Auteur: Huberta Boshaven – laatst bijgewerkt 3 augustus 2023

Als je adem naar sigaretten, sigaren of alcohol stinkt is dat strikt genomen geen halitose. Anderen, voor zover ze niet dezelfde geuren uitslaan, ervaren het meestal wel als storend. Daarnaast hebben roken en teveel alcohol een lange termijn-effect op je mondgezondheid. Die wordt flink aangetast, zodat je uiteindelijk last kunt krijgen van een “echte” slechte adem.

In dit artikel gaan we kijken naar de nadelige effecten van roken en een overmaat aan alcohol op je mondgezondheid. En natuurlijk ook wat je er tegen kunt doen.

Kauwgom tegen een rokersadem

Dit is de meest simpele en voor de hand liggende remedie tegen de vieze geur en smaak na het roken. Kauwgom geeft niet alleen direct een frisse geur en smaak, het stimuleert ook de speekselproductie. Meer speeksel compenseert de verhoogde zuurgraad na het roken. 

Moist-R kauwgom tegen rokersademOm je mondgezondheid tegemoet te komen na het roken is het wel belangrijk om te kiezen voor een gebitsverzorgende kauwgom. Bijvoorbeeld Moist-R Hydrating Chewing gum, die hoogwaardige xylitol bevat voor de bescherming van je gebit en het stimuleren van je speekselklieren. Hou je niet van kauwgom, dan kun je met Moist-R Xylitol tablets for Dry Mouth je mond hydrateren.

Dezelfde kauwgom en tabletten kun je na een avond flink doorzakken gebruiken om de ademgeur en smaak in je mond te neutraliseren. Maar als je het echt bont hebt gemaakt, komt de dranklucht niet alleen uit je mond, maar ook uit je longen. Tijdens de afbraak van alcohol ontstaan gassen, die via de bloedsomloop in je longen terecht komen en die je vervolgens uitademt.

Lange termijn effecten van roken op je mondgezondheid

Je weet natuurlijk best dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar roken heeft ook een duidelijk negatieve invloed op je mondgezondheid. Deze aantasting vergroot de kans op mondproblemen als een slechte adem, meer tandsteen en tandvleesontstekingen.

Droge mond door roken en alcoholDe verslechterde mondgezondheid heeft voor een deel te maken met de verminderde productie van speeksel, een bijeffect van nicotine. Minder speeksel betekent verzuring en minder bescherming voor je gebit en je tandvlees. Een droge mond is altijd in het voordeel van schadelijke mondbacteriën.

Maar er is meer. Roken vernauwt de bloedvaten in het tandvlees, dat daardoor slechter doorbloed wordt. Een goede doorbloeding is essentieel voor gezond tandvlees. Bovendien kan ontstoken tandvlees bij rokers langer onopgemerkt blijven, omdat het minder snel bloedt. Tot slot leveren de vernauwde bloedvaten minder afweercellen, die je mondholte moeten beschermen tegen schadelijke microben.

Effecten van overmatig alcoholgebruik op je mondgezondheid

Niet alleen roken, ook alcohol heeft een nadelig effect op je mondgezondheid. Daarbij is er wel een verschil tussen af en toe een glaasje en dagelijkse slemppartijen. 

De effecten van alcohol op de algehele gezondheid worden al langer onderzocht. Wetenschappelijke studies tonen nadelige effecten aan op de lever, de maag, hart en bloedvaten en de hersenen. Alcohol is feitelijk vergif voor het menselijk lichaam. Een onderzoeker gaf in dat verband aan dat als alcohol in deze tijd zou worden uitgevonden, het niet legaal te koop zou zijn.

Meer kans op ontstoken tandvlees door roken en alcohol

De effecten van alcohol op de mondgezondheid zijn veel minder onderzocht. Wel is duidelijk dat bij matige en stevige drinkers de mondflora verstoord is. Daarnaast heeft alcohol een uitdrogende werking op lichaamsweefsels en ook dat is nadelig voor je mondgezondheid.

De combinatie van roken en alcohol

Op een feestje en bij het stappen gaan alcohol en roken vaak hand in hand. De combinatie stapelt de nadelige effecten op. Dit geeft dus nog meer risico op verstoringen in de bacteriehuishouding, te weinig speeksel en droge mondvliezen, en een te hoge zuurgraad in de mond. Alles bij elkaar een nog grotere kans op een slechte adem, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

Combinatie roken en alcohol

Stoppen met ongezonde gewoontes

Het beste voor je algehele gezondheid en je mondgezondheid is natuurlijk het stoppen met deze ongezonde gewoontes. Qua alcoholgebruik bedoelen we natuurlijk niet het incidenteel een drankje nuttigen maar echt stevig en dagelijks drinken. Een alcoholverslaving is soms moeilijk te herkennen en zeker voor de persoon zelf. Verslavingen groeien langzaam en het gebruik van alcohol is nu eenmaal maatschappelijk geaccepteerd.

