Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt donderdag 7 april 2023

Heb je last van tandsteen? In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om tandsteen zoveel mogelijk te voorkomen en welke tandpasta daar het beste bij helpt.

Tandsteen: de grootste bedreiging van je gebit en je gezondheid

Als je tandplak niet dagelijks verwijdert, verhardt het zich onder invloed van onder andere calcium tot tandsteen. Terwijl je tandplak nog gemakkelijk weg kunt poetsen, geldt dat niet voor tandsteen. Omdat tandsteen het tandglazuur ruw maakt kan er meer tandplak blijven hangen, wat vervolgens ook weer tandsteen wordt. Een nare vicieuze cirkel.

Nog vervelender wordt het als tandsteen niet alleen zichtbaar op je tandglazuur zit (supra-gingivaal tandsteen), maar ook onder je tandvlees door gaat groeien. Er ontstaan dan zogenaamde pockets, waarin zich tandplak en tandsteen ongestoord kunnen ophopen. Dit leidt tot geïrriteerd en ontstoken tandvlees.

Tandsteen calculus

Chronische ontstekingen in de mond zijn funest voor je mondgezondheid, met een grote kans op problemen als een slechte adem en tandbederf. Maar ook je algehele gezondheid wordt nadeling beïnvloed door ontstekingen in je mond. Onbehandelde tandvleesontsteking (gingivitis) kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem niet adequaat kan reageren op ontstekingen in de rest van het lichaam. Ook wijst onderzoek uit dat het kan leiden tot atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, en mogelijk tot andere hart- en vaatziekten.

Tandsteen verwijderen

Eenmaal gevormd tandsteen moet verwijderd worden, omdat het alleen maar verder aangroeit en steeds meer mond- en gezondheidsproblemen gaat geven. Supra-gingivaal (zichtbaar) tandsteen kun je eventueel nog zelf verwijderen met de Oravall whitening sponge of het Profi tandartshaakje.

Moist-R Whitening Sponge tegen tandsteen

Sub-gingivaal tandsteen onder je tandvlees, pockets en eventuele tandvleesontstekingen moet je laten behandelen door de tandarts of mondhygiënist. Zij zullen je ook een betere mondhygiëne adviseren, zodat je tandglazuur langer glad en vrij van tandsteen zal blijven.

Tandsteen voorkomen

Omdat tandplak nog wel is weg te poetsen, heb je zelf in de hand om tandsteen zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk is dat ook de reden dat we onze tanden twee keer per dag poetsen: het verwijderen van de tandplak. Overigens ben je er niet met poetsen alleen, ook de interdentale ruimten tussen tanden en kiezen moet je dagelijks reinigen. Dat doe je met echte tandenstokers (geen cocktailprikkertjes!) flosdraad, flosboogjes of tandenragers.

Tandpasta vormt wel een heel belangrijk wapen tegen tandplak en daarmee de vorming van tandsteen.  Maar de ene tandpasta is de andere niet. Dat heeft vooral te maken met de mate waarin de bestanddelen het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren.

Veel tandpasta’s bevatten ingrediënten weliswaar schadelijke bacteriën bestrijden, maar die de rest van de mondflora verstoren door ook nuttige microben te doden. Of ze drogen daarnaast de mondslijmvliezen uit, zoals alcohol. Het veel gebruikte schuimmiddel SLS (sodium lauryl sulfaat is een bijtend ontvettingsmiddel, dat merkbaar of ongemerkt de mondslijmvliezen beschadigt. Vaak bevatten tandpasta’s met deze grove middelen allerlei dubieuze en onnodige chemicaliën als parabenen, ftalaten en kleur- en smaakstoffen.

Omdat een evenwichtige mondflora en een optimale zuurgraad in de mond belangrijk zijn voor de mondgezondheid, dragen dergelijke ingrediënten helemaal niet bij aan de strijd tegen tandsteen.

Top 5 beste tandpasta tegen tandsteen

Een goede tandpasta tegen tandsteen respecteert de mondflora, maar moet natuurlijk wel effectief de schadelijke bacteriën doden voordat ze tandplak worden. Wij hebben de Top 5 beste tandpasta tegen tandsteen voor je geselecteerd.

