Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt dinsdag 12 april 2023

Tandsteen is verreweg de grootste bedreiging voor je gebit en je tandvlees. Tandsteen dat zichtbaar is op je glazuur, het zogenaamde supra-gingivale tandsteen, verkleurt je tanden. Maar nog erger is het sub-gingivale tandsteen, dat onder je tandvlees doorgroeit. Dit is de bron voor tandvleesontstekingen en kan bij verwaarlozing leiden tot loszittende en uitvallende tanden. 

Bovendien hebben ontstekingen in je mond ook consequenties voor je algehele gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chronische tandvleesontstekingen bevorderlijk zijn voor onder andere hart- en vaatziekten.

Tandsteen kun je dus maar beter zoveel mogelijk voorkomen. En als je het hebt moet het verwijderd worden. Gebruikelijk is een gebitsreiniging door de tandarts of de mondhygiënist, waarbij het tandsteen met een tandartshaakje of een ultrasoon apparaat wordt verwijderd. Hoe meer tandsteen er zich op je gebit afzet, hoe vaker je deze behandeling zult moeten ondergaan om je gebit vrij van tandsteen te houden.

Wat kun je doen tegen tandsteen?

Vandaag de dag kiezen veel mensen ervoor om zelf het supra-gingivale tandsteen te verwijderen. Je tanden blijven daardoor witter en er is minder risico op aangroei van sub-gingivaal tandsteen, waarvoor je hoe dan ook aangewezen bent op een professionele gebitsreiniging.

Er valt heel veel winst te behalen in het voorkomen van tandsteen. Tandsteen is niets anders dan de verkalkte vorm van tandplak en tandplak is nog wel gemakkelijk van het gebit af te poetsen. Hoe beter je dat doet, des te minder tandsteen kan er zich afzetten op je gebit. Maar hoe pak je dat aan? Om je op weg te helpen hebben we de beste middelen tegen tandsteen op een rij gezet.

Top 10 van de beste middelen tegen tandsteen

1. RyttPro Toothpaste Magic Mint

RyttPro tandpastaJe tanden poetsen moet je toch. Dus waarom niet met een tandpasta die je optimaal helpt om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen. De krachtige formule OZ-3X bestrijdt de schadelijke bacterién voordat ze zich kunnen hechten als tandplak. Dat doet deze formule bestaande uit gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC) heel effectief maar met respect voor de mondflora.

Verder bevat RyttPro Toothpaste Magic Mint fluoride om je tandglazuur te versterken en heeft het een prettige frisse mint-smaak. De tandpasta schuimt door middel van een mild schuimmiddel op basis van kokosnoot, niet het gebruikelijke bijtende SLS (sodium lauryl sulfaat). Het bevat evenmin andere schadelijke chemicaliën als ftalaten, sulfaten, parabenen of onnodige smaak- of kleurstoffen.

2. RyttPro Oral Rinse

Een mondspoeling na het tanden poetsen en flossen of rageren reinigt je mond nog eens extra en verwijdert de laatste restjes tandplak. Net als bij tandpasta zijn de ingrediënten van mondwater ook belangrijk. RyttPro Oral Rinse is net als de bijbehorende tandpasta op nummer 1 gebaseerd op de uiterst effectieve maar mondvriendelijke formule OZ-3X. En net als in de tandpasta maakt deze formule korte metten met de schadelijke mondbacteriën, maar laat de nuttige mondflora in tact.

3. Moist-R Whitening Sponge

Met de Moist-R Whitening Sponge kun je je tanden grondig van tandplak ontdoen. Deze innovatieve tandenreiniger maakt gebruik van het absorptievermogen van nano-deeltjes, die zich in contact met water vormen tot nano-capillaire buisjes. Verontreinigen als tandplak verwijder je gemakkelijk van je tanden. Zelfs tandsteen en hardnekkige verkleuringen kun je ermee van je gebit verwijderen, al zal je de Whitening Sponge daarvoor wel intensiever moeten gebruiken.

tandsteen verwijderen met een spons

4. Mara Expert Interdentale Ragers

Terwijl je met je tandenborstel je tandglazuur en de grens tussen tanden en tandvlees tandplak-vrij kunt houden, heb je voor de interdentale ruimten ander gereedschap nodig. De plekjes tussen je tanden en kiezen, waar zich ook gemakkelijk tandplak ophoopt en tandsteen kan ontstaan, reinig je met tandenragers.

