In dit artikel beantwoord ik de vragen van Joris:

Hoe kom ik van tandsteen af? Kan ik dat zelf verwijderen of moet ik dat bij de tandarts laten doen?

Een begrijpelijke vraag. Niet alleen ziet tandsteen er onverzorgd uit, het kan ook slecht zijn voor je gezondheid.

Wordt tandsteen niet verwijderd, dan kunnen er op den duur vergevorderde ontstekingen zoals parodontitis ontstaan. In een ontstoken mond dringen bacteriën gemakkelijker het lichaam binnen, wat uiteindelijk zelfs kan resulteren in hart- en vaatziekten (1). Het is dus van belang om te voorkomen dat er tandsteen ontstaat en als het zich al gevormd heeft, het tijdig te verwijderen.

Met behulp van een wetenschappelijk literatuuronderzoek geef ik antwoord op de vraag:

Hoe kom ik van tandsteen af?

Een behandeling bij de tandarts of zelf tandsteen verwijderen

Tandsteen kan worden verwijderd bij de tandarts, assistente of mondhygiënist.

Als je veel en snel last hebt van tandsteen, is het soms niet voldoende om één of twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan. Het is dan ook begrijpelijk dat je het zelf tussendoor wilt weghalen.

Een gebitsreiniging bij de mondhygiënist kost tussen de 50 en 100 euro en de behandeltijd loopt soms op tot een uur. Logisch dat je kiest voor een goedkopere en snellere oplossing en zelf je tandsteen gaat verwijderen. Maar let wel goed op!

Verdiep je in het product.

Sommige producten kunnen namelijk onveilig zijn wanneer ze niet op de juiste manier worden toegepast en kunnen hierdoor ontstekingen of schade in de mond veroorzaken.

Ook al worden tandartshaakjes bij de drogist verkocht, het is geen goed idee om zelf je gebit te ontdoen van tandsteen.

Vermijd scherpe tandartshaakjes

Het verwijderen van tandsteen door middel van een haakje is namelijk specialistisch werk waar tandartsen en mondhygiënisten een jarenlange opleiding voor hebben gedaan (2).

Wanneer je dit niet goed doet, bestaat de kans dat je schade aanbrengt in de mond. De meeste tandartshaakjes zijn erg scherp en als je niet weet hoe je zo’n haakje gebruikt, dan kun je bijvoorbeeld het haakje te ver in je tandvlees drukken. Dit kan terugtrekkend tandvlees als gevolg hebben en daardoor loop je meer risico op het ontwikkelen van gevoeligheid en zelfs tandbederf (2)

Niet alleen kun je met zo’n scherp haakje het tandvlees ernstig aantasten. Ook de zachtere weefsels zoals je tong en de binnenkant van je wangen zijn zeer gevoelig voor scherpe objecten en kunnen makkelijk beschadigd worden (2).

Tot slot loop je het risico dat je het tandglazuur wegkrabt met een tandartshaakje. Glazuur wat eenmaal is verwijderd, komt nooit meer terug. Bovendien worden je tanden en kiezen dan alleen maar ruwer en op ruwe oppervlakken ontstaat nog sneller tandsteen (2).

Welke producten kan ik veilig gebruiken?

Ga op zoek naar een middel dat tandsteen helpt te voorkomen of dat zacht en veilig genoeg is om zelf tandsteen mee te verwijderen. Heb je het tandoppervlak succesvol van tandsteen ontdaan? Dan zijn er verschillende geschikte middelen die je kunt gebruiken om te zorgen dat het niet (snel) terugkomt op je tanden en kiezen. In dit blog delen we een gevarieerde top 10 met de beste middelen tegen tandsteen voor thuisgebruik.

De beste middelen tegen tandsteen voor thuisgebruik

1. Moist-R Whitening Sponge + Stick

Met de Oravall Whitening Sponge geef je tandsteen geen kans. Deze tandenreiniger op plaats 1 is geen haakje of krabbertje, maar een innovatieve nanostick. Wanneer je last hebt van tandplak, is de Oravall Whitening Sponge een effectieve en eenvoudige oplossing. Deze stick is niet alleen handig voor het verwijderen van tandplak, maar ook zeer geschikt om andere hardnekkige vlekken (van bijvoorbeeld tabak, koffie, thee of wijn) op de tand weg te poetsen. 

