Dit kun je doen wanneer je last hebt van een droge neus en korstjes

Een droge neus kan iedereen overkomen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt of welke tijd van het jaar het is. Er zijn namelijk verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van een droge neus. Deze droge neus kan er dan weer toe leiden dat je ook last krijgt van korstjes aan de binnenkant van je neus. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om een droge neus en korstjes te behandelen. 

Wat is het?

Wanneer je last hebt van een droge neus, is het vooral het slijmvlies in je neus dat droog is. Normaal gesproken zorgt het slijmvlies ervoor dat de lucht die je inademt goed vochtig blijft. Je neus heeft verschillende functies, waaronder ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. Hij haalt namelijk ziekteverwekkers uit de lucht die je inademt. Als je een droge neus hebt, dan kan hij minder goed zijn werk doen. Het is dus belangrijk dat je niet te lang rondloopt met een droge neus. Zo zorgt een open neus er bijvoorbeeld voor dat je goed kan praten, wat minder goed gaat wanneer je last hebt van een droge neus. Ook andere taken, zoals ruiken en proeven gaat minder goed wanneer je last heb van een droge neus. Het hebben van een droge neus is niet per se heel zorgelijk, maar het kan wel erg vervelend zijn.

Wanneer het neusslijmvlies droog wordt, kan dit ook moeilijker geproduceerd worden. Het slijm dat dan wel in je neus aanwezig is, wordt dik en taai. Uiteindelijk worden het harde korsten die blijven plakken aan de wand van je neus. Dit kan tot erg veel irritaties leiden en het kan zelfs pijnlijk zijn, waardoor het lastig kan zijn om ervan af te blijven. Als je de korstjes echter los gaat peuteren, kan dit ervoor zorgen dat het gaat bloeden en bovendien komen er dan gewoon weer nieuwe korstjes op. Hierdoor kan het slijmvlies weer geïrriteerd raken waardoor je last kunt krijgen van jeuk, niesbuien of een brandend gevoel in je neus. Een uitgedroogde neus kan er daarnaast ook nog voor zorgen dat je reuk en smaakvermogen afneemt en dat je meer last krijgt van infecties.

Symptomen

Bij een droge neus zit de droogte vooral in je neus, waardoor je deze niet altijd even goed kunt zien. Je kunt het gelukkig wel aan verschillende dingen merken. Als je buiten loopt en de koude lucht in je neus snijdend aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk droog en schraal. Je neus zal droog aanvoelen, maar ook geïrriteerd zijn en er kunnen korstjes vormen in je neus. Daarnaast kan een droge neus ook pijnlijk aanvoelen en zorgen voor een bloedneus.

Andere symptomen van een droge neus zijn een droge mond, niezen, jeukende ogen of moeite hebben met ademhalen. Ook kun je last krijgen van groen of geel slijm en een brandend gevoel in je neus. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat je hoofdpijn krijgt of een droge mond en ogen. Door deze symptomen kunnen de functies van de neus verstoord raken. Bovendien kunnen de korstjes die gevormd worden ervoor zorgen dat de symptomen nog erger worden omdat het een bron is voor bacteriën.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die voor een droge neus kunnen zorgen. Het kan bijvoorbeeld een bijwerking zijn van een bepaald geneesmiddel dat je gebruikt, maar ook verwarmde ruimtes, airconditioning of stofjes in de lucht kunnen ervoor zorgen dat het neusslijmvlies droog wordt. Ook winterweer zoals een een koude en droge lucht kan leiden tot een droge neus. In het voorjaar zijn het juist allergieën zoals hooikoorts die voor een droge neus kunnen zorgen.

Een simpele neusverkoudheid kan ook leiden tot een droge neus. Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld als je als vrouw in de overgang zit, of bepaalde aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van een droge neus. Zo heb je bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte waarbij je vaak last krijgt van een droge neus.

De winter

In de winter is je neus meestal iets droger dan in de zomer. Dat komt omdat de lucht buiten een stuk droger is wanneer het koud is in de winter. Om het binnen toch nog lekker warm te hebben, zet je de verwarming lekker hoog. Dit zorgt er echter ook voor dat je binnen een erg droge lucht hebt. Je hebt dan dus zowel binnen als buiten een droge lucht, waardoor je ook sneller last krijgt van droog neusslijmvlies.

In je neus peuteren

Een droge neus zorgt voor irritaties en korstjes in je neus. Dit kan een trigger zijn om in je neus te gaan peuteren, maar het is belangrijk dat je dit niet doet. Op deze manier kunnen bacteriën namelijk heel gemakkelijk in je neus terechtkomen. Omdat je lichaam je al moeilijker kan verweren tegen ziekteverwekkers dankzij je droge neus, kun je sneller verkouden worden. Bovendien kan je neus gaan bloeden wanneer je de korstjes weghaalt en daarna komen er gewoon weer nieuwe korstjes voor in de plaats.

Behandeling en tips

Om te voorkomen dat je last krijgt van een droge neus, kun je ervoor zorgen dat de lucht in je huis zo goed mogelijk bevochtigd is. Dit kun je doen door bakjes met water aan de verwarming te hangen waardoor er vocht verdampt en de lucht dus ook vochtig blijft. Je moet er dan wel aan denken om het water regelmatig te verversen zodat er niet teveel bacteriën in komen te zitten. Er zijn ook speciale luchtbevochtigers die je in huis neer kunt zetten en die ervoor zorgen dat je geen droge lucht in huis krijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon de verwarming niet te hoog zetten.

Andere manieren waarmee je een droge neus kunt voorkomen zijn onder andere voldoende drinken zodat je goed gehydrateerd blijft en vaseline gebruiken op de binnenkant van je neus. Hierdoor kan het slijm in je neus loskomen en wordt de droogheid een beetje verlicht. Ook kun je oliën gebruiken zoals sesamolie, olijfolie of kokosolie. Druppel dit in de neusgaten om de symptomen te verlichten en om de huid te hydrateren. Een andere optie is om naar de sauna te gaan. De stoom die je dan inademt kan een tijdelijke verlichting bieden van de klachten. Als je het een beetje teveel vindt om naar de sauna te gaan, kun je ook een warme douche of een warm bad nemen. Dit geeft een beetje hetzelfde effect.

Mocht je toch last krijgen van een droge neus, dan zijn er ook een aantal producten die je kunt gebruiken om je neus weer te herstellen. Eén van die producten is een neusspray zoals de Xylitol and Saline Nasal Spray van TonsilFresh of die van het merk Moist-r.

Deze druppels bestrijden op een veilige en effectieve manier je droge neus. Dit doen zij dankzij een speciaal ingrediënt waar ze een patent op hebben. Dit is een natuurlijke zoutoplossing met xylitol en die zorgt ervoor dat de neus schoon wordt gemaakt en goed gehydrateerd blijft.

Waar andere neussprays met zoutoplossing de neusholtes juist uit kunnen drogen waardoor het geïrriteerd raakt, zorgt deze spray er dankzij de toevoeging van de xylitol er juist voor dat neusholtes goed gehydrateerd en gekalmeerd worden. Daarnaast zorgt de xylitol er ook voor dat de neus goed gereinigd wordt. Je kunt het zien als een soort zeep voor je neus. Hierdoor krijgen andere bacteriën dus niet de kans om zich te nestelen in je neus en om irritaties te veroorzaken. Tot slot zit dit product in een handig, klein flesje zodat je het heel gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Zo hoef je nooit meer last te hebben van een droge neus!