De Grote Top10 Gezonde Kauwgom Test

Auteur Julia Groot Es. 7 januari 2020

Vandaag behandel ik een vraag die vaak aan onze redactie wordt gesteld: Wat is de beste kauwgom? En is kauwgom wel gezond? Waarom moet je kritisch kijken naar kauwgoms? Welke ingrediënten kun je beter vermijden? En met welke kauwgom zorg je wél goed voor je gebit, je lijf en het milieu? 

De redactie van Tandartswiki.nl zocht het uit

*Verderop in dit artikel vind je onze top 10 meest verantwoorde kauwgom.

Wist je dat de juiste kauwgom niet alleen goed is voor je tanden, maar ook kan bijdragen aan een gezonder gebit?

De Amerikaanse tandartsorganisatie ADA en het Ivoren Kruis (de Nederlandse organisatie die zich inzet voor preventie van mondklachten) adviseren om (suikervrije) kauwgom te gebruiken om je gebit gezond te houden.

En ook voor de rest van je lijf is kauwen goed. Er zijn legio onderzoeken die de goede werking van kauwgom aantonen.1,3,4,5,7

4 Redenen waarom je moet kauwen…

  • Kauwen op kauwgom stimuleert het speeksel. Speeksel werkt antibacterieel en neutraliseert zuur. Op die manier worden gaatjes tegengegaan.
  • Kauwgom vermindert de aangroei van tandplaque, het wit-gelige laagje op je tanden. Tandplaque is de belangrijkste reden voor het ontstaan van gaatjes.
  • Kauwen op kauwgom heeft een positief effect op concentratie, werkprestaties en welzijn.
  • Xylitol in kauwgom voorkomt dat bacteriën zich aan je tanden hechten en helpt zo om tandplaque, tandsteen en cariës (gaatjes) te voorkomen.

Maar: dan moet je wel de juiste kauwgom gebruiken!

Het moge duidelijk zijn dat je kauwgoms met suiker altijd moet vermijden. Die kauwgoms zorgen voor gaatjes in je gebit en zijn ook nog eens stiekeme dikmakers.

Maar ook in suikervrije kauwgoms kunnen ook allerlei ingrediënten zitten die je liever vermijdt.

Wat wil je liever niet in je kauwgom aantreffen?

 

 

1. Pas op voor sommige zoetstoffen.

Pas vooral op met synthetische zoetstoffen.

Om suiker te vermijden, maar de kauwgom toch zoet te laten maken, kunnen veel verschillende zoetstoffen gebruikt worden, zoals aspartaam, stevia, sacharine, maltitol, sorbitol, isomalt, lactitol en erythritol.

Veel van die zoetstoffen zijn echter controversieel.

Ze zijn geassocieerd met kanker, vruchtbaarheidsproblemen, vroeggeboorte en darmklachten. Sorbitol kan daarnaast diarree veroorzaken.

Deze zoetstoffen hebben allemaal een E-nummer, en zijn goedgekeurd voor consumptie door verschillende Nederlandse, Europese en Amerikaanse instanties.

Die instanties zeggen dan ook dat de zoetstoffen allemaal veilig te gebruiken zijn en dat eerdere onderzoeken, die een verband aantoonden met gezondheidsklachten, niet goed zijn uitgevoerd.

Maar er zijn nog steeds veel vragen over de zoetstoffen. Zo zijn er zorgen over het ‘stapeleffect’.

Wat doet het met je lijf als je continu kleine hoeveelheden van deze stoffen binnenkrijgt?

Bovendien weten we niet of de darmflora verandert door deze zoetstoffen. Meerdere deskundigen zijn dan ook van mening dat bij twijfel, wat hier het geval is, je deze stoffen beter kunt vermijden.

2. Titaniumdioxide

Nog iets wat veel mensen vermijden in kauwgom is titaniumdioxide (of: titaniumoxide). Deze witte kleurstof (E171) wordt vaak aan kauwgom toegevoegd om de kauwgom mooi wit en glanzend te maken.

Maar er zijn veel twijfels of deze stof kankerverwekkend is. Bij inademing lijkt dat zeker het geval, maar of titaniumoxide ook kankerverwekkend is bij inname, is nog onduidelijk.

De Franse voedselveiligheidsorganisatie (ANSES) concludeert dat er te weinig bewijs is om E171 als ‘veilig voor consumptie’ te kunnen labelen. In Frankrijk geldt vanaf 2020 een verbod op het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen.

In Nederland mag het nog wel gebruikt worden. Maar omdat niet aangetoond kan worden dat titaniumdioxide veilig is voor de menselijke consumptie, verzoeken meerdere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie om het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen in Europa te verbieden.

