Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 12 augustus 2023

Als je een dieet volgt of aan het vasten bent, kun je last krijgen van een slechte adem. In dit artikel gaan we kijken naar hoe dat komt. En vooral ook wat je kunt doen om je adem tijdens het dieet of vasten toch zo fris mogelijk te houden.

Koolhydraat-arme diëten

Een koolhydraat-arm (low carb) dieet is een heel effectieve manier om af te vallen zonder honger te lijden. Het gaat er dan vooral om om minder brood, aardappelen, pasta en andere deegwaren te eten. Helemaal zonder koolhydraten kun je niet, maar deze zitten ook in groente, fruit en peulvruchten. Ook voor je gezondheid kun je ervoor kiezen om je koolhydraten daaruit te halen in plaats van uit witbrood, pizza’s en snoep. Voorkomen is beter dan genezen, maar koolhydraat-arme diëten zijn vaak ook onderdeel van de behandeling tegen suikerziekte (diabetes type 2). In koolhydraat-arme diëten worden de koolhydraten gewoonlijk vervangen door eiwitten om te voorkomen dat je honger gaat lijden.Slechte adem door dieet

Het lichaam gebruikt koolhydraten als bron van energie. Komen er niet of nauwelijks koolhydraten binnen, dan gaat de stofwisseling over op het verbranden van vet. De lever vet doet dat om aan de energiebehoefte van het lichaam te voorzien. Hierdoor komt de stofwisseling in een toestand van ketose, ook wel de “metabole switch” genaamd.

Tijdens het proces van vetverbranding worden ketonen geproduceerd. Dat zijn moleculen die net als koolhydraten kunnen worden gebruikt als energie voor de lichaamsprocessen.

Slechte adem door ketenen

Er zijn verschillende ketonen. Allereerst komt acetoacetaat vrij, dat vervolgens wordt omgezet in aceton of beta-hydroxybutyrate. Aceton is een bijproduct van acetoacetate, dat het lichaam verlaat via de urine maar ook via de ademhaling. Dat verklaart de slechte adem, heel specifiek de aceton-geur, bij mensen die door middel van een koolhydraatarm dieet afvallen.

Ketogeen dieet

Het proces van vetverbranding zonder honger te hoeven lijden maakt de koolhydraat-arme, eiwit-rijke diëten zo succesvol. Er zijn verschillende vormen, waarvan het ketogeen of keto-dieet het meest extreem is. Hierbij eet je een bepaalde periode maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Dat kan overigens niet doorlopend en moet ook goed begeleid worden door een arts of diëtist, want 50 gram koolhydraten is heel erg weinig.

Hoe minder koolhydraten je eet, des te sneller zul je afvallen. Maar je adem zal navenant gaan stinken.

RyttPro tegen een slechte adem

Wat te doen om je adem zo fris mogelijk te houden?

Tip: drink veel water

Allereerst is het goed om tijdens een dieet, en zeker een koolhydraat-arm dieet, veel water te drinken. Alle ketonen die je uitplast met je urine, hoef je niet uit te ademen.

Tip: een goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je aan het lijnen bent. Let daarbij vooral op de ingrediënten van je tandpasta en mondwater. Niet alle reguliere producten zijn op de lange duur goed voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Agressieve bestanddelen als alcohol, triclosan, chloorhexidine en SLS (sodium lauryl sulfaat) kun je beter vermijden.

Mondvriendelijke tandpasta’s en mondwaters zijn effectief zonder het evenwicht van je mondflora te verstoren. Dit zorgt ook op de lange termijn voor een schoon gebit, gezond tandvlees en een frisse adem.

De RyttPro Frisse Adem Kit is een totaalpakket voor een frisse adem. Het bevat tandpasta, mondwater, mondspray en een tongreiniger. Hiermee haal je alles in huis om je mond te verzorgen, je adem te verfrissen en je koolhydraat-arme of zelfs keto-dieet te kunnen blijven volgen.

RyttPro Frisse adem Kit

RyttPro tandpasta, mondwater en mondspray bestrijden de schadelijke mondbacteriën door middel van de formule OZ-3X. Deze krachtige maar veilige en mondvriendelijke formule is een combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium. De milde mint-smaak geeft je direct een frisse adem, een verzorgd gebit en een schone mond. De tandpasta bevat bovendien fluoride en gehydrateerde silicium om je gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes).

Dagelijks je tong reinigen is een goed idee als je meer eiwitten eet. Maar dan niet met je tandenborstel, maar met de bijgevoegde RyttPro tongreiniger. Dit is een tongschraper en tongborstel in één, waarmee je je tong effectief schoon krijgt zonder het zachte weefsel te beschadigen.

RyttPro tongreiniger

Om je adem gedurende de dag te verfrissen en je mond te hydrateren gebruik je de RyttPro Mouthspray.

Tip: kauwgom of tabletten met xylitol

Xylitol is goed voor je gebit en stimuleert je speekselklieren door de frisse, koele smaak. Ook dat is nooit weg tijdens een dieet. Hoewel xylitol zoet smaakt, is het beslist geen suiker en hoef je niet bang te zijn voor koolhydraten.

Gebruik wel een goede gebits-verzorgende kauwgom zoals Moist-R Hydrating Chewing gum. Ook met Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth kun je tussendoor je gebit verzorgen en je adem verfrissen.

Moist-R kauwgom tegen een slechte adem

Een droge mond door vasten

Afwisselend vasten, ook wel intermittent fasting genaamd, betekent met tussenpozen niets eten. Dat kan om de dag zijn, of bijvoorbeeld 2 dagen per week. Een bekende vorm van afwisselend vasten is de ramadan, waarbij je tussen zonsopgang en zonsondergang niet eet en drinkt.

Een droge mond, ofwel een tekort aan speeksel, kan tijdens het vasten voor een slechte adem zorgen. Speeksel is de natuurlijke bescherming voor je gebit en noodzakelijk voor een evenwichtige mondflora. In een droge mond ontbreekt die bescherming en gedijen de schadelijke mondbacteriën. Dat kan, behalve tot een slechte adem, leiden tot andere mondproblemen zoals tandvleesontsteking en cariës (gaatjes). 

Tip: water drinken

Tijdens afwisselend vasten-diëten hoef je zeker geen dorst te lijden. Je mag water, thee en zwarte koffie drinken, zodat je mond gehydrateerd blijft. Net als bij keto-diëten wordt juist aangeraden om veel te drinken.

Water drinken tegen een slechte adem

Tip: je mond en gebit extra goed verzorgen

Tijdens de ramadan mag je in de uren dat er gevast ook niets drinken. Wat je wel kunt doen is je mond en je gebit goed verzorgen. Tandpasta en mondwater slik je hoe dan ook niet door.

Droge mond door het vasten

Bij een droge mond door vasten komt de bovengenoemde RyttPro Frisse Adem Kit heel goed van pas. Tandpasta, mondwater en mondspray bevorderen het evenwicht van de mondflora en stabiliseren de zuurgraad in de mond, die door te weinig speeksel te wensen overlaat.

Met de bijgeleverde tongreiniger kun je ook de achterkant van je tong goed schoonhouden. Met de RyttPro Frisse Adem Kit kun je in ieder geval je mond goed verzorgen en je slechte adem door het vasten binnen de perken houden.

Bronnen:

National Library of Medicine: The ketogenic diet: Pros and cons

National Library of Medicine: Effects of differing levels of carbohydrate restriction on mood achievement of nutritional ketosis, and symptoms of carbohydrate withdrawal in healthy adults: A randomized clinical trial

Voedingscentrum: Wat is een kerogeen dieet?