Auteur: Eduard Esch – laatst bijgewerkt 25 september 2023

De oorzaak van een droge mond kun je soms wel en soms niet wegnemen. Bijvoorbeeld als de monddroogte een symptoom is van een onbehandelbare ziekte, medicatie of tijdens de menopauze. Wat je in ieder geval wel kunt doen is je mondholte voldoende hydrateren en zo mogelijk je speekselproductie stimuleren. 

Dat verzacht niet alleen de irritante droge mondklachten, maar verzorgt tegelijkertijd je gebit en tandvlees. In een goed gehydrateerde mond wordt minder tandplak gevormd, zodat er ook minder tandsteen wordt gevormd. Daarmee wordt het risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen kleiner en blijft je adem frisser.

Droge mond

Daarbij is het wel belangrijk dat je mondvriendelijke producten gebruikt. Producten op basis van een actieve zuurstofformule, natuurlijke (melk)enzymen of kokosolie respecteren de mondflora en drogen de mondslijmvliezen niet verder uit. Hieronder hebben we verschillende milde mondzorg-producten tegen een droge mond voor je op een rijtje gezet.

Tandpasta tegen een droge mond

Begin bij het begin, je tanden poetsen moet je iedere dag. Als je droge mondklachten wilt verhelpen of verzachten moet je goed opletten op de bestanddelen van je tandpasta.

JuliBrite tandpasta tegen een droge mond

Alcohol heeft bijvoorbeeld een uitdrogende werking. Op SLS (sodium lauryl sulfaat) of agressieve antiseptische stoffen als chloorhexidine en triclosan zit je ook niet te wachten. De schadelijke mondbacteriën moeten uiteraard bestreden worden. Maar dat kan heel goed met milde producten die niet averechts werken door de mondflora te verstoren. De volgende tandpasta’s voldoen hieraan:

1. RyttPro Tandpasta Magic Mint

RyttPro Tandpasta Magic Mint doet wat tandpasta moet doen: tandplak met schadelijke bacteriën van je gebit verwijderen. De krachtige formule OZ-3X, een effectieve combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC) doet dat uitstekend, maar zonder het evenwicht van de mondflora aan te tasten. Deze tandpasta stabiliseert de zuurgraad in de mond, verzorgt en hydrateert de mondweefsels en bevat geen schadelijke chemicaliën of onnodige kunstmatige smaak- en kleurstoffen.

RyttPro tandpasta gel tegen een droge mond

2. JuliBrite tandpasta

Ook JuliBrite tandpasta bestrijdt schadelijke bacteriën met een actieve zuurstofformule, die wordt gegenereerd door honing. Zink ondersteunt deze natuurlijke antibacteriële werking, evenals het lichaamseigen enzym hyaluronan. Dat remt tandplak even goed af als chloorhexidine, maar dan zonder de mondflora te verstoren.

Xylitol maakt dat het tandglazuur gladder, waardoor bacteriën zich er niet goed aan kunnen hechten als tandplak. Het verlaagt de zuurgraad in de mond en heeft ook nog eens een lekkere frisse smaak, die de speekselklieren stimuleert. 

3. Oxyfresh tandpasta 

Nog een milde tandpasta op basis van actieve zuurstof: Oxyfresh tandpasta. Ook deze tandpasta reinigt met behulp van zuurstofmoleculen en zink je gebit op een mondvriendelijke manier. Voor de verzachting en verzorging van de mondslijmvliezen zijn natuurlijke bestanddelen toegevoegd als aloë vera en etherische oliën. Ook in deze tandpasta zit xylitol voor gladder tandglazuur, een lagere zuurgraad en het stimuleren van de speekselproductie. Oxyfresh tandpasta kent verschillende varianten, zowel met als zonder fluoride.

Oxyfresh tandpasta tegen een droge mond

4. UK Organics tandpasta Orange

UK Organics is als geen ander merk milieuvriendelijk, puur natuur en veganistisch. Er zijn drie verschillende soorten tandpasta, waarbij de variant Orange bij uitstek geschikt is om een droge of geïrriteerde mond te hydrateren en te kalmeren. De tandpasta heeft als basis kokosolie, dat verzacht, hydrateert en effectief de schadelijke bacteriën in je mondholte bestrijdt. Met de zachte en pure ingrediënten hydrateer je je mond, reinig je je gebit en verfris je je adem.

5. OraRelieve tandpasta

OraRelieve tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. Deze tandpasta bevat lichaamseigen enzymen om de mondslijmvliezen te verzachten en te hydrateren. Ook in deze tandpasta remt de natuurlijke zoetstof xylitol de vorming van tandplak af. Het glazuur wordt verder versterkt door fluoride. De frisse, koele smaak van xylitol stimuleert de speekselklieren en geeft een frisse smaak.

