Ook deze tandpasta is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, speciaal afgestemd op het kindergebit. Het heeft een prettige gel-textuur en smaakt naar tropische vruchten. Het natuurlijke mineraal calcium neemt de plaats in van fluoride om het gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes). Xylitol is toegevoegd om de tanden gladder te maken en de zuurgraad in de mond te verlagen.

4. Spry Original Kindertandpasta

Ook de eenvoudige formule van Spry Original kindertandpasta bevat calcium en xylitol om het gebit  en het tandvlees te beschermen. Deze tandpasta is neutraal van smaak en heeft alleen de zoete smaak van xylitol. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden en is eveneens geschikt als je kind gevoelig is voor smaakstoffen of als je het liever niet wilt paaien met snoepachtige smaakjes.

Spry original kindertandpasta

5. JuliBrite Mineralizing Tandpasta

Dit is geen specifieke kindertandpasta, maar daar wel geschikt voor. In plaats van fluoride bevat hij hydroxy-apatiet (HAP). De tandpasta bevat actieve zuurstof, gegenereerd door honing, om de bacteriën te bestrijden, alsmede zink en het natuurlijke enzym hyaluronan.

6. JuliBrite Tandpasta tabletten

Ook deze duurzame manier om je tanden te poetsen bevat het lichaamseigen mineraal HAP (hydroxy-apatiet) en calcium-carbonaat om tandglazuur te versterken en te remineraliseren. Uiteraard reinigt de tandpasta het gebit door tandplak te verwijderen. Xylitol ondersteunt dit en maakt de tanden gladder. De tandpasta tabletten bevatten geen fluoride, maar je kind moet wel in staat zijn om ze juist te gebruiken. Voor het tanden poetsen moet je de tabletten namelijk eerst 10 seconden fijnkauwen.

JuliBrite tandpasta tabletten zonder fluoride

7. Dentissimo Kids 2-6

Dentissimo heeft 2 tandpasta’s voor kinderen van verschillende leeftijden: Junior 6+ en Kids 2-6. Deze laatste is geheel fluoride-vrij en bevat calcium en vitamine E, die evengoed cariës (gaatjes) helpen voorkomen. Natuurlijke extracten van geranium en kamille verzorgen het tandvlees met hun natuurlijke ontstekingsremmende effect. De tandpasta heeft een lekker karamelsmaakje, wat het tanden poetsen beslist geen vervelende routine maakt.