Witte Tong Aanslag? 10 Slimme Trucs voor een Schone tong (2024)

Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt 31-01-2024

“Wat is het beste middel tegen aanslag op mijn tong? Het ziet er onverzorgd uit en mijn partner klaagt over mijn slechte adem. Dat maakt me erg onzeker. Wat is de oorzaak en hoe krijg ik die aanslag op mijn tong zo snel mogelijk weg?”

Varianten op de bovenstaande vraag belanden regelmatig in onze inbox. Daarnaast zie ik in de praktijk dagelijks mensen met een vieze tong. Ze schamen zich ervoor, maar hebben moeite om de hardnekkige aanslag weg te krijgen.

Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag zijn 3 feiten over de tong belangrijk om te weten:

  • Het oppervlakte van je tong is ruw door de tong- en smaakpapillen. Als je het oppervlak helemaal zou uitvouwen zou je tong de grootte hebben van een tablet. Tussen al die uitsteekseltjes kunnen bacteriën gemakkelijk blijven hangen;

  • De aanslag op je tong is vergelijkbaar met tandplak: een mengel van minuscule voedselresten, speeksel en bacteriën. Tandplak verwijder je twee keer per dag, maar de aanslag op de tong wordt vaak vergeten;
  • Je tong onder de microscoop ziet er ongeveer zó uit:

tong onder microscoop

Mondbacteriën leven van suikers en koolhydraten uit je voedsel en scheiden zwavelachtige gassen uit. Vanwege het ruwe, grillige oppervlak van je tong krijgen ze hier ongestoord de kans voor. Hoe meer bacteriën er op je tong leven, hoe meer gassen als waterstofsulfide, methaanthiol en ammoniak er worden geproduceerd. Het zijn chemische afvalstoffen, die onder andere ruiken naar urine en rotte eieren, en die jij uitademt.

Deze stinkende zwavelgeuren zijn voor 85% verantwoordelijk voor een slechte adem. Vaak ruik je je eigen adem zelf niet, maar jouw omgeving daarentegen wel. Bovendien heeft het huisvesten van grote hoeveelheden bacteriën in je mond nog meer consequenties voor je gebit en je mondgezondheid. De schadelijke anaerobe bacteriën die zorgen voor een slechte adem, zijn ook verantwoordelijk voor cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat je met het dagelijks reinigen van je tong veel meer bacteriën uit je mond verwijdert dan met tanden poetsen alleen. Reden genoeg om je tong schoon te houden. Je adem wordt dan vanzelf frisser.Poets daarom je tong, ook al denk je van jezelf dat je fris ruikt.

Let op

  • Vlakke tongreinigers reinigen je tong meestal onvoldoende, omdat ze de ruimte tussen het tongweefsel niet bereiken;
  • Veel tandpasta’s en mondwaters bevatten uitdrogende, irriterende en anderszins schadelijke bestanddelen, die het evenwicht van de mondflora verstoren. Een verstoorde mondflora levert uiteindelijk alleen maar nog meer aanslag op de tong op;
  • Je tandenborstel is niet geschikt om je tong te poetsen. De haren zijn te hard voor het zachte tongweefsel en de kop te hoog, zodat je niet goed achterop je tong kunt komen. En daar zitten nu juist de meeste bacteriën.

In dit overzicht vind je de 10 beste manieren om je tong tot in de diepste groefjes grondig schoon te maken.

1: JuliBrite Tongue Clean Kit = Beste Middel

Onze absolute favoriet is de JuliBrite Tongue Clean Kit. Dit pakket bevat de effectieve dubbelzijdige JuliBrite Tongreiniger, zowel een tongborstel als een tongschraper. De borstelhaartjes van deze tongreiniger zijn ultradun, super-zacht en speciaal ontwikkeld voor het reinigen van het ruwe en tere tongweefsel. Je kunt er je tong grondig en diep mee borstelen, waarna je met de schraperkant de viezigheid binnen 1 minuut van je tong veegt.

JuliBrite Tongue Gel is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen formule met zink en CPC. Die lost niet alleen de aanslag op, maar neutraliseert ook de stinkende gassen op de tong. Dat geeft direct een frisse adem.

De fabrikant geeft een 100% niet goed – geld terug garantie.

