Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 20 april 2023

Wat is de beste tongreiniger? Naast je tanden poetsen en flossen is dagelijks je tong reinigen een uitstekend idee. Je verhelpt of voorkomt een witte tong en dat is goed voor je mondgezondheid, je gebit en je algehele gezondheid.

Maar hoe kies je nu de beste, meest effectieve tongreiniger? Een goede tongreiniger verwijdert alle bacteriën zonder schade aan te richten aan het zachte longweefsel. Ook is belangrijk dat je goed achterop je tong kunt komen zonder te kokhalzen.

In deze Top 10 hebben we de beste tongreinigers voor je op een rijtje gezet.

1. JuliBrite Tongreiniger

De tongreiniger van JuliBrite is ongekend effectief omdat het instrumentje bestaat uit een tongschraper en tongborstel in één. Je borstelt je tong eerst met de borstelkant, die in tegenstelling tot je tandenborstel fijne zachte haartjes heeft die speciaal bedoeld zijn om je tong te borstelen.

JuliBrite tongreiniger

Bij voorkeur borstel je je tong met de bijbehorende JuliBrite Tongue Gel. De gel bevat onder andere zinklactaat, dat de schadelijke bacteriën diep tussen je tongpapillen bestrijdt. Maar met respect voor je mondflora, dus de nuttige microben blijven ongemoeid. Na het borstelen draai je de tongreiniger om en veeg je met de schraper alle rommel en witte aanslag eenvoudig van je tong.

Met de JuliBrite Schone Tong Kit haal je in één keer deze effectieve tongreiniger en de bijbehorende tong-gel in huis.

2. RyttPro Tongreiniger

De tongreiniger van RyttPro werkt volgens hetzelfde principe: een tongborstel en tongschraper in één. Je borstelt nog effectiever met RyttPro Gum & Tongue Foam, die diep in het longweefsel doordringt. De mondvriendelijke formule is een combinatie van natriumchloriet (gestabiliseerde chloordioxide), cetylpyridinium chloride (CPC) en zinkacetaat.

RyttPro Schone tong pakket

De RyttPro Schone Tong Kit is een startpakket, waarmee je zowel de effectieve tongreiniger als de bijbehorende Tongue Foam aanschaft.

3. OraBrush 

Op nummer 3 wederom een tongreiniger die bestaat uit zowel een tongborstel als een tongschraper. De schraper zit op de OraBrush niet aan de andere kant maar aan dezelfde kant als de borstel. Wij vinden dat net iets minder, omdat de schraper daarom maar 1 ribbel heeft om de witte aanslag van je tong te vegen.

Geef je toch de voorkeur aan de OraBrush? Dan kun je deze gebruiken met JuliBrite Tongue Gel of RyttPro Tongue Foam voor een diepe reiniging van het longweefsel. 

4. TonsilFresh tongschraper

De tongschraper van TonsilFresh is een eenvoudige schraper in de klassieke vorm. Het geheel is van roestvrij staal en bestaat uit een flexibele boog met twee handvaten.

Tonsilfresh tongschraper

Omdat je de tongschraper kunt buigen kun je de breedte ervan aanpassen aan de breedte van je mond en tong. Roestvrij staal is hygiënischer en duurzamer dan plastic tongschrapers, die je regelmatig moet vervangen. De schraapboog van de TonsilFresh tongreiniger is niet scherp, maar wel fijn genoeg om met enkele bewegingen de aanslag van de tong te vegen.

5. Smellwin tongschraper

Ook de Smellwin Tongschraper is een metalen schraper met een etui voor op reis. De schraapboog zit vast aan een enkel handvat en is zo fijn afgerond dat de witte aanslag snel en effectief van de tong worden geschraapt. De tongreiniger ligt comfortabel in de hand en de boog is zo fijn dat je gemakkelijk achterop de tong kunt reinigen zonder te kokhalzen.

Terwijl je kunststof tongschrapers om hygiënische redenen regelmatig moet vervangen, gaat de Smellwin Tongreiniger jarenlang mee.

6. Amano Tongschraper

De Amano tongschraper heeft de klassieke vorm van een tongschraper: een metalen boog met twee handvaten. De Amano tongreiniger heeft een opvallend Italiaans design, wat het tot een nuttig en mooi hebbedingetje in de badkamer maakt. Witte aanslag van de tong verwijderen doet de Amano Tongschraper natuurlijk ook uitstekend.

7. Dentek Tongreiniger

De Dentek Tongreiniger is een simpele tongschraper. Er is geen borstelkant, dus je bereikt het niet alle ruimten in het tongweefsel. Het is wel een compacte en comfortabele tongschraper die met drie ribbels heel wat aanslag van je tong veegt. In geval van een lichte witte tong of ter voorkoming daarvan een geschikte tongschraper.

8. Tungbrush

De Tungbrush is een tongborstel, dus zonder schraper. De borstelhaartjes zijn harder dan die van bijvoorbeeld JuliBrite en RyttPro en dat wordt niet door iedereen als prettig ervaren. Bovendien zul je, als je na het borstelen je tong wilt schrapen, ook een tongschraper moeten aanschaffen.

9. OxyFresh Tongschraper

De tongschraper van OxyFresh is weer een eenvoudige schraper. Deze heeft 2 ribbels, waarvan er één gekarteld is. Deze schraapt dus iets dieper de aanslag uit het tongweefsel weg dan een tongschraper met gladde ribbels. Je kunt JuliBrite Tongue Gel of RyttPro Tongue Foam gebruiken om de reiniging wat dieper te maken.

OxyFresh tongschraper

10. Piksters tongschraper

De Piksters tongschraper schraapt effectief met scherpe, gekartelde ribbels. Het reinigt de tong niet zo diep als een tongborstel, maar voor een beginnende witte tong of om die te voorkomen is dit een prima tongschraper.

Tot slot

Tot zover onze Top 10 beste tongreinigers. Onze voorkeur gaat uit naar de JuliBrite en de RyttPro tongreinigers, die borstel en schraper in één zijn. Hiermee kun je zeer effectief je tong reinigen tot diep in het weefsel. Gebruik de bijbehorende gel of foam om de schadelijke bacteriën op en in de tong te doden, uiteraard zonder het evenwicht van de mondflora te verstoren.

RyttPro Tongreiniger

En je tandenborstel dan?

Merk op dat je tandenborstel er niet bijstaat. Dit omdat dat de slechtste tongreiniger is die je kunt bedenken. Allereerst zijn de borstelharen van een tandenborstel bedoeld voor hard tandglazuur en veel te hard voor het zachte tongweefsel. Bovendien zou je de bacteriën die een groot deel uitmaken van de witte tongaanslag overbrengen naar je tandenborstel. Tot slot is de kop van de tandenborstel te hoog om goed achterop je tong te komen zonder te kokhalzen.

Bronnen

Health Line: 5 Reasons to Scrape Your Tongue and How to Do It

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis