Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt donderdag 7 april 2023

Tandsteen verwijderaars Top 3

Tandsteen is niet alleen de grootste bedreiging voor je gebit, het verkleurt ook je tanden. Omdat we onze tanden liever wit houden, is dat al genoeg reden om tandsteen te verwijderen. Maar dat is nog niet eens het belangrijkste. Lees hier waarom tandsteen verwijderd moet worden en hoe je dat deels veilig zelf kunt doen.

Wat is tandsteen?

Tandsteen wordt “geboren” als tandplak, een dun, vrijwel onzichtbaar mengsel van bacteriën,  voedselresten en speeksel. In de loop van de dag vormt dat een filmpje op je gebit. Om dit te verwijderen moeten we onze tanden twee keer per dag poetsen. Tandplak die niet dagelijks wordt verwijderd verhardt zich onder invloed van mineralen in het tandsteen tot tandsteen. 

Waarom moet tandsteen verwijderd worden?

Tandsteen maakt je tandglazuur ruw. Dit is ook de reden dat het je tanden verkleurt. Op glad tandglazuur kan weinig hechten, maar op het ruwe tandsteen hecht zich niet alleen nog meer tandplak, maar ook kleurstoffen uit voedingsmiddelen.

Tandsteen verwijderenHet ruwe tandsteen maakt je tanden dus geler. Bovendien blijven er gemakkelijker bacteriën aan hangen, die samen met speeksel en voedselresten tandplak. Ook dit wordt weer een laagje tandsteen, zodat een vervelende vicieuze cirkel ontstaat. Wordt het tandsteen nog steeds niet verwijderd, dan kan het onder de rand van het tandvlees doorgroeien. Dit is nog erger dan verkleuring van je tanden, want er kunnen zogenaamde pockets ontstaan. Dit zijn holten tussen het tandbeen en het tandvlees in, waarin bacteriën ongestoord hun gang kunnen gaan.

Dat leidt dan weer dat tot tandvleesontsteking (gingivitis) en tandbederf, narigheid die je beter kunt voorkomen.

Tandsteen (laten) verwijderen

Van oudsher wordt tandsteen verwijderd tijdens een gebitsreiniging door de mondhygiënist of de tandarts. De meeste mensen laten dit 2 x per jaar doen. De behandelaar verwijdert de tandsteen met een tandartshaakje of een ultrasoon apparaat. Daarna wordt je gebit gepolijst om het weer helemaal glad te maken, wat je tanden langer vrijhoudt van tandplak.

Steeds meer mensen besluiten om hun tandsteen zelf te verwijderen. Enerzijds vanwege de kosten van de behandeling. Een ander motief is dat je je tanden witter houdt als je de eerste afzettingen van tandsteen direct zelf verwijdert.

Tandsteen verwijderen met behulp van zuren als azijn en citroensap lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Zuren maken weliswaar het tandsteen poreus en gemakkelijk verwijderbaar, maar ze tasten ook je tandglazuur aan. Dat wordt daardoor minder glad en dus juist vatbaarder voor tandplak en tandsteen.

Toch is het mogelijk om zelf het beginnende, zichtbare (supra-gingivale) tandsteen te verwijderen. Mits je over het juiste gereedschap en, in geval van een tandartshaakje, over een vaste hand beschikt. Hieronder hebben we de Top 3 van de beste tandsteen verwijderaars voor je op een rij gezet:

1. Moist-R Whitening Sponge

De Moist-R Whitening Sponge is bedoeld om je tanden grondig van tandplak en andere verontreinigingen te ontdoen. Het is een innovatieve reinigingsmethode, gebaseerd op het absorptievermogen van nano-deeltjes. In contact met water worden het nano-capillaire buisjes met een nog grotere absorptie. Tandplak kun je er heel gemakkelijk mee van je tanden poetsen. 

Tandsteen veilig verwijderen met de Moist-R Whitening Sponge

Met de Moist-R Whitening Sponge kun je zelfs tandsteen en hardnekkige verkleuringen van je gebit verwijderen. Hiervoor zul je de spons wel een stuk intensiever moeten gebruiken.

Het voordeel van de Moist-R Whitening Sponge is dat het een zacht sponsje is en geen hard en scherp tandartshaakje. Je kunt er dus onmogelijk je tandvlees mee beschadigen, zelfs als je niet zo handig bent.