Stoppen met roken is niet altijd even gemakkelijk en dat geldt ook voor overmatig alcoholgebruik. Lukt het niet op eigen kracht, zoek dan hulp. Je huisarts kan je daar verder mee helpen.

Kies je ervoor om toch te blijven roken en drinken, probeer dan in ieder geval om de schade aan je gebit te beperken. Ben je wel gestopt, al dan niet met hulp? Beloon jezelf dan met wittere tanden door middel van een juliBrite Whitening Kit.

Compenseer het roken en drinken met een goede mondhygiëne

Als je echt niet kunt of wilt stoppen met roken en/of drinken, kun je op z’n minst de schadelijke effecten van het roken compenseren. Je moet dan eigenlijk nog meer aandacht geven aan je dagelijkse mondhygiëne. Twee keer per dag je tanden gedurende 2 minuten poetsen en dagelijks flossen of rageren is een open deur. Maar let ook op de ingrediënten van je tandpasta en mondwater. Gebruik milde producten, die het evenwicht van de mondflora niet nog verder om zeep helpen en die de zuurgraad in je mond stabiliseren.

Verzorgingsproducten die je mondflora respecteren kunnen wel degelijk effectief zijn. Voorbeelden daarvan zijn JuliBrite kauw-tandpasta en JuliBrite Mondwater. Ook RyttPro Tandpasta en Mondwater heeft een zachte, mondvriendelijke formule.

RyttPro tandpasta

Hydrateer je mond in de loop van de dag door middel van de bovengenoemde kauwgom of tabletten en spray zo nu en dan Moist-R Verfrissende Tong spray. Ook dit hydrateert je mondslijmvliezen en stimuleert de speekselproductie.

Door de verstoorde bacteriehuishouding van rokers en zware drinkers zitten er meer schadelijke bacteriën in hun mond. De achterkant van de tong is een goede schuilplaats voor bacteriën, waar ze suikers omzetten in stinkende gassen die een slechte adem veroorzaken. Bij de meeste rokers gaat het reukvermogen achteruit, zodat zij dat meestal zelf niet doorheen.

Met deze slechte gewoonten ontkom je er dan ook niet aan om je tong dagelijks te reinigen. Doe dat niet met je tandenborstel. Die heeft veel te harde borstelharen en door de hoge kop van je tandenborstel kun je ook niet goed achterop je tong reinigen.

Gebruik een tongschraper of een speciale tong-borstel. Nog beter is een tongreiniger die beiden is: een tongborstel en tongschraper ineen. Die gebruik je samen met een speciaal reinigend product voor de tong.

JuliBrite schone tong kit

Met de effectieve tongreiniger van JuliBrite borstel je eerst je tong met de bijbehorende JuliBrite Tongue Gel uit de JuliBrite Tongue Clean Kit. De effectieve, maar veilige gel bevat zinklactaat,  dat korte metten maakt met de schadelijke bacteriën tussen je tongpapillen. Met de tongschraper-kant veeg je aanslag en viezigheid vervolgens van je tong.

Voor de finishing touch sprenkel je na het reinigen een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong.

Bergenfeld tong serum

Daarnaast moet je alert zijn op tandvleesontstekingen en net als iedereen regelmatig naar de tandarts gaan. Het is aan te raden om als verstokte roker en/of stevige drinker de mondhygiënist zelfs wat vaker te bezoeken.

Maak je gele tanden weer wit

Nog even los van een slechte adem, zowel roken als alcohol verkleuren je gebit. Wie zit daar nu op te wachten in dit witte tanden-tijdperk?

Als je bent gestopt met roken is een kuur met de juliBrite Whitening Kit een heel passende beloning. Als ex-roker kom je snel en voordelig van je gele rokersgebit af. Met deze thuis-bleekset kun je je tanden tot 10 tinten witter maken. Zo’n resultaat doet zeker niet onder voor een kostbare bleekbehandeling bij de tandarts. De gebruikte bestanddelen zijn volkomen veilig voor zowel je glazuur als je tandvlees.

JuliBrite veilige tandenbleekset

De bleekmethode maakt geen gebruik van waterstofperoxide, dat erom bekend staat dat het gevoelige tanden oplevert. De juliBrite Whitening Kit werkt met de veilige ingrediënten PAP en HAP. PAP (phthalimido peroxy caproic acid) is een mild en veilig bleekmiddel, geheel zonder de schadelijke bijwerkingen van waterstofperoxide. HAP (hydroxyapatiet) is een lichaamseigen mineraal dat de bleking door PAP effectiever maakt, maar ook nog eens je tandglazuur versterkt. 

Bronnen

National Library of Medicine: Long-term exposure to cigarette smoke influences characteristics in human gingival fibroblasts

National Library of Medicine: Electronic Cigarettes and Oral Health

National Library of Medicine: Alcohol Consumption and Periodontitis: Quantification of Periodontal Pathogens and Cytokines