Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt  9 februari 2024

Hondenadem ruikt nooit zo heel lekker, maar echt stinken is ook niet de bedoeling. Meestal is dat het gevolg van gebitsproblemen. Omdat honden tegenwoordig heel anders eten dan ooit bedoeld door de natuur, hebben zij veel last van tandplak en tandsteen. Maar liefst 80% van de honden van ouder dan 3 jaar heeft dan ook last van het gebit.

Gebitsproblemen bij honden zorgen niet alleen voor een stinkende adem, maar ook voor pijn en ongemak. Tandsteen en ontstoken of bloedend tandvlees gaat zelfs ten koste van de gezondheid en daarmee van de levensduur van je hond.

Problemen met het gebit en tandvlees ontstaan geleidelijk, vandaar dat jonge honden er nog geen last van hebben. Tandplak hoopt zich op op het gebit en verhardt zich tot tandsteen. Omdat dit poreus is, wordt het gebit ruwer en kan er nog meer tandplak blijven hangen. De schadelijke bacteriën in de hondenbek winnen zo steeds meer terrein. Tandsteen groeit daarnaast ook onder het tandvlees door, met tandvleesontsteking tot gevolg.Slecht gebit hond

Dit alles zorgt voor een slechte adem. Als je hond uit z’n bek stinkt doe je er goed aan het gebit te controleren en maatregelen te nemen. Kun je geen gebitsproblemen vinden die de stank verklaren? Ga dan naar de dierenarts. Dat geldt natuurlijk ook als je problemen constateert die je zelf niet kunt verhelpen.

Gebitsproblemen en een slechte adem bij je hond voorkomen

Het beste is natuurlijk om gebitsproblemen bij je hond te voorkomen. Dat doe je door het gebit van je hond te verzorgen. Wacht niet tot je hond een stinkende adem heeft, maar wees alert op tandplak en tandsteen en probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen. Net als bij mensen leidt verwaarlozing alleen maar tot nog grotere en kostbare ingrepen.

Slecht gebit hond

Om je hierbij te helpen hebben we de navolgende Top 10 voor je samengesteld en geactualiseerd. Deze middelen tegen een slechte adem bij je hond kun je uiteraard combineren. Met Oxyfesh Pet Mondwater en een kauwspeeltje kun je je hond zelf zijn gebit laten verzorgen. Maar ook dan moet je regelmatig de tanden controleren en zo nodig het tandsteen (laten) verwijderen. Net zoals jijzelf ook niet ontslagen bent van tandartsbezoek omdat je je tanden poetst.

1. OxyFresh Pet Mondwater

Oxyfresh Pet Mondwater staat onbetwist op nummer 1 van de Top 10 beste middelen tegen een slechte adem bij honden. Het is niet alleen een heel effectieve manier om het gebit van je hond te verzorgen, maar ook de gemakkelijkste. Het is een additief, dat wil zeggen een toevoeging, aan het drinkwater. Je verandert het drinkwater ermee in een gebitsverzorgend mondwater, dat speciaal is afgestemd op huisdieren.

Oxyfresh Pet Mondwater tegen stinkende hondenadem

Oxyfresh Pet Mondwater maskeert de slechte adem niet, maar de werkzame actieve zuurstofformule Oxygene breekt de zwavelachtige stink-gassen op moleculair niveau af. Oxygene en zink bestrijden de schadelijke anaerobe bacteriën zonder het microbioom in de bek te verstoren. Het ontmantelen van de schadelijke bacteriën gaat de vorming van tandplak tegen. Dit beschermt het gebit en het tandvlees van je hond effectief niet alleen tegen een slechte adem, maar ook tegen cariës (gaatjes), parodontitis en gingivitis.

Oxyfresh Pet Mondwater pakt je het probleem van de stinkende hondenadem en andere gebitsproblemen structureel en bij de bron aan. Het bevat geen schadelijke chemicaliën en is dan ook helemaal veilig voor je hond. Het additief heeft geen smaak of geur, zodat zelfs de meest kieskeurige honden het gebitsverzorgende water opdrinken.

Oxyfresh Pet Mondwater hond

Met Oxyfresh Pet Mondwater kun je het gebit van je hond verzorgen zonder gepruts in de bek. Zo blijft zijn gebit beschermd en gezond. Ook als je hond niet van tanden poetsen is gediend of als jij er geen tijd voor hebt.