Liever vermijden in kauwgom dus!

DE ALLERBESTE KAUWGOM BEVAT WÉL:

1. Xylitol van de berk

Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die erg goed is voor je gebit. Talloze onderzoeken tonen dat aan.2,6 Xylitol vermindert tandbederf doordat het bacteriën afweert, de aanhechting van tandplak voorkomt en tandglazuur herstelt en zorgt zo voor minder kans op gaatjes.

Xylitol bevat ook nog eens veel minder calorieën dan suiker. Bovendien is xylitol een volledig natuurlijke grondstof. Het kan gemaakt worden uit verschillende soorten fruit, mais en de bast van berkenbomen.

2. Niet-genetisch gemodificeerde ingrediënten (non-GMO)

Let wel op: kies altijd voor xylitol die gemaakt is van berkenbomen en niet van mais. Veel kauwgoms gebruiken xylitol gemaakt van mais uit China. Dit mais wordt nagenoeg altijd genetisch gemodificeerd. Onderzoek heeft eerder een mogelijk verband aangetoond tussen genetisch gemodificeerde mais en kanker en lever- en nierschade. Er zijn ook nadelen voor het milieu: er kan door genetische modificatie een monocultuur worden gecreëerd. Dat kan gevaarlijk zijn, want als die maissoort toch een ziekte oploopt, dan roeit deze ziekte mogelijk meteen al het mais ter wereld uit.

Ook zijn de langetermijngevolgen van genetisch gemanipuleerd voedsel relatief onbekend. Kies dus voor een kauwgom met xylitol uit berkenbomen, liefst uit een westers land.

3. Een zachte buitenkant

Kies altijd voor een zachte kauwgom, zodat je geen kaakklachten krijgt en niet je glazuur kapot maakt.

4. Natuurlijke ingrediënten

De gom waar je op kauwt is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber. In plaats van hars worden op olie gebaseerde polymeren gebruikt. Hoeveel en welke polymeren is vaak niet bekend. Vaak wordt polyethyleen gebruikt, eigenlijk een soort ‘kauwplastic’. Het duurt zo’n 20 tot 25 jaar voordat kauwgom door de natuur is afgebroken. Gemiddeld kauwen we op 350 kauwgompjes per jaar. Reken maar uit wat dat voor het milieu betekent! Een biologische kauwgum is vaak al in een paar maanden verteerd.

Misschien vind je de volgende eigenschappen van kauwgom ook belangrijk:

  • Vegan – in sommige kauwgoms zit gelatine en/of bijenwas verwerkt, andere zijn wel geschikt voor veganisten.
  • Glutenvrij – sommige kauwgommerken gebruiken speciaal poeder met gluten, zodat de kauwgom niet aan het papiertje vastplakt. Er bestaan echter wel glutenvrije kauwgoms.
  • Lactosevrij – in sommige kauwgoms wordt lactitol gebruikt als zoetstof. Die zijn niet geschikt als je lactose-intolerantie hebt.

Welke 10 kauwgoms zijn het best?

Als je al met al deze zaken rekening houdt, kom je uit op de volgende top 10 in natuurlijke kauwgoms:

  1. Xylichew = Nummer 1 winnaar!

beste kauwgom

De kauwgom van het Amerikaanse bedrijf Xylichew scoort op alle punten en is dus de duidelijke nummer 1.

Deze kauwgom heeft zo’n beetje de meest saaie verpakking ooit maar is absoluut de allerbeste.

Xylichew is uniek:

  • Het bevat enkel natuurlijke, biologische ingrediënten
  • De xylitol is gemaakt van duurzaam geproduceerde Amerikaanse berken
  • Het bevat geen synthetische zoetstoffen
  • De kauwgom is volledig vrij van titaniumdioxide
  • En tegelijkertijd is Xylichew glutenvrij, lactosevrij én vegan.

Bovendien is de kauwgom zacht, zodat deze ook geschikt is als je last hebt van je kaken of je glazuur wilt behouden.

Last but not least: Hij smaakt nog eens lekker ook!

Nadelen: helemaal géén! Je kunt Xylichew in Nederland bekijken bij www.demondzorgzaak.nl

  1. Kaux kauwgom

De kauwgom van het Duitse bedrijf Kaux heeft een sterkere concentratie xylitol dan de meeste kauwgoms en helpt zo gaatjes te voorkomen. Kaux bevat geen ‘slechte’ ingrediënten. Suikervrij, glutenvrij, zonder aspartaam, sorbitol en titaniumdioxide. Heeft een fijne smaak die minstens 20 minuten lang aanhoudt.

