In dit artikel geef ik antwoord op de vraag van Emma:

Hoe kom ik van een droge mond af? Ik heb veel geprobeerd, maar de meeste producten helpen slechts 5 minuten of maken mijn mond slechts droger.

Een terechte vraag want een droge mond kan leiden tot een brandend en pijnlijk gevoel, gaatjes, een slechte adem en ontstekingen. Zelfs eten en praten kan moeilijk zijn als je mond droog is (1).

Met behulp van wetenschappelijk literatuuronderzoek geef ik antwoord op de vraag:

Wat zijn de beste producten tegen een droge mond?

Verdiep je in de ingrediënten

Een droge mond kan duiden op een chronisch te kort aan speeksel. In de meeste gevallen produceren mensen wel speeksel maar worden de speekselklieren te weinig gestimuleerd  (2). Gelukkig zijn er producten die de natuurlijke speekselvloed op kunnen wekken.

Maar let wel goed op; verdiep je in het product.

Veel droge mondproducten die bij de supermarkt of drogist verkrijgbaar zijn bevatten ingrediënten die de mond alleen maar meer uitdrogen en irriteren (3).

Vermijd sodium lauryl sulfaat

Je hebt vast wel eens sodium lauryl sulfaat (SLS) op het etiket van een mondverzorgingsproduct zien staan. Wat veel mensen niet weten is dat dit stofje ervoor kan zorgen dat er stukjes van je wangslijmvlies loslaten (4). Dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Ook alcohol (2) en menthol worden veelvuldig toegevoegd in producten van merken die claimen je droge mond tegen te gaan. Deze ingrediënten werken averechts en verergeren je droge mond juist.

Kijk uit voor een te lage pH-waarde

Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de pH-waarde van een droge mondproduct. Deze mag vooral niet te laag zijn. Toch zijn er mondzorgproducten op de markt waarbij dit wel het geval is.

Een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een vakblad voor Nederlandse tandartsen toont dit aan. Hierin werden mondwaters van bekende commerciële merken onder de loep genomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat er mondwaters verkocht worden die zo’n lage pH-waarde hebben dat ze het tandglazuur kapotmaken (2).

Dan zijn er nog producten beschikbaar die wel vrij zijn van uitdrogende en irriterende stoffen, maar veel daarvan verlichten de klachten slechts tijdelijk en missen essentiële ingrediënten om je droge mond langdurig aan te pakken (5). 

Waar moet je op letten?

In dit artikel leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikt product. Op basis van wetenschappelijk literatuuronderzoek heb ik 20 anti-droge mond pakketten voor je onderzocht en gecheckt of ze voldoen aan de volgende eisen:

Het meest ideale product tegen een droge mond:

  • Heeft niet alleen een smerende werking die snel vervliegt, maar bevat enzymen die ervoor zorgen dat het vocht daadwerkelijk langdurig in de weefsels trekt;
  • Bevat xylitol en/of gestabiliseerde chlorine dioxide, wat schadelijke bacteriën doodt en je slechte adem als gevolg van een droge mond neutraliseert;
  • Is pH-neutraal en brengt daardoor geen schade toe aan het tandglazuur;
  • Heeft geen uitdrogende en irriterende ingrediënten zoals sodium lauryl sulfaat, alcohol en menthol.

Gelet op deze voorwaarden, heb ik 10 anti-droge mond pakketten geselecteerd die je veilig kunt gebruiken om je droge mond te bestrijden.

Nummer 1. Oralieve Dry Mouth Relief 👑 Best Getest 👑

Als je op zoek bent naar het meest veelzijdige pakket om je droge mond aan te pakken, dan is de Oralieve Dry Mouth Relief de beste keuze. De 4 droge mond-producten uit dit pakket worden continu geoptimaliseerd op basis van wetenschappelijk onderzoek om zo de beste hulp te kunnen bieden bij een droge mond. Het voldoet dan ook aan alle wensen.

  • Mensen die last hebben van een droge mond zijn niet op zoek naar tijdelijke verlichting van hun klachten, maar willen een product dat lang doorwerkt. Oralieve bevat de enzymen lactoferrine, lactoperoxidase en het natuurlijke ingrediënt aloë vera. Stoffen die de eigen speekselproductie stimuleren en zorgen voor een langdurig gehydrateerde mond. Niet alleen bevorderen de ingrediënten de speekselaanmaak, maar ook werken ze ontstekingsremmend en verzachtend. Bovendien wordt het risico op gaatjes verminderd;
  • Oralieve is vrij van ingrediënten die een droge mond juist nog droger maken. Daarom zitten er geen uitdrogende stoffen als sodium lauryl sulfaat en alcohol in.
  • Een slechte adem is een van de vervelende gevolgen van een droge mond. Het natuurlijke zoetstof xylitol is toegevoegd aan alle producten van Oralieve en is in staat je vieze adem te neutraliseren. Xylitol doodt namelijk de anaerobe bacteriën in de mond – bacteriën die leven in een zuurstofarme omgeving en dé boosdoeners voor een slechte adem (6).
  • Oralieve Dry Mouth Relief is een veelzijdig pakket met producten die de hele dag door werken tegen een droge mond. Het mondwater, de tandpasta en de mondgel voeg je gemakkelijk toe aan je dagelijkse routine. Wil je snelle verlichting van je droge mond klachten wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent? Spray dan je mond met de Oralieve mondspray.

Oralieve Dry Mouth Relief is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

2. Oxyd8 Anti Dry Mouth Kit

Net als Oralieve is Oxyd8 een uitstekend hulpmiddel bij xerostomie en een slechte adem. Oxyd8 is pH-neutraal, vrij van alcohol en schadelijke sulfaten en bevat enzymen die de natuurlijke speekselvloed bevorderen. Zo bevochtigt het de weefsels de hele dag door en ben je zelfs de volgende ochtend nog verzekerd van een gehydrateerde mond.

Bovendien bevat het mondwater van Oxyd8 tingling mint wat het lichaam helpt om meer speeksel aan te maken. Oxyd8 mondwater is wat scherper waardoor het misschien minder prettig aanvoelt in de mond dan de mildere mondspoeling van Oralieve. Voor mensen met een gevoelige mond wint Oxyd8 het dus niet van onze favoriet Oralieve.

De tandpasta is daarentegen erg mild en werkt door de gestabiliseerde chlorine dioxide uitstekend tegen een slechte adem (7) maar is wel een stuk minder rijk gevuld dan die van Oralieve.

Oxyd8 Lozenges zijn een aangename toevoeging aan het pakket. Ze zijn handig mee te nemen en stimuleren net als het mondwater de eigen speekselproductie.

Oxyd8 Anti Dry Mouth Kit is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

3. Oxyfresh Dry Mouth Formula

 

De derde plaats is voor de Oxyfresh formule, die net als Oxyd8 gebruik maakt van gestabiliseerde chlorine dioxide om slechte bacteriën uit te schakelen.

Wanneer de mondverzorging uit de drogist of supermarkt je mond irriteert, is Oxyfresh een goede keuze.

Oxyfresh Unflavored mondwater is namelijk zeer neutraal en helemaal vrij van stoffen die kunnen bijten of prikken en is daarom uiterst geschikt voor je gevoelige mond.

Oxyfresh Pro Relief Dental gel verlicht je droge mond klachten. Zo bevat de gel speekselopwekkende plantenextracten uit kamille en aloë vera, die op een natuurlijke manier de mond bevochtigen en een herstellend vermogen hebben (5).

Ook is er xylitol en zink aan toegevoegd, wat een positief effect heeft op de speekselvloed. Zo biedt de Oxyfresh formule langdurige verlichting bij xerostomie.

Oxyfresh Dry Mouth Formula is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak en Oxyfresh.

4. Tonsilfresh Dry Mouth Strap

Bij veel mensen ontstaat een droge mond door het slapen met de mond open.

Denk je dat dit bij jou het geval is? Dan kan de Tonsilfresh Dry mouth strip uitkomst bieden.

Deze is speciaal ontworpen om de mond tijdens de slaap dicht te houden en zo een droge mond te voorkomen.

Er zijn al veel mondstrips op de markt die hetzelfde doen, maar de meeste zitten niet fijn om het hoofd. Het grote voordeel van de Tonsilfresh is dat de strip gemaakt is van zacht materiaal en op maat kan worden versteld, waardoor je er gerust mee kunt slapen.

De Tonsilfresh Dry Mouth Strap is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

5. Moist-R Dry Mouth Kit

Het pakket van Moist-R staat op de 5e plaats en bestaat uit een mondwater, mondgel, tandpasta en mondspray. Aan Moist-R zijn natuurlijke speekselenzymen toegevoegd die de mond voor langere tijd kunnen bevochtigen. Bovendien zijn alle producten vrij van prikkende en bijtende stoffen die schade kunnen veroorzaken in de mond. De toevoeging van fluoride draagt bij aan een sterk gebit.  

Moist-R Dry Mouth Kit is online alleen verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

6. Dr. Brite Moisturizing Mouth Sprays

Dr. Brite is al populair in de Verenigde Staten en begint nu ook in Nederland bekendheid te verwerven.

De producten van Dr. Brite bestaat alleen uit natuurlijke bestanddelen en is dus ideaal voor als je last hebt van een droge mond, maar geen product met chemische stoffen wilt gebruiken.

Dr. Brite bevat kalmerende oliën, waaronder kokosolie, die de mondweefsels hydrateren. De spray uit dit pakket heeft geen sterke smaak en voelt misschien niet direct verfrissend aan, maar doet wel haar werk.

Dr. Brite Moisturizing Mouth Sprays zijn alleen online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

7. Miradent Dry Mouth Care

Op nummer 7 staat het Miradent Aquamed Dry mouth pakket met een droge mond spray en kauwgom.

De droge mond spray met passievruchtsmaak bevat de enzymen lysozym en yerba santa die de eigen speekselproductie bevorderen.

