Tanden klemmen

Het klemmen van de tanden en kiezen is iets anders dan tandenknarsen. Het grote verschil is dat het klemmen van de kaken overdag plaatsvindt en het tandenknarsen vooral ’s nachts gebeurt. Daarnaast worden de kaken tijdens het klemmen met kracht in dezelfde positie gedrukt.

Tandenknarsen is meer een schuivende beweging. Langdurig klemmen kan de kaakspieren aantasten, het gebit beschadigen en uiteindelijk resulteren in chronische hoofdpijn. In dit artikel lees je de oorzaken van klemmen en wat je ertegen kunt doen.

Prioriteit: Bescherm je tanden

Mensen die veel ‘klemmen’ kunnen vervelende klachten oplopen waaronder pijnlijke (kapotte) tanden en kaken. Voordat er wordt overgegaan tot behandelen is het van belang om eerst het gebit te beschermen. Er zijn speciale bitjes tegen klemmen te verkrijgen. De instant fit van AE Dentals is speciaal gemaakt voor ‘klemmers’. Het bitje past meteen en hoeft niet te worden voorgekookt.

Symptomen klemmen

Tanden klemmen gebeurt in tegenstelling tot het knarsen van de tanden vaak overdag. Het gaat hier om een onbewuste handeling, vaak tijdens zware inspanning of concentratie. De gevolgen van tanden klemmen en tanden over elkaar schuiven zijn erg vergelijkbaar:

 • spierpijn in de kaak
 • pijn die doorstraalt naar de rest van het gezicht, de nek en de schouders
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • slijtage van de tanden
 • pijn in het kaakgewricht
 • kaakgewricht dat ‘op slot’ gaat
 • ontwrichting van het kaakgewricht

Slijtage

In het geval van tanden klemmen is er net als bij tandenknarsen sprake van slijtage van de tanden. Slijtage bij tandenknarsen vindt plaats als gevolg van het met grote kracht over elkaar schuiven van de tanden.

Ook het klemmen van de tanden kan leiden tot serieuze klachten. Het is daarom niet alleen verstandig om een knarsbitje te dragen als je last hebt van tandenknarsen, maar ook als je de tanden overdag op elkaar klemt. De instant guard van AE Dentals is hiervoor erg geschikt.

Oorzaken tanden klemmen

Het klemmen van de tanden gebeurt als gevolg van een signaal vanuit de hersenen dat onbewust verstuurd wordt. Om deze reden hebben de meeste mensen niet door dat ze klemmen, zelfs wanneer dit overdag gebeurt. Natuurlijke aanleg lijkt een grote rol te spelen bij het klemmen van de kaak. Sommige personen klemmen gedurende hun leven lange periodes, terwijl het bij anderen nooit voorkomt. Ook zijn er enkele factoren die de kans op klemmen aanzienlijk kunnen vergroten, zoals:

 • stress
 • alcoholgebruik
 • drugsgebruik
 • roken
 • cafeïne
 • aandoeningen van het centrale zenuwstelsel

De genoemde factoren gaan niet in alle gevallen gepaard met tandenknarsen of de tanden op elkaar klemmen. Iemand die geen enkele aanleg heeft om te klemmen, zal ook met aanwezigheid van deze factoren waarschijnlijk niet gaan klemmen. Lees op de pagina oorzaken van knarsetanden meer over de genoemde oorzaken.

Wat te doen tegen klemmen

Tanden op elkaar klemmen kan leiden tot problemen en moet daarom aangepakt worden. In eerste instantie is het belangrijk dat het klemmen geen schade aanricht. Daarom is het verstandig om een tandenknarsbitje te dragen. Het bitje beschermt de tanden, waardoor er geen gebitsschade kan optreden. Er zijn erg veel bitjes op de markt, waarbij het ene knarsetandbitje beter werkt dan het andere bitje. Bekijk onze top 10 knarsetandbitjes voor een overzicht van alle bitjes.

Om van bruxisme/klemmen af te komen, moet de oorzaak aangepakt worden. Eerst moet worden bepaald waar de oorzaak waarschijnlijk ligt. Aan de genetische aanleg die je al dan niet hebt is weinig te veranderen. Wel kunnen de eerder genoemde risicofactoren redelijk tot zeer goed aangepakt worden. Zo kan de hoeveelheid stress waaraan je wordt blootgesteld verminderd worden door de levensstijl enigszins aan te passen. Soms is het al voldoende om ‘s avonds twee uur voor het slapen gaan smartphones, tablets en laptops weg te leggen, waardoor het lichaam en de hersenen wat meer tot rust kunnen komen. Lees hier meer over op de pagina beste tips bij tanden klemmen.

 

Klemmen tanden: knarsetanden of tandenknarsen?

Officieel noemen we het klemmen van de tanden knarsetanden en niet tandenknarsen. Met tandenknarsen wordt officieel het over elkaar schuiven van de tanden bedoeld. In de praktijk worden de termen echter veel door elkaar gebruikt, ook op deze website. Het klemmen van de tanden en over elkaar schuiven van de tanden komt vrijwel altijd samen voor en heeft bovendien soortgelijke gevolgen voor de kaak. Vaak is het daarom niet nodig om een onderscheid tussen de twee termen te maken.

 

Lees ook
Beste 10 bitjes tegen tandenknarsen
Wat zijn de oorzaken van tandenknarsen