Nadelen: geen.

  1. The Breath Company

De kauwgom van The Breath Co. kauwgom maskeert niet alleen een vieze geur uit de mond, maar bevat ook ingrediënten die de oorzaak van de onprettige adem aanpakken. De kauwgom bevat actief zuurstof, wat schadelijke en stinkende bacteriën bestrijdt. Zink pakt de zwavelverbindingen aan die zorgen voor een slechte adem. Ook bevat het xylitol.

Nadelen: bevat titaniumdioxide en de synthetische zoetstoffen sucralose, erythritol en Acesulfame K.

  1. Dr. Katz Lozenges

Deze kauwgom is vooral gericht op een droge mond en biedt direct verlichting. Natuurlijke ingrediënten, zoals xylitol en zink, pH-neutraal, suikervrij, glutenvrij, aspartaamvrij, geen titaniumdioxide, geschikt voor diabeten.

Nadelen: alle lozenges zijn apart verpakt, wat handig is, maar niet duurzaam.

  1. Miradent Xylitol Chewing Gum Green Tea

Miradent is smakelijk en voor het overgrote deel natuurlijk. Bevat groene thee, wat een antibacteriële werking heeft en gaatjes tegengaat, en xylitol. Glutenvrij, aspartaamvrij, lactosevrij en sorbitolvrij.

Nadelen: bevat titaniumdioxide.

  1. BenBits 100% Natuurlijke Kauwgom Peppermint

Het bekende merkt BenBits heeft een natuurlijke kauwgom op de markt gebracht. Een prettige kauwgom, met enkel natuurlijke ingrediënten, vrij van aspartaam en titaniumdioxide, en vegan.

Nadelen: wordt snel hard.

  1. Peppersmith Peppermint Kauwgum

Natuurlijke kauwgom uit Engeland, vrij van kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen en aspartaam. Bevat geen soja, zuivel, gluten of agressieve kleur- of smaakstoffen.

Nadelen: de smaak vervliegt vrij snel.

  1. Homeofresh Chewing Gum

Deze tandpasta bevat geen menthol. De menthol die normaal gesproken in tandpasta’s en kauwgom zit, wordt ervan verdacht de activiteit van homeopathische middelen tegen te werken. Deze kauwgom is vrij natuurlijk, maar bevat wel enkele synthetische zoetstoffen.

Nadelen: bevat mannitol, maltitolsiroop en titaandioxide.

  1. Chicza Kauwgom

Biologische kauwgom, afkomstig van chicle uit Mexico. De chicleros zijn een oud Mayavolk die al eeuwen chicle van Chicozapotebomen oogsten. Fair trade en zonder synthetische ingrediënten.

Nadelen: de smaak vervliegt snel en de dikke textuur is niet voor iedereen weggelegd. Een nadeel is ook dat het een grote plak kauwgom is, waar je zelf stukjes van moet afbreken.

  1. Xylifresh

Een natuurlijke kauwgom, die op veel plekken verkrijgbaar is. Suikervrij.

Nadelen: bevat titaniumdioxide, aspartaam 0,3%, acesulfaam-K 0,1%.

Een vrij grote keuze dus aan min of meer natuurlijke kauwgoms. Maar omdat Xylichew op alle punten erg goed scoort, volledig natuurlijk en biologisch is, en ook nog eens lekker is, staat die bij ons onbetwist bovenaan!

Literatuur:

  1. Allen AP, Smith AP. Chewing Gum: Cognitive Performance, Mood, Well-Being, and Associated Physiology. Biomed Res Int. 2015; 2015: 654806.
  2. Burt BA. The use of sorbitol- and xylitol-sweetened chewing gum in caries control. J Am Dent Assoc 2006;137(2):190-6.
  3. Dodds MW. The oral health benefits of chewing gum. J Ir Dent Assoc. 2012 Oct-Nov;58(5):253-61.
  4. Hanham A, Addy M. J Clin Periodontol. 2001 Mar;28(3):255-7. The effect of chewing sugar-free gum on plaque regrowth at smooth and occlusal surfaces.
  5. Imfeld T. Chewing gum—facts and fiction: a review of gum-chewing and oral health. Crit Rev Oral Biol Med 1999;10(3):405-19.
  6. Ly KA1, Milgrom P, Rothen M. The potential of dental-protective chewing gum in oral health interventions. J Am Dent Assoc. 2008 May;139(5):553-63.
  7. Mickenautsch S, Leal SC, Yengopal V, Bezerra AC, Cruvinel V. Sugar-free chewing gum and dental caries – a systematic review. J Appl Oral Sci. 2007 Apr; 15(2): 83–88.