2. Profi Tandartshaakje 

Het Profi Tandartshaakje is een complete set tandheelkundige instrumenten, bestaande uit twee roestvrij stalen tandartshaakjes met verschillende uiteinden. Behalve het traditionele tandartshaakje, hetzelfde als je tandarts gebruikt, vind je ook een rubberen punt. Hiermee kun je de rand van het tandvlees goed reinigen en het tandvlees masseren. De set bevat tevens mondspiegeltje, dat net als bij de tandarts niet kan beslaan.

Profi tandartshaakje tegen tandsteen

Voor het gebruik van het tandartshaakje moet je wel beschikken over een scherpe blik en een vaste hand. Uiteraard ga je voorzichtig te werk om je tandvlees niet te beschadigen.

3. TonsilFresh Tandartshaakje

Ook het TonsilFresh Tandartshaakje is een complete set van 3 stuks tandheelkundige instrumenten. Het bevat twee haakjes met 4 verschillende uiteinden, en een mondspiegeltje dat niet kan beslaan. De instrumenten zijn van roestvrij staal en voorzien van een anti-slip handvat.

Ook voor dit tandartshaakje geldt dat je er voorzichtig mee om moet gaan en moet beschikken over een trefzekere hand

Tandsteen voorkomen

Hoe beter je tandsteen voorkomt, hoe minder het verwijderd moet worden. Omdat er geen tandsteen in je mond zit die niet eerst tandplak is geweest, kun je hierop inzetten. Minder tandplak betekent minder tandsteen.

Een goede basis mondhygiëne is hiervoor essentieel. Poets twee keer per dag zorgvuldig je tanden gedurende twee minuten. Elektrische en sonische tandenborstels zijn net even beter dan handtandenborstels in het verwijderen van tandplak. Maar ook de ingrediënten van je tandpasta zijn belangrijk.

RyttPro Toothpaste Lemon & Mint is een milde tandpasta die het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteert. Maar de schadelijke bacteriën die tandplak vormen worden wel effectief verwijderd door de krachtige formule OZ-3X. Verder bevat de tandpasta fluoride en gehydrateerde silicium. Dit remineraliseert je tandglazuur om je gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes).

Tandsteen voorkomen met RyttProOmdat tandplak zich ook tussen tanden en kiezen vestigt, moet je ook de interdentale ruimten dagelijks reinigen. Dat kun je al naar gelang je voorkeur doen met echte tandenstokers (geen cocktailprikkertjes!), flosdraad, flosboogjes of tandenragers. Het beste is het om dit te doen voor het slapen gaan.

Vervolgens is het een goed idee om dan je mond nog te spoelen met mondwater om de laatste spoortjes tandplak weg te spoelen. Ook hierbij geldt dat je mondwater met agressieve bestanddelen als alcohol, antiseptische middelen en nare chemicaliën beter kunt vermijden.

RyttPro Oral Rinse is net als de bijbehorende tandpasta effectief in het bestrijden van schadelijke bacteriën, maar tegelijkertijd het evenwicht van de mondflora te respecteren en ondersteunen.

Zowel RyttPro Toothepaste als RyttPro Oral Rinse hebben een prettige mint-citroensmaak. Ze geven je direct een frisse adem en een schone mond.

Verzorg je gebit tussen het tanden poetsen door in de loop van de dag met gebitsverzorgende kauwgom. Moist-R Hydrating Chewing Gum is zo’n gezonde kauwgom met xylitol. Het beschermt je gebit, verzorgt je tandvlees en stimuleert de speekselklieren. Door de xylitol kunnen de schadelijke mondbacteriën zich niet aan je tandglazuur hechten en tandplak vormen. Geen zin om te kauwen? Kies dan voor Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth.

Moist-R Chewing Gum tegen tandsteen

Tot slot

Probeer zoveel mogelijk tandplak te verwijderen en te voorkomen dat er zich tandsteen op je gebit afzet. Bij de meeste mensen zal er zich, ondanks de goede zorgen, op de lange duur toch tandsteen afzetten.

Als je tandsteen zelf verwijdert met een tandartshaakje, wees dan voorzichtig. Ook al heb je er handigheid in gekregen, laat de tandarts of mondhygiënist ook af en toe een gebitsreiniging uitvoeren. Al was het alleen maar voor controle op eventueel sub-gingivaal tandsteen onder je tandvlees. Ook bij pockets of tandvleesontstekingen moet je niet zelf sleutelen maar direct naar de tandarts.

Bronnen

Medical news today: What are the differences between plaque and tartar?

Nederlands Tandarts instituut: Zelf Tandsteen Verwijderen: Wat Wel En Wat Niet Kan