Zo kom je het snelste van een droge keel af

Een droge keel kan erg vervelend zijn, dus daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Helaas is het een probleem dat veel voorkomt en waar iedereen wel eens last van krijgt. Een droge keel leidt vaak tot een onaangenaam gevoel in de mond of last met praten. Om te weten hoe je het beste de strijd aan kan gaan met een droge keel, is het belangrijk dat je eerst weet wat het precies is en wat de oorzaken hiervan zijn.

Wat is een droge keel?

Bij een droge keel wordt er te weinig speeksel aangemaakt, waardoor er ook te weinig vocht in je mond en keel zit. De slijmvliezen doen dus niet goed hun werk. Iedereen heeft hier wel eens last van, maar wanneer je hier vaak last van hebt kan het een serieus probleem zijn of misschien zelfs een indicatie zijn voor een medische aandoening. Een droge keel kan vooral lastig zijn wanneer je wil eten, drinken, praten of slapen. Dit kan leiden tot keelproblemen die heel mild kunnen zijn, maar ernstiger kunnen worden wanneer ze lang aan blijven houden.

Een droge keel an sich kan het probleem zijn, maar het kan ook juist een symptoom zijn van een ander probleem zoals een keelontsteking of een rookverslaving. Naast dat het simpelweg fijner is om een goed gehydrateerde keel te hebben, is het ook belangrijk voor je gezondheid. Speeksel houdt je mond namelijk gezond en het helpt om je voedsel op een goede manier te verteren. Daarnaast beschermt het ook je tanden, kun je kauwen en slikken en worden bacteriën afgeremd zodat er geen infecties kunnen ontstaan.

Symptomen

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Het kan dan ook verschillende oorzaken hebben, maar ook verschillende symptomen. Als de symptomen langere tijd aanhouden, dan weet je dat je iets moet gaan veranderen om de droge keel aan te pakken. Gelukkig is het niet heel gevaarlijk, maar vooral erg vervelend. Wanneer je last heb van een droog gevoel in je keel, wil je waarschijnlijk heel vaak slikken of je keel schrapen. Dat komt omdat je waarschijnlijk een kriebelend of prikkelend gevoel in je keel hebt. Ook kun je een hese stem krijgen of wil je vaak hoesten of kuchen. Meestal is niet alleen je keel droog, maar ook je mond en zelfs je lippen, waardoor je ook weer gebarsten lippen kunt krijgen.

Daarnaast kun je ook last krijgen van een slechte adem en zweertjes in de mond. Je smaakgevoel kan verminderen of je kunt juist een metalige smaak in je mond krijgen. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat je een brandend gevoel op je tong hebt en dat je moeite hebt met slikken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een droge keel. Het begint vaak al bij de lucht om je heen. ALs je bijvoorbeeld een te droge lucht hebt in je slaapkamer en je slaapt hier de hele nacht, dan zul je ‘s ochtends ook een droge keel hebben. Ook wanneer de verwarming op een hoge temperatuur heeft gestaan of de airco de lucht juist te droog heeft gemaakt, kun je last krijgen van een droge keel. Gelukkig kun je dit heel makkelijk en snel verhelpen door wat water te drinken. Daarnaast kun je ook nog een droge keel krijgen wanneer je rookt of last hebt van een allergie.

Als je je mond en keel goed gehydrateerd wilt houden, moet je natuurlijk ook genoeg speeksel aanmaken. Wanneer dit niet het geval is, krijg je ook een droge keel. Je ziet dat dit vaak gebeurt bij mensen die roken, omdat de rook een uitdrogende werking heeft in de mond. Iets anders dat uitdroogt, is alcohol. Je zult dan ook merken dat wanneer je ‘s avonds teveel alcohol drinkt, je de volgende ochtend vaak een droge keel hebt. Ook wanneer je veel of luid praat, kun je al snel last krijgen van een droge keel.

Soms kun je last hebben van een bepaalde ziekte waarvoor je medicijnen moet slikken. Een droge keel kan dan een neveneffect zijn van dit medicijn. Er zijn namelijk wel meer dan vierhonderd medicijnen die dit als bijwerking kunnen hebben, waaronder pijnstillers, plaspillen en medicatie tegen een depressie of een te hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er ook nog ziektes die een effect hebben op je speekselklieren, zoals het syndroom van Sjögren, Parkinson of diabetes. Ook chemotherapie of bestraling kunnen ervoor zorgen dat de speekselklieren aangetast worden waardoor je een droge keel krijgt.

Een andere oorzaak van een droge keel is natuurlijk dat je niet genoeg water drinkt. Je moet er namelijk voor zorgen dat je mond en dus ook je keel goed bevochtigd is. Dit doe je al heel eenvoudig door water te drinken. Je ziet dan ook vaak dat een droge keel ‘s ochtends het ergste is, simpelweg omdat je ‘s nachts natuurlijk geen water of ander vocht binnenkrijgt. Het kan dan in het begin moeilijk of pijnlijk zijn om te praten. Meestal is het voldoende om een paar keer te slikken, maar wanneer je echt last hebt van een droge keel zul je iets meer moeten doen.

Behandeling en tips

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen waardoor een droge keel voorkomen kan worden. Vaak wordt een droge keel veroorzaakt door een droge lucht, dus moet je ervoor zorgen dat de lucht in je huis niet droog is. Dit kun je al heel simpel doen door een luchtbevochtiger te gebruiken. Als je regelmatig rookt en toch van je droge keel af wil komen, kun je er natuurlijk voor kiezen om te stoppen met roken. Mocht dit toch nog te moeilijk zijn voor je, zijn er ook nog andere middeltjes om van die vervelende droge keel af te komen.

Naast een luchtbevochtiger kun je namelijk ook thee met citroen drinken. De vitamine C in de citroen maakt je speeksel weer wat vloeibaarder. Andere citrusvruchten, zoals pompelmoes en sinaasappel, hebben hetzelfde effect. Daarnaast kun je ook kiezen voor keelpastilles, die speciaal gemaakt zijn om de keel te verzachten. Vaak zit hier ook een stofje in dat de aanmaak van speeksel stimuleert. De simpelste manier om van je droge keel af te komen, is natuurlijk door heel veel te drinken. Let er dan wel op dat je niet iets drinkt wat je keel juist verder uitdroogt.

Een andere manier om een droge keel te bestrijden, is door een speekselvervangende mondgel of een mondspray te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld de Xylitol Moisturizing Mouth Spray van Spry. Deze zorgt er niet alleen voor dat je een gehydrateerde mond hebt, maar hij zorgt ook voor een frisse adem. Door dit product te gebruiken, zorg je dat er een einde komt aan die vervelende droge keel. Er zitten alleen maar natuurlijke ingrediënten in de mondspray van Spry, waardoor je het helemaal veilig kunt gebruiken.

De spray werkt eigenlijk heel simpel. Hij stimuleert namelijk de aanmaak van speeksel, waardoor je mond en dus ook je keel minder droog wordt. Daarnaast zit er ook calcium in waardoor je tanden sterker worden en aloë vera om de geïrriteerde plekjes weer wat te kalmeren. Het is dus niet alleen goed voor een droge keel, maar ook voor je tanden. Dankzij de natuurlijke pepermunt die erin zit, krijg je ook nog eens een lekkere adem. Dit product is ook beschikbaar in een klein flesje zodat je altijd je droge keel kunt verlichten.