Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 9 juni 2023

Amandelstenen, ook wel tonsil stones genoemd, zijn meestal onschuldig maar wel heel vervelend. Het zijn witte of lichtgele brokjes, die in de keelamandelen of de amandelcrypten worden gevormd. Amandelstenen kunnen onder invloed van mineralen in het speeksel steentjes zijn, maar evengoed zijn het zachte brokjes.

Hard of zacht, ze stinken een uur in de wind. Dat komt omdat bacteriën welig tieren in de amandelstenen. Amandelstenen zijn daarmee één van de oorzaken van halitose, een slechte adem, die zelfs kan optreden als je je gebit en mond perfect verzorgt.

Mondwater kan helpen om de vorming van amandelstenen tegen te gaan of in ieder geval de groei af te remmen. Wil je amandelstenen verwijderen, dan is mondwater ook geschikt om de vervelende brokjes los te weken.

Mondwater tegen amandelstenen

Daarbij zijn 2 dingen belangrijk: gorgel zo ver mogelijk achterin je keel en gebruik een goed mondwater. Niet alle mondwaters zijn geschikt. Veel merken bevatten agressieve ingrediënten die het natuurlijke evenwicht in de mond verstoren door niet alleen de schadelijke microben te doden maar ook de nuttige. Ook worden wel verzurende bestanddelen toegevoegd. Het evenwicht van de mondflora is belangrijk voor een goede mondgezondheid en helpt ook mee om amandelstenen te voorkomen of af te remmen.

Kies dus voor een mondwater dat effectief de schadelijke bacteriën bestrijdt, maar met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mond. Plus dat het de zuurgraad in de mond stabiliseert. Daarmee ondersteun je het natuurlijke evenwicht van de mondflora en verklein je de kans op amandelstenen. Als je al amandelstenen hebt, helpen ze om ze los te weken voor het verwijderen. 

We hebben de 5 beste mondwaters tegen amandelstenen voor je op een rijtje gezet.

1. RyttPro Mondwater

De formule van RyttPro Mondwater is gebaseerd op de krachtige combinatie van cetylpyridinium chloride (CPC), zink en gestabiliseerde chloordioxide. Deze middelen zijn volkomen mondvriendelijk, maar pakken de schadelijke microben effectief aan. En niet alleen bacteriën, ze kunnen ook schimmels en sommige virussen doden.

RyttPro mondwater tegen amandelstenen

CPC is een bijzondere stof, die het celmembraan van een anaerobe bacterie binnendringt, waardoor deze gaat lekken en afsterft. De nuttige microben worden ongemoeid gelaten, zodat het evenwicht van de mondflora in tact blijft. Ook zink is een beproefd middel tegen de schadelijke bacteriën.

Gestabiliseerde chlorine dioxide wordt geactiveerd door het zuurgehalte in je speeksel, dat een indicatie is voor de hoeveelheid schadelijke bacteriën in je mond. Ook deze stof is veilig en wordt al decennia lang gebruikt voor drinkwaterzuivering. Dus veilig voor jou en voor je mondflora. Bovendien worden hierdoor de stinkende zwavelgassen die bacteriën uitscheiden geneutraliseerd.

Dankzij deze ingrediënten is RyttPro Mondwater een krachtige hulp tegen amandelstenen, die uiteraard ook je gebit beschermt tegen cariës (gaatjes), je tandvlees verzorgt en je adem fris houdt.

2. JuliBrite Mondwater

Ook JuliBrite Mondwater is een effectieve, maar mondvriendelijke hulp in de strijd tegen amandelstenen. Het bestrijdt schadelijke bacteriën met een unieke formule bestaande uit actieve zuurstof, zink, xylitol en hyaluronan. De actieve zuurstofmoleculen bestrijden de schadelijke anaerobe bacteriën, die niet gediend zijn van zuurstof. De natuurlijke zoetstof xylitol staat bekend om verschillende nuttige effecten op het gebit en de mondholte. Bacteriën kunnen zich onder andere moeilijker als tandplak aan je tandglazuur hechten. Ook verlaagt xylitol de zuurgraad in de mondholte. Het natuurlijke enzym hyaluronan voegt daar een ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking aan toe.