Dit mondwater voor huisdieren kan tandplak oplossen, maar als het al is verhardt tot tandsteen moet het mechanisch van het gebit verwijderd worden. Door middel van actieve zuurstof kan het tandsteen wel poreuzer gemaakt worden, zodat het gemakkelijker is te verwijderen. Je kunt er een gebitsreiniging, door jezelf of door de dierenarts, dus mee voorbereiden.

Oxyfresh Pet Mondwater is ook een goed middel ter preventie. Bij honden, die door de vorm van hun kaken en gebit vrijwel zeker gebitsproblemen gaan ontwikkelen, is het aan te raden hier niet mee te wachten tot er problemen zijn.

2. Oxyfresh Pet Dental kit

De Oxyfresh Pet Dental kit is een compleet pakket om het gebit van je hond effectief te verzorgen. Het bevat het bovengenoemde  Oxyfresh Pet Mondwater, waarmee je het drinkwater van je hond verandert in een gebitsverzorgend mondwater. Daarnaast bevat het de Oxyfresh Pet Gel Tandpasta, tandpasta speciaal voor huisdieren. Deze is net als het drinkwater additief gebaseerd op de gepatenteerde formule Oxygene en zink. Met de meegeleverde vingertandenborstels is het, als je hond het toelaat, vrij eenvoudig om het de tandpasta te gebruiken.

Oxyfresh Pet Dental Kit

Oxyfresh Pet Mondwater in de drinkbak en twee keer per week de tanden van je hond poetsen met Oxyfresh Pet Gel Tandpasta verzorgt het gebit effectief en veilig. Het gaat de vorming van tandplak en daarmee van tandsteen tegen. Dit houdt de adem van je hond fris, voorkomt gebitsproblemen en houdt het tandvlees gezond.

3. AE Dogz tandenkrabber

Net als bij mensen biedt een gebit met tandsteen een steeds betere basis voor tandplak. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van steeds meer tandplak en tandsteen. Dat leidt gegarandeerd tot een slechte adem, maar ook tot rotte tanden en kiezen, pijn tandvleesontstekingen.

De bek van je hond moet je dus regelmatig controleren op tandsteen. Als het erop zit moet je het zo snel mogelijk verwijderen. Een gebitsreiniging bij de dierenarts of trimsalon is vrij kostbaar en je hond wordt meestal onder volledige narcose gebracht. Dat is niet echt gezond en bij oudere honden zelfs gevaarlijk.

AE Dogz tandenkrabber

Met de AE Dogz tandenkrabber kun je zelf tandsteen bij je hond verwijderen voordat het problemen oplevert. Het is niet voor niets dat bij een professionele gebitsreiniging de hond onder narcose wordt gebracht. Je hebt er niet alleen een gemakkelijke hond voor nodig, maar ook veel geduld en handigheid. Je zult, zonder narcose, ook zeker niet het hele gebit in één keer kunnen reinigen.

4. Pet District Elektrische tandenborstel voor honden 

Elektrische tandenborstels verwijderen tandplak veel effectiever dan hand-tandenborstels, zo blijkt uit onderzoek bij mensen. Niet iedere hond zal het toelaten, maar als dat wel het geval is kun je zijn tanden grondig poetsten zonder hard te moeten schrobben.

De Pet District Elektrische tandenborstel voor honden heeft een ronde borstelkop met rondom fijne zachte haartjes, die helemaal is gericht op de vorm van het hondengebit. Dit verwijdert tandplak grondig en veilig van de hoekige tanden en kiezen en masseert het tandvlees.

Pet District elektrische tandenborstel voor honden

Het ontwerp is ook voor jou ergonomisch en deze hondentandenborstel is draadloos, waterproof en maakt minimaal geluid.

5. Oxyfresh Pet Gel Tandpasta

Als je de tanden van je hond kunt poetsen zou je dat 2 keer per week moeten doen. Tandpasta voor mensen kun je hiervoor niet gebruiken, want een hond kan tandpasta niet uitspugen.

Oxyfresh Pet Gel Tandpasta is speciaal ontwikkeld voor huisdieren, zodat je hond de ingrediënten probleemloos mag doorslikken. Net als alle Oxyfresh producten voor mensen en dieren is het gebaseerd op de actieve zuurstofformule Oxygene en zink, de effectieve en veilige manier om schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen te bestrijden

Oxyfresh dierentandpasta voor de hond

6. Nature’s Stance Gebit Supplement Hond & Kat

Niet alle honden zitten erop te wachten dat je hun tanden twee keer per week poetst. Om het gebit van je hond op een andere manier toch goed te verzorgen kun je hem Nature’s Stance gebitsverzorgende snoepjes. Het is eigenlijk een voedingssupplement met natuurlijke plantenextracten, antioxidanten, vitaminen, mineralen en het schadelijke bacteriën bestrijdende zink. Maar door de smaak van ahornsiroop en bacon zal je hond het echter zien als een traktatie.

