Wat zijn de 10 allerbeste middelen tegen amandelstenen?

Omdat lang niet alle middelen geschikt zijn en de meeste producten de vorming van witte brokjes zelfs verergeren hebben we een Top10 lijst samengesteld van de best bewezen producten tegen amandelsteentjes.

 1. Orabrush en gel. Niet zomaar noemen we dit instrument als eerste. De OraBrush tongcleaner is een belangrijk wapen in de strijd tegen amandelstenen. Witte aanslag op de tong is namelijk één van de grootste veroorzakers van witte propjes in je amandelen. Met OraBrush voorkom je de toevoer van bacteriën richting de amandelen beter dan welke andere tongreiniger dan ook. Vanwege de ruwe (harige) samenstelling, is de oppervlakte van de tong een aantrekkelijke hechtingsplaats voor bacteriën. Zuurstof en speeksel kunnen de ruimtes in de tong niet goed schoonhouden, waardoor deze bacteriën zich onbelemmerd kunnen uitbreiden en een aanvoer creëren van afval richting de tonsillen. Hier wordt het afval omgevormd tot stinkende gele brokjes. Er is geen beter middel voor het schoonmaken van je tong dan Orabrush en gel. OraBrush is de enige schraper ter wereld die je tong écht schoonkrijgt. De fijnpuntige borstelhaartjes van Orabrush bereiken namelijk ook de ruimtes in je tongweefsels. Andere tongschrapers reinigen alleen de oppervlakte van de tong.
 2. 2: Oxyd8 spoelmiddel. Oxyd8 spoeling bevindt zich terecht op de 1e plaats van beste mondwaters tegen amandelstenen. Oxyd8 keelspoeling is één van de meest krachtige gorgelmiddelen waarmee tonsilsteentjes kunnen worden losgeweekt uit de amandelcrypten. Oxyd8 bevat een aantal bijzondere eigenschappen. Het is niet alleen een handig systeem om de witte brokjes mee weg te bonjouren, het is tevens capabel om de stinkende geur die ze veroorzaken om te zetten in een frisse geur. Tegelijkertijd heeft dit middel geen enkel agressief ingrediënt waar je mondholte van ontregeld raakt, zoals de meeste andere prikkende mondspoelingen. De ingrediënten tea tree olie, hydrogenated castor olie, sodium bycarbonaat en Oxyd8 vernietigen de anäerobe bacterie (verantwoordelijk voor de productie van amandelsteentjes) en neutraliseren de stinkende ademgeur die ze veroorzaken.
 3. 3: California breath nasal sinus drops. Een van de meest doeltreffende middelen tegen amandelstenen zijn de California Breath Nasal Sinus Drops. Bij verkoudheid of allergie loopt slijm vanuit de neus naar de keel en vervolgens in de amandelen. Na een tijdje verhardt dit tot stinkende ‘propjes’. In slijm zitten zéér veel bacteriën. Door de dikke substantie neemt het zelfreinigende mechanisme van speeksel af, waardoor anäerobe bacteriën onbelemmerd stinkende amandelstenen kunnen produceren. De California Breath neusdruppels zorgen ervoor dat de bacteriën in het neusslijm worden gedood, nog vóórdat ze je amandelen bereiken. 1: Snuit je neus 2: Til je hoofd naar achteren en druppel enkele sinusdrops in beide neusgaten. 3: Laat de druppels vanuit je neus doorglijden naar je keelamandelen. 4: Snuit je neus na 3 tot 4 minuten.
 4. 4: Dr. Katz Lozenges. Dr. Katz Dry Mouth Lozenges zijn baanbrekende pastilles tegen allerlei orale ongemakken. Een droge mond is een fijne leefomgeving voor bacteriën en daarom een van de grootste veroorzakers van tonsilstones. Monddroogheid ontstaat o.a. door beroepsmatig veel spreken, alcohol, koffie, roken, mondademhaling, allergieën, de ziekte van Sjögren en het gebruik van medicatie. Bescherm jezelf overdag tegen een nieuwe opeenhoping van tonsilstones door te voorkomen dat je rondloopt met een droge mond. De Lozenges van Dr. Katz hydrateren de mond door middel van het aanzetten van de speekselklieren. Saliva (speeksel) doodt bacteriën alvorens ze zich naar de crypten kunnen begeven. Een bijkomend voordeel van deze suikervrije pastilles is dat ze niet alleen korte metten maken met tonsilsteentjes. Tegelijkertijd wordt slechte adem geneutraliseerd en een vieze mondsmaak omgezet in een frisse smaak.
 5. 5: AE Dentals tonsilstones removal tool. De AE Dentals tonsilstones removal tool mag niet in deze lijst ontbreken. Met dit product kunnen amandelstenen voorzichtig en nauwkeurig worden ‘losgewrikt’ uit de kraters van de amandelen. Doe dit overigens met beleid. Mocht je het onprettig vinden omdat je bijvoorbeeld moet kokhalzen, beperk je dan tot de andere middelen, hier kom je immers ook een heel eind mee.
 6. 6: Oxyd 8 tandpasta. Naast neusslijm en tongplak is tandplak één van de bouwstenen van amandelsteentjes. Om stinkende stukjes uit je keel te verbannen zul je onder andere moeten tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en oxygenating tandpasta. Oxyd8 reduceert de anäerobische zwavelgeurproductie en doodt de bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zo kunnen er minder snel amandelsteentjes aangemaakt kunnen worden. Wees voorzichtig met de goedkope (commerciële) tandpasta’s. Sodium lauryl sulfaat kan namelijk een oorzaak zijn van een droge en geïrriteerde mond, waardoor je sneller amandelsteentjes krijgt. Oxyd8 tandpasta is zó ontwikkeld dat het op een natuurlijke wijze zorgt voor een zuurstofrijke en vochtige balans in de mond. Anäerobe bacteriën sterven af, waardoor ze geen slechte adem uitstoten en geen stinkende stukjes kunnen fabriceren in je keelamandelen.
 7. Monoject 412 spuitje. Met een monosyringe kun je amandelstenen los sprayen. Neem een monosyringe, een zaklamp en een spiegel. Vul het spuitje met lauw water en een beetje oxyd8 mondspoeling. Open je mond, steek je tong uit en span je achterste keelspieren aan. Zeg Aaaahh en houd je adem in. Op deze manier zou je je amandelen beter moeten kunnen zien. Spuit voorzichtig (met een zachte straal) de spoeling tegen je amandelen aan. Niet te hard, en raak je amandelen niet aan met het spuitje. De Oxyd8 spoeling verwijdert alleen de zichtbare stukjes. Gebruik geen spoelapparaten zoals de waterpik of andere monddouches, de straal is hiervan zó krachtig dat je je amandelen kunt beschadigen en infecties kunt oplopen.
 8. 8: California Breath Powerdrops Tongue. Als je je tong hebt schoongepoetst met Orabrush en gel, druppel dan vervolgens een paar van deze California Breath Power Drops op het achterste deel van je tong en laat het even inwerken. Het resultaat is een schone en bacterievrije tong. Daarnaast vormt het een beschermlaagje tegen nieuwe bacteriën. Hiermee voorkom je de toevoer van rommel richting de crypten van de amandelen. Dit flesje bevat natuurlijke ingrediënten zoals zinklactaat, tee trea olie en oxygene moleculen. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat de anäerobe bacteriën niet meer in staat zijn een stinkende geur te verspreiden en amandelsteentjes te produceren.
 9. 9: Oxyfresh mondwater en tandpasta. We hebben voornamelijk gesproken over de producten van Oxyd8. Wereldwijd zijn dit de meest gewilde middelen om tonsilstones te verwijderen. De lijn van OxyFresh werkt vrijwel identiek. OxyFresh is net als Oxyd8 een alkalisch mondwater zonder agressieve bestanddelen. Het is in staat om steentjes los te weken en de natuurlijke balans van de mondflora te herstellen. OxyFresh heeft een voordeelpakket samengesteld met een tongreiniger, mondwater en tandpasta.
 10. 10.

 

Samengevat:

Het behandelen van amandelstenen is een combinatie van het ‘blokkeren’ van de bacteriële toevoer richting de crypten, het gebruik van speciale instrumenten en een verandering van leefstijl.

 • Verwijder stinkende aanslag van de tong (OraBrush en gel) en bescherm de tong tegen nieuwe bacteriën (Powerdrops van California Breath)
 • Snuit de neus en vermorzel bacteriën en slijm in de sinussen (Nasal Sinus Drops)
 • Spoel de keel goed schoon met Oxyd8 of OxyFresh
 • Voorkom een droge mond met Dr. Katz Dry Mouth Lozenges. Ook de RaspBerry Hydrating Gel of de kauwgom van TheBreathCo. Helpt hier goed tegen.
 • Beperk het nuttigen van zuivel
 • Gebruik speciale instrumenten om de steentjes eruit te duwen zoals de Monosyringe en de AE Dentals Tonsilstones Removal Tool
 • Leef gezond, eet veel groenten en fruit en maak je lichaam sterk genoeg om bacteriën te verslaan.

‘Verkeerde’ mondwaters

Wist je dat je van veel commerciële spoelingen uit de drogisterij juist amandelstenen kunt oplopen? Vrijwel alle mondwaters zijn gevuld met agressieve bestanddelen zoals alcohol, chloorhexidine, sodium lauryl sulfaat en menthol. Deze stoffen voelen actief, maar zijn verre van effectief. Het verdroogt en irriteert de mond waardoor het na een half uur juist een extra leger met bacteriën oproept:

Daarnaast zijn bijna alle spoelmiddelen erg zuur! Je krijgt er aanslag van op je tanden, een bruin beslag op je tong én na een uurtje, een nóg slechtere adem.

De Oxyd8 en OxyFresh-middelen bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten en hebben wetenschappelijk bewezen een destructieve invloed te hebben op anäerobe bacteriën.