Met JuliBrite Mondwater reinig en verzorg je je gebit en je tandvlees. Gorgel het achterin je keel om de keelamandelen te laten profiteren van de unieke formule.

3. JuliBrite Whitening Mondwater 

JuliBrite Whitening Mondwater, volledig bestaand uit natuurlijke ingrediënten, is eveneens uitstekend geschikt om amandelstenen te voorkomen, af te remmen of los te weken. Kokosolie, zeezout en geactiveerde houtskool hebben een natuurlijke antibacteriële werking.

JuliBrite mondwater tegen amandelstenen

Daarnaast zijn aloë vera en ontzuurde vitamine C toegevoegd om de zachte weefsels in je mond te verzorgen. Je reinigt je tanden en verzorgt je tandvlees optimaal met dit mondwater. Als je goed achterin je keel gorgelt profiteren je keelamandelen daarvan mee. Kokosolie en de pigmentloze geactiveerde houtskool houden je tanden op een natuurlijke manier witter.

4. Oxyfresh Mondwater Lemon Mint

Oxyfresh Mondwater Lemon Mint is weer een mondwater met een formule van actieve zuurstof en zink. Zoals boven vermeld pakken deze bestanddelen de schadelijke anaerobe bacteriën en hun stinkende zwavelgassen effectief aan. Toch is het een mondwater zonder vervelende bijwerkingen, het ondersteunt juist het evenwicht van de mondflora.

Oxyfresh mondwater tegen amandelstenen

Xylitol is toegevoegd om de bacteriën zich minder gemakkelijk aan het tandglazuur te laten hechten en het verlaagt de zuurgraad in de mond. Ook dit mondwater bevat aloë vera, dat de zachte weefsels in je mond, waaronder de amandelen, verzorgt.

Laat het lekkere frisse en bruisende Oxyfresh Mondwater Lemon Mint goed achterin je keel spoelen om de bijzondere eigenschappen tot in de amandelen door te laten dringen.

5. Bergenfeld Tongue Serum

Geen mondwater, maar een krachtig serum om je tong te reinigen. De ruwe achterkant van je tong huisvest gewoonlijk nogal wat schadelijke bacteriën, die zich vlak bij je keelamandelen bevinden. In de strijd tegen amandelstenen is het een goede gewoonte om het reinigen van je tong op te nemen in je dagelijkse mondhygiëne.

Bergenfeld Tongue serum tegen amandelstenen

Met de tongreinigers van JuliBrite en RyttPro, beiden een combinatie van tongborstel en tongschraper kun je je tong goed schoonhouden. Sprenkel na het borstelen en schrapen een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong. Het serum dringt diep door tussen de smaak- en tongpapillen. Hiermee kun je de hoeveelheid bacteriën zo vlakbij je amandelen goed onder controle houden.

Tot slot

Bovengenoemde mondwaters kunnen je helpen om amandelstenen te voorkomen, hun groei af te remmen of, als je ze wilt verwijderen, los te weken. Ze zijn een beter alternatief voor veel reguliere mondwaters met ingrediënten die jouw mondflora op den duur bepaald geen goed doen.

Lees hier meer over hoe je amandelstenen kunt verwijderen.

Als je last hebt van ernstige of chronisch ontstoken keelamandelen of andere klachten in je keel, ga dan naar de huisarts.

Bronnen

National Libray of Medicine: Antimicrobial activity of cetylpyridinium chloride washes against pathogenic bacteria on beef surfaces

National Library of Medicine: Halitosis and the tonsils: a review of management

National Library of Medicine:  Features of the connective tissue component of the palatine tonsils in patient with recurrent tonsillitis.