Wat de Oravall Whitening Sponge zo effectief maakt, is het opzetsponsje dat bestaat uit super absorberende nanodeeltjes, waarmee hardnekkige vlekken en tandplak gemakkelijk te verwijderen zijn. Zodra de opzetspons nat is gemaakt, worden de nanodeeltjes gevormd tot een 3D-achtig netwerk met een extreme absorptie-capaciteit. Hierdoor kunnen kleine groeven in het tandoppervlak goed worden schoongemaakt. Plekken die doorgaans moeilijk op een veilige manier zelf te reinigen zijn.

De Oravall Whitening Sponge is niet schadelijk voor het tandglazuur en tandvlees. Waar je de meeste tandartshaakjes absoluut niet vaker dan eens in de twee weken moet gebruiken omdat een ‘overuse’ hiervan het glazuur kan beschadigen en tanden ruwer kan maken, loop je met dit sponsje geen risico. Het kan zelfs wekelijks gebruikt worden. Voor optimaal resultaat en om tandplak geen kans te geven om te verharden, is dit ook zeker aan te raden.

Een ander voordeel: omdat er slechts water toegevoegd hoeft te worden, worden je tanden witter zonder chemische middelen (zoals bleek of waterstofperoxide).

Al na 1 of 2 minuten reinigen zie je resultaat. Het is natuurlijk wel zo dat de benodigde tijd om de tanden volledig schoon te maken afhangt van de mate van het tandsteen en de vlekken. Zo hebben gele tanden meerdere reinigingsbeurten nodig om de oorspronkelijke kleur te herstellen.

De Oravall Whitening Sponge + Stick is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

2. Mara Expert Plaque Checker

Tandsteen ontstaat doordat tandplaque te lang op het gebit blijft zitten en hard wordt. Wil je tandsteen verkomen, dan zul je het onzichtbare laagje tandplaque op je tanden moeten verwijderen. Maar hoe kun je nu zien of je al het tandplaque hebt weggehaald? 

De Mara Expert Plaquechecker kleurt blauw op de plekken nog veel tandplaque aanwezig is. Zo kun je precies zien welke tanden en kiezen een betere poetsbeurt nodig hebben. 

Niet alleen fungeert de Mara Expert als een plaquechecker, ook is het een effectieve tandpasta vol met werkzame ingrediënten. De toevoeging van fluoride helpt gaatjes te voorkomen, potassium bestrijdt de tandgevoeligheid en zink gaat een slechte adem tegen. 

De Mara Expert Plaque Checker is online alleen verkrijgbaar via De Mondzorgzaak.

3. Piksters Tooth Stain Remover

Op plaats 3 staat de Aanslagverwijderaar van Piksters. 

Deze tandenreiniger maakt gebruik van een soortgelijk schuurmateriaal als dat wat tandartsen gebruiken om tanden te polijsten en glad te maken. Het bevat een licht schurend, geïmpregneerd rubber, waardoor zowel tandplak als tandvlekken effectief behandeld worden. Omdat de Aanslagverwijderaar het tandoppervlak glad maakt, krijgt tandplak én tandsteen veel minder snel de kans om te ontstaan.

Tegelijkertijd helpt het bij het voorkomen van gaatjes en tandbederf. Tandaanslag bestaat namelijk onder andere uit bacteriën die moeilijk door het lichaam af te weren zijn. De Piksters aanslagverwijderaar verwijdert ook de voedingsbodem voor de schadelijke bacteriën op die plek.

Ook wordt de Piksters Aanslagverwijderaar regelmatig meegegeven door tandartsen. Het is ideaal om te gebruiken tussen je bezoeken aan de tandarts en je riskeert geen beschadiging aan het glazuur.

Piksters Tooth Stain Remover is online alleen beschikbaar via De Mondzorgzaak.

