Auteur: Elisabeth Telsa – laatst bijgewerkt 27 april 2023

Als je last hebt van ontstoken tandvlees is het een goed idee om na het (voorzichtig) poetsen en flossen je mond na te spoelen met mondwater. Maar daarbij is het wel belangrijk welke ingrediënten het mondwater bevatten.

Veel mondwaters tegen ontstoken tandvlees bevatten agressieve antiseptische middelen als chloorhexidine, alcohol of waterstofperoxide. Deze bestanddelen doden weliswaar de schadelijke bacteriën die de ontsteking veroorzaken, maar ze tasten ook het natuurlijke evenwicht in de mondholte aan. Dat is op de lange duur slecht voor je gebit en je mondgezondheid en daarmee uiteindelijk ook tegen tandvleesontstekingen.

Ontstoken tandvlees

Een artikel in Nature kon eigenlijk geen verklaring geven waarom er nog alcohol in mondwater zit. Het voordeel ervan bleek verwaarloosbaar. Een ander veelgebruikt anti-bacterieel middel is triclosan. Bij gebruik daarvan loop je het risico dat je tanden bruin kleuren, iets waar tegenwoordig echt niemand op zit te wachten.

Afgezien van alcohol en andere antiseptische middelen bevatten deze mondwaters meestal nog veel meer schadelijke ingrediënten. Denk daarbij aan het schuim- middel SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, ftalaten en overbodige kleur- en smaakstoffen.

Gelukkig zijn er alternatieven. Mondwaters die wel heel effectief de schadelijke bacteriën doden, maar zonder vervelende bijwerkingen. Ze neutraliseren de zuurgraad in je mond en drogen de zachte weefsels in je mond niet uit. In plaats van het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren ondersteunen ze dit door de nuttige microben te laten leven. Om deze reden kun je de onderstaande mondwaters, in tegenstelling tot andere, onbeperkt gebruiken.

Hieronder vind je de 5 beste mondwaters tegen ontstoken tandvlees:

1. JuliBrite Mondwater

JuliBrite Mondwater bestrijdt schadelijke bacteriën met de unieke formule van door honing gegenereerde actieve zuurstofmoleculen en zink. Het lichaamseigen enzym hyaluronan heeft een ongekende ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking. Dit helpt om het ontstoken tandvlees zo snel mogelijk te herstellen.

JuliBrite Mondwater bevat xylitol. Deze natuurlijke zoetstof heeft verschillende nuttige effecten op je gebit en de mondholte. Bacteriën kunnen zich moeilijker als tandplak aan je tandglazuur hechten en het verlaagt de zuurgraad in de mondholte.

De frisse smaak van xylitol stimuleert de aanmaak van speeksel, de natuurlijke bescherming tegen de schadelijke bacteriën. Dit is uiteraard zeer welkom als je ontstoken tandvlees wilt verhelpen.

JuliBrite mondwater tegen ontstoken tandvlees

Kortom, de formule van JuliBrite Mondwater is bij uitstek geschikt om je tandvlees en mondweefsels te verzorgen. Daarnaast wordt natuurlijk ook je gebit gereinigd en beschermd en je adem verfrist. Maar dan wel op een mondvriendelijke manier, die het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteunt.

2. RyttPro Mondwater

RyttPro Mondwater gooit het over een andere boeg, maar is eveneens gebaseerd op een mondvriendelijke bacterie-bestrijdende methode. Die is gebaseerd op de krachtige combinatie van cetylpyridinium chloride (CPC), zink en gestabiliseerde chloordioxide.

CPC is een heel effectief middel dat bacteriën, schimmels en zelfs sommige virussen kan doden. De stof dringt het celmembraan van de microbe binnen, wat een lek in de microbe veroorzaakt. De nuttige microben worden echter ongemoeid gelaten, zodat het evenwicht van de mondflora niet verstoord wordt. Ook zink bestrijdt alleen de schadelijke bacteriën. 

En dan is er nog de gestabiliseerde chlorine dioxide. Hoe meer schadelijke bacteriën er in je mondholte leven, hoe zuurder je speeksel. En hoe zuurder het speeksel, des te meer chlorine dioxide in zuurstof wordt omgezet om ze te doden. Deze stof wordt al decennia lang gebruikt voor drinkwaterzuivering. Voor ons én de nuttige microben in je mond is chlorine dioxide onschuldig. De stof elimineert alleen de schadelijke bacteriën en neutraliseert hun stinkende zwavelgassen door middel van oxidatie.

RyttPro mondwater tegen ontstoken tandvlees

De combinatie van deze ingrediënten maakt RyttPro Mondwater een zeer geschikte keuze bij ontstoken tandvlees. Het herstelt en verzorgt je tandvlees, reinigt en beschermt je gebit en houdt je adem fris.

3. Oxyfresh Mondwater Lemon mint

Ook het heerlijk frisse Oxyfresh Mondwater Lemon mint werkt met een formule van actieve zuurstof en zink. Beide ingrediënten pakken effectief de schadelijke anaerobe bacteriën en hun stinkende zwavelgassen aan. Hoewel effectief, hebben deze ingrediënten geen bijwerkingen. Ze zijn volkomen mondvriendelijk, wat inhoudt dat ze het evenwicht in de mondholte ondersteunen en niet verstoren zoals mondwaters met alcohol of triclosan.

Aan de actieve maar veilige bacterie-dodende ingrediënten zijn een aantal heel nuttige ondersteunende bestanddelen toegevoegd. Xylitol zorgt ervoor dat bacteriën zich minder gemakkelijk aan je glazuur hechten en zo tandplak vormt. Dit helpt om cariës (gaatjes) te voorkomen. Ook wordt de zuurgraad in de mond verlaagt, zodat mineralen uit het voedsel beter worden opgenomen door je tandglazuur. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van cariës.

Oxyfresh mondwater tegen ontstoken tandvlees

OxyFresh Mondwater Lemon Mint heeft een lekkere frisse smaak, die de speekselklieren stimuleert. Meer speeksel ondersteunt de mondflora en helpt mee de schadelijke bacteriën af te voeren.

Het bevat aloë vera, dat het tandvlees verzorgt en helpt om ontstoken tandvlees te herstellen. Samen met de effectieve, maar mondvriendelijke aanpak van schadelijke bacteriën vormt dit een heel geschikt mondwater bij het verhelpen of voorkomen van ontstoken tandvlees.

4. JuliBrite Whitening Mondwater 

Voor de liefhebbers van puur natuur is JuliBrite Whitening Mondwater uitstekend geschikt om ontstoken tandvlees te verhelpen, of het te voorkomen. De natuurlijke formule is gebaseerd op de bacterie-bestrijdende eigenschappen van kokosolie, zeezout en geactiveerde houtskool.

Aloë Vera en ontzuurde vitamine C zijn toegevoegd en vormen bij uitstek de middelen om je tandvlees te verzorgen en helpen ook mee tegen tandvleesontsteking. Als klap op de vuurpijl worden je tanden op een natuurlijke manier witter door de kokosolie en de pigmentloze, geactiveerde houtskool.

JuliBrite natuurlijk mondwater tegen ontstoken tandvlees

5. RyttPro Gezond Tandvlees Kit

Een compleet pakket om ontstoken tandvlees te verhelpen. RyttPro tandpasta en mondwater zijn beide gebaseerd op de krachtige formule OZ-3X. Deze eerder genoemde combinatie van gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC) bestrijdt bacteriën effectief, maar met respect voor de mondflora.

Met RyttPro Toothpaste Magic Mint bestrijd je de schadelijke bacteriën die deel uitmaken van de tandplak en verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees. RyttPro Oral Rinse is heel geschikt om na het tanden poetsen en flossen of rageren en de laatste restjes tandplak weg te spoelen.

De producten stabiliseren de zuurgraad van de mondholte en bevatten geen schadelijke stoffen als ftalaten, parabenen of smaak- of kleurstoffen.

De RyttPro Gezond Tandvlees Kit bevat daarnaast nog twee handige hulpmiddelen om licht ontstoken tandvlees te verhelpen. Het bitje (tray) kun je gebruiken om de tandpasta in te laten intrekken op de aangedane plek. Het kaakspuitje gebruik je om het mondwater gericht op de ontsteking te spuiten.

RyttPro Gezond tandvlees Kit

 

Tot slot

Om ontstoken tandvlees te voorkomen of verhelpen kun je veel meer doen dan alleen een goed mondwater gebruiken. Verwijder je (zichtbare) tandsteen en ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor een gebitsreiniging. Let op je poetstechniek en vraag eventueel instructie aan hen. Ook is het een goed plan om dagelijks niet alleen je tanden, maar ook je tong te reinigen.

Lukt het je niet om ontstoken tandvlees te verhelpen? Ga dan direct naar de tandarts of de mondhygiënist. Hetzelfde geldt als je geen last hebt van verder gevorderde tandvleesontsteking.

Bronnen

Nature, British Dental Journal: Are alcohol containing mouthwashes safe?

National Library of Medicine: Effects of Chlorine Dioxide on Oral Hygiene – A Systematic Review and Meta-analysis

National Library of Medicine: Toothbrushing versus toothbrushing plus tongue cleaning in reducing halitosis and tongue coating: a systematic review and meta-analysis