OraRelieve tandpasta tegen een droge mond

Mondwater tegen een droge mond

Heb je je tanden gepoetst, geflost en je tong gereinigd? Dan is het een goed idee om nog even je mond na te spoelen met mondwater. Maar ook hier moet je opletten op de ingrediënten, zeker bij droge mondklachten. Nogal wat mondwaters bevatten schadelijke, uitdrogende bestanddelen. 

Net als bij tandpasta kan mild maar effectief mondwater gebaseerd zijn op een natuurlijke basis met kokosolie, een actieve zuurstofformule of een formule op basis van (melk)enzymen. Vaak wordt xylitol toegevoegd, waarvan de koele, frisse smaak de speekselklieren stimuleert en dat goed is voor je gebit en de zuurgraad in de mond.

De volgende mondwaters kun je veilig gebruiken om je droge mond te bevochtigen:

1. JuliBrite Mondwater

JuliBrite mondwater tegen een droge mond

JuliBrite Mondwater bevat dezelfde milde formule als de tandpasta: een actieve zuurstofformule, gegenereerd door honing, zink, het enzym hyaluronan en xylitol. Dit zachte maar zeer effectieve mondwater is een perfecte mondspoeling bij droge mondklachten. Het reinigt en verzorgt je gebit en tandvlees, verfrist je adem, hydrateert de slijmvliezen en stimuleert de speekselklieren.

2. Oxyfresh Mondwater

Ook Oxyfresh Mondwater is gebaseerd op de veilige, mondvriendelijke combinatie van actieve zuurstof en zink. Er is niet alleen xylitol aan toegevoegd, maar voor de hydratatie en verzorging van de mondslijmvliezen ook aloë vera. Het verfrist je adem direct omdat niet alleen de schadelijke bacteriën worden bestreden, maar ook hun stinkende gassen worden geneutraliseerd.

Oxyfresh Unflavoured Mouthwash bij een gevoelige en droge mond

Alle Oxyfresh mondwaters zijn geschikt bij droge mondklachten, maar als de mond ook gevoelig is is Oxyfresh Unflavored Mondwater een aanrader. Deze variant heeft geen enkele geur of smaak.

3. RyttPro Mondwater

Nogmaals een mondwater met een actieve zuurstofformule. De effectieve maar veilige combinatie van gestabiliseerde chloordioxide, cetylpyridinium chloride (CPC) en zink pakt de schadelijke bacteriën en hun zwavelachtige uitscheidingen effectief aan. RyttPro Mondwater bevat geen uitdrogende ingrediënten en werkt uitstekend tegen een slechte adem, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

RyttPro mondwater tegen een droge mond

4. OraRelieve mondwater

Dit super milde mondwater is net als de bijbehorende tandpasta speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. De op natuurlijke enzymen gebaseerde formule reinigt het gebit en verzorgt de zachte weefsels. Droge en geïrriteerde slijmvliezen worden gehydrateerd en gekalmeerd. Daarnaast worden de schadelijke bacteriën bestreden, zodat tandplak en tongaanslag, een slechte adem en cariës (gaatjes) worden tegengegaan.

5. UK Organics Orange mondolie

Strikt genomen geen mondwater, maar mondolie. Deze verzachtende mondspoeling tegen een droge mond heeft als basis kokosolie. Die voedt, verzacht en hydrateert de mondslijmvliezen, waarmee uitdroging wordt voorkomen. De frisse sinaasappelsmaak stimuleert de speekselklieren.

UK Organics mondolie tegen een droge mond

Voor een extra intensieve hydratatie kun je ´s ochtends voor het tanden poetsen 5 tot 20 minuten een “oil pulling” doen met UK Oganics Orange oil pulling mouthwash. Hiermee pers je de schadelijke bacteriën uit alle hoekjes en gaatjes van je gebit, waarna ze in de olie worden “gevangen”. En al die tijd verzorgt en voedt de kokosolie je mondslijmvliezen.

Mondspray tegen een droge mond

Mondspray is een effectief middel tegen een droge mond, wat je tussen het tanden poetsen doo goed kunt gebruiken. Ook hierbij zijn de ingrediënten cruciaal. Het moet geen uitdrogende of verzurende bestanddelen bevatten, die het evenwicht van de mondflora verstoren. Een goede mondspray ondersteunt de mondflora, hydrateert de mondslijmvliezen en stimuleert de speekselklieren. Zo kun je gedurende de dag regelmatig je mond extra verzorgen en bevochtigen.

De volgende sprays voldoen aan deze voorwaarden:

1. OraRelieve Mondspray

OraRelieve Moisturising Mouth spray, speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten, bevat dezelfde formule met lichaamseigen en melk-enzymen. Ze verzachten en hydrateren de mond en de toegevoegde zoetstof xylitol beschermt het gebit en stimuleert de speekselproductie.