Met de toevoeging van calciumchloride en xylitol, draagt Miradent Aquamed Dry Mouth zowel bij aan het bestrijden van je droge mond, als aan het voorkomen van gaatjes.

Miradent kauwgom is speciaal ontwikkeld voor de droge mond en verzorgt het gebit. Xylitol is er als natuurlijk zoetstof aan toegevoegd, wat zorgt voor een frisse adem en de eigen speekselproductie bevordert.

De smaak van passievrucht is misschien even wennen, maar de kauwgom is ideaal voor als je onderweg bent en snel je droge mondklachten wilt verlichten.

Miradent Dry Mouth Care is alleen online verkrijgbaar via De Mondzorgzaak.

8. Spry Moisturize Kit

De Spry Moisturizing Mouth Kit bestaat uit twee mondsprays, een mondgel en lozenges.

Met de Spry Mouth Spray kun je op een gezonde manier je droge mond tegengaan. De spray is namelijk non-gmo en bevat geen parabenen. Wel zit er xylitol in, wat goed is voor een sterk gebit.

Veel mondgels die gemaakt zijn om een droge mond vochtig te maken, smaken vies en voelen niet fijn aan.

Spry heeft een mondgel ontwikkeld die niet irriteert en een frisse smaak heeft. De Moisturizing Mouth Gel hydrateert de droge weefsels in de mond.

Een nadeel van dit pakket is de toevoeging van menthol in de lozenges. Dit geeft in eerste instantie wel een fris gevoel, maar kan de mond juist weer meer uitdrogen.

De Spry Moisturize Kit is alleen online verkrijgbaar via De Mondzorgzaak.

9. AnOxident Glucose Barrier

Wanneer je last hebt van diabetes en er daardoor te veel glucose in je speeksel zit, is dat erg vervelend.

Een hoog suikergehalte in je speeksel kan namelijk voor allerlei problemen zorgen, zoals tandbederf en tandsteenvorming.

Maar ook een droge mond en bijbehorende slechte adem behoren tot de gevolgen.

AnOxident kan helpen. De plantaardige ingrediënten en melkproteïnen imiteren het speeksel op een natuurlijke manier en verminderen de hoeveelheid speekselglucose op en rondom de tanden.

AnOxident Glucose Barrier is alleen online verkrijgbaar via De Mondzorgzaak.

10. UK Organics Anti Dry Mouth

Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en wil je op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier verlichting bieden aan je droge mond?

Dan zijn de producten van UK organics een uitstekende keuze. UK Organics is namelijk 100% biologisch en vegan.

De tandpasta die in dit pakket zit is misschien even wennen, omdat het anders dan reguliere tandpasta’s uit poeder bestaat.

De producten van UK Organics zijn fluoridevrij, wat voor sommige mensen een reden kan zijn om dit juist niet aan te schaffen.

UK Organics Anti Dry Mouth is alleen online verkrijgbaar via De Mondzorgzaak.

Samenvatting van deze test van 20 droge mondproducten

Als je last hebt van een droge mond is het belangrijk om zo snel mogelijk producten te vinden die je droge mond kunnen verhelpen. Een droge mond kan namelijk zorgen voor gaatjes en ontstekingen.

Kies voor producten die vrij zijn van de irriterende stoffen zoals beschreven in dit artikel.

Het droge mond pakket van Oralieve is het meest veelzijdig en voldoet aan alle eisen. Daarom is Oralieve Dry Mouth Relief volgens ons de beste keuze.

Je kunt Oralieve online bestellen via De Mondzorgzaak.

Bronnen

1. Martín, M., Marín, A., López, M., Liñán, O., Alvarenga, F., Büchser, D., & Cerezo, L. (2017). Products based on olive oil, betaine, and xylitol in the post-radiotherapy xerostomia. Reports of Practical Oncology & Radiotherapy, 22(1), 71-76.

2. Millsop, J. W., Wang, E. A., & Fazel, N. (2017). Etiology, evaluation, and management of xerostomia. Clinics in Dermatology, 35(5), 468-476.

3. Gambon, D. (2016). Preventie, tandpasta’s en spoelmiddelen. Tandartspraktijk 37, 37–41. https://doi.org/10.1007/s12496-016-0011-5

4. Macdonald, J. B., Tobin, C. A., & Hurley, M. Y. (2016). Oral leukoedema with mucosal desquamation caused by toothpaste containing sodium lauryl sulfate. Cutis, 97(1), E4-5.

5. Arakelyan, M. G., Polyakova, M. A., Babina, K. S., Novozhilova, N. E., Margaryan, E. G., Doroshina, V. Y., … & Makeeva, M. K. (2019). Qualitative and quantitative evaluation of the efficiency of the application of foams with false xerostomia. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 9(4), 403.

6. Voeding en Visie (z.d.). Xylitol heeft een antibacteriële werking. Geraadpleegd van: https://voedingvisie.nl/xylitol-heeft-een-antibacteriele-werking/

7. Oxyfresh (z.d.). Oxygene® How it works. Geraadpleegd van https://www.im3vet.com.au/iM3AU/media/Documents/Oxygene_how_it_works.pdf