4. Dentissimo Pro-Whitening Toothpaste

Gebruik je liever een tandpasta om tandsteen te bestrijden (en tegelijkertijd wittere tanden te krijgen)? Kies dan voor de Pro-Whitening Tandpasta van Dentissimo.

Niet alleen zorgt het fruitenzym papaïne in deze natuurlijke tandpasta ervoor dat tandplak en tandsteen wordt verwijderd; ook bevat het product biomineralen die de kristalachtige textuur van je tanden versterken en het tandglazuur polijsten.

Maar dat is niet alles. De Dentissimo Pro-Whitening tandpasta heeft namelijk nog meer ingrediënten de mondgezondheid verbeteren en bijdragen aan het witter maken van de tanden:

  • Fluoride beschermt het tandglazuur en voorkomt tandbederf;
  • Gehydrateerde silicum zorgt voor een zachte en niet-schurende reiniging van het tandglazuur;
  • Geranium heeft een genezend effect;
  • Cetraria islandica zorgt voor antibacteriële en antimicrobiële activiteiten.

Genoeg redenen dus om je tanden te poesten met deze tandpasta.

Na het verwijderen van het tandsteen op je tanden en kiezen, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je het ontstaan van tandsteen voor kunt zijn. Daarom volgen hieronder de 5 beste middelen om tandsteen te voorkomen.

Dentissimo Pro-Whitening Toothpaste is online alleen te bestellen via De Mondzorgzaak.

5. Oxyfresh Anti-Tartar Kit

Met Oxyfresh fluoride mondwater en Oxyfresh anti-gaatjes tandpasta minimaliseer je de kans op gaatjes, tandgevoeligheid en tandsteen.

Het mondwater heeft als actieve bestanddeel fluoride, een stof die het tandglazuur ondersteunt en remineraliseert. Zo is het glazuur beter bestand tegen de negatieve invloed van bacteriën en zuren. Spoel je mond één keer per dag met Oxyfresh Fluoride mondwater en je mond is de rest van de dag beschermd. De tandpasta van Oxyfresh bevat eveneens fluoride en kun je tweemaal op een dag gebruiken.

Beide middelen maken gebruik van onder meer xylitol en het gepatenteerde Oxygene-complex, dat werkt op basis van actieve zuurstof. Actieve zuurstof pakt de stinkende en schadelijke zwavelverbindingen aan die verantwoordelijk zijn voor het produceren van schadelijke bacteriën in de mond. Zo voorkomen de Oxyfresh Fluoride tandpasta en mondwater niet alleen tandsteen en gaatjes, maar gaat het ook effectief een slechte adem tegen.

De Oxyfresh Anti-Tartar Kit is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

6. Oravall Sugarfree Chewing Gum

Tandsteen voorkomen door kauwgom te kauwen? Deze ecologisch verantwoorde kauwgom van Oravall is gezond én draagt bij aan het stimuleren van de speekselproductie, het verfrissen van de adem en het sterker maken van de tanden en kiezen.

De kauwgom is suikervrij en bevat een hogere concentratie berken-xylitol, een bewezen antibacteriële en hydraterende stof. Gaatjes ontstaan door zuren die worden uitgescheiden door schadelijke bacteriën. Oravall kauwgom neutraliseert de zuurgraad in de mond en verhoogt de opname van calcium, waardoor de kans op gaatjes en tandbederf tot wel 80% kan afnemen. 

Oravall Sugarfree Chewing Gum is online alleen beschikbaar via De Mondzorgzaak.

7. Tonsilfresh Waterfloss

Met de Powerfloss van Tonsilfresh reinig je het gebit op een eenvoudige en effectieve manier door middel van een waterstraal. Op een geheel veilige manier spoel je tandplak en etensresten weg, zodat je gebit schoon blijft en veelvoorkomende mondproblemen voorkomen worden. Door de Powerfloss dagelijks te gebruiken wordt tandsteenvorming tegengehouden. Ook tandvleesontstekingen en gaatjes krijgen geen kans. Daarnaast bereik je met de waterstraal zelfs de lastigste plekken in het gebit (tussen beugels en kiezen) én in de amandelen. En omdat er geen sprake is van elektriciteit of batterijen, is de Waterfloss ook onder de douche te gebruiken.

