De top 10 kindertandpasta’s met én zonder fluoride

Op zoek naar de beste tandpasta voor je kind? Terecht dat je je daarin verdiept, want wat zit er nou in dat witte goedje dat we dagelijks uitsmeren in de mond van onze kleintjes?

Over de mond gesproken, het is een van de meest absorberende organen en daarnaast slikt je kind nog wel eens zoete tandpasta door. Al met al logisch dat je wil weten welke stofjes in kindertandpasta oké zijn en welke stofjes je kroost beter kan vermijden. Onze experts zochten het uit en stelden een top 10 beste kindertandpasta samen.

Wat Is De Best Geteste Tandpasta Van 2021?

Waar moet je op letten bij aanschaf van tandpasta voor de kleintjes? Een geschikte kindertandpasta is in ieder geval:

Fluoride-arm: Fluoride is de aangewezen stof voor het beschermen van het gebit tegen zuuraanvallen van bacteriën. Vanaf 6 jaar mogen kinderen in principe fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken (1000-1500ppm). Een te grote hoeveelheid fluoride kan schadelijk zijn voor het gebit van een kind. Op jonge leeftijd zijn de tanden van kinderen volop in ontwikkeling. Om geen risico te lopen op bijvoorbeeld tandfluorose (vlekjes op de tanden), wordt aangeraden om met iets minder fluoride te poetsen.
Kindertandpasta’s bevatten veelal een zoete smaak wat kinderen motiveert om te poetsen. Dat willen ze al vroeg graag zelf doen. Tegelijkertijd zorgt een zoete smaak dat kinderen tandpasta doorslikken. Als je bang blijft dat je kind te veel fluoride doorslikt, kan je ze gerust vrijer laten door ze af en toe met een zeer fluoridearme of fluoridevrije tandpasta te laten poetsen.

Vrij van Sodium Lauryl Sulfaat: Een middel dat zorgt voor het schuimende effect van tandpasta, maar tegelijkertijd zorgt voor een droge mond. Een droge mond leidt weer tot tandvleesontsteking, gaatjes en afte. Verder heeft het schuimmiddel geen noodzakelijke functie. Uit een dubbelblind promotieonderzoek aan de Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam blijkt dat varianten zonder schuimmiddel evenveel tandplak verwijderen en de bescherming tegen tandvleesontstekingen verschilt niet.

Stof herkennen op verpakking: Natriumdodecylsulfaat, Natriumlaurylsulfaat, Sodium dodecyl, Aquarex methyl, monododecyl ester sulfuric acid

Vrij van Microplastic: Minuscule plasticdeeltjes zitten in tandpasta vanwege het reinigende en scrubbende effect, maar een groot nadeel is dat al die plastic deeltjes via de wasbak in ons water belanden. Soms zie je kleine bolletjes in je tandpasta, maar vaak zijn ze niet met het blote oog te zien.

Wat we er over weten stemt somber. Plasticdeeltjes zitten in onze ontlasting, weten door te dringen tot de hersenen van zebravissen en zijn gevonden in organen van ratten. Sinds kort doen Nederlanders voor het eerst onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastic in ons lichaam. Afweercellen kunnen plasticdeeltjes niet afbreken en het blijkt zelfs dat wanneer ze de plasticdeeltjes aanvallen, ze sterven. Het onderzoek is nog pril, maar het zou een grote impact op ons immuunsysteem kunnen betekenen.

Stof herkennen op verpakking: Polyethyleen, Polypropyleen, Polyethyleentereftalaat, Polymethylmethacrylaat,Nylon

Vrij van Tricoslan – Conserveermiddel om de houdbaarheid van tandpasta te verlengen. Er mag niet meer dan 0,3% zitten in een tube. Sommige wetenschappers maken zich zorgen over het mogelijk hormoonverstorende effect en de resistentieontwikkeling van je lichaam als reactie op de stof. Dat betekent dat bacteriën ongevoelig worden voor een desinfecterende stof. Omdat producten met triclosan geen aantoonbare gezondheidswinst opleveren in andere producten en er goede alternatieven zijn voor in tandpasta, wordt gebruik ervan afgeraden.

Vrij van Parabenen –  Conserveermiddel dat óók door de Wereldgezondheidsorganisatie als hormoonverstorend wordt gezien. De Campagin for Safe Cosmetics ziet parabenen als gevaarlijke stoffen. Parabenen hebben een kleine oestrogeenachtige werking en daarom suggereren onderzoekers dat het borstkanker zou veroorzaken. Zwangere vrouwen en kinderen staan als risicogroep aangegeven.