Nature's Stance voedingssupplement gebit hond

7. Chewsi Dental Chew Toy

De Chewsi Dental Chew Toy is een slim speeltje, waarmee je hond al spelend en kauwend zelf zijn gebit verzorgt. Dat bespaart jou natuurlijk tijd en moeite.

De zachte noppen op het speeltje verwijderen tijdens het kauwen voedselresten en tandplak van het gebit. Zo wordt er ook minder tandsteen gevormd en in het verlengde daarvan rotte tanden en tandvleesontsteking voorkomen. Via een opening kun je zo nu en dan dierentandpasta in het speeltje aanbrengen, bijvoorbeeld Oxyfresh Pet Gel Tandpasta.

Chewsi dauwspeeltje voor honden

De Chewsi Dental Chew Toy is gemaakt van veilig materiaal en uiteraard bestand tegen kauwen. Er zijn drie afmetingen beschikbaar, afhankelijk van het gewicht van je hond. De juiste maat is belangrijk om het speeltje effectief te maken voor het gebit van jouw hond.

8. Oxyfresh Pet Mondspray

Niet alle honden laten het tanden poetsen toe, bijvoorbeeld als je hem dat niet van jongsafaan hebt geleerd. Gelukkig zijn er andere manieren om zijn gebit te verzorgen en een slechte adem te voorkomen. Oxyfresh Pet Mondpray spuit je direct op het gebit en het tandvlees, wat duidelijk minder bewerkelijk is dan tanden poetsen.

Oxyfresh Pet Mondspray bevat dezelfde effectieve en veilige actieve zuurstofformule als Oxyfresh Pet Gel Tandpasta. Oxygene bestrijdt samen met zink de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek en neutraliseert een slechte ademgeur. Daarmee wordt niet alleen het gebit gereinigd en het het tandvlees verzorgd, maar wordt de honden-adem direct een stuk frisser.

Oxyfresh Pet Mondspray

Oxyfresh Pet Mondspray is geheel geur- en smaakloos. Je hond zal alleen even moeten wennen aan het sprayen in de bek. Als je dit regelmatig doet blijft er minder tandplak op het gebit hangen, wat vervolgens leidt tot minder tandsteen en minder kans op tandvleesontsteking.

9. AE Dogz Tandsteen-verwijder spons voor honden

Deze zachte spons is een nieuwe manier om tandplak en tandsteen van het gebit te verwijderen. De spons van deze tandenstick bestaat uit piepkleine nanodeeltjes, die in contact met water veranderen in nano-capillaire buisjes. Samen vormen die buisjes een 3D-achtig netwerk met een enorm absorptie-vermogen. Dit verwijdert vlekken en verontreiniging van het tandglazuur.

AE Dogz Tandsteen-verwijderspons voor honden

Jouw hond moet dit uiteraard wel toelaten en gele tanden hebben, net als tanden met tandsteen, meerdere reinigingsbeurten nodig. Het grote voordeel van de AE Dogz Tandsteen-verwijder spons is dat het een zachte spons is, zodat je geen enkel risico loopt op beschadiging van het tandvlees van je hond.

10. Melao Pets Mondwater

Melao Pets Mondwater is net als onze nummer 1 een drinkwater-additief. Ook dit huisdieren-mondwater is gebaseerd op een actieve zuurstofformule. Die bestrijdt zowel de bacteriën in de bek van je hond als in het drinkwater. Als je hond nogal kwijlt en slobbert heeft dat het voordeel dat niet alleen zijn bek, maar ook de drinkbak langer fris blijft. Het nadeel van dit additief is dat er ook parabenen inzitten, die wij liever niet zien in producten voor mond- en bekzorg.

Melao Mondwater voor honden

Net als Oxyfresh Pets mondwater is Melao Pets Mondwater smaak- en geurloos. Je hond zal dus niet merken dat hij niet alleen water drinkt, maar ook zijn gebit aan het verzorgen is.

Tot slot

Alle bovenstaande middelen kun je gebruiken om veilig en effectief de slechte adem van je hond verhelpen. Verdwijnt de stank niet of constateer je tandsteen of andere gebitsproblemen, ga dan naar de dierenarts. Als de problemen verholpen zijn, kun je deze Top 10 beste middelen tegen een slechte adem heel goed gebruiken om herhaling te voorkomen.