Hierbij is belangrijk dat de maat goed is. Een rager die te groot is beschadigt je tandvlees en de wortel, een rager die te klein is reinigt onvoldoende. Mara Expert Interdentale ragers zijn daarom verkrijgbaar is in 6 verschillende maten, met borsteldiktes variërend van 0,6 tot 1,8 mm en draaddiktes van 0,4 tot 0,8 mm. 

5. Mara Expert Flosboogjes

Een andere manier om de interdentale ruimten te reinigen is flosdraad. Los draad kan een heel gepruts zijn in de mond, de Mara Expert Flosboogjes lossen dat op. De boogjes bevatten niet alleen gemakkelijk te hanteren flosdraad, maar ook een tandenstoker voor de wat ruimere plekjes. De flosboogjes hebben een handige hoek om zelfs de moeilijk bereikbare plekken te kunnen reinigen.

6. Mara Expert Plaque Checker

Met de Mara Expert Plaque Checker kun je controleren of je alle tandplak wel hebt weggepoetst. Dit is eigenlijk een volledig functionerende tandpasta met fluoride, met als bonus de plakverklikkende functie. De tandpasta kleurt je gebit blauw op de plekken nog tandplak aanwezig is. Zo kun je precies zien waar je beter moet poetsen. 7. Moist-R Hydrating Chewing gum 

Moist-R Hydrating Chewing gum is een gezonde biologische kauwgom met xylitol die je gebit beschermt, je tandvlees verzorgt en je mond hydrateert. De hoge kwaliteit xylitol van Noord Amerikaanse berken maakt het de schadelijke mondbacteriën lastig om zich aan het glazuur te hechten en tandplak te vormen. De frisse koele smaak stimuleert de aanmaak van speeksel, wat ook zorgt voor minder tandplak.

Als je niet van kauwgom kauwen houdt, zijn Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth een goed alternatief.

Moist-R kauwgom met xylitol

8. TonsilFresh Waterfloss

Met de Waterfloss van TonsilFresh reinig je het gebit grondig door middel van een waterstraal. Zo spoel je voedselresten en tandplak zelfs uit de moeilijk bereikbare plekken in het gebit. De TonsilFresh Waterfloss werkt door middel van druk, je activeert de waterstraal door op een knop te drukken. De Waterfloss werkt zonder elektriciteit of batterijen, zodat je hem probleemloos kunt gebruiken onder de douche.

9. Piksters Tooth Stain Remover

Deze tanden-reiniger is gemaakt van een licht schurend rubber, dat het tandglazuur polijst. Aan glad tandglazuur kan minder tandplak blijven plakken, en minder tandplak betekent automatisch ook minder tandsteen. Afgezien van tandplak verwijdert de Piksters Tooth Stain Remover ook vlekken en verkleuringen op je tanden, als bonus blijven ze ook nog mooi wit.

10. Profi Tandartshaakje

Hoe goed je je best ook doet met het verwijderen van tandplak, bij de meeste mensen wordt er toch wel iets van tandsteen gevormd. Dat heeft onder andere te maken met de samenstelling van je speeksel.

Veel mensen kiezen ervoor om het supra-gingivale, het zichtbare tandsteen zelf te verwijderen. Hiervoor moet je wel beschikken over een scherpe blik, vaste hand en het juiste gereedschap.  Het Profi Tandartshaakje is een complete set van twee roestvrij stalen tandartshaakjes en een mondspiegeltje, dat niet kan beslaan. Deze instrumentjes zijn dezelfde als je tandarts gebruikt. Deze set bevat verschillende uiteinden. Niet alleen scherpe haakjes, maar ook een rubberen punt om het tandvlees te reinigen en te masseren.

Zelf tandsteen verwijderen

Tot slot

Tandsteen is zeer nadelig voor je gebit, je mondgezondheid en je algehele gezondheid. Het moet dan ook regelmatig verwijderd worden om tandvleesontstekingen en erger te voorkomen. Wees voorzichtig met het zelf verwijderen van tandsteen en laat het sub-gingivale tandsteen, dat onder je tandvlees zit, in ieder geval over aan de professional.

Wat altijd veilig kan, is het verwijderen van tandplak. Omdat tandsteen z’n carrière in je mond altijd start als tandplak, heeft dit direct effect op de hoeveelheid tandsteen die zich afzet op je gebit. Kies voor veilige, mondvriendelijke middelen en ga ingeval van problemen altijd naar de tandarts.

De bovengenoemde middelen zijn verkrijgbaar bij de Mondzorgzaak.

Bronnen

Nederlands tijdschrift voor geneeskunde: Een vrouw met pijn in haar mond