Omdat mijn moeder mondhygiënist is, is de aandacht voor mondhygiëne bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn broer en ik kregen als het ware een professionele opleiding mondzorg zodra wij er aan toe waren. We moesten het niet proberen het tanden poetsen en flossen een keertje over te slaan. Heel begrijpelijk, want mijn moeder kreeg zeker aan het begin van haar carrière nogal wat ellende-gebitten te zien.

Toen ik wat ouder werd zette ik me af tegen die dwangmatige gebitsverzorging. Mijn interesse ging meer uit naar voetbal en muziek. Toen het tijd was om een studierichting te kiezen, was ik eigenlijk helemaal niet van plan om in de voetsporen van mijn moeder te treden. Wat ik wel duidelijk had was dat ik het, ondanks mijn exacte vakkenpakket, leuk vind om met mensen te werken. Maar ik hou er ook van om iets met mijn handen te doen en dingen te repareren. Uiteindelijk viel het kwartje dat die twee zaken samenkomen in het beroep van tandarts.

Ik heb mij aangemeld voor de opleiding tandheelkunde in Groningen en werd direct aangenomen. Na mijn afstuderen ben ik een jaar gaan backpacken in Azië en Australië en daarna begon het serieuze leven.

Allereerst ben ik gaan werken in een grote praktijk, zodat ik kon steunen op ervaren tandartsen. Ook is het prettig om te sparren met andere mondzorg-professionals als orthodontisten en mijn moeder. Daarnaast ben ik altijd doorgegaan bij bijscholing om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en nieuwe ideeën op te doen.

Op mijn 40e begon de reislust weer te kriebelen en heb ik afscheid genomen van de praktijk waar ik met plezier gewerkt en veel geleerd heb. Vervolgens heb ik een jaar door Noord- en Zuid Amerika getrokken. Daarna was het tijd voor een nieuw begin en heb ik samen met mijn moeder een praktijk overgenomen in een klein dorp. De bewoners moesten wel aan ons wennen nadat hun oude tandarts na 30 jaar afscheid nam. Het is echt “ons kent ons” hier, maar uiteindelijk heeft het dorp ons in de armen gesloten.

Naast het dagelijkse werk van de mondzorg in het dorp hebben ingrediënten van tandpasta en mondwater mijn speciale interesse. Je gebruikt ze immers iedere dag met als doel je gebit en mond te verzorgen. Dan moeten ze dat ook wel doen en niet juist averechts werken, zoals de laatste tijd van sommige bestanddelen bekend wordt.

Zo kwam ik terecht op Tandartswiki en vind het fijn om niet alleen mensen in de praktijk te helpen, maar ook via internet.