Hoe is het tandenknarsbitje van Sova?

De Sova Nightguard is een populair bitje voor het slapen. Dat is niet toevallig, want dit is het dunste bitje ter wereld. Door het bitje te gebruiken valt tandenknarsen te voorkomen. Het bitje kent een aantal voordelen:

 • Het bitje is maar 1,6 millimeter dik, waardoor deze altijd prettig in de mond ligt;
 • De Sova Nightguard is sterk;
 • Behoud de glazuur op de tanden door de perforaties in het bitje;
 • Het bitje is snel te vormen;
 • Berg de Nightguard op in een mooie opbergcase;

Hoe werkt Sova?

Voor een optimaal effect maakt dit product gebruik van de zogenaamde ‘Difussix technologie’. Deze technologie stoelt zich op unieke perforaties en zogenaamde ‘kreukelzones’. Als een Sova Nightguard correct is geplaatst, schommelen de perforaties aan de hand van de impact op de tanden.

De kracht die men zet tijdens het knarsen wordt daarmee verdreven. Uiteindelijk komen de krachten in de kreukelzones terecht, waardoor de gebruiker minder zal tandenknarsen.

Waarom zitten er gaatjes in het Sova Tandenknarsbitje?

Vanwaar de perforaties in dit product? De Sova Nightguard is ontworpen voor een betere duurzaamheid. Dankzij de perforaties is het mogelijk het bitje precies naar het gebit aan te passen, zodat een natuurlijke flow van lucht en speeksel mogelijk is.

Dankzij deze uitsparingen is het ook gemakkelijker om te ademen. Wie het bitje draagt, kan zelfs gewoon water drinken.

Waarom bestaat Sova niet EVA, zoals de meeste bitjes?

Andere EVA-bitjes gaan snel stuk. Ze zijn bovendien niet eindeloos te vormen en bovendien zijn ze vaak kostbaar. Daarnaast zijn ze niet erg vriendelijk voor het milieu. Daarin is de Sova Nightguard anders.

Dit bitje is zo vaak te vormen als nodig is en is bovendien goedkoop tegenover bitjes van de tandarts.

Dit product is gemaakt van uniek, ultradun thermoplastisch polymeer-materiaal. De mal kan tot 20 keer worden aangepast en is biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot andere bitjes wordt er geen BPA, Latex, PVC en Phthalate gebruikt.

Hoe kan ik het bitje op maat maken?

Om de Sova Nightguard optimaal te vormen, moeten een paar stappen doorlopen worden:

 • Was de handen en het materiaal met water en zeep;
 • Verwarm water tot ongeveer zestig graden celsius;
 • Dompel de Nightguard onder in heet, maar niet kokend water. Het materiaal wordt zacht en buigzaam;
 • Haal het materiaal omhoog met een vork. Het kan zijn dat het met het gekleurde bitje langer duurt om zacht te worden;
 • Houd het zachte materiaal vast tussen twee handen, met de twee zijden naar onderen. Zorg ervoor dat het materiaal niet vouwt;
 • Bijt zachtjes op de harde voorkant en druk de tong tegen het materiaal om het materiaal op de juiste plek te houden;
 • Gebruik een spiegel. Houd het materiaal tegen de voorkant van je tanden. Gebruik hiervoor je vingertoppen. Het materiaal moet ook aan de zijkanten van de tandvleeslijn geplaatst worden. Zorg ervoor dat het meeste materiaal aan de buitenkant van de tanden geplaatst is. Het materiaal mag niet over de tandvleeslijn komen;
 • Zet de lippen op elkaar, over het bitje heen. Laat zachtjes zuiging ontstaan tot het materiaal verhardt. Dit zorgt ervoor dat het bitje zich binnen een minuut vormt.

Wat als het passend maken misgaat?

Niet tevreden met het resultaat? Stop het bitje dan weer in het hete water. Het materiaal wordt dan weer zacht en het verliest zijn vorm. De gebruiker kan het bitje nu weer opnieuw vormen.

Uiteraard moet het bitje regelmatig gereinigd worden. De fabrikant van de Nightguard, Sova, heeft hiervoor een desinfecterende spray beschikbaar.

Wat is de oorzaak van tandenkarsen?

Het is misschien goed te weten waardoor tandenknarsen (bruxisme) ontstaat. Een duidelijke oorzaak is stress. Mensen drukken hun tanden en kiezen op elkaar als ze gespannen zijn. Doe daarom voor het slapengaan ontspanningsoefeningen. Een andere oorzaak is het gebruik van alcohol, drugs en door roken. Rokers hebben twee keer zo vaak last van bruxisme als niet-rokers. Daarom is het een verstandig idee te stoppen met alcohol, drugs en roken.

Hoe kan ik tandenknarsen verhelpen?

Massage kan het tandenknarsen verminderen. Zet hiervoor de vingertoppen op de wang, vlakbij de oren en maak ronddraaiende bewegingen. De kaakspieren komen dan los, waardoor een gedeelte van de spanning wegvalt. Inmiddels mag duidelijk zijn dat ontspanning erg belangrijk is. Mindfulness en yoga zijn goede ontspanningstherapieën om tandenknarsen tegen te gaan.

Goed om te weten: een knarsbitje lost het probleem niet helemaal op, maar de klachten zullen flink afnemen. Een knarsbitje zorgt ervoor dat de tanden elkaar niet meer aanraken. Een bitje biedt op die manier bescherming tegen gebitsslijtage. De kauwspieren komen bovendien tot rust.

Waar kan ik Sova het goedkoopste bestellen?

Voor de beste prijs kun je naar www.demondzorgzaak.nl gaan, daarna is bol.com het goedkoopst.

Mis deze artikelen niet: