Witte Tong Aanslag? 10 Slimme Trucs Voor Een Schone Tong (2022)

gele tong aanslag middel tips oorzaak

Auteur: Marijke Esch. Mondzorgspecialist bij Tandartswiki.nl – laatst bijgewerkt 12-07-2022

Wat is het beste middel tegen hardnekkige aanslag achter op mijn tong? Het witte beslag lijkt onverzorgd en mijn partner klaagt over slechte adem. Het maakt me onzeker. Wat is de oorzaak en hoe krijg ik tongplak zo snel mogelijk weg?

Ik zie dagelijks veel mensen met een vieze tong, die moeite hebben om de hardnekkige viezigheid weg te krijgen.

Om goed antwoord te kunnen geven op de vraag zijn 2 feiten over de tong belangrijk om te weten.

1. Als je je tong helemaal zou uittrekken dan heeft het de grootte van een tablet. Daarom zit het vol met groeven en kleine geultjes die gevuld zijn met bacteriën.

2. Je tong onder de microscoop ziet er ongeveer zó uit: 

tong onder microscoop

Deze tongbacteriën poepen letterlijk in je mond. Bovendien zijn deze afvalstoffen ook schadelijk voor je tandvlees en tandglazuur.

Dit veroorzaakt een intense geur die voor 90% verantwoordelijk is van alle slechte adem. Een slechte adem die je kunt vergelijken met de geur van ontbindend vlees en rotte eieren.

Je ruikt je adem zelf niet. Je omgeving daarentegen wel. Soms wel van 2 meter afstand.

Poets daarom je tong, ook al denk je van jezelf dat je fris ruikt.

Let op

  • Vlakke tongreinigers reinigen je tong meestal onvoldoende, omdat ze niet de ruimtes tussen de tongweefsels bereiken.
  • De meeste tandpasta’s en mondwaters bevatten uitdrogende bestanddelen die tongbeslag juist verergeren. 
  • Je tong poetsen met een tandenborstel is niet alleen onhygiënisch. Je tong wordt er ruwer van, waardoor er daarna nog meer bacteriën blijven plakken.

In dit overzicht vind je de 10 beste manieren om je tong tot in de diepste laagjes grondig schoon te wassen.

1: JuliBrite Tongue Clean Kit = Beste Middel

Onze absolute favoriet is de JuliBrite Tong Care Kit. De 2 in 1 tongreiniger bevat zowel een schrapertje als borstelhaartjes ineen. Zo veeg je de vieze plak binnen 1 minuut van je tong.

Julibrite richt zich niet alleen op de oppervlakte van de tong, maar reinigt ook de weefsels ertussen, daar waar de meeste plak zit.

De tong gel bevat een wetenschappelijk bewezen formule met zink en cpc, waarmee tongplak wordt opgelost en stinkende tong-geurtjes worden geneutraliseerd tot een prettige adem. 

Terwijl andere tongreinigers met borstels veel te hard zijn voor je gevoelige tongslijmvlies, zijn de borstelhaartjes van Julibrite ultradun en superzacht.

De fabrikant geeft een 100% niet goed – geld terug garantie.

2. Bergenfeld Breath Tongue Serum

De beste producten tegen tongaanslag blijken die met natuurlijke stofjes zoals sodium-bicarbonaat, zinklactaat en active oxygen op basis van NaCIo2. De Oravall Oral Spray is een populaire tactiek waarmee men de geelbleke tongplak verwijdert. De bacteriën tussen je tongpapillen kunnen alléén leven in ruimtes zonder zuurstof. De mond besprenkelen met TonsilFresh zorgt voor een zuurstofexplosie in je mond, waardoor al het ongewenste tongafval uitgeschakeld wordt.

3. Tonsilfresh Nasal Sinus Drops

tonsil stones amandel

Een witte tong ontstaat vaak door verkoudheid (en allergie) waarbij neusslijm via de keel op de tong terecht komt. Met TonsilFresh Nasal Sinus Drops wordt de neus grondig gereinigd en daarmee blokkeer je als het ware de toevoer van slijm naar tong. Na enkele dagen kun je al merken dat je tong schoner wordt en de ademgeur verbetert.