2. Bergenfeld Breath Tongue Serum

Extra verzorging en veilige ontsmetting van je tong bereik je snel en eenvoudig met Bergenfeld Tongue Serum. Na het borstelen en schrapen van je tong sprenkel je een paar druppeltjes van het serum achterop je tong. De effectieve maar mondvriendelijke actieve zuurstofformule elimineert zowel de schadelijke bacteriën als hun stinkende gassen. Bergenfeld Tongue Serum dringt door tot in de diepte van het tong-weefsel, maar wel met respect voor de mondflora.

Bergenfeld Tongue serum

3. XinusActiv Nasal Drops

Als je verkouden bent, griep hebt of een allergie dan wordt er meer neusslijm geproduceerd. Het teveel aan snot wordt afgevoerd naar de keelholte om de druk op neus- en bijholte leefbaar te houden. Deze natuurlijke reactie wordt de “post-nasale drip” genoemd. Het betekent wel een toevloed aan bacteriën in de mondholte, die de witte aanslag op de tong kan verergeren.

Post nasale drip

Breid je dagelijkse mondhygiëne in tijden van griep, verkoudheid of allergie daarom uit tot je neusholte. Met XinusActiv Nasal Drops reinig je je neusholte en hou je de post-nasale drip in ieder geval schoon. Deze veilige, niet verslavende neusdruppels gebaseerd op een aantal natuurlijke bacterie-bestrijdende ingrediënten. Zo bevat de formule zeezout, xylitol, het ontstekingsremmende enzym hyaluron en propolis extract, een bijenproduct.

XinusActive Nasal drops

4. RyttPro Frisse Adem Pakket

Het RyttPro Frisse adem Pakket biedt je een totale aanpak voor een schone tong en een frisse adem. De formule van de RyttPro producten bevat de krachtige, maar mondvriendelijke actieve zuurstofformule OZ-3X. Actieve zuurstof bestrijdt samen met zink en CPC de schadelijke aerobe mondbacteriën met alle respect voor het evenwicht van de mondflora. Een actieve zuurstofformule heeft nog een groot voordeel. Het bestrijdt niet alleen de bacteriën zelf op een veilige manier, maar neutraliseert ook de vieze geurtjes die zij uitscheiden.

RyttPro tandpasta reinigt je gebit, versterkt je tandglazuur met fluoride en verzorgt je tandvlees. RyttPro mondwater en Ryttpro mondspray zijn gebaseerd op dezelfde effectieve, maar veilige formule.

RyttPro Frisse adem pakket

Voor de strijd tegen de witte aanslag op je tong bevat het pakket de RyttPro Tongreiniger. Deze bestaat uit een tongborstel en tongschraper inéén. De speciale tongborstel heeft fijne, zachte haartjes die je tongweefsel grondig reinigen zonder het te beschadigen. Na het borstelen veeg je de aanslag snel en gemakkelijk van je tong met de ribbels van de schraapkant.

5. Moist-R Verfrissende tongspray

Om snel van de witte aanslag op je tong af te komen is het goed om in de loop van de dag je mondholte en tong te verzorgen met Moist-R Verfrissende Tong spray. Zo hou je je mond ook gehydrateerd en stimuleer je de speekselproductie, wat het evenwicht van de mondflora en daarmee je mondgezondheid ten goede komt. Spray je tong enkele keren per dag en de aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De formule van Moist-R Verfrissende Tong spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten als zeezout, xylitol, aloë vera en grapefruitzaad extract.

6. Oravall Elektrische Tongreiniger

Gemak dient de mens en deze tongreiniger reinigt je tong met de minste inspanning. Vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel hoef je zelf geen bewegingen te maken om je tong toch grondig te borstelen. Deze elektrische tongreiniger heeft ook een schraap-functie om de aanslag na het borstelen van je tong te verwijderen.

7. Smellwin Tongschraper

Geef je toch de voorkeur aan een vlakke metalen tongschraper? Dan is de Smellwin Tongschraper de beste keuze. Deze roestvrij stalen tongschraper is eenvoudig, maar elegant en erg duurzaam. De naam heeft de Smellwin Tongschraper te danken aan het winnen van de “smell” die afkomstig is an de aanslag op de achterkant van de tong.