Stof herkennen op verpakking: Methylparabeen/Ethylparabeen of E-nummers E214-E219.

Vrij van Bisfenol A (BPA) – Chemische stof die de sterkte, duurzaamheid en hittebestendigheid van de verpakking, vooral plastic, bevordert. Het komt voor in allerlei dagelijkse gebruiksproducten, ook in tandpasta. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat BPA vooral gevaarlijk kan zijn voor ongeboren baby’s en jonge kinderen.

Vrij van Ftalaten – Chemische verbinden  die vooral worden gebruikt als weekmakers in producten. Dus om de flexibiliteit te behouden. Bij baby’s en jonge kinderen bestaat een verhoogde kans op onvruchtbaarheid.

Stof herkennen op verpakking: DEHB, DBP, BBP, DIDP, DNOP, DMP, DEP, dibutyl/diethyl ester, 2-benzenedicarboxylate.

Top 5 tandpasta’s met fluoride

De top 5 tandpasta’s met fluoride staan gerangschikt van fluoride-arm naar fluoriderijk.

1. Medpack 6+ tandpasta (Fluoride 240 ppm)

Deze tandpasta met appelsmaak is fluoride-arm. Ideaal als u vreest voor het doorslikken van de tandpasta door uw kind. Door deze tandpasta te gebruiken of eventueel te combineren met fluoride-vrije of fluoride-rijke tandpasta, heeft u controle over de opname van fluoride door uw kind.

 • Appelsmaak blijkt bijzonder aangenaam voor kinderen.
 • Calcium en Vitamine E versterken het tandglazuur en voorkomen de ontwikkeling van gaatjes. Daarnaast reinigen deze stoffen het tandvlees en de tanden op een zorgvuldige en zachte manier.
 • Geranium heeft ontstekingsremmende effecten.

2. Vitis kids tandpasta (Fluoride 1000 ppm)

Deze tandpasta met kersensmaak is bedoeld voor kinderen van 2 jaar en ouder. De kersensmaak ligt erg goed bij kinderen en omdat het stimuleren van poetsen bij kinderen belangrijk is, benoem ik deze tandpasta.

Toch heb ik een kanttekening. Het fluoridegehalte is hoog voor een kind van 2, dus je moet als ouder zeker zijn van het gegeven dat je kinderen geen tandpasta doorslikken.

 • Frisse kersensmaak stimuleert tandenpoetsen bij kinderen.
 • Tandpasta is geschikt voor kinderen met coeliakie en kinderen die lactose-intolerant

Dit is in de basis een prima tandpasta met een zeer gewaardeerde smaak.

3. Miradent Mirafluor C tandpasta (Fluoride 1250 ppm)

Deze tandpasta heeft een milde mintsmaak. Het zou kunnen dat uw kinderen aan de smaak moeten wennen, voor de rest is het een geschikte tandpasta voor kinderen van 6+.

 • Het bijzondere aan dit product is dat het een aangegeven lage RDA-waarde heeft, wat betekent dat de tandpasta mild schurend is. Het vreemde is dat de RDA-waarde bijna nooit op de verpakking staat, terwijl het wel degelijk van invloed is op de kwaliteit en de werking.
 • Daarnaast reinigen siliciumkorrels het tandvlees, daardoor versterkt het tandglazuur zichzelf ook.

Ouders gebruiken wel eens een te grote tandenborstel voor hun kind. Of ze drukken in al hun zorgvuldigheid toch te hard op de tanden en het tandvlees van hun kroost. Dan is deze tandpasta met een lage RDA-waarde ideaal. Een hoge RDA-waarde is ook nog niet per se nodig voor kinderen in de wisselfase.

4. Mara Expert Plaquechecker Tandpasta (Fluoride 1450)

Deze tandpasta is bijzonder. In de tube zit een speciale kleurstof die blauw kleurt waar tandplak genesteld is. Een interessante spelvorm voor kinderen én ouders. Zoeken en poetsen maar.

 • De tandpasta bestaat uit potassium, een stof die werkt tegen gevoelige tanden. De stof sluit de dentinekanaaltjes in de tandhalzen af. Wanneer die kanaaltjes niet afgesloten zijn en de tanden in aanraking komen met lucht, iets warms, kouds of zoets, worden de prikkels via deze kanaaltjes direct naar de tandzenuw geleid en dat veroorzaakt gevoeligheid. Bij regelmatig gebruik ontstaat een duurzame beschermlaag op de tand.
 • Zink draagt bij aan een goede mondgeur door stinkende gassen te absorberen en bacteriën te vernietigen zonder de natuurlijke mondflora te ontregelen. Het werkt hierdoor ook bevorderend voor het immuunsysteem.
 • Vitamine E versterkt het tandweefsel.

5. Oranurse tandpasta zonder smaak (Fluoride 1450 ppm)

Deze tandpasta is in het leven geroepen als reactie op autistische kinderen die heftig reageren op smaak en/of kleurstoffen. Dit maakt het een van de puurste tandpasta’s op de markt. Plus veel minder kans dat uw kroost tandpasta doorslikt, zonder die zoete smaak.

Tevens heeft deze tube, net als de tube hierboven, een lage RDA-waarde, maar genoeg schuurmiddel om vlekken op tanden te verwijderen.

Voor:

 • Mensen die niet van muntsmaak houden
 • Mensen met de huidaandoening Lichen Planus
 • Bestraalde hoofd- en nek kankerpatiënten
 • Mensen met brandend mond syndroom
 • Mensen met autisme
 • Mensen met syndroom van Sjögren
 • Mensen met asperger
 • Mensen met ziekte van Behcet
 • Mensen met parkinson
 • Mensen die intolerant zijn voor Limoneen

Disclaimer: Deze tube bevat in tegenstelling tot alle andere producten wel parabenen. Mocht u daar nou geen problemen mee hebben, is dit een zeer geschikte tandpasta.

Top 5 tandpasta’s zonder fluoride

De top 5 tandpasta’s zonder fluoride staan gerangschikt op basis van de kwaliteit

1. Brite Strawberry Kids

Deze kindvriendelijke tandpasta op mineraalbasis heeft een aardbeismaak. De tandpasta is daarnaast ook glutenvrij en dierenproefvrij.

 • Xylitol dient als zoetmaker, maar ook als beschermer van het gebit. Het zorgt dat bacteriën niet aan het tandplak hechten.
 • Kokosolie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels.
 • Plantenextracten zoals groene thee en anijs werken ontstekingsremmend.

2. Medpack 2 tot 6 jaar

Dit merk heeft een goede staat van dienst en staat daarom op 2 bij de fluoridevrije tandpasta’s en hierboven bij de fluoride-arme tandpasta’s op 1.

 • Calcium en Vitamine E zijn de zorgvuldige reinigers van de tanden en het tandvlees. Het voorkomt tevens de ontwikkeling van gaatjes en versterkt het tandglazuur.
 • Chamomilla en Geranium (planten) zorgen voor de antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

3. Spry tandpasta Kids

Deze tandpasta is ook voor kinderen die gevoelig zijn voor smaakjes of in het algemeen moeite hebben met tandenpoetsen.

 • Xylitol formule zorgt voor een beetje zoetigheid, zodat het nét aangenaam is voor het kind.
 • Grapefruitzaad-extract zorgt voor de antivirale, anti parasitaire en schimmelwerende werking.

Het nadeel van dit product is dat wordt aangeraden om 3-5 keer per dag te poetsen. Dat is lang niet altijd haalbaar, maar in combinatie met een fluoride tandpasta kan je zelf doseren en kiezen wanneer je tijd hebt om deze tube te proberen bij de kinderen.

4. Spry tropical kindertandpasta

Vergelijkbaar met de tandpasta hierboven, alleen deze heeft een tropisch smaakje.

 • De geltextuur en smaak van deze tandpasta werken goed voor kinderen.
 • Calcium versterkt het glazuur.
 • Xylitol werkt tegen schadelijke bacteriën.

5. UK Organics Fresh

De reden dat deze tandpasta op 5 staat heeft te maken met de smaak van mint die wellicht te heftig voor uw kind is. Toch heeft de tandpasta veel voordelen zoals:

 • Spearmint zorgt voor een goede adem en bestrijding van schimmels. Naast de prettige smaak geneest het ook wondjes.
 • Rijk aan mineralen zoals calcium, kalium, magnesium en natuurlijke silica die het glazuur bevorderen en een licht polijstende werking hebben.
 • Kokosolie waaronder triglyceride en cocos nufera oil helpt tegen de vorming van slechte-adem-bacteriën.
 • Kaolin absorbeert gifstoffen en schadelijke micro-organismen
 • Natriumbicarbonaat is een pH-neutralisator en desinfectant. Zorgt tevens dat zwavel verbindingen worden omgezet in een prettige adem door de achtergebleven bacteriën op de tong te bestrijden.
 • TocoPherol is een vitamine E en antioxidant dat zorgt dat de tandpasta jarenlang goed blijft.
 • Het glazen potje met een bamboespateltje is goed voor het milieu!