De Tonsilfresh Waterfloss is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

8. Mara Expert Interdentale Ragers

Graag aan de slag met een rager? De unieke ragers van Mara Expert zijn perfect om de ruimtes tussen je tanden en kiezen te reinigen en daarmee te voorkomen dat tandsteen ontstaat.

Wat erg handig is aan deze rager, is dat hij verkrijgbaar is in maar liefst zes verschillende formaten: de borsteldiktes variëren van 0,6 tot 1,8 mm en de draaddiktes van 0,4 tot 0,8 mm. Zo bestaat er voor ieder gebit een geschikte rager.

De binnenkant van de draad bestaat uit chirurgisch edelstaal en de buitenkant is gemaakt van kunststof. Hierdoor zijn de ragers zacht voor het tandvlees en kunnen ze geen schade aanrichten. Verder is de draad gecoat met fluoride, chloorhexidine en mint. Geen andere rager ter wereld heeft dit!

Mara Expert Interdentale Ragers zijn online alleen te bestellen via De Mondzorgzaak.

9. Mara Expert Flosboogjes

 

Vind je stoken en flossen fijner? De flosboogjes van Mara Expert zijn een stokers en flosdraadjes ineen. De stoker is ideaal voor inderdentale reiniging en met het nylon flosdraad bereik je zelfs de kleinste ruimtes tussen je tanden en kiezen. Het stoken of flossen van de achterste kiezen kan nogal een uitdaging zijn. Daarom hebben de flosboogjes van Mara Expert een speciale hoek waardoor zelfs de moeilijk bereikbare plekken in de mond schoon te houden zijn.

Door de toevoeging van fluoride, xylitol en mint-aroma kunnen bacteriën zich niet hechten aan je tandoppervlak. Hierdoor kan tandplak en dus tandsteen voorkomen worden.

Mara Expert Flosboogjes zijn online exclusief te bestellen via De Mondzorgzaak.

10. Profi Oral Care Kit

Durf je het toch aan om zelf een tandsteenhaakje van metaal of staal te gebruiken? Kies er dan een die niet harder is dan het tandglazuur zelf, zoals de Profi Oral Care Kit.

Deze anti-tandsteen kit van Profi bevat twee soorten tandartshaakjes (scaler & dental pick) en een tandvleesmassagetool, speciaal ontworpen voor consumenten. Een groot voordeel is dat, in tegenstelling tot veel andere tandsteenkits, dit mondspiegeltje niet kan beslaan.

De scaler is gemaakt van zacht roestvrijstaal en de dental pick bestaat uit kunststof. Het materiaal is minder sterk dan het tandglazuur, waardoor er bij normaal gebruik geen schade aan het glazuur kan ontstaan. De haakjes zijn ronder en uiteraard minder scherp dan het professionele tandartsgereedschap, wat de Profi Oral Care Kit stuk veiliger maakt om zelf te gebruiken.

De rubberen tandvleesmassagetool zorgt voor een betere doorbloeding en een aanzienlijk snellere genezing van ontstoken tandvlees. Met behulp van het spiegeltje en de toothpick kunnen ook de lastig waarneembare plekjes bereikt worden. Verder heeft het gereedschap een goede grip, waardoor het niet zomaar uit je hand glijdt

De Profi Oral Care Kit is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

Samenvatting van de Top 10 Beste Anti-tandsteen middelen voor thuisgebruik

Wanneer je last hebt van tandsteen is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan.

Kies voor middelen die veilig zijn voor het gebit. Veel tandartshaakjes zijn te scherp en kunnen je gebit onherstelbaar beschadigen.

De Oravall Whitening Sponge + Stick voldoet aan alle eisen en is wat ons betreft daarom de beste keuze.

Oravall is online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

Bronnen

  1. Gezondheidsplein (2020). Tandsteen. Geraadpleegd van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/tandsteen/item122162
  2. Mason Dental PC (2019). The Dangers Of Scraping Plaque From Your Teeth At Home. Geraadpleegd van https://www.manchestervtdentist.com/blog/why-you-shouldnt-try-to-remove-plaque-by-yourself/