4. RyttPro Frisse Adem Pakket

Het pakket van Ryttpro bestaat uit sodium chlorite, zink en urea peroxide en is speciaal ontworpen om slechte adem tegen te gaan. Op het moment dat de formule in de mond komt dan komt er zuurstof vrij.

5. Smellwin Tongue cleaner

Voor eenieder die de voorkeur geeft aan een metalen tongreiniger dan is Smellwin een optie. Het is dan wel een vlakke tongreiniger, de schraapzijde is fijner dan andere (vaak goedkope) metalen tongreinigers op de markt. Als je dus voor duurzaamheid gaat, probeer dan Smellwin. Je kunt Smellwin ook om de dag afwisselen met JuliBrite zodat je de JuliBrite tongreiniger minder vaak hoeft te vervangen.

6. Moist-r Tongue Spray

Een ander sterk product is Moist-R Tong Spray. Spray je tong enkele keren per dag in en de aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Bovendien creëer je een beschermlaagje op de tong waardoor je nieuwe aanslag tegen gaat.

Moist-R bevat Saline, xylitol, aloe vera en grapefruit seed extract. Een veilige (all natural) combinatie dat tongaanslag tot in de kern vermorzelt en de stinkende gassen neutraliseert én verdelgt. Je kunt dit goed gebruiken naast het dagelijks poetsen van je tong met Julibrite, om ook overdag zeker te zijn van een frisse adem.

Je kunt Moist-R Refreshing Tongue Spray tongspray hier bekijken

7. Oravall Elektrische Tongreiniger

De Oravall tongreiniger wordt aangedreven met een batterij. Met duizenden trillingen per minuut wordt je tong zowel van binnen als aan de oppervlakte goed schoon gewassen.

8. Tonsilfresh dry mouth Chin Strap

9. Julibrite Frisse Adem Pakket

10. Bezoek een huisarts, het kan ook aan je weerstand liggen,

 

 

 

Meest gestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over een witte beslagen tong.

Wat is de oorzaak van een witte tong?

Een witte (gelige) aanslag op je tong is in de meeste gevallen onschuldig. Het ontstaat veelal door de ruwe structuur van je tong.

Je tong kun je vergelijken met een spons. Het trekt viezigheid aan dat zich ophoopt tussen de oneffenheden van het tongslijmvlies.

Andere oorzaken zijn; een droge mond, medicijngebruik,

Waarom is een vlakke tongreiniger minder geschikt dan de Julibrite reiniger?

Vlakke tongreinigers, dit zijn meestal de metalen versies, bereiken niet alle gebieden van je tong.

Je tong onder de microscoop ziet er namelijk zo uit.

Op de foto zie je een wirwar van tongslijmvlies waartussen bacteriën zich kunnen nestelen.

Een vlakke tongreiniger kan deze gebieden niet goed bereiken. Kies daarom altijd voor een tongreiniger die ook de binnenste delen van het slijmvlies bereikt, zoals het setje  van JuliBrite.

Julibrite komt met een speciale tong gel, dat tussen de weefsels vloeit en de moeilijk bereikbare deeltjes kan ontsmetten.

 

Gebruik niet je tandenborstel

Het poetsen met een tandenborstel kan je tong beschadigen en is zeer onhygiënisch, omdat de tongbacteriën tussen de haartjes blijven leven.

Oorzaken witte tong

Voorbeelden van oorzaken zijn een droge mond, infectieziekten, reactie op medicijnen, allergieën, slechte orale hygiëne, roken en alcohol drinken, candida, verschillende tongziekten en scherp gekruid voedsel.

Wanneer naar de huisarts?

Ondanks dat je je flink zorgen kunt maken door de verkleuring van je tong, is het vaak maar tijdelijk van aard. In sommige gevallen kan een witte tong een symptoom zijn van een serieuzere aandoening. Bezoek daarom altijd een dokter, om bepaalde aandoeningen uit te sluiten, als de verkleuring van de tong niet reageert op het schrapen van de tong, bepaalde behandelingen of niet vanzelf binnen enkele weken overgaat of wanneer een witte tong gepaard gaat met moeite met slikken, zwellingen of pijn.