OraRelieve mondspray tegen een droge mond

2. Moist-R Mondspray

Ook Moist-R Droge Mond Spray hydrateert en kalmeert de mondslijmvliezen. Dit doet het door middel van glycerine en aloë vera. Mineralen versterken en beschermen het gebit, evenals xylitol. De frisse smaak van xylitol en natuurlijke pepermunt verfrist de adem en stimuleert de aanmaak van speeksel.

3. Dr. Brite Droge mondspray

Dr. Brite Dry Mouth Spray bestaat uit natuurlijke, biologische ingrediënten. De milde formule met kokosolie, aloë vera en glycerine hydrateert en verzacht de weefsels. Xylitol, etherische oliën en geneeskrachtige plantenextracten reinigen en beschermen het gebit en verzorgt het tandvlees en de zachte mondweefsels.

Dr. Brite Droge mondspray

Gel tegen een droge mond

Als je ´s nachts wakker wordt van een droge mond, kan een goede gel voor het slapen gaan je nachtrust flink verbeteren.

  • Ook hier weer doet OraRelieve goed werk met behulp van natuurlijke enzymen. Smeer de gel voor het slapen gaan over je tanden, tong en binnenkant van je wangen. Dit creëert direct een vochtige en soepele omgeving, waardoor je minder snel wakker wordt door een droge mond en een dorstig gevoel.
  • OxyFresh Pro Relief Dental Gel is een veilige multifunctionele mondgel. De weefsels in de mond worden gehydrateerd en verzacht en je gebit beschermd tegen schadelijke bacteriën.

Oxyfresh Dental Gel tegen een droge mond

Kauwgom en tabletten

Kauwgom kauwen verfrist de mond en stimuleert de speekselproductie. De kauwgom moet natuurlijk wel suikervrij zijn en xylitol bevatten voor de verzorging van je gebit en het stabiliseren van de zuurgraad in de mond.

Goede producten tegen een droge mond met voor extra verzorging van het gebit zijn Moist-R Hydrating Chewing gum en Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth. Deze laatste is een goed alternatief voor kauwgom als je in staat bent te kauwen.

Moist-R gebitsverzorgende kauwgom tegen een droge mond

Droge mond-pakketten

Om droge mondklachten intensief aan te pakken kun je in plaats van allemaal losse producten kiezen voor een droge mond-pakket. Dan heb je in één keer alles in huis om op verschillende momenten van de dag je mond te hydrateren, je adem te verfrissen en je gebit te reinigen.

  • Het OraRelieve Droge Mond Pakket is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten en gevoelige weefsels. Het pakket bestaat uit tandpasta, mondwater, mondspray en mondgel. Al deze producten zijn gebaseerd op de eerder genoemde hydraterende en verzorgende formule van lichaamseigen en melk-enzymen.

OraRelieve Droge mond Pakket tegen een droge mond

  • Het UK Organics Orange Droge Mond Pakket bevat tandpasta en mondolie op basis van kokosolie en verfrissende sinaasappelolie. De tandpasta bevat zout om het gebit en tandvlees te reinigen en natuurlijke mineralen om het tandglazuur te remineraliseren. Zowel de tandpasta als de bijbehorende mondolie verzachten en hydrateren de zachte weefsels in de mond. De frisse sinaasappelsmaak stimuleert de speekselklieren. Dit pakket is vegan en de plastic-vrije verpakking is compleet te recyclen.

Andere middelen

De TonsilFresh Dry Mouth Strap is de remedie als je droge mondklachten (deels) worden veroorzaakt door met je mond open te slapen. Deze verstelbare kinband houdt je mond dicht terwijl je slaapt. Zo kunnen je mondslijmvliezen niet overmatig uitdrogen en voorkom je snurken.

TonsilFresh Chin strap tegen een droge mond

Tot slot

Het belangrijkste is dat je de oorzaak van je droge mond-klachten achterhaalt. Soms kun je de klachten eenvoudig oplossen. Bijvoorbeeld als je onverhoopt nog tandpasta met schadelijke, uitdrogende bestanddelen gebruikt. Of als je met je mond open slaapt.

In andere gevallen is de oorzaak niet zomaar weg te nemen. Soms worden droge mondklachten veroorzaakt door noodzakelijk medicatie of een medische behandeling. Of je hebt de diagnose van een ziekte, waar een droge mond een symptoom van is. Bespreek dit altijd met de huisarts. Ondertussen kun je het nare gevoel van een droge mond verzachten door de bovenstaande middelen. Als het moet ook langdurig, want ze zijn stuk voor stuk mondvriendelijk en veilig.

Bronnen