Smellwin tongschraper

8. Tonsilfresh dry mouth Chin Strap

Als je met je mond open slaapt, heeft dat gevolgen voor de hydratatie van je mond en voor je mondgezondheid. Een droge mond is gunstig voor de schadelijke bacteriën, die daarmee ook meer overlevingskansen hebben op de achterkant van je tong. De TonsilFresh Dry Mouth Strap is een verstelbare kinband, die ervoor zorgt dat je mond ’s nachts dichtblijft. Zo voorkom je de continue luchtstroom in je mond, waardoor je mondslijmvliezen minder uitdrogen. Bovendien voorkom je gesnurk, zodat je partner er ook iets aan heeft.

TonsilFresh kinband

9. Oxyfresh Frisse Adem Pakket

De beste manier om van de witte aanslag van je tong af te komen zijn mondzorg-producten op basis van een actieve zuurstofformule. De formule van Oxyfresh is gebaseerd op OxyGene, een effectieve manier om de schadelijke bacteriën te bestrijden zonder het evenwicht van de mondflora om zeep te helpen. Daarbij neutraliseert de actieve zuurstof de stinkende zwavelgassen die zij produceren op moleculair niveau. Dat betekent direct een frissere adem.

Oxyfresh Frisse adempakket

Het Oxyfresh Frisse Adem Pakket bestaat uit Oxyfresh Mondwater, Oxyfresh Dental gel en de  gekartelde Oxyfresh Oolitt tongschraper.

10. Raadpleeg je huisarts

Heb je bovenstaande trucks geprobeerd, maar nog steeds een witte tong? Ga dan naar je huisarts, want in een klein aantal gevallen wordt een witte tong veroorzaakt door een slechte weerstand of door andere medische factoren, zoals een orale schimmelinfectie.

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over een witte beslagen tong:

Wat is de oorzaak van een witte tong?

Een witte of gelige aanslag op je tong is in de meeste gevallen onschuldig. Het is meestal een kwestie van een overmaat aan mondbacteriën, die zich hier gemakkelijk ophopen door de ruwe structuur van je tong.

Je tong kun je vergelijken met een spons waar, door de oneffenheden van het tongweefsel, gemakkelijk viezigheid in blijft hangen. Andere mogelijke oorzaken zijn een droge mond, bijvoorbeeld door medicijngebruik.

Waarom is een vlakke tongreiniger minder geschikt dan de Julibrite reiniger?

Vlakke tongreinigers, meestal van metaal, reinigen weliswaar de bovenste laag van je tong maar bereiken niet de diepte van je tongweefsel.

Je tong onder de microscoop ziet er namelijk zo uit:

Op de foto zie je het grillige tongweefsel waartussen bacteriën zich kunnen nestelen. Een vlakke tongreiniger kan deze gebieden niet goed bereiken. Kies daarom altijd voor een tongreiniger die ook tussen de tongpapillen kan reinigen, zoals de JuliBrite Tongreiniger.

In de JuliBrite Tongue Clean Kit tref je ook een speciale tong-gel aan. Die vloeit gemakkelijk tussen de papillen en ontsmet ook de moeilijk bereikbare plekjes.

JuliBrite Tongreiniger

 

Waarom kun je je tandenborstel niet gebruiken om je tong te poetsen?

De haren van je tandenborstel zijn hard en bedoeld voor het poetsen van je harde tandglazuur. Ze zijn niet geschikt voor het zachte en ruwe weefsel van de tong, dat beschadigd kan worden met de haren van een tandenborstel. Daarbij is de kop van je tandenborstel te hoog om de achterkant van je tong te bereiken. En juist daar valt de meeste winst te behalen in het verwijderen van de schadelijke bacteriën.

Wat zijn de oorzaken van een witte tong?

Behalve een tamelijk onschuldige overmaat aan schadelijke bacteriën kan een witte tong onder andere worden veroorzaakt door een droge mond, infectieziekten, reactie op medicijnen, allergieën, slechte mondhygiëne, roken en alcohol drinken en een schimmelinfectie (Candida albicans).

Witte tong door droge mond

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je je mondholte dagelijks goed reinigt, inclusief je tong met een goede tongreiniger, zou je snel van de witte aanslag op je tong af moeten zijn. Gebeurt dat niet, ga dan naar je huisarts. In sommige gevallen is de aanslag op de tong een symptoom van een medische aandoening. Naar je huisarts gaan is ook de aangewezen weg als jouw witte tong gepaard gaat met moeite met slikken, zwellingen of pijn.