1. RyttPro Toothpaste Magic Mint

Het hoofdbestanddeel van deze krachtige tandpasta is de formule OZ-3X. Deze combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC) bestrijdt de schadelijke mondbacteriën effectief, maar met respect voor het evenwicht van de mondflora.

RyttPro Toothpaste Magic Mint schuimt, zoals je van tandpasta gewend bent, door middel van een mild schuimmiddel op basis van kokosnoot. Verder bevat deze tandpasta fluoride om je tandglazuur te versterken en heeft een prettige frisse mint-smaak. 

Na het tandenpoetsen en flossen een mondspoeling reinigt je gebit nog beter. Dat kan met de bijpassende RyttPro Oral Rinse, eveneens met de mondvriendelijke formule OZ-3X.

2. JuliBrite kauw-tandpasta

De formule van JuliBrite kauw-tandpasta bevat natuurlijke mineralen die tandplak effectief wegpoetsen. Tegelijkertijd remineraliseert het lichaamseigen mineraal HAP (hydroxyapatiet) het tandglazuur, zodat het gladder wordt. Hoe gladder je glazuur is, des te minder tandplak kan er aan blijven plakken. Ook de toegevoegde natuurlijke zoetstof xylitol draagt hieraan bij.

Natrium bicarbonaat is toegevoegd om de zuurgraad in de mond te stabiliseren. De tandpasta schuimt door middel van het milde cocosulfaat en heeft een natuurlijke zachte mintsmaak.

JuliBrite kauw-tandpasta verzorgt je gebit en tandvlees, maar is ook goed voor het milieu. In plaats van zachte tandpasta in plastic tubes gaat het hier om tabletten, verpakt in een recyclebaar blikje. Voor een poetsbeurt kauw je 10 seconden op het tablet, waarna je met een natte tandenborstel je tanden kunt poetsen.

3. OxyFresh Original toothpaste

Bij OxyFresh Original toothpaste is het de actieve zuurstofformule Oxygene die schadelijke bacteriën doodt zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren. Samen met zink vernietigt Oxygene het leefmilieu van anaerobe bacteriën, waardoor zij geen tandplak kunnen vormen.  Xylitol is toegevoegd om het tandglazuur glad te houden en zorgt samen met natuurlijke mint- en citroenolie voor een frisse smaak.

Oxyfresh tandpasta tegen tandsteen

OxyFresh Original toothpaste is geen dikke witte tandpasta, maar een transparante gel. De kleinere moleculen ervan kunnen dieper in de weefsels van het gebit, de tong en de mondholte doordringen en meer schadelijke bacteriën uitschakelen.

4. Oral icon Foam & Toothpaste 

Deze tandpasta verzorgt je gebit door de schadelijke bacteriën te bestrijden met een effectieve formule die de mondflora respecteert. Minder bacteriën betekent minder tandplak en minder tandplak is ook minder tandsteen. Als bonus maakt Oral icon Foam & Toothpaste je tanden optisch witter door de gele tonen te neutraliseren.

5. Duelle Whitening powder

Maak je tanden nog gladder en witter met Duelle Whitening powder. Ook hierin geen nare chemicaliën, maar het zachte blekende bestanddeel PAP (phthalimide peroxycaproic acid). De mineralen HAP (hydroxyapatiet) en calcium carbonaat beschermen en versterken je gebit door middel van remineralisatie. Hoe gladder je tanden, des te minder tandplak een kans krijgt zich te hechten.

Duelle Whitening Powder tegen tandsteen

Met Duelle Whitening powder kun je iedere tandpasta nog effectiever maken door je tandenborstel met tandpasta in het poeder te dippen. Denk er wel aan een mondvriendelijke tandpasta te gebruiken, zoals de hierboven genoemde.

Bronnen

Harvard Health Publishers: Gum disease and heart disease

ClinMed: Clinical Evaluation of a Dentifrice Containing Nhap for the Reduction of